BEZÁRÁS

Öveges program bűnszövetkezetben

2018. február 14.

A Tiborcz-ügy és az Öveges ügy a módszereken, (itt már a NAV is elismerte a bűnszövetségben elkövetést) a szekszárdi érintettségen, és a Tender-Network Kft-n keresztül is összefüggenek. (tovább…)


Lázárné titka

2018. február 8.

A választásokig hátralevő korrupcióinfók többségében az eddig bemutatott legdurvább eseteket és azok utóéletét mutatom be. Engem az összes ügy közül talán Lázár János felesége alapítványának ügye rázott meg legjobban, ahol koraszülöttek családjainak segítése ürügyén nyertek el 1,2 milliárdot úgy, hogy ebből pl. 50 milliót jogi tanácsadásra, 50 milliót egyetlen tanulmányra havi 9-900ezer forintot pedig “mentorházak” kialakítására terveztek elkölteni. Az is hihetetlen, hogy egy debreceni és egy pécsi alapítvány is kapott pontosan megegyező feladatokra pénzt, de ők csak az összeg felét (600 milliót) kapták ugyanarra. (tovább…)


A szekszárdi okosság

2018. február 5.

A témát Polt válasza adja, aminek lényege, hogy a korábbi Tiborcz nyomozás sem zárult le valójában teljesen, egy elkülönített ügyben tovább nyomozgatnak különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Az ügy elér Lázár János rendkívül befolyásos “jobb kezéig”, jelenleg már államtitkár Homolya Róbertig, illetve az általa alapított és információink szerint továbbra is befolyásolt Provital Zrt-ig. (tovább…)


Az Operaház fantomja

2018. február 1.

Az élmúlt hetek -sőt évek- legnagyobb botránya, hogy az OLAF olyan súlyos szabálytalanságot talált Tiborcz cégének LED-es projektjeinél, hogy a teljes 12 milliárd forint visszafizetését követeli. Miután 2015-ben feljelentést tettünk és a botrány kezdett kibontakozni, Tiborcz kivett gyorsan még 400 millió osztalékot, majd gyorsan eladta a cégét a WHB csoportnak. Aztán a WHB Ingatlanforgalmazó Kft.-ben üzletfelek is voltak a WHB csoport fejével, Paár Andrással. (tovább…)


Kósa Lajos újratöltve

2018. január 24.

Az elmúlt héten eljutottunk a 100. Korrupcióinfóig, a választásokig hátralevő időben az eddig bemutatott legsúlyosabb eseteket fogom kiemelni, az újabb fejleményeket bemutatni. (tovább…)


A 100. piszkos ügy

2018. január 18.

Az elmúlt években eljutottunk a bűnök legmélyebb bugyraiba (pl. a roma pénzek elrablása, a koraszülöttek kifosztása, a segélycsomagok megdézsmálása, a lélegeztető gépek tenderének buherálása stb.) és a politika legmagasabb szintjéig (pl. Orbán és veje, Lázár János, Palkovics államtitkár, Kósa Lajos, Simonka, Horváth és Varga képviselők, Patyi rektor, Tarlós István) Sajnos sokszor egyazon korrupcióinfón. (tovább…)


A magyar selyemút

2018. január 11.

A 99. Korrupcióinfó kissé rendhagyó, ugyanis nem egy általam felfedett újabb ügyről szól, hanem a kelebiai kínai vasút építését buktatja le újabb, elképesztő adatokkal. Az általam bemutatott összehasonlító adatok ugyanis mindenki számára egyértelműen igazolják, hogy ami a kelebiai vasúttal történik, az nem egyszerű korrupció, hanem hazaárulás. 

(tovább…)


Kinek a segélye?

2017. december 28.

Létezik egy EU pénzből finanszírozott program, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív program. A projektben korábban egymilliárd forintból állítottak össze kb 5000 forintnyi segélycsomagokat szegény gyermekeknek és “természetesen” elképesztő kormánypropagandával átszőve, gyomorforgató módon osztogatták azokat.
(tovább…)


EU pénzből viccelnek az óvónőkkel

2017. december 21.

A 2015-2020-as uniós ciklusban iszonyatos gőzerővel indult újra a “felzárkóztatásra”, az “oktatásra” szánt EU pénzek “kipörgetése”, aza szisztémás lerablása. Ezek közül több projekt adatainak feldolgozását megkezdtük, kikértük a megvalósíthatósági tanulmányokat és a részletes költségvetését. Először a 4,1 milliárd költségvetésű, szép elnevezésű “Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása” nevű program részleteit mutatjuk be. (tovább…)


Kósa és a keleti nyitás

2017. december 14.

Kósa Lajos felesége és lányai 2017-ben megvásároltak egy olyan céget, amelyiknek bár évek óta 0 forgalma van, de 120 millió a tőkéje és 140 millió a benne levő eszközök értéke. A céget pedig egy olyan személytől vették (?) meg, aki egy szociális szövetkezeteket, nyugdíjas szövetkezeteket és munkaerő kölcsönző cégeket birtokló céghálózat egyik tulajdonosa. A céghálózat egyik tagja 450 milliót kapott az NGM-től ukránok betelepítésére, de van egy KELETI SZOMSZÉDOK KÖZÉRDEKŰ NYUGDÍJAS SZÖVETKEZETÜK is. Nehéz véletlennek gondolni, hogy pont Kósa adta be a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényt. A történet pedig azért különösen aggasztó, mert a magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán nyugdíjasok nyugdíját a magyar állam fizeti, a magyar nyugdíjszámítás alapján.

(tovább…)


Szemvizsgálat minisztériumi szinten

2017. december 7.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 16 ezer forintért mondta meg, hogy jó-e a szemem. 16 ezret kértek, hogy közérdekű adatkérésemre az alábbi néhány adatot megküldjék. A kérdést pedig azért tettem fel, mert nem hittem a szememnek: Szikszón három, egymás mellett álló – más-más cég tulajdonában lévő – lepusztult üzemi terület bérbeADÁSÁRA kaptak 10-10 milliót. Sajnos a 16000 forint nagy részét ellopták, mert a több kérdésemből csak egyikre válaszoltak úgy-ahogy.

(tovább…)


Nemzeti manipuláció

2017. november 28.

Varga Mihály miniszter  definiálta állítólag egyszer úgy a korrupciót, hogy “korrupció az, ha az állam drágán, vagy feleslegesen” szerez be valamit. A “Nemzeti Konzultáció” sok tekintetben tűnik feleslegesen és drágán elszórakozott pénznek. A tartalmi kérdéseken túl az elmúlt héten lelepleztük, hogy a folyamat a technikai részletek alapján legkevésbé sem alkalmas arra, hogy a nép akaratát kifejezze.

(tovább…)


El kellene takarítani a szemeteket

2017. november 23.

Egy korábbi korrupcióinfón már feltártam, hogy a Nemzeti Kukaholding hogyan teszi tönkre a szemétszállítást. Ennek részben amatőrség részben nagyon is konkrét szándékosság áll a hátterében. A miniszterelnök barátja már most is sokat keres a történeten. A szándék azonban nyilvánvaló: a szemétszállítás hatalmas üzlet és a kormányközeli “üzletemberek” már készen állnak a szándékosan tönkretett önkormányzati cégek megszerzésére. (tovább…)


Milliárdos rendszergazdák

2017. november 16.

Egy korábbi korrupcióinfón lelepleztem a KLIK-et, ahol 2015-ben kifizettek 900 millió EU pénzt számítógépes programokra, ám a programokat máig (!) nem használják.  A legtöbb nem használt programnál azzal védekeztek, hogy majd még feltöltik. Azonban a legdurvább tény az volt, hogy az ún. “Tanügyi rendszer” (elektronikus napló, órarend beosztás) programrészt már nem is fogják használni, mert közben már újat (KRÉTA program ) vásároltak. Ez maga a hűtlen kezelés, hiszen az EU pénzt így teljesen feleslegesen dobták ki, a tanügyi programot megvették, kifizették, de aztán lecserélték egy másik kedvéért. (tovább…)


A debreceni tudomány

2017. november 9.

Talán sokak számára nehéz megérteni hogy lehet az, hogy sok debreceni oktató megszavazta Putyin vér ciki díszpolgárságát. Az eset jól magyarázható azzal az egyáltalán nem ritka jelenséggel, hogy az egyetemekre az utóbbi években rázúduló EU támogatások egy jó része teljesen kamu projektekre, vagy valódi célú, de sok kamu költséget tartalmazó projektekre költik. Azok a professzorok, akik ezekben részt vettek kompromittálódtak, zsarolhatóak. Akkor is, ha csak a valódi kutatásaik fennmaradása miatt mennek bele a csínybe. Akkor pedig egészen így van, ha a teljesen kamu projektre vesznek fel pénzt. (tovább…)


Színház a nyomozás

2017. november 2.

Az első korrupcióinfón azt ígértem, hogy minden héten újabb esetet mutatok be, ezzel demonstrálva a lopások elviselhetetlen nagy számát. Most látszólag az első esetet mutatjuk be újra. Valójában azonban ezzel egy új, eseményre hívjuk fel a figyelmet, ami sajnos egyáltalán ritka, azonban ennél az egyszerű ügynél világítható meg legjobban: a “nyomozó szervek” által elkövetett szándékos szabotázst, ami a magyar korrupciós helyzet egyik legsúlyosabb problémája. (tovább…)


A nyúlon túl

2017. október 26.

Miért jár be a Parlamentbe, ha a pártját autoriter miniszterelnök vezeti, így gondolkodás helyett csak gombok nyomogatása a feladata? A fideszes képviselők két gombnyomás között a lopás fortélyait tanítják egymásnak. Így fordulhatnak elő az alábbi hajmeresztő, hihetetlen és elképesztő azonosságok a Pusztaottlaka körüli Dél-Békés és az onnan 200 km-re levő Cece körüli Dél-mezőföld országgyűlési képviselői körüli céghálózatok között. Simonka György és Varga Gábor EGYMÁS MELLETT ÜLNEK A PARLAMENTBEN ÉS SZINTE TÜKÖRKÉPKÉNT ALAKULT KI KÖRÜLÖTTÜK AZ UNIÓS PÉNZEK LESZÍVÁSÁRA ALAKULT ROKONI CÉGHÁLÓ. A KÉT, EGYMÁSTÓL TÖBB SZÁZ KM-RE LEVŐ CÉGHÁLÓ RÁADÁSUL TÖBB PONTON ÖSSZEÉR. POLT PÉTER VÁLASZÁBÓL KIDERÜL, HOGY A VARGA KÖRÜLI CÉGHÁLÓZATBAN IS VANNAK NYOMOZÁSOK  (bár további információt nem adott, de INFORMÁCIÓINK SZERINT MINDKÉT CÉGHÁLÓZAT TAGJAI VOLTAK MÁR ELŐZETES LETARTÓZTATÁSBAN. ) (tovább…)


Zárvatartási időben

2017. október 19.

Aki még emlékszik rá: a 90-es években a maffia és a politika egyik fő bevételi forrása volt az olajszőkítés, az “olajozás”. A módszerek kifinomultabbak lettek, de vannak egyéb elkövetési módok, ilyen a “közbeszerzés”, a “tanulmányozás” , a “rendezvényszervezés” pl. a “nyilvánosság biztosítás” , amelyekkel az uniós pénzek milliárdjait csapolják le. Most egy kevésbé ismert módszerről lesz szó, de úgy tűnik legalább ilyen elterjedt és gyakori elkövetési mód jelenleg a “helységbérlés”: sok-sok olyan uniós projekttel találkoztam, amikor az unió pénzéből horribilis árakon bérelnek ingatlant olyan intézmények, akik számára semmi gondot nem jelentene állami tulajdonú épületbe költözni. Ehelyett azonban az uniós pénzekből helységet bérelnek. (tovább…)


Milliárdos megoldások az Állami Egészségügyi Ellátó Központ-tól

2017. október 12.

Az eddigi korrupcióinfókon már két olyan gigatenderrel is foglalkoztunk, ahol az Állami Egészségügyi Ellátó Központ uniós forrásból vett, vagy vett volna új készülékeket, azonban a megbundázott közbeszerzések miatt pont dupla pénzt fizettünk (vagy az időben közbeszóló Közbeszerzési Döntőbizottság miatt fizettünk volna) CT-kért, röntgenekért, vagy éppen lélegeztetőgépekért  http://www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/haldoklotol_lopni/ és http://www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/a-korrupcio-is-lehet-olyan-eletveszelyes-mint-a-terrorizmus/ (tovább…)


Patkányok között

2017. október 5.

Az eheti Korrupcióinfó aktualitását az az eset adja, amelyikről az RTL számolt be néhány hete: a Merényi kórházban patkány esett egy dolgozó asztalára és a rejtett kamerás felvételen egészen elképesztő higiéniai hiányosságról számolnak be dolgozók

(tovább…)


Az NKE hülyének nézi az EU-t

2017. szeptember 28.

Zavarbaejtő hírek érkeztek mostanában Orbán kedvenc egyeteméről, ismét horribilis pénzeket kaptak (tovább…)


Mozgáskorlátozott kedvezmény, egyenesen Garancsinak!

2017. szeptember 21.

Ismét egy olyan történet, amit nem hittem el, amikor hallottam. Az állam elvileg támogatja a mozgáskorlátozottak gépkocsivásárlását.

Új autó (csak Suzuki vásárolható) esetén 1.000.000, használt esetén 600.000 forint igényelhető. Azonban a támogatás CSAK AKKOR VEHETŐ FEL, HA A TÁMOGATOTT KÖTELEZŐEN (!!!)  KÖLCSÖNSZERZŐDÉST KÖT, KÖTELEZŐEN A KIJELÖLT DUNA LÍZINGGEL
(Garancsi István, Videoton tulajdonos, Orbán barát dúsgazdag üzletember, a Garancsi-adó kedvezményezettje: minden magyar vállalkozó neki tejel, amikor a pénztárgépek utáni “díjat” havonta fizeti)

A kötelező hitel azonban több, mint HÁROMSZOR DRÁGÁBB (THM:17,5) , mint a piaci hitel

így PL 2,5 milliós hitelösszeg esetén PONT 1 MILLIÓVAL TÖBBET FIZET VISSZA, mintha bármelyik más piaci  cégtől vett volna fel hitelt.

A bizarr részletek itt  http://lehetosegauto.hu/a-tamogatasrol találhatóak meg.  Új autónál “csak” 25000-et kötelező felvenni, de használtnál már 300 ezret. De: ha mégis kell hitel, CSAK Garancsitól kapható és  a THM 17%!!!  miközben piaci cégeknél ez 4-5%. Ez  persze súlyos versenykorlátozás.
A kalkulátorokból azonnal kiszámítható, hogy ha valaki felveszl 2,4 millió hitelt a “lehetőségautótól”, a 17% kamat miatt 3 év alatt pont 800 ezerrel többet (3,5 milliót) fizet vissza a banknak, mint azt egy tisztességes bankkal tenné 5 % kamat mellett!!!
Így az állami  “támogatás” nagy része szépen átmegy Garancsinak……

Ha nem hiszi, próbálkozzon ezekkel a kalkulátorokkal
http://lehetosegauto.hu/a-tamogatasrol/finanszirozasi-kalkulator
https://www.ciblizingkalkulator.hu/maganszemely/szemelygepjarmu?promo=gsgeli&gclid=EAIaIQobChMI_JLx_s2g1gIVScayCh2vvAsYEAAYAiAAEgL5fPD_BwE

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/12011. (VL 29.) Kormányrendele “szabályoz”,https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100102.KOR  azonban számos kérdést nyitva hagy:

9. § (1) A támogatás felhasználása
a)53 a 4. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti esetben a pályáztatási eljárás útján kiválasztott, finanszírozási tevékenységgel foglalkozó, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezettel (a továbbiakban: finanszírozó szervezet) kötött kölcsönszerződés keretében,
b) minden, az a) pont alá nem tartozó esetben a hivatal által kiállított utalvány vételárba vagy az átalakítás költségébe történő beszámításával történik.
(2)54 A támogatás felhasználása során a kölcsönszerződést a súlyos mozgáskorlátozott, illetve egyéb fogyatékossággal élő személlyel kell megkötni, az utalványt pedig a súlyos mozgáskorlátozott személy nevére kell kiállítani (a továbbiakban együtt: szerzési támogatás jogosultja).
(3) A hivatal a támogatást megállapító határozatát közli a miniszterrel, valamint a finanszírozó szervezettel.

Az ügy egy részét egyébként – méltatatlanul visszhangtalanul – korábban megírta a Magyar Narancs is( http://magyarnarancs.hu/belpol/piacvedelem-104587/?orderdir=novekvo )  

Az ügy legfontosabb részére – a rokkantak gyakorlatilag 3 év alatt befizetik Garancsi bankjának, ami “pluszt ” kaptak – azonban nem világít rá. 

A cikk is feltesz néhány rendkívül fontos kérdést, amit most a Korrupcióinfón mi is felteszünk:
– MIÉRT KÖTELEZŐ HITELT FELVENNIÜK (HASZNÁLT AUTÓKNÁL NEM IS KEVESET)
– MIÉRT CSAK EGY BANKNÁL TEHETIK EZT MEG
– HOGYAN VÁLASZTOTTÁK KI A KIVÉTELEZETT BANKOT?
– MI ALAPJÁN ÁLLAPÍTJA AZ MEG A 17,5 SZÁZALÉKOS KAMATOT

– ÉS EGYSZERŰEN EZT AZ EGÉSZET HOGY A FRANCBA GONDOLTÁK?????????


Haldoklótól lopni 2 – tegyük gyorsan jogossá!

2017. szeptember 21.

A magyar állam budapest egyik legdrágább ügyvédi irodájával perelteti a magyar államot azért, hogy a magyar állam drágábban (majdnem kétszer annyiért!!) vehessen lélegeztető gépeket.

Ez hihetetlenül bizarr, de igaz!

Legutóbb beszámoltunk arról, hogy a GE óriáscég 700 millióval olcsóbban adta volna a lélegeztetőgépeket, majd sikeresen megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az ezt visszautasító umbuldát ( http://www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/haldoklotol_lopni/ ) Az állam azonban megfellebbezte ezt az ítéletet (Lázár János hiába beszélt arról, hogy le kell vágni a kezét annak, aki ezt a tendert intézte http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tularazo-haveri-ceg-nyert-megsemmisitettek-a-palyazatot-1402554, úgy látszik, a kormány nem osztotta a véleményét),  mert a jelek szerint sokkal több pénzt szeretne fizetni. A CSATOLT DOKUMENTUM AZONBAN BIZONYÍTJA, HOGY AZ ÜGYBEN AZ ÁLLAMOT EGY ELIT ÜGYVÉDI IRODA, SZECSKAY-ÉK KÉPVISELIK (http://www.szecskay.hu/nyitooldal )


Lázáréknak dupla pénz jár?

2017. szeptember 12.

Péntek délután öt órakor mailt kaptam a “Korábban Érkeztem” Alapítványtól, hogy másnap (szombaton) Szegeden várnak engem és a sajtót, ahol választ kaphatok a kérdéseimre. Gondolom, nem szerették volna igazán, hogy elmenjek, mert akkor nyilván hamarabb küldtek volna meghívót, vagy pedig kicsit későbbi időpontra. Kirakatrendezvényen vettem részt, ahol két(!) államtitkár és az M1 “híradó” is részt vett azért, hogy az egészen elképesztően bizarr pénzköltésről elterelje a figyelmet. (tovább…)


A koraszülötteken is jól keresnek

2017. szeptember 7.

Miben hasonlít Lázár János felesége Farkas Flóriánra? A válasz egyszerű, de megdöbbentő: Lázár János felesége is résztvevője egy olyan milliárdos uniós projektnek, ahol -Farkas Flórián projektjeihez hasonlóan- magasztos célok égisze alatt horribilis pénzeket herdálnak el kétes VAGY NULLA haszonnal. Az ügyben külön visszataszító, hogy ezt a legvédtelenebb kis emberek, a koraszülött babák ürügyén teszik. (tovább…)


Haldoklótól lopni

2017. augusztus 31.

A korrupcióinfón arra mutatunk bizonyítékot, hogy a kormány 7 év alatt EGYETLEN valódi reformot vezetett be az egészségügyben, de az sem működik. A kórházi beszerzéseket elvette az önkormányzatoktól és központosította, mondván, a “központosított, nagy tételben lefolytatott beszerzésekkel sok pénzt lehet spórolni.” Hát: nem jött be. (tovább…)


Az Érinthetetlen

2017. augusztus 24.

Az F. Flórián vezette roma önkormányzat „munkahídjában” ellopott 1,6 milliárd forint volt az első olyan korrupciós ügy, amelyet maga a kormány is kénytelen volt elismerni. Persze a miniszterelnök és a főügyész védi a roma vezetőt és késlelteti az elkerülhetetlen börtönt. Ennek több oka van, nyilván az egyik szempont az, hogy legyen, aki megfelelő partner a Fidesz szervezett választási csalásában. Merthogy F. Flórián és hálózata a Fidesz stratégiai szövetségese.

(tovább…)


Az úszó VB után úszóbeton nagyhatalom lettünk

2017. augusztus 17.

Az arab társadalmak azért omlanak össze, mert ma már nem az ásványkincsek, hanem a tudás, a technológia, a kutatás és a fejlesztés szintje az, ami meghatározza egy ország erejét. Magyarország is leszakad ebben a versenyben. Az elmúlt hetek egy nagyon lehangoló tanulmánya ( számszerűsíti is ezt a folyamatot. Ez a lecsúszás különösen fájó annak fényében, hogy az elmúlt 10 évben horribilis mennyiségű uniós pénz kaptunk kutatásra/fejlesztésre, azonban ennek a pénznek egy hatalmas részét egyszerűen ellopták  . A kutatásra adott pénzek ellopását nehéz megfogni, hiszen ugye egy kutatás lehet eredménytelen is…De ha ugyanarra adnak többször pénzt, olyan dologra, ami már régen működik a piacon,  ráadásul olyan kutatóközpontnak, ami egy balatoni üres telken “fejleszt”, az talán jól megfogható.
(tovább…)


Az egymilliárdos kresztanfolyam

2017. augusztus 3.

Nehezen értettem, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak ez a kettő közbeszerzése mi a csuda. Első -és többedik- ránézésre is szinte ugyanazt a bóvlit vásárolták meg kétszer majd’ félmilliárd forintért, ráadásul harmadszorra is meghirdették, csak úgy tűnik, már nem merték megtenni. Mindkettőben valamiféle közlekedésbiztonsági- és kresz témájú online tananyagot kellett prezentálni és ezt elvileg 4-4 hónapon keresztül elérhetővé tenni (egyszer 2013-ban, egyszer meg 2014-ben). 425 millió 2013-ban www.tanuloknak.hu, 500 milliós e-tananyag 2014-ben www.kreszfelfrissito.hu. (tovább…)


A Mészáros Unió

2017. július 27.

Mészáros részvényei a világon a legjobban teljesítő részvények, de nem azért, mert okosabb mint Zuckerberg. Egészen elképesztő módon, újabban már a primitív trafik trükköt is használva nyeri meg a közbeszerzéseket. (tovább…)


A varázslatos Garancsi-trükk

2017. július 13.

A 75. korrupcióinfóra egy súlyos ingatlanpanamát választottam. Az aktualitását az adja, hogy pár hete jogerősen ítéltek el két embert a sukorói ingatlanpanama miatt. Ott mintegy egymilliárd forintos kárról volt szó, amit egy bírósági ítélet – a szerződést megsemmisítve – ráadásul “vissza is csinált”. Ebben az ügyben ennek az összegnek a sokszorosáról van szó, amit a kormány tudtával, a kormány utasítására az állam elveszített. (tovább…)


A szemétoligarchák már a spájzban vannak

2017. július 6.

Bemutatjuk, ahogy a 4 milliárd Ft-nyi EU-pénzből kialakított és hatalmas környezeti kockázatot jelentő szemétlerakót a sorsára hagyják. A valódi indok: az önkormányzatok hulladékszállító cégeit néhány óriáscégbe kényszerítik, hogy aztán a mesterségesen lerontott cégeket néhány oligarcha megszerezhesse…

(tovább…)


Akik mindig nyerésre állnak

2017. június 29.

A jelenlegi világpolitika egyik legfontosabb háttér folyamata az a jelenség, hogy jövőben egy ország erejét egyre kevésbé az ásványkincsek, sokkal inkább a technológiai fejlettség, az innováció, a kutatás-fejlesztés szintje határozza meg. Ebben a versenyben az arab országok menthetetlenül lemaradtak, de egyre inkább ez mondható el Oroszországról és sajnos hazánkról is. (tovább…)


A Mengyi Unió

2017. június 22.

Patyi András továbbra is titkolja az NKE 30 milliárdos projektjének részleteit. Először 2 milliót, majd 900 ezret kért volna a szerződések adataiért, ezért azt ajánlottam, hogy akkor bemegyek én átnézni a szerződéseket. Ezt azonban “személyes adatok védelmében” megtagadta. (tovább…)


Véresen komoly “fejlesztések” a véradásban

2017. június 14.

Mindenki érzi és tudja, hogy a magyar egészségügy haldoklik, ezért az ellopott pénz ezen a területen hiányzik talán legjobban. Ez a gyomorforgató dolog fordult elő ebben a projektben is. (tovább…)


Egyetemi pénzszórások újratöltve

2017. június 8.

AZ ELŐZMÉNYEK
Bár maga Lázár János is melegen ajánlotta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának, hogy adja át a két, jelenleg zajló, 30 milliárdos uniós KÖFOP-projekt (Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program) adatait számomra, még mindig nem kaptam meg azokat. 

Az egyetem először 2 millióért, aztán 900 ezer forintért akarta elmondani, mire költik az EU által is megkérdőjelezett projektek pénzeit.

Bővebben erről itt. A 900 ezer forintot az egyetem csak azért kérné, hogy a szerződések alapadatait átadja (kivel, mikor, mennyiért, mire szerződtek). Ezért 900 ezer forint munkadíjat kérni egy országgyűlési képviselőtől egyszerű szemtelenség, hiszen az adatok összesítése nyilvánvalóan csak néhány gombnyomást jelent.

Különösen nehezen fogadható el ez azért is, mert a korábbi ciklus összesen 8 milliárdos projekteket érintő ÁROP-os (Államreform Operatív Program) szerződések adatait minden további nélkül, ingyen (!!! 🙂 ) megkaptam. A vonatkozó adatok, dokumentumok a mellékletek között csatolva találhatók, egy részük ezúttal külön dokumentumban.

GYORS TANULSÁGOK

• Ha lusta lennék, a választásokig minden heti korrupcióinfóra adna muníciót ez az anyag is.

• Nem csoda, hogy az új projektek költéseit titkolni akarják. A mostani adatok szerint már az előző projektek szerződései között is rengeteg olyan van, amely nagyon nehezen magyarázható, a hűtlen kezelés határát súrolja.

• A „közigazgatás fejlesztése” ürügyén inkább a habzsi-dőzsi volt a kormány kedvenc egyetemén a cél. Elég például erre a szerződésre és honlapra ránézni: Edutus Főiskola (2.2.5, éttermi szolgáltatás, 2.785.110,-) ebben a rendezvényteremben biztos nagyon lehetett javítani a közszolgálatot.

• A szerződött cégek között sok olyan tanácsadócég van, amelyekkel már korábbi Korrupcióinfókon találkoztunk, és amelyek az EU-s pénzek lerablására specializálódott céghálózat tagjai.

• Ezen cégek mögött jó fideszes, kormányközeli kapcsolati háló látható.

• Találtunk olyan szerződéseket, ahol ugyanarra a feladatra szerződött külön-külön egy cég és annak egy vezetője is.

• Az egyetem számos alkalommal bízta meg saját cégét (az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft.-t). Újabb tevékenységi körként megjelent az NKE Szolgáltató NKft.-nél a gépjármű bérbeadás is (2.2.22), de legújabban már kommunikációs szakértői szolgáltatásokat is nyújt.

• Volt olyan projekt, ahol csak rendezvényszervezésre 90 milliós megbízást adtak a saját cégüknek. Az NKE NKft. egyébként tavaly egymilliárdos forgalom mellett 19 millió forint veszteséget termelt.

• Már a korábbi ciklusban is megjelent az a nonszensz jelenség, amit az EU ellenőrei egyáltalán nem értenek: miért kell milliárdokat kifizetni helységbérletre, amikor az egyetemnek illetve konzorciumi partnereinek megvan minden lehetősége helységeket találni. Extrém példa, hogy az ÁROP 2.2-20 projektben a kormányablakok tisztviselőit képezték, de összesen 80 milliót fizettek ki azoknak a kormányhivataloknak, akiknek a tisztviselőit képezték. Ez az EU-a pénzek nettó szemtelen lenyúlása, ráadásul szembemegy az EU pénzek kifizetésének alapelvével: csak indokolt költség számolható el. Ez pedig nem az.

***

A GYANÚS SZERZŐDÉSEK ÉS KIFIZETÉSEK RÉSZLETESEN
Nézzük először a projektekben részt vevő beszállítókat! Van közöttük néhány olyan, amelyek már korábbi Korrupcióinfókon is szerepeltek gyanús tartalmú közbeszerzéseik miatt. Általánosságban elmondható, hogy az NKE is előszeretettel foglalkoztat olyan cégeket, ill. más típusú szervezeteket, amelyek kormányzati kedvencek.

1) Az egyik legtöbbet foglalkoztatott társaság a következő volt (a 9 db ÁROP-os programból ötben is részt vett): Rávezető Projekt Kft. (2.2.19, szakértői tevékenység, 3.603.182,-) (2.2.20, pályázat írás, 8.382.000,-) (2.2.21, képzési rendszer fejlesztése, továbbképzések összehangolása, 9.842.500,-) (2.2.21, projektmenedzsment feladatok, működés fejlesztése, 7.844.634,-) (2.2.22, képzési rendszer fejlesztése, továbbképzések összehangolása, 9.144.000,-) (9.369.984,-) (3.2.2, szakértői szolg., 2.540.000,-).

A Rávezető Projekt Kft. ügyvezetője Riz Ádám, aki egészen véletlenül Riz Levente XVII. kerületi polgármester két évvel idősebb bátyja. Ez a társaság egyértelműen fideszes politikai kapcsolatainak köszönhette a felfutását, hiszen 2011-ben még csak egy jelentéktelen cégecske volt alig 10 millió forintos árbevétellel. Ezt az összeget 2013-ban sikerült megtízszereznie, s a fejlődése azóta is töretlen. Elsősorban kormányzati megrendeléseik között megtalálható a BM, a KIFÜ, az EMMI, a Miniszterelnökség és például az az Edutus Főiskola, amely intézmény szintén beszállítója volt az NKE-nek (Edutus Főiskola 2.2.5, éttermi szolgáltatás, 2.785.110,-). Riz Ádám korábban az NFÜ-nél is volt programigazgató. A fentiekben megjelölt közigazgatási szervezeteknek az üzletviteli tanácsadással foglalkozó cég például kompetenciafejlesztést és szociális képzés monitoringját végezte, amelyek legalább olyan hangzatos (de gyaníthatóan tartalmatlan) szolgáltatások, mint amit az NKE-nek végzett szolgáltatások.
Kifejezetten alkalmasak az ilyen típusú tevékenységek arra, hogy a NER-ben felfuttassanak egy rokon céget, kizárva a vállalkozói önállóságot, a piaci versenyt, teljesítve azt a kormányzati elvárást, hogy az uniós pénzek leginkább a haverokhoz kerüljenek. Ennek a folyamatnak lehet az egyik állomása az NKE több megbízása is.

2) Az Eruditio Zrt.-t az ÁROP-2.2.19-ben az NKE egy 9.017.000,-Ft-os szakmai koncepció kidolgozásával bízta meg. Ennek a projektnek a keretein belül került kialakításra az E-tanulási Módszertani Központ. Az Eruditio Kft. neve korábban az Öveges-program miskolci kamu közbeszerzése révén került előtérbe, amikor is Miskolcon egy értelmetlen benchmarking szolgáltatást nyújtott az adott körben.

További érdekesség, hogy az ugyanebben a programban (ÁROP-2.2.19) szakértői tevékenységet végző Rávezető Projekt Kft. ügyvezetője, Riz Ádám, továbbá az Eruditio Zrt. ügyvezetője, Horváth Tamás is érdekeltséggel rendelkezik (vagy rendelkezett) a Mókáskanál Kft.-ben, s ami az NKE általi kedvelésük szempontjából még fontosabb, a Bethlen Gábor Alapkezelő nevű fideszes harcore társaságban. Nagyon odafigyeltek tehát Patyiék, hogy megbízható emberek kerüljenek kiválasztásra a „fontos feladatokra”.

3) A Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány (MKSZK) szakmai monitoring szolgáltatást végzett 9.525.000,-Ft-ért az NKE-nek (ez is egy klasszikus). Az MKSZK alapítója volt még 2005-ben Fürjes Balázs, jelenleg viszont Gál András Levente neve fémjelzi, illetőleg ő viszi az alapítványt. Gál András Levente offshore-lovagtól kezdve bukott államtitkáron keresztül kamu közbeszerzések gurujáig sok minden volt. A Jó Állam fejlesztési koncepciójának kidolgozásával megbízott kormánybiztosként is működött, látszik is, mi lett a Jó Államból ilyen kezek ügyködése következtében… (egy banánköztársaság). Az alább csokorba gyűjtött cikkeket átfutva önkéntelenül is beugrik az embernek Polt Péter és a magyar igazságszolgáltatás helyzete, hiszen ennek az embernek az alapítvány helyett egy jogállamban egészen máshol kellene lennie! Cikk1, Cikk2, Cikk3, Cikk4, Cikk5, Cikk6, Cikk7

4) Az Apertus Nonprofit Kft. a következőket nyújtotta az NKE-nek: (2.2.20, szoftverszimulációs videóanyag, 7.700.000,-) (2.2. 22, adatmigráció, informatikai rendszerfejlesztés, Etananyag újraszerkesztése, 2.688.998,-). Ennek a kft.-nek (amely most a magyar állam tulajdonában van) csodálatos a személyzeti portfóliója. 2015-ig dr. Princzinger Péter volt a vezetője, aki most a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. egyik nagyfőnöke. Horváth Csilla korábbi FB-tag az Eximbank és a MEHIB vezetője is volt, míg egy másik FB-tag dr. Gajdos Róbert volt. Ő nyilvánvalóan az a Gajdos Róbert, aki a Közbeszerzési Hatóság egykori elnöke, s aki a közel-keleti kereskedőházak megalapításánál is bábáskodott az alábbi cikk tanúsága szerint. Az Apertus Kft. mostani ügyvezetője Koltányi Gergely.

Kicsoda Koltányi?
„Képzési és fejlesztési tanácsadó vagyok. Szakterületem a felnőttképzés, vállalati képzés, továbbképzés, valamint a digitális technológiák alkalmazása a képzési és fejlesztési programokban. 1999-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, HR menedzser szakon. A köztisztviselők e-learning központjának vezetőjeként kezdtem szakmai pályafutásom, majd a Nemzeti Közigazgatási Intézetben a továbbképzésért felelős vezető, később az Intézet Főigazgatója lettem. Jelenleg a magyarországi digitális képzés és fejlesztés egyik vezető szakértőjeként dolgozom. Rendszeresen publikálok és tartok előadásokat és szemináriumokat képzésfejlesztéssel, képzési trendekkel és az online tanulás világával kapcsolatban.”

Koltányi cégként és magánszemélyként is szerződött
Az az érdekes Koltányival kapcsolatban, hogy nem csak cégként, hanem magánszemélyként is megbízta őt az NKE (s ez a módi nem is egyedülálló eset), ugyanis Koltányi közvetlenül is szakmai vezető volt az ÁROP-2.2.20-ban 1.000.000,-Ft-ért.

Balkányi Péter és Orbán Zsolt együttesen csak a 2.2.20-ban 7,7 milliót szakítottak. Ők egyébként az Apertus Kft. e-learning szakértői, akik ugyanekkora összeget a cégük nevében is leszámláztak. Korábban már írtam, hogy az Apertusnál Koltányi Gergely is kapott közvetlen kifizetést az NKE-től (1.000.000,-Ft).

5) A Konett Hungária Nonprofit Kft. a következőkben működött közre: 2.2.20, trénerek felkészítése, Tréneri Kézikönyv és közreműködő mentorok felkészítése, 9.890.760,-Ft. Ők onnan lehetnek nekünk ismerősek, hogy a 2016. decemberi korrupcióinfón már foglalkoztunk velük. Ekkor a fogyatékkal élők pénzének elherdálásáról volt szó. Akkor éppen férőhelykiváltási mentorszolgáltatást nyújtottak 67 millió forintért.

A Konett H. Kft. vezetője 2012.07.17-ig Salamon Hugó volt, így biztos nem véletlen, hogy magánszemélyként ott van az NKE kifizetési listáján, ráadásul kettő projektben is: 2.2.13, művek elkészítése, 3.262.000,-Ft, 2.2.20, elkészítendő mű, 962.500,-Ft. Mondjuk ránézve ez utóbbi műre, ha ilyen a többi is… Ez a kommunikáció alapfogalmain megy végig, ez egy átlagos tankönyvben is benne lehet, szerintem nagyjából onnan is lehet kimásolva (Verbális-non verbális kommunikáció, kompetencia-piramis, kommunikációs csatornák, stb.). Ez pedig egy mentor felkészítő munkafüzet a Konett-től, ill. Salamon Hugótól (az elején ebben is megtalálható a kompetencia-piramis). A szöveg egy része, kérdezős-kitöltős, a többi általános tankönyvi szakanyag, hivatkozásokkal.

***

AZ NKE SZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT. SZEREPE
Az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft. ÁROP-os munkavégzései a következők:

• (1.2.9, szakmai rendezvény lebonyolítása, 1.072.555,-)
• (2.2.5, rendezvényszervezés, 91.750.90 2,-)
• (2.2.13 vezetőképzés tréning és catering lebonyolítása + caf.adó, 8.206.213,-)
• (e2.2.19, elektronikus képzési és távoktatási anyagok, 533.441,-)
• (2.2.20, rendezvényszervezés, 23.284.15 2,-)
• (2.2.20, zárórendezvény, 4.488.000,-)
• (2.2.21, rendezvényszervezés, 51.293.47 8,-)
• (2.2.21, lapszámok előállítása, 14.748.378,-)
• (2.2.22, rendezvényszervezés, szakmai nap, oktatástechnikai eszközök, 23.484.342,-)
• (2.2.22, tankönyv, tanulmány nyomdai munkálatok 16.985.378,-)
• (2.2.2 2, egyedi pendrive,1.137.920,-)
• (2.2.22, gépjármű szolgáltatás biztosítása, gépjármű bérleti díj, 5.032.839,-)
• (2.2.24, kommunikációs szakértői szolgáltatások, 1.130.300,-)
• (3.2.2, kommunikációs szakértői szolgáltatások, 1.225.550,-)

Ezek mind összesített adatok, sok kisebb számlából tevődnek össze ezek a programköltségek.
Az NKE üzemeltetési, szolgáltató cége, legutóbbi adatszolgáltatása szerint 166 főt foglalkoztatott. Látható, hogy házon belül oldották meg az uniós projektek rendezvényszervezését, tehát itt nincsenek közbeszerzések. Ez mondjuk egy nagy motiváló erő lehetett a konstrukció kidolgozásában.

Kérdés, hogy mennyire átlátható ennek a Kft.-nek a tevékenysége? A honlapja alapján szerintem
semennyire.
Egyáltalán, ki tudja vagy ki meri ellenőrizni a janicsárképző szolgáltató cégének a tevékenységét? Van ugyan felügyelőbizottsága a Kft-nek, amelyben egy-egy BM-es területű, HM-es területű és a Miniszterelnökség által delegált nő a tag, de hát ez körülbelül annyit is ér.

A cégvezető Zoltai Dénes (Bence) (1965), aki egy sötét ló, az interneten szinte semmit nem találni róla. Azt viszont tudjuk, hogy elég sok cége volt korábban, melyek vége általában felszámolás vagy több esetben is kényszertörlés (!) lett. Az utóbbi időben profilbővítés indult be az NKE Szolgáltató Kft.-nél, ugyanis az NKE a másik, tulajdonában álló céget, vagyis a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt.-t (NKTK) kiüresítve, annak nyomdai tevékenységét is átvette. Az NKTK 2015. szeptemberétől felszámolási eljárás alatt áll, a csúcsprojektje az ÁROP-2.2.19 volt, ahol 70.000.000,-Ft-ot számlázott szakanyagok szerkesztéséért. Újabb profilként megjelent az NKE Szolgáltató Kft.-nél a gépjármű bérbeadás is (2.2.22), de legújabban már kommunikációs szakértői szolgáltatásokat is nyújt. A KÖFOP-os programok 30 milliárdját persze így is nagyon nehéz lesz elégetni, pláne, hogy a pénzszórásra már az EB is felfigyelt.

Idáig elérve azért felmerül az emberben a kérdés, hogy az NKE véletlenül nem egy fideszes kifizetőhely?

Csatolva vannak az összes ÁROP-os program céges- és közigazgatási beszállítói összesítését. Nagy részét már feldolgoztam, de még nem mindet, úgyhogy még lehetnek benne érdekességek és meglepetések.
képviselőiadatkérés_0516_Végl(1)

Az ÁROP-2.2.20 kifizetésein keresztül jól látható, hogyan működik a rendszer. Ez volt a legköltségesebb ÁROP-os program, itt képezték ki a kormányablakok ügyintézőit (kb. hétezret), de ehhez elő kellett állítani a tananyagokat és fel kellett készíteni az oktatókat.
Azt azért tartsuk szem előtt és hangsúlyozzuk, hogy a megkapott táblázatban csak az 500.000,-Ft feletti tételek szerepelnek, szerepelnek, tehát az egyes területek költései akár jóval magasabbak is lehetnek.
Ahhoz képest, hogy kormányablakok ügyintézőit képezték, 86.697.000,-Ft-ot költöttek olyan helyiségbérleti díjakra, amelyek vonatkozásában a bérbeadók a megyei kormányhivatalok voltak. Mindezt úgy, hogy a program közreműködői voltak a kormányhivatalok, hiszen külön képzésszervezőt foglalkoztattak (volt ahol többet is), így az ottani dolgozók bérének egy részét is a program pénzeszközeiből fizették. A most megkapott adatszolgáltatás szerint a két KÖFOP-os programban is folytatódik az a gyakorlat, hogy a társmegvalósító kormányhivataloktól bérelnek helyiségeket az NKE-s továbbképzésekhez. De a fenti még csak nem is a végösszeg, hiszen más hivataloktól (főleg önkormányzati hivataloktól) 12.278.000,-Ft- ért, a Villányi úti konferencia központtól pedig összesen 10.000.000,-Ft-ért béreltek helyiséget.

TOVÁBBI FURCSA KÖLTSÉGELEMEK

48 oktatónak, oktatást segítő embernek (tutornak) fizettek ki összesen 32.364.000,-Ft-ot, személyenként 5-600 ezer forinttól (ebből a kifizetési kategóriából volt a legtöbb) egészen 1,5 millió forintig. Képzésszervezőknek ugyanakkor (42-nek, akik jellemzően a kormányhivatalokban dolgoztak) 58.755.000,-Ft járt , közülük 32 személy egységesen 1.440.000,- Ft-ot kapott, függetlenül attól, hogy melyik megyében dolgoztak.
Nyolc e-learning szakértőt is foglalkoztattak (ez nekem egy kicsit soknak tűnik) összesen 18.871.000,-Ft-ért, itt 1 millió és 4,5 millió között szóródtak a kifizetések. Elképzelhető, hogy ezek nagy része tanulmányírás lehetett. Balkányi Péter és Orbán Zsolt együttesen csak a 2.2.20-ban 7,7 milliót szakítottak. Ők egyébként az Apertus Kft. e-learning szakértői, akik ugyanekkora összeget a cégük nevében is számláztak.

Korábban már írtam, hogy az Apertusnál Koltányi Gergely is kapott közvetlen kifizetést az NKE-től (1.000.000,-Ft). Még érdekesebbé teszi a dolgokat, amit az egyik tanulmányukban írnak, miszerint: „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁROP 2.2.19 projektjének keretein belül kifejlesztettük saját e-oktatási módszertanunkat, mely alapján összesen 100 komplex e-learning képzési programot készítettünk el.”
Gyanítható, hogy adott tananyagok és fejlesztések (esetenként némi módosítással) ide-oda vándorolnak az uniós projektek között, így azokat akárhányszor el lehet számolni. A szalagszerű termelés is egy érdekes jelenség, ez szerintem egyáltalán nem az igényekhez, hanem inkább az uniós pénzek kifizetési határidejéhez igazodik:
„A vizsgált projekt esetében (itt nyilvánvalóan a 2.2.19-ről lehet szó) abban különleges volt, hogy viszonylag szűk idő alatt (kevesebb mint 8 hónap) kellett viszonylag sok tananyagot (kb. 600 videót) fejlesztenünk. A nemzetközi gyakorlatoknál is említett időigényhez képest ez jelentős terhelést jelent, így olyan speciális tananyag kifejlesztésére volt szükség, amely egyszerre felel meg két szempontnak: – rendelkezik egy olyan univerzális kerettel (tananyagmotor), amelybe viszonylag egyszerűen betölthetők a kész komponensek (jegyzet, ppt, videók) és előállítható a kész tananyag, – a komponensek betöltése (gyártás) minél nagyobb részben automatizálható, így csökkentve a gyártás munkaigényét.

De itt van egy tananyag Budai Balázs Benjámintól is (E-közigazgatási alapismeretek). Ő a 2.2.20-ban 4,5 milliót kapott erre. Ő egyébként az NKE docense. Az uniós támogatási szerződésekben az szerepel, hogy a program keretein belül készült műveket nem lehet kereskedelmi forgalomba helyezni.
Az alábbi link azonban azt bizonyítja, hogy ennek vagy éppen az ellenkezője történik, vagy az, amire már eddig is gyanakodtunk, hogy kész műveket, tanulmányokat számláznak be milliós összegekért az NKE-nek, azért, hogy ki tudják tölteni az uniós projektek kereteit. (Ennek kétséget kizáró bizonyítása azonban egy mélyebb elemzést igényelne.)

***

TANANYAGFEJLESZTÉS BRUTÁLISAN DRÁGÁN
És ezzel elérkeztünk ezeknek a programoknak az egyik legneuralgikusabb pontjához, vagyis a
 tananyag- és tanulmány íráshoz.

Tananyagírásra 8 személy összesen 28.174.000,- forintot vett fel. (Ebben benne van Budai Balázs Benjámin 4,5 milliója is.) A legnagyobb kifizetés Boros Anita részére történt, mégpedig10.250.000,- Ft. Ő egyetemi docens, korábban a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetője volt, most vagyonpolitikai helyettes államtitkár Seszták Miklósnál. Fiatal kora ellenére (37 éves) rendkívül termékeny könyv- és tanulmány szerző. „Közigazgatási eljárások” címmel készült el a műve az ÁROP-2.2.20-ban
Kovács Éva „Egyedi élethelyzetek és gyakorlatok” témakörben szerkesztett tananyagot, illetőleg volt annak a társszerzője 7.750.000,-Ft-ért.
Az Ügyfélszolgálati készségfejlesztési tananyagot négyen írták (köztük a fentebb már említett Salamon Hugó), a kifizetési lista szerint mindezért 3.987.000,-Ft-ot kaptak. A mű kb. fele kommunikációs alapfogalmakról szól, ez elég sok tanulmányban előfordul, a másik része konfliktuskezeléssel foglalkozik és önértékelő teszteket tartalmaz.

A kommunikációs témakör elég gyakran előfordul a projektek tanulmányai között, azt már a hírhedt 1.1.21-ben is nyomatta pl. Bajnok Andrea, Kriskó Edina és Pallai Katalin, akik a 2.2.20-ban is kaptak megbízásokat művek elkészítésére. Ez megint csak azt támasztja alá, hogy némi hangsúlyeltolódással ugyanazok a művek vándorolhatnak egyik projektről a másikra. Ezzel természetesen nem azt állítjuk, hogy egyik vagy másik programban (pl. a kormányablakok ügyintézőinek képzésében) ne lenne azokra szükség, de ugyanazokra a művekre például felhasználási szerződésekkel újabb és újabb százezreket vagy milliókat kifizetni abszolút közpénzégetésnek tűnik (pl. Együttműködés-fejlesztés és kommunikáció az 1.1.21-ben).
Tananyag kell, eddig rendben is van, azonban további művek elkészítésére még 28-an kaptak megbízást 31.910.000,-Ft-ért. Közöttük persze olyanok is vannak, akik a tananyagok egy-egy fejezetét írták, általában 500 ezertől 1 millió forintig terjedő összegben.

***

Még két érdekesség a kifizetőhely jelleghez:
Fürjes Balázs Zoltán a 2.2.13-ban művek elkészítésére, 3.262.000,-Ft-ot vet fel (Közigazgatási Vezetői Akadémia volt a projekt.) Ez azonban egy másik Fürjes Balázs, mégpedig az, aki korábban a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek volt a vezérigazgatója, utána pedig a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Bukovics István a 2.2.20-ban 1.750.000,- Ft-ot, a 2.2.21-ben 2.472.750,-Ft-ot kapott művek elkészítésére. Ő egy rejtélyes figura. Moszkvában tanult lelkész-katasztrófavédelmis, Pintér Sándor korábbi tanácsadója, s nyilvánvalóan pártfogoltja, akinek a zűrös végzettségi adatairól az Átlátszó rántotta le a leplet.

 


KLIK központban jártam, programot nem láttam

2017. június 1.

3 hete azt állítottuk, hogy a KLIK 900 millió forintért vett programokat. Ezeket 2015 végén kifizették, de mind a mai napig nem használják őket. Azt is elmondtam, hogy fél éve nem engedik megtekinteni a “működőképes” szoftvereket. (tovább…)


Szemét egy ügy

2017. május 25.

Sokak számára egyértelmű, hogy a szemeten rengeteget lehet keresni, nem hiába tartja rajta – pl. Nápolyban – a maffia a kezét. De nem csak Nápolyban! (tovább…)


Ha foci van, minden van

2017. május 18.

Egy korábbi alkalommal részletesen beszámoltunk arról hogy a Budapesti Iparkamaránál hogyan szórakoztak (loptak) el uniós százmilliókat, több alkalommal a kamara vezetőinek saját cégének kijátszva a szakoktatásra szánt pénzeket. A budapesti kamara vezetōjét le is váltotta Parragh, ám úgy tūnik, az eszetlen pénzherdálás az országos kamaránál is tovább zajlik. (tovább…)


Szóval, ki beszél itt mellé?

2017. május 15.

Újabb dokumentumokat kaptam a KLIK-től. Ezek egyértelműen és száz százalékosan azt bizonyítják, hogy Pölöskeiné egész egyszerűen az arcomba hazudott, amikor levelében azt írta, hogy a programoknak az iskolákban nem is kellene működnie.

(tovább…)


Hiba a mátrixban?

2017. május 11.

A KLIK TÁMOP 3.1.4b sorszámmal „Köznevelés az iskolában” címmel 2013 és 2015 között 10 milliárd Ft értékben kivitelezett projektet a KLIK az “iskolák működésének hatékonyabbá tétele, valamint az iskolák adminisztrációs terheinek csökkentése” érdekében. A projekt többek között egy informatikai rendszer – az ún. Intézményfenntartói Információs Rendszer – kiépítését célozta, mintegy 900 millió forintért. (tovább…)


A fideszes “szociális háló”

2017. május 4.

Mottó: Mindörökké Tenisz, Magyar Vitorlás Sales House, Online Pénztárgépjavító és forgalmazó, Alkalmazott kutatásokért, International Medical Health, Euromed Extra, Első Magyar Taxifuvarozó: néhány “szociális szövetkezet” neve a sok ezer csalóból. (tovább…)


Pénzeső az egyetemen!

2017. április 27.

Az egyetemgyilkosságok és a civilek csillagozása azért is jó a kormánynak, mert hetekre eltereli a figyelmet az országban folyó  gigantikus lopássorozatról. Szinte alig volt visszhangja a 24.hu Nemzeti Közszolgálati Egyetem projektjét érintő uniós vizsgálatról szóló cikkének. Pedig a cikk rendkívül fontos.

Az EU ellenőrei rendkívül súlyos megállapítást tettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó visszaélések gyanújáról, melyeket a FUTÓ PROJEKT ellenőrzése során állapítottak meg az EU szakértői. Az újság által idézett jelentés rendkívül jelentős túlárazásokról és gyakran teljesen indokolatlan beszerzésekről beszél egy 17,5 milliárdos projektnél.

A súlyos túlárazás és az indokolatlan költés a korrupció és a lopás egyételmű szinonímája.

Az eset különös jelentőségét az adja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora prof. Patyi András, aki úgy tűnik, a Nemzeti Választási Bizottság élén mindent megtesz, hogy a kormány számára kellemetlen népszavazásokat lehetetlenítsen el.

A korrupcióinfón a hivatkozott projektre, illetve az egyetemen párhuzamosan illetve korábban futó projekteket vizsgáljuk meg és ezek alapján elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy kicsit is normálisan működő országban Patyi rektor tovább vezethetné a választási bizottságot vagy rektor maradhatna az intézmény élén.

Közérdekű adatkéréssel fordultunk az egyetemhez a megvalósíthatósági tanulmányért és az eddig megkötöttt szerződésekért de addig is súlyos megállapítások tehetők. Nagyon leegyszerűsítve: komoly a gyanúja annak, hogy ugyanazért a dologért többször vesz fel pénzt az egyetem, hogy jelentősen túlárazva, vagy felesleges dolgokat vásárol a pénzen. 5 pontba szedtem az aggályokat, a részleteket lejjebb pontonként kifejtem.

1) A cikkben hivatkozott jelentésről nekünk is vannak konkrét információink. Önmagában az Eu vizsgáló biztosok megállapításai is elképesztőek ( 800 millió a 17 mrdos projekt előkészítésére, 3 mrd személyi költségekre, ha mind a 740 dolgozó részt vesz a projektben, a bérükkel számolva 10 hónapig semmi mással nem foglalkoztak volna, csak ezzel. Terembérleti díjakra  1,6 mrd-ot -pedig van bőven állami intézményekben alkalmas hely-, cateringre 400 miliót terveztek eltapsolni)

2)  A vizsgált projekt (KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15 – A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése) csak az egyik hatalmas projekt. A 17 milliárd mellett párhuzamosan fut egy 11 milliárdos projekt  KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15 – A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés. A két projekt között rengeteg a tartalmi átfedés, kifejezett a gyanú, hogy kétszer fizet az EU ugyanazért. Ha így van, az pedig maga a lopás. A “projektekelemek” egy nagyon nagy része pedig olyan tevékenység, amelyik megegyezik az egyetem alaptevékenységével.

3) A többszöri fizetés annál is valószínűbb, mivel a 2007-2015 ciklusban több olyan ÁROP-os projekt is futott, amely jelentős átfedést mutat a mostaniakkal, gyakorlatilag még egyszer lenyúlhatják ugyanarra a pénzt. 

Itt találhatóak az eredménybeszámolók is az ÁROP-os programokról

4) A korábbi ÁROP programok vizsgálatából látható adatokból is az a következtetés vonható le, hogy már ott is rengeteg pénz folyhatott ki kamu megbízásokra részben kamu cégeknek és -egyáltalán nem kis részben- az egyetem dolgozóinak.

5) Azokból is nagyon sok juthatott az oktatóknak és egyáltalán nem biztos, hogy valódi munkavégzés mellett. Maga Patyi egy körlevélben arra hivatkozik, hogy a projektek azért jók, mert plusz fizetést tud adni a dolgozóknak. ( Patyi urat és a professzorokat  azonban emlékeztetnénk, hogy az EU pénzek nem fognak örökké tartani, illetve az EU támogatásokból nem finanszírozható az, amiért már egyszer fizetett az állam: a munkájukért)
Részletesebben:

1) A 17 milliárdos, elkaszált projektről részletesen ír a 24.hu cikke 

Tehát a projekt leírása itt tölthető le:

A KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15 keretében egyetlenegy közbeszerzést találtam a Közszolgálati Egyetemnél, amit a T-Systems Mo. Zrt. nyert meg (a Tigra Kft. volt a másik induló). A közbeszerzés értéke 4.515.246.109,-Ft, mely két tételből áll: informatikai, ill. infokommunikációs eszközök szállítása 4.371.939.023,-Ft-ért és fizikai behatolás- és tűzbiztos infrastruktúra kiépítése 143.307.087,-Ft-ért. Mindkét részterület becsült és végleges értéke forintra megegyezik!!!! Ez csak akkor valósulhatott meg, ha Patyiék előre megegyeztek a nyertessel az árban, a közbeszerzés pedig alibi eljárás volt. Ennek a közbeszerzésnek a dátuma (a szerződésé) 2016.10.11., tehát nagyon friss, valószínűleg még folyamatban lehet. Persze az uniós revizorok már ennek a papírjait is láthatták 2016 végén.
A 24.hu-nak azt mondták az NKE vezetői, hogy a projektet a megyei és fővárosi kormányhivatalokkal együtt valósították meg. Nem találtam azonban eddig semmi nyomát annak, hogy a kormányhivatalok közbeszerzést írtak volna ki a projekttel kapcsolatban. Ez még akkor is nagyon durva, ha tudjuk, hogy az NKE maga valósította meg (???) a program keretében felvállalt képzéseket, ugyanis a cikk alapján még sokféle közbeszerzést kellett volna kiírniuk. Hol a pénz és hol vannak a közbeszerzések?

2)  Átfedések a két “futó” Köfop program és az Egyetem alapfeladatai között

KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15 – A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése itt:
Tartalom, feladat:
– Személyre szabott (egyéni fejlesztési igényeken alapuló), kompetencia-fejlesztés.
– Hatékonyabb tanulását segítő – modern oktatás-technológiai és képzésmenedzsment rendszerre épülő – tanulási környezet létrehozása.
– Kompetencia-alapú közszolgálati életpálya-programot támogató szolgáltatások.
Kimenetek (ezeket én szedtem pontokba):
a) Egyéni fejlesztési igényeit szolgáló képzéstervezési rendszer kerül kialakításra.
b) Közszolgálati képzési kínálat új programokkal bővül.
c) Megtörténik az egyes programok fejlesztési cél szerinti újrastrukturálása, illesztése a személyügyi igazgatás által definiált mindenkori kompetencia nomenklatúrához.
d) Lehetővé teszi a munkáltatók és a tisztviselők számára (!) az elektronikus képzéstervezés során a fejlesztési célokat legjobban szolgáló képzések kiválasztását. e) A képzések mind elméleti, mind gyakorlati elemeket tartalmazzanak.
f) A képzésfejlesztés a közszolgálat-specifikus ismeretek mellett a személyes készségekre, idegen nyelvismeretre és vezetői kompetenciákra is kiterjed.
g) Az oktatók tanulási-tanítási gyakorlatainak fejlesztése, hogy fenntarthatóan (!) és hatékonyan működhessenek a folyamatos, online tanulást előtérbe helyező rendszerfejlesztések.
h) Oktatók felkészítése.
i) Képzések megvalósítása.
j) Képzés-fejlesztési menedzsment rendszer kialakítása (mentor-szakfelelős – operatív menedzser) (!)
k) Integrált képzési portál rendszer
l) Elektronikus tananyag-fejlesztési eszközök kerülnek kialakításra.
m) Online továbbképzések igénybevételét biztosító tanulópontok, továbbá megvalósul a „virtuális osztályterem” képzési környezet
n) Országos közszolgálati továbbképzési szakértői-oktatói hálózat kiépítése.
o) Oktatók tevékenységét, értékelését nyomon követő nyilvántartási és információs rendszer.
p) Valamennyi megyeszékhelyen képzésszervezési kapacitások.
q) E-learning gyártás (!), módszertanok, oktatási szimulációk kerülnek kifejlesztésre.
r) Szakirányú továbbképzési programok kerülnek fejlesztésre.
s) E-kompetenciamérés (!) az objektív önértékeléshez. (!)
t) Olyan posztgraduális képzés kialakítása (!), amely magasabb szintre emeli a jelenlegi közigazgatási szakvizsga tudás– és kompetenciaszintjét.

KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15 – A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés, NKE innen
A fejlesztés megvalósítását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosítja, telephelyein, bérelt ingatlanain, oktatási helyiségeiben.
Tartalom, feladat:
1) A tudásmegosztó funkció NKE általi működtetésének fenntartható (!) kialakítása.
2) Hálózati rendszer kiépítése (államigazgatási szervekkel, felsőoktatási intézményekkel) kutatói és kutatási hálózat, tudáshálózat létrehozása.
3) Kutatási eredmények összefoglalása, elérhetővé tétele.

A második programleírásból mindössze ennyi konkrét feladatot lehet kiszedeni, ami édeskevésnek tűnik ahhoz képest, hogy 11,5 milliárdos a program. Ráadásul ezek a feladatok alapból benne vannak az NKE tevékenységi körében, tehát erre külön uniós programot alapozni, eléggé meglepő. Ide tartozik az is, hogy az NKE-nek van egy olyan belső szervezeti egysége, hogy Államkutatási és Fejlesztési Intézet, melynek feladatai a következők: 
Kutatás-fejlesztési tevékenység szervezése és koordinálása. A KÖFOP egyes projektjeiben folyó szakmai tevékenység tervezése és megalapozása, továbbá a megvalósítás és a végrehajtás szakmai menedzsment feladatainak ellátása.Koordinált intézményi közszolgálati tudáskoncentráció és tudáshálózat fejlesztése mellett az egyetemen folyó képzések, és az azokhoz tartozó tananyagok fejlesztése. Kutatási eredmények közzététele.
A kiemelt program további részeiben a jó kormányzással és a bürokráciacsökkentéssel összefüggő szokásos lózungok vannak, s van egy olyan programelem (?), hogy “Bürokráciacsökkentés hatásfaktora”. Ehhez tartoznak a következők is: online elektronikus tartalmak, szolgáltatások körének bővítése és továbbfejlesztése (e-learning tananyagok, virtuális országos tudásmegosztó funkció, digitális tanulási környezet kialakítása stb.). Mindez teljesen egybevág a KÖFOP-2.1.1 lényegi elemeivel, tehát nagyon úgy tűnik, hogy a kétféle projektet tartalmilag nem sikerült egymástól elhatárolni.

Nagyon nehéz lesz ezt a 11,5 milliárdot hiteles dolgokkal lefedni, amit az is mutat, hogy az egyetlen, KÖFOP-2.1.2-ben kiírt közbeszerzésben (amit ugye 8-9 hónapja nem sikerült elbírálni) a KÖFOP-2.1.1-ben kiírt feladatokra (“Kimenetek” g), h) és o) pontjai) keresnek vállalkozót, úgymint az NKE 800 oktatójának, kutatójának, dolgozójának a kompetenciamérése, valamint számukra egyéni fejlesztési tervek készítése, fejlődés visszamérése.
Innen
Továbbá az összes, a KÖFOP-2.1.1-ben leírt feladatkör átfedésben van az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának, valamint Fejlesztési Intézetének a feladatkörével. S ezt Patyiék nem is titkolják, ugyanis egy 2016.07.16-án kelt, az “egyetemi polgároknak” szóló levél alapján:
“A projektek elsősorban felelősséget jelentenek mindannyiunk számára abban, hogy munkakörünk részeként fejlesztési feladatot vagy többletfeladatot vállaljunk. A kutatási és oktatói többletfeladatok további lehetőséget jelentenek arra, hogy egyszerre váljon intenzívebbé az egyetemfejlesztés, ugyanakkor mindannyiunk anyagi megbecsülése is magasabb szintre lépjen.”
Hát, ha ezt az unió finanszírozza … Mégpedig akkora összegből, amiből szerény számításaim szerint az NKE dolgozóinak a többéves bérkerete is kitelne. Na persze nyilvánvalóan lesznek majd külsős üzletviteli tanácsadások, rendezvényszervezések, informatikai fejlesztések konferenciák, tanulmányok (ez utóbbi kettőre az NKE már sablonokat is készített), amelyekkel majd jól ki lehet osztogatni a pénzt ennek-annak. S ez így is történt az eddigi egyetlen eredményes közbeszerzési pályázat esetében is, amit a T-Systems Mo. Kft. nyert el, 4,5 milliárd forintért.

A két programra 29 milliárd forint megy, ez gyakorlatilag megegyezik a Ludovika építésének 31 milliárdos költségével. Ezt az EU nem finanszírozta, az első fázist KÖZBESZERZÉS NÉLKÜL csináltatta Patyi. Felmerülhet, hogy most uniós pénzből finanszírozzák az egyetem működését ezel pótolva az építkezések költségét.

3) Ami azonban talán a legfontosabb az észrevételek között, hogy kifogás érte a program e-learning fejlesztéseit, a virtuális oktatási eszközök fejlesztését és a fentiekben már hivatkozott hálózat- és szerver fejlesztéseket olyan szempontból, hogy azok nagy része a korábbi ÁROP-os programok keretében már megvalósult, s éppen ez az egyik oka annak, hogy eltúlzottnak tartják a 17,5 milliárdos program költségvetését.

2010 tavaszán vette kezdetét a magyar közigazgatás újjászervezése. A 2011. évi Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programban, és a Digitális Megújulás Cselekvési Tervben is kiemelt hangsúlyt kapott az infokommunikációs technológiák közigazgatási használata. Az NKE-n a fenti célkitűzéssel összhangban indult el az ÁROP-2.2.19-2013-2013-0001 számú EU-fi nanszírozású projekt, „Az elektronikus képzési és távoktatási anyagok készítése” címmel. (…)Az e-learning tananyagok és képzési programok kifejlesztésének célja nem volt más, mint – a korszerű technológiák felhasználásával – a korábbi képzési rendszer és tanulási metodika átalakítása egy rugalmas, élethosszig tartó tanulási tevékenységgé. Az egyetemen 2013-ban létrejött az E-tanulás Módszertani Központot (EMK). Az EMK – kiegészülve egy e-learning laborral – egyszerre lát el módszertani, minőségirányítási, kutatás-fejlesztési és gyártási feladatokat. Kiszolgálja a közszolgálat e-learning fejlesztési igényeit, biztosítja a létrejött tananyagok fenntarthatóságát, infrastrukturális és szakértői hátteret biztosít a közszolgálatban dolgozók e-learning módszereket igénylő továbbképzéseihez.
A projekt eredményeként létrejött E-tanulás Módszertani Központ (!) hosszú távon képes lesz kiszolgálni a közszolgálat e-learning fejlesztési igényeit (!), biztosítja a létrejött e-tananyagok fenntarthatóságát, infrastrukturális és szakértői hátteret biztosít azok minőségbiztosításához. Az NKE képzési kínálatában az országban egyedülálló e-learning szolgáltatás valósulhatott meg, amely éves szinten közel 150 ezer egyedi képzés megvalósítását teszi lehetővé, egy dinamikusan frissíthető, moduláris felépítésű tananyagbázis alapulvételével. A projekt során, amelyből öt jelenléti oktatással ötvözött blended tréning, kettőhöz szimulációs oktatási környezet is készült. Ehhez kapcsolódóan tízezer fő képzése is lezajlott a projekt keretében, így valamennyi indikátor teljesült.

Mindezek miatt utánanéztem az EB által is hivatkozott programoknak, melyek a következők:

ÁROP-2.2.19-2013 Elektronikus képzési és távoktatási anyagok készítése, NKE (lásd fentebb)
2013.07.05., 2013-01-01. – 2014-07-31., 700.000.000,-Ft, Szerződött összeg: 560.000.000,-Ft  Kifizetve: 559.868.863,-
A projekt célja a közszolgálati továbbképzés egységes e-learning rendszerének megalapozása, meghatározott igények mentén történő tananyagfejlesztéssel (35 e-learning tananyag, ebből 5 db blended learning és 2 db szimulációs tananyag), folyamatos módszertani támogatással és képzések lebonyolításával (10 000 fő képzése). Ezen cél megvalósítása érdekében E-tanulási Módszertani Központ kerül kialakításra, amely hosszú távon hivatott kiszolgálni a közszolgálati dolgozók távoktatási képzési igényeit.
Hát ez nagy gáz, mert a két KÖFOP-os programnak is nagyjából ez a lelke. (!!!)

ÁROP-2.2.21-2013 Tudásalapú közszolgálati előmenetel, NKE
2013.08.07., 980 000 000 .- HUF, 2013.03.20. – 2014.06.30., Kifizetve: 988.038.604,-
A közszolgálat közös (közigazgatási, rendészeti, honvédelmi és nemzetbiztonsági) tudástartalmának fejlesztése és beépítése a közigazgatási, rendészeti és katonai képzési terület alap – és mesterképzéseibe (!), továbbá a közszolgálati átképzést és az integrált továbbképzést lehetővé tevő képzés- és módszertani fejlesztés és minősítési rendszer működtetése kialakítása, a közszolgálati karrierpálya megvalósításához kapcsolódó egyetemi fejlesztések.

ÁROP-2.2.22-2013 Képzés a konvergencia régiókban lévő önkormányzatoknak, NKE
2013.09.27., 710 000 000 .- HUF, 2013-01-01. – 2015-05-31., Kifizetve: 709.873.235,-
A projekt célja annak elősegítése, hogy az önkormányzati köztisztviselők gyorsan és eredményesen tudjanak alkalmazkodni a változó jogszabályi, gazdasági, társadalmi környezethez, elvárásokhoz. Tevékenységek: I. E-learning képzés és konzultációk az új önkormányzati szabályozás megismertetésére; II. Módszertani fejlesztés és megvalósítás a helyi stratégiaalkotás és közös végrehajtási gyakorlat folyamatainak kialakítására; III. Szakirányú továbbképzés az önkormányzatok szakértői állománya részére.
A 2.2.22-t úgy tudom nem említették az EB revizorai, azonban itt is vannak párhuzamok az új programokkal, hiszen azok az önkormányzati szakterületekre is kiterjednek.

ÁROP-2.2.23-2013 Közigazgatási szervek munkatársainak kompetencia fejlesztése, Belügyminisztérium
2013.10.02., 944 280 341 .- HUF,  2013-09-01. – 2015-09-30., Kifizetve: 893.233.620,-
A projekt a közigazgatási személyzeti rendszerben a szervezetrendszert és az eljárásokat működtető személyi állomány fejlesztését célozza meg. Ennek keretében kidolgozásra kerülnek olyan programok, amely elősegítik a központi-, autonóm államigazgatási szerveknél, kormányhivataloknál dolgozó szakemberek készségfejlesztését. Ezek a készségek szükségesek ahhoz, hogy a közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők mindennapi munkája hatékonyabb legyen, és hogy képessé váljanak, az egész életen át tart…
Itt is megjelenik már a kompetenciafejlesztés és az egész életen át tartó tanulás, képzés feltételeinek a megteremtése, amelyek a KÖFOP-os programoknál is alapelemek.

A négy programra összesen elment 3,2 milliárd forint. Arról nem is beszélve, hogy az ÁROP-2.2.20-ban az újonnan kialakított kormányablakok ügyintézőinek a képzésére, tananyagokra és oktatók felkészítésére is elköltöttek 1,93 milliárd forintot. Ez azért fontos, mert az új programban már biztos, hogy nem kellett számolni annak a 6500 embernek a képzésével. Szóval ebben az a “leleményes”, hogy pártunk és kormányunk úgy akar nagyjából tízszer annyit elkölteni képzésekre, oktatók fizetésére és infrastruktúra fejlesztésre, hogy ennek az egésznek az alapjait már 2013-2015. között az előző uniós ciklus terhére lerakták. Az rendben van, hogy tovább kívánják fejleszteni a rendszert, tanuló pontokat és megyei képzési központokat akarnak kialakítani, de nehéz magyarázni, hogy az (vagyis a továbbfejlesztés) tízszer annyiba kerüljön, mint a korábbi projekt, hiszen az egész egyáltalán nem nulláról indul. Nem beszélve arról, hogy sok olyan feladat, amit itt most a programok részévé tettek (csak rá kell nézni az elején felsoroltakra), azok az NKE oktatóinak, kutatóinak vagy egyéb dolgozóinak nyilvánvalóan a munkaköri leírásában is szerepelnek (ezt Patyi is elismerte, lásd fentebb), hiszen – amint azt már említettem – az NKE alap tevékenységi körébe tartoznak.

S most lássuk az összes közbeszerzést a korábbi ÁROP-os programokhoz kapcsolódóan:
Az L&D Solutions Kft., 23.980.000,-Ft-ért szállított viselkedésstílus felismerését támogató, képességfejlesztő, web alapú oktatóprogramot.
A T-Systems Magyarország Zrt., 19.248.000,-Ft -ért fejlesztett digitális könyvtárat az OLIB nevű szoftver kiegészítésével.
A Szinergia Projekt-, Működés- és Változásmenedzsment Kft., 18.850.000,-Ft-ért IT készségfejlesztést célzó interaktív tréninget fejlesztett egy pilot program keretében. Itt azért belefért egy kis kommunikációs tréning, egy kis konfliktuskezelés és arra is oktatták a köztisztviselőket, hogyan keressenek meg valamit az interneten.
Az IQ ConsultinG Szervezet Fejlesztő és Tanácsadó Kft., 23.890.000,-Ft-ért interaktív szimulációs e-learning oktatóprogram fejlesztett ki, melynek keretein belül élőszereplős szituációs videókat is készített (A KÖFOP-2.1.1 feladatleírásának q) pontja is pont ugyanilyen tartalom.)
Az Innopod Solutions Szervezetfejlesztő, Vezetőképző és Tanácsadó Kft., 21.155.000,-Ft-ért kvantitatív és kvalitatív adatfelvételek lefolytatását végezte el az elektronikus továbbképzési programok igényfelméréséhez. Ennek keretein belül mélyinterjúkat készítettek nem túl nagy létszámban oktatókkal és tanulókkal, s többek között (na ilyen sem volt még) etnográfiai megfigyeléseket végeztek, valamint vizsgálgatták a tanulás jövőképét.
Az AR Tudásmenedzsment Szolgáltató Kft., 17.420.000,-Ft összegben angol szaknyelvi, kevert tanulási módszerű tananyag fejlesztést, azt követően oktatások megtartását vállalta (KÖFOP-2.1.1 f) pont)
Az Expanzió Kft., 9.400.320,-Ft-ért tanácsadási szolgáltatás biztosított folyamatmenedzsment tevékenység támogatására. (Na ez tök kamunak tűnik, egyrészt a feladatleírás alapján, másrészt mert ezt eleve az NKE dolgozói végezték, azonban “a feladat speciális tudáselemei miatt tanácsadó bevonása is szükséges”.)
A RÁvezető Projekt Kft., 17.158.000,-Ft-ért projektmenedzsment feladatokat látott el és a projektmenedzsment működését fejlesztette (?)
A Virtual Planet Hungary Kft., 39.874.500,-Ft-ért 10 db közszolgálati szimulációs tananyag 3D virtuális oktatási környezetben való kifejlesztését vállalta és az ezt támogató szoftvereszköz licencet adta. (Na ez is KÖFOP-os téma.)
A WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft., 23.997.452,-Ft-ért hardver eszközöket és kiegészítőket szállított.
Szünetmentes tápegység, 2db, ÁROP 2.2.21; Adatbázis szerver, 2 db, ÁROP 2.2.19; Frontend szerver, 8 db, ÁROP 2.2.19; Rack szekrény, 1 db, ÁROP 2.2.19
Az eszközök egységesen kell, hogy biztosítsák a Továbbképzési és Vizsga Portál (TVP) működését – mely „a köztisztviselők regisztrációját, képzésre jelentkeztetését, e-learning képzését, valamint az automatikus értékelésű elektronikus vizsgáztatás funkciókat”látja el.
Összeszerelése és beüzemelése: szerverek, aktív hálózati eszközök fizikai elhelyezése, rack-be szerelése, kábelezés.
Ez a közbeszerzés kísértetiesen hasonlít a KÖFOP-2.1.1 közbeszerzésére, egy különbséggel: ez 24 millióba, a másik pedig (ez a része) 4,3 milliárdba kerül. Gyanús, hogy a két rendszer ugyanazt a funkciót látja el, bár a hálózat pontos méreteit nem tudjuk (bár úgy tűnik, hogy a korábbi is lefedhette a közigazgatás egészét). Ha az EB ellenőrei erre mondták azt, hogy a meglévő alkalmazás nem kíván olyan méretű fejlesztést, amit a KÖFOP-ban elszámoltak, akkor Lázár és Patyi is elég nagy bajban lehet.

A közbeszerzések összértéke (2 autó bérlését nem számítva) 215 millió forint. Kérdés, hogy mi van a négy projekt további 3 milliárd forintjával, vagy ha leszámítjuk a BM 900 millióját, akkor 2,3 milliárddal? Ha ezt mind oktatóknak, kutatóknak fizették ki képzésfejlesztésre, mi  maradhatott még hátra 29 milliárdért, ha egyébként az online oktatási rendszer is tökéletesen működik?

4) A vérlázítóan semmitmondó “Nemzeti Korrupcióellenes Program” hivatkozik a 680 millió uniós forrásból fizetett ÁROP-1.1.21 projektre ,. A program célja “szervezeti és a közigazgatás egészére kiterjedő integritás irányítási rendszer megteremtése, a közérdeket sértő cselekedetek bejelentésére alkalmas bejelentést fogadó rendszer kiépítése, javaslatok megfogalmazása a közszolgálati etikai kódexhez, tájékoztatás és információ biztosítása, kampányok szervezése a társadalmi partnerek bevonásával az üzleti- és a közszféra, illetve az állampolgárok részére a korrupcióról és a korrupció megelőzésre vonatkozó, célcsoportonként differenciált képzések szervezése ” itt.
– Túl azon, hogy az LMP nem észlelt semmiféle korrupció ellenes kampányokat, az interneten fellelhető adatok azt sugallják, hogy Magyarországon a korrupció ellenes stratégiából is lehet lopni az NKE-n, Patyi vezetésével.
Pl. “PR-filmek elkészítésére, beszédek írására és kríziskommunikációra” úgy kapott egy kft. megbízást, hogy “véletlenül” 24,9 millió forintra becsülték eredetileg ennek értékét és “véletlenül” forintra ennyiért jött a “legjobb” ajánlat egy olyan kft-től, akinek korábbi egész éves forgalma nem érte el ennek a megbízásnak az értékét- érthetetlen, hogy miért ő volt a három meghívott egyike.
Ja, és a “kríziskommunikáló” Forte Communications cég egyik tulajdonosa Dén. Nagy Ildikó, szintén NKE alkalmazott !!!!!!
– Az atlatszo.hu adatkikéréseiből az látszik, hogy a program leginkább a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez illetve a Belügyminisztériumhoz közel álló személyek “kifizetésére” szolgálhatott, 1,3  millió forintot költöttek pl. egy “integritás tanácsadó továbbképzésre” jelentkezők felvételiztetéséért, vagy pl további egy milliót egy kérdőívet kiértékelő programért  (9. oldal Ördög Judit és Retek Krisztián  1300000 ft!)
A másik adatból látszik, hogy egy sor professzor kapott 1-1,5 milliót a korrupcióellenes harc jegyében. Ez csak azért fájó, mert a programnak igazán rendkívül kevés valódi haszna látszik.

5) A programból tehát a külsős cégeken kívül a z egyetem dolgozói is jól élnek, a baj csak az, hogy az eredeti munkájukért kapnak átmenetileg plusz pénzt – ez pedig bizony kétszer fizetés ugyanazért.
S ezt Patyiék nem is titkolják, ugyanis egy 2016.07.16-án kelt, az “egyetemi polgároknak” szóló levél alapján  http://kofop.uni-nke.hu/kofop-roviden:
“A projektek elsősorban felelősséget jelentenek mindannyiunk számára abban, hogy munkakörünk részeként fejlesztési feladatot vagy többletfeladatot vállaljunk. A kutatási és oktatói többletfeladatok további lehetőséget jelentenek arra, hogy egyszerre váljon intenzívebbé az egyetemfejlesztés, ugyanakkor mindannyiunk anyagi megbecsülése is magasabb szintre lépjen.”
DE: ez csak addig fog tartani, amíg az EU-s pénzek tartanak :)))


Jó buli az államreform!

2017. április 20.

Az Öveges program „lényege” volt, hogy ugyanazt a feladatot (pl. kémia munkafüzetek megírása, pedagógiai koncepciók, megvalósíthatósági tanulmányok stb.) külön-külön egyenként (tehát feleslegesen) megcsinálták (?) 45 városban. Ezen pár tucat cég irgalmatlanul sokat keresett. A „Szervezetfejlesztés a törvényszékeken nevű ÁROP-1.2.18/A-2013-2013 számú projektben 20 törvényszéken csinálták meg mindenhol ugyanazt a teljesen felesleges semmit… “Mentségükre” legyen szólva, hogy törvényszékenként „csak” 27 -27 millió forintért, összesen mintegy 550 millióért. Súlyosbító körülmény persze, hogy ez a pénz azokon a szervezeteken keresztül folyt el a semmibe, amelyeknek a hivatása éppen az igazságszolgáltatás, többek között korrupciós esetekben. A szerencsés bírók 500 ezer-1 millió forint közötti összeghez jutottak és miközben a programból ugyan semmilyen valódi haszon nem látszik, közben pl a kecskeméti bírák 1,7 millióért mulathattak a lajosmizsei Geréby Kúriában. (tovább…)


Az arcátlanság netovábbja!

2017. április 13.

Két eset, az első pitiáner, de egy egészen döbbenetes bizonyíték egy nagyon elterjedt visszaélési módra.

1) Az első dokumentum egy HAMISÍTOTT jelenléti ív egy uniós pénzből fizetett ” érzékenyítő tréningről”, ahol GYEREKEKKEL (!!!) íratták alá a hamis dokumentumot. Az aláírásukkal leigazolt esemény EGÉSZEN BIZTOSAN NEM TÖRTÉNT MEG, ugyanis ELŐRE DÁTUMOZOTT hamis íveket tettek eléjük egy iskolában.

A konkrét ügy látszólag eltörpül az eddigiek mellett (néhány millió forintról lehet “csak” szó) valójában azonban eddig talán ez háborított fel legjobban.

Ezen kívül egy nagyon fontos bizonyíték egy tömegesen elkövetett csalási módra: rengeteg jelzést kaptam olyan “projektekről”, ahol horribilis összegeket gomboltak le különböző tanfolyamok, workshopok, rendezvények ürügyén, ám a horribilis összegek ellenére ezeket nem tartották meg (pl. a a roma “programok” nagy részénél.) Ehelyett a megfelelelő létszámú jelenléti íveket íratják alá valakikkel. Fotókat is szoktak csinálni, sajnos korántsem egyedi gyakorlat, hogy egy rendezvénysorozatot csak egyszer tartanak meg, de ha már ott vannak az emberek, többször átöltözve “tavasztól télig” lehet dokumentálni az eseményeket…Egyszer előfordult, hogy csak utólag vették észre, hogy a “nyári” képeken is ott a karácsonyfa, ezután sürgősen új jépeket csináltak. Bizonyítani ezeket persze szinte lehetetlen, hiszen rendszerint nagyon kiszolgáltatott, szegény emberekkel iratják alá, aki pedig aláírta, maga is elkövető. Ezzel pedig a nagyüzemű csalók cinkosukká teszik ezeket az embereket.

Ennek ellenére elképesztő, hogyan merik ennyire nyíltan csalva lehívni a pénzeket. Még akkor is, ha gyerekekről van szó. Ehhez a dokumentumhoz azért jutottam hozzá, mert a fiam felháborodottan lefényképezte. Azért tudta, hogy miről van szó, mert korábban a másik fiamat kihívták tornaóráról, sorba ültették 15 gyereket és MÁSOK NEVÉBEN írattak alá egy sor jelenléti ívet. Nagyüzemben íratták alá velük a hamis iratokat. TEHÁT CSAK NEKEM A 4 GYERMEKEMBŐL KETTŐVEL ÍRATTAK ALÁ HAMIS DOKUMENTUMOKAT, DE A NÉGYBŐL EGGYEL CSAK AZÉRT NEM, MERT CSAK 7 HÓNAPOS.

Ez mélyen felháborít.

A konkrét ügy -a gyerekek felhasználásától eltekintve- nem kirívóan súlyos ügy, “csak” maximum 3 millió forintot használhatott fel egy alapítvány. A NEA-TF-16-M keretében (Társadalmi felelősségvállalás) max. 3 millió forintot kaphattak egyesületek és alapítványok, többek között hátrányos helyzetű rétegek segítése és egyéb nonprofit tevékenységek támogatása céljából, működési költségként.. Az a tanár, aki az íveket a gyerekeknek adta, úgy tájékoztatott, hogy az előre dátumozás szándékos és tudatos volt adminisztrációs szempontból. Ugyanakkor az tény, hogy kb. egy éve egyszer kiküldték a felsősöket az udvarra, ahol egy “vak bácsi beszélt az életéről”. Az alapítvány vezetőjének elmondása szerint az alkalom 50-60 ezer forintba került..Az persze továbbra is kérdéses, hogy a francia kultúrát népszerűsítő alapítványnak (az alapító okirat szerint ez a fő feladatuk !!!) mi köze lehet ehhez az egészhez, pedig a kiírás szerint csak a fő feladat támogatható.
2) Nincs bizonyítékom arra, hogy hamis jelenléti íveket használtak, de jó esély van rá egy több nagyságrenddel nagyobb, milliárdos nagyságrendű “projektekben”. Ezek a programok Simonka György körül, többek között a Mengyi “Voldemort” Roland ügyben szereplő Public Sector Kft. részvételével zajlottak Dél-Békésben. Pl ebben a projektben: TÁMOP-6.1.5-14-2015-0007 Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
“A jövőt gyermekeinkkel építjük.” – Komplex területi társadalmi aktivitás program a versenyképes Békés megyéért! 1,4 Mrd forint
Az, hogy hogyan herdálták el budapesti cégek a pénzt, már foglalkoztunk, illetve a horribilis árakról is volt szó. A Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás jegyzőkönyvei viszont igen tanulságos részletekkel mutatják be a Simonka Györgyhöz köthető cég-, és alapítványhálózat pályázati pénzek lehívásához-, elköltéséhez való hozzáállását:

A jegyzőkönyvek elképesztő részleteket árulnak el arról, hogy HOGYAN PRÓBÁLTÁK KAPKODVA TELJESÍTENI AZ “INDIKÁTOROKAT”, azaz résztvevőket varázsolni az idióta, mondvacsinált programokra. A projektmenedzser világossá teszi, hogy EREDETILEG EGY ÉVES PROGRAMOT TERVEZTEK (2014.11-2015.11) DE VALÓJÁBAN CSAK 2015.03-BAN KEZDTEK KÉSZÜLŐDNI, AZ IGAZI PROGRAMOK PEDIG CSAK 2015 SZEPTEMBERBEN INDULNAK, DE NOVEMBERBEN IS ARRÓL PANASZKODNAK, HOGY NAGYON KEVESEN AKARNAK RAJTUK RÉSZT VENNI. (Külön panaszkodnak, hogy az egyházak nem hajlandóak részt venni a vircsaftban. Ennek ellenére az uniós ciklus zárása előtt néhány nappal még hozzájuk dobott 200 milliót a kormány.

Végül az összes pénzt kifizették, az utolsó pillanatban (karácsonykor) érkezőt is. A melléklet alapján könnyen elképzelhető, hogy itt is a hamis jelenléti ívekhez folyamodtak

Néhány idézet a jegyzőkönyvekből
“Pusztán azért döntöttünk emellett a megoldás mellett, mert nagyon rövid a projektidőszak. Azt látjuk, hogy bizonyos programok viszonylag nehezen működnek. A héten, szerdán 4 településen jártam egy programelem megvalósulását nyomon követni, ellenőrizni. Azt tapasztaltam, hogy nagyon változó a részvétel. Battonyán duplájára teljesítették az elvárt indikátorszámot, más településen körülbelül 10 %-ra. ” (Krisztován Anna projektvezető)

“A közös probléma előttünk ismert, hogy erre a projektre, amikor az előző Többcélú Társulás benyújtotta a pályázatát, akkor azt gondoltuk, hogy 12 hónapnál több áll a rendelkezésre. Most pedig lehet látni, hogy 7-8 hónap áll rendelkezésre a megvalósításhoz. A fő gondot ez okozza” Varga Gusztáv kistérségi elnök

“Nekünk a feladatunk, polgármestereknek, hogy a településünkön folyó programokhoz segítsük a létszámot biztosítani, hogy az indikátorokat elérjék Annáék. Ebben nagy szerepe van a jelenlévő általános iskola, középiskola igazgatóinak is. Hiszen pedagógusból is sok van, aki célszemély illetve diákból is sok van, aki célszemély. Arra kérlek benneteket, hogy legyetek szívesek közreműködők lenni és próbáljátok meggyőzni a kollégáitokat, a kollégákon keresztül a szülőket és a gyerekeket, hogy szívesen és örömmel vegyenek részt ezeken a rendezvényeken. A probléma az lesz, hogy nagyon sok rendezvényünk lesz.” Varga Gusztáv

“Nem tudom, hogy abban, hogy az egyházi iskolák nem együttműködők a vezetők képzésével, abban tudunk-e mi az állami iskolák részéről segítni, vagy pedig a jelenlévő egyházi iskoláknak otthont adó települések tudnak-e még segíteni, Mit vársz itt ebben tőlünk? : A Püspök úrhoz fordultunk ezzel a témával “Bánki András Tankerült igazgatójával is keresni kellene a lehetőséget, hogy tud-e plusz vezetői létszámot biztosítani. Az egyházi iskoláknak otthont adó települések vezetőit arra kérem, hogy próbálják meg a saját eszközeikkel befolyásolni az egyházi tankerületnek az igazgatóját, vezetőjét. M a r j a i János Battonya polgármestere: Megpróbáltuk ezt már a Püspök úrnál, az ottani eljárási szabályok következtében ez a dolog nagyon nehezen megy. Véleményem szerint nem fog menni”

2015 novemberében kutyafuttában lezárják a projektet, de még kapnak 100 millió forintot “Azt gondolom, hogy azok a szakértők, akik részt vettek a programokban, szép eredményekről számoltak be, mind amellett, hogy mindannyian pontosan tudjuk, hogy nagyon rövid volt ez az időszak ahhoz, hogy ennyi feladatot elvégezzünk és hogy a célcsoport tagok esetében olyan információkat, olyan használható tudást tudjunk adni, ami valósan beépül a napi rendszerébe a családoknak, az embereknek.” De aztn még kapnak 100 milliót, amit KARÁCSONYIG EL KELL KÖLTENI “Az írásos anyagra visszatérve, úgy néz ki, hogy lehetőség nyílik, illetve bent ragadt források vannak a Minisztériumnál. Ezért van rá jó esélyünk, hogy további támogatást nyerjen el a Társulás és konzorciumi partnerei a Kistérségi projekt és a Békés Megyei projekt folytatására. ” Ami azt jelenti, hogy mind a két projektre mint egy 100-100 millió Ft kerettel adtuk be a további kérelmünket. ” Ez viszont azzal fog járni, hogy nagyon gyorsan egy újabb konzultációs eljárást kell lefolytatni a fő vállalkozóval ezekre a konkrét programelemekre projektenként külön-külön. Ezt le kell zárjuk november 30-ig, hiszen december 1-től körülbelül karácsonyig van időnk arra, hogy valóban mozgassuk az embereket, és valóban megtudjuk valósítani a programokat. Az összeállított javaslat úgy néz ki, hogy a Kistérség területén mintegy 3700 plusz indikátor mutatót kellene, hogy elérjünk, Békés Megyében pedig 3050-et. “A másik oldalon vannak olyan vélemények is, ami azt gondolom, hogy nem meglepő, ahol a szakértők, szakembereink azt mondják, hogy egyrészt nagyon sok volt a program rövid idő alatt, másrészt nem úgy fogadják az emberek, ahogy ők úgy gondolták, harmadrészt, hogy nekik ez nagyon sok plusz munkát jelent.


Mire garancia az ifjúsági garancia?

2017. április 6.

Egy olyan felháborító esetről lesz szó, ahol az EU pénzek elherdálása nem hogy nem segített, hanem egyenesen ártott. Ráadásul egy olyan program, ami elvileg a hátrányos helyzetű fiatalok felemelését, munkához jutását lett volna szolgálni. (tovább…)


Ipari zsákutcák nyomában

2017. március 29.

Talán a legszebb dokumentum ez a videó, de aztán nézzük a részleteket:

Napjainkban egyre inkább jellemző kommunikációs igény a mondanivaló képi megjelenítése. Az viszont, amit a kisteleki “ipari parkban” és a városon kívül, a kisteleki rónán látható egymilliárdos üres placc mindennél jobban szemlélteti (tovább…)


Annyi pénz lesz, mint az atom

2017. március 23.

A kormánypárti politikusok számára a paksi beruházás melletti legfontosabb érv, hogy bolondra kereshetik magukat. A mai sajtótájékoztatón két “kisebb” konkrétumot mutatunk be, hogy a folyamat már el is kezdődött: a kormánynak kedves cég már szó szerint a kapun belül van, a trafikosztó szekszárdi polgármester pedig már megkereste az első százmillióját a bulin.

(tovább…)


Autót csak drágán bérlünk!

2017. március 16.

Csakúgy mint a Roma Önkormányzatnál, itt is béreltek oltári drágán használt Opeleket, itt is kérdéses, hogy mire ment el 10 Mrd forint, csak itt nem a romák a felelősek… A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be egy vadonatúj “családsegítő” uniós projektről. A 6 milliárd forintra EGYETLEN CÉG PÁLYÁZHATOTT, a Családbarát Ország Nkft :). A projekt most indul, de a cikk írói szerint – és szerintem is -, érthetetlen, hogy ennek a Kft-nek miért kell adni 6 milliárdot, mikor semmi jel nem utal arra, hogy valaha is ezzel foglalkozott (korábbi neve Zánka Tours, majd Magyar Vitorlás Központ Kft (!!!!) volt és a tulajdonosa az ÚJ NEMZEDÉKEK KÖZPONT Kft (igen, az, amelyik olyan botrányosan nem tudott elszámolni az “új nemzedékek” projekt számláival). (tovább…)


Jó tanácsok lemásolva

2017. március 9.

Korábban már tettünk említést a Pusztaottlaka-Cece-Lajoskomárom háromszög gyanúsan megegyező közbeszerzéseiről, most a részleteket is bemutatjuk.  (tovább…)


Ördögi terv a véradásban

2017. március 2.

Tudom, hogy sok témánál írtam, hogy hihetetlen, de amikor először olvastam az informátor levelét erről, tényleg nem akartam elhinni. (tovább…)


Utazzon az Iparkamarával!

2017. február 23.

Az elmúlt héten volt a sajtóban téma a Budapesti Iparkamara, a belső ellenőrzés a hírek szerint számos hiányosságot tárt fel. Sajnos a Korrupcióinfók olyan témabőségben szenvednek, hogy vannak olyan ügyek, amelyek mindig elmaradnak.

(tovább…)


Copy-Paste projektek

2017. február 16.

Lázár János az utóbbi időben már nem tagadta az általam feltárt, uniós pénzek lenyúlásával járó eseteket, de azt találta mondani, hogy ezek azért voltak, mert az előző uniós ciklust még a szocialisták készítették elő… Az új ciklusban viszont minden más lesz. Ugyan az új projektek még javában zajlanak, természetesen látszik, hogy csak annyi változás történik, hogy még nagyobb sebességre kapcsolnak a lopásban. Most egy olyan dél-békési adatsort találtunk, amelyik egyértelműen bizonyítja, hogy ami eddig elfolyt, kismiska az új ciklus lopásaihoz képest. Simonkáék ugyanis folytatják. (tovább…)


Korunk olajozása, a tanulmányozás – a sportban is

2017. február 8.

A sajtótájékoztató egyik fontos szereplője Mocsai Lajos lesz, nem tudom kihagyni, hogy ezt a videót ide ne tegyem, mégha nem is tartozik nagyon szorosan a lényeghez:

(a preambulumban a diszciplinák paradigmája van…)

Rengeteg példát látunk az elmúlt években arra, hogy a sportra hivatkozva hogyan lopnak el irgalmatlan mennyiségű pénzt. Persze ennek a betetőzése az olimpia lenne, amihez gondolom jó sok sportmenedzser kellene. Létezik is szerencsére egy Magyar Sportmenedzser Társaság, amely -bemelegítésként- 376 millió forint egy részének ellopásában segédkezett. Ebben a frenetikus uniós projektben.

Ne feledjük, korunk olajozása a tanulmányozás.

Áltanulmányok ezrein keresztül ömlik ki a pénz magánzsebekbe. A NAV-nál korábban külön emberek voltak ráállítva, hogy ezeket a kamu tanulmányokat kiszűrjék, azóta leállították a munkájukat.

TÁMOP 6.1.2/11/2012-0002 Magyar Sportmenedzsment Társaság – A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása 376 millió

A magyar Sportmenedzsment Társaság 2011-ben alakult. Az elnökség tagja Mocsai Lajos, illetve a társaságot Koltai K. Iván, a nürmbergi hoki -és teniszklub menedzsere jegyzi 2015-ös közhasznúsági jelentését mellékelem a cikk végén. Ebben olvasható a célkitűzés: A társaság fontos feladatának tekinti tagjai, a sportmenedzserek, a sportvezetők tevékenységének szükségszerinti összehangolását a KÖZÖS ÉRDEKEK VÉDELME ÉRDEKÉBEN. Fontosnak tartja továbbá a sportvállalkozásokkal való rendszeres kapcsolattartást, a kommunikáció kialakítását, hosszútávú megtartását.

A projekt első eredménye egy totál kamu, tökéletesen ÜRES honlap, pár aloldalt ide is kigyűjtöttem

 • főoldal
 • a “mozgásadatbázisban” 60 “személy” -pl Besenyőtelek község önkormányzata található
 • de az adatlapok totál üresek
 • a honlap egy “pótolhatatlan” eseménytárt is felmutat: az “adatbázisban” összesen 8 db , a projekttől teljesen független eseményt , pl a KH sportmaratont sorolja fel, az első bejegyzés 2014 májusi, az utolsó 2014 júniusi

Mindezt menniyért?
Három nyertes pályázó (a Combit Számítástechnikai Zrt., az Apertech Informatikai Kft. és a Markweb Kft.) tulajdonképpen ugyanarra a feladatkörre kapott megbízást: a (sorrendben) első cég egy adatbáziskezelő szoftvert szállított max. 2000 fő kiszolgálására, illetőleg annak egy internetes felülethez is csatlakoznia kellett. A második cégnek nem egészen egy év múlva (a szerződéskötés időpontja 2014.03.18.) ezt az úgynevezett Szabadidősport Rendszert tovább kellett fejlesztenie, s itt is utalás van egy honlapra, aminek kreatív arculattal kell rendelkeznie. A Markweb Kft. pedig ezen portál ismertségének a növelésére kapott megbízást 14.128.000,-Ft összegben. A három közbeszerzés összesített értéke 58.628.000,-Ft (a közbeszerzések linkjei a bejegyzés véglén)

A projekt további “eredményeit” a társaság honlapja sorolja itt és itt. Ebből viszont egészen hamar feltűnik, hogy két, 2007-ben (!!!!!) a TF-en elhangzott előadást is laza eleganciával ide sorol (Robert SIekman és Roberto Branco voltak az előadók, de kétlem, hogy a 2012-ben indult projekt eredményeit tartották 2007-ben a szemük előtt. Azt is, hogy jogdíjat kaptak volna a projektből. Innentől kezdve persze rendkívül kérdéses, hogy a projekt eredményeként feltüntetett többi tanulmány -amelyek között kétségtelen vannak olyanok, amik valódinak tűnnek- mennyire készült valóban Mocsaiék projektje kedéért.

Az eredményeknek azonban itt még nincsen vége, ezen az oldalon is sorakoznak a hiánypótló tanulmányok, “jógyakorlatok feltérképezése. Például itt a szolnoki ORÖ-iskola (a címben helytelenül ÖRO) “boksz szakosztályának ” elemzése közben nagyon fontos dolgokat tudunk meg, csak hogy kijöjjön a 27 oldal valahogy. Például:
A Szolnokon létrejött Ökölvívó Akadémia Magyarországon elsőként alkalmazta ilyen módon az ökölvívást a társadalmi befogadás eszközeként. A program sikerességét jelzi a résztvevők növekedő létszáma, a program miatt a Hegedűs T. András Iskolába átjelentkezni szándékozók aránya hónapról hónapra emelkedik. (mondjuk az Állami Számvevőszék más okot is talált a taglétszám növekedésére, 2 éves kutatás után jelentésükben több tucat olyan tanulót találtak, akik csak kamu hallgatók voltak azért, hogy a normatív támogatást felvehessék utánukttp://www.romnet.hu/index.php?where=print&module=news&id=8255) De mindennél fontosabb új megállapítások Szolnok az Alföld közepén fekszik, mindössze 100 kilométerre a fővárostól a Tisza és a Zagyva folyók torkolatánál. A város lakossága 73.193 fő (2013. január 01. adat), melyből 98% a magyar, 1%a cigány és további 1% egyéb (főleg német) nemzetiségűnek vallotta magát a 2010 népszámlálás adatai alapján. A 90es évektől a városi lakosok száma folyamatosan csökken, ekkor még 79.000 lakos élt Szolnokon. A gazdagági élet számottevő változásai azt eredményezték, hogy az egykori ipari mezőgazdasági túlsúly, mára teljesen háttérbe szorult és felváltotta az új kis és nagyvállalatok megjelenése. Az egyéb munkalehetőségek viszont megmaradtak a különböző területeken, mint például a fafeldolgozás, vegyipar vagy gyógyszergyártás. Szolnok szerencsére több uniós forrással rendelkezik, mely azt mutatja, hogy jó szakemberekkel harmóniában képes kialakítani a város koncepcióját. A városba érkező uniós források számos intézmény, városrész megújulását tették már eddig is lehetővé, és a beruházások tovább folytatódnak. Milliárdos nagyságrend jut a Széchenyi városrész rehabilitációjára, megújul a Meggyes telep, és hamarosan kétszeresére nő a közbiztonság javításában jelentős szerepet játszó térfigyelő kamerák száma is.

Azonban személyes kedvencem a KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓS KÉZIKÖNYV, amelyet a Right Communications kft készített (A cég tulajdonosa Pindroch Szilárd, miniszterelnöki tanácsadó is volt korábban. Ebből megtudjuk pl. az 5. oldalon hogy Mitroff (2004) a krízis tartalma alapján hét különböző típust azonosít:

 1. gazdasági (pl. keresletdrasztikus csökkenése, tzsdei összeomlások, egy sportág iránti érdeklődése drasztikus visszaesése, imázsromlás például a labdarúgó mérkőzésekhezkötött futball huliganizmus miatt);
 2. információs (pl. adatvesztés, hamis adatok);
 3. fizikai (pl. felszerelések sérülése, gyárirobbanás, autóversenyen történt baleset);
 4. emberi erőforrás alapú (pl. létfontosságú munkatárs balesete, korrupció a sportfogadásban, doppingbotrány);
 5. hírnevet érintő (pl. rágalmazás, pletykák);
 6. pszichopata magatartás alapú (pl. terrorizmus, túszejtés, mérgezés akár sporteseményekkel összefüggésben);
 7. természeti katasztrófák (pl. áradás, tornádó, heves vihar, amely tragédiát okoz)

De azt is a 15. oldalon, hogy

 • Elsődleges stratégiák
 • A reputáció megvédése: Visszautasítás, hárítás
 • A felelősség tagadása: a) Egyszerű tagadás (nem mi vagyunk az felelősek); b) Másra hárítás (más, megnevezett szervezet a felelős)A szervezet bűnbakként való feltüntetésének elutasítása A felelősség csökkentése
 • Kifogások keresése
 • Igazolás keresése
 • Keretezés: olyan referenciapontok kommunikálása, amely csökkenti az adott eset súlyát (pl. „mások súlyosabb kríziseken estek át”)
 • Elterelés
 • A kommunikáció fókuszába más témák állítása
 • Saját maga áldozatként való feltüntetése
 • Reputáció újraépítése
 • Kompenzálás
 • Bocsánatkérés
 • Másodlagos stratégiák (közvetett, az esethez nem kapcsolódó faktorok felhasználása)
 • Emlékeztetések korábbi pozitív tevékenységekre, kampányokra
 • Saját maga elfogadtatása, megkedveltetése

Emlékezünk még? mindezt a A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása – TÁMOP-6.1.2/11/2-2012-0002 kódszámú projektben!

Végül az összefoglaló dokumentum, a “Jó kormányozás a sportban” szintén sok magvas gondolatot tartalmaz. De legalább vannak igazságok is, mégha nem is sok köze van a fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárásához.. A politikai verseny jellemzői nagyon hasonlóak a sportban leghatékonyabb versenyrendszer formájához, a győztes-mindent visz elv alapján szervezett versengéshez.
1Mivel a választásokon csak az elsőhelyezetteket díjazzák (legfeljebb kiegészítő jellege vankompenzációs listáknak), minden induló maximális erőkifejtéssel küzd az első helyért. Ennek előnyeit a választó élvezheti, de a nehezen megfigyelhető teljesítmények, az információs aszimmetria miatt a rosszul kialakított szabályzók nem szűrik ki a disszonáns, tehetségtelenpolitikusokat, illetve menedzsereket.
A sportversenyekhez hasonlóan a nem kellőszigorral büntetett szabályszegő viselkedések a doppinghoz és fogadási csaláshoz hasonlóan a színfalak mögött zajló versengést torzítják, és lehetetlenné teszik a jó döntések meghozatalát:)))
A projekt 371 milliójából csak 179 millió költést fedtek le közbeszerzéssel, a többi nyilván “kisebb értékű” szakértő díjakra ment.

A közbeszerzéseket táblázatba gyűjtöttük. A linkek alább találhatóak, érdemes azokat is megnézni:

 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_24307_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_16341_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_16335_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_4805_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_3614_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_3620_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_22385_2013/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_6572_2013/

Tiborcz első milliárdja

2017. január 31.

A heti korrupcióinfó jubileumi esemény, egy éve indítottam a sajtótájékoztató sorozatot. Ez az egyik ok, ami miatt egy különösen fontos bizonyítékot, témát mutatok be arról, hogy Magyarország közigazgatásának, önkormányzatainak egyik fő feladata Magyarország miniszterelnöke családjának extrém feltőkésítése. A másik aktualitás Putyin látogatása. (tovább…)


A pénz ment, a mentő nem jön

2017. január 18.

Az 51. Korrupcióinfó talán életet ment, mert elmondja: a 112-es számról hívott mentő egészen biztosan később fog odaérni, mint a 104-ről hívott. Én soha nem gondoltam volna, de úgy tűnik, már önmagában ez is befolyásolja annak esélyét, hogy mikor érkezik ki a kihívott mentő. (Meg persze az is, hogy a kettőezres év végére egészen alacsonyra esett a mentőjárművek száma, ami egészen lassan növekszik csak, de még kevesebb van mint 15 éve. Sajnos viszont hiába lenne elég autó, a személyzetből is hiány van) (tovább…)


Polipok a közgyűlésen!

2017. január 12.

Jubileumok előtt áll a korrupcióinfó (most az 50., hamarosan az egy éves következik). Az eredményekről is megemlékezünk: eljutott az emberek tudatához az, hogy egy vidéki állatorvos egy éven át minden héten be tudott mutatni komoly, rendszerszintű korrupciót leleplező ügyeket. A választók a korrupcióinfóknak köszönhetően is érzik a korrupció tarthatatlan mértékét. Erre bizonyíték, hogy a Fideszt rendkívül zavarja, az intenzív, nemtelen és hazug lejáratókampány ezt bizonyítja. Természetesen a sajtótájékoztató elején az origo által elbujtatott cáfolatomat is ismertetni fogom. (tovább…)


Kéz kezet mos… de autót ki?

2017. január 5.

Egy Simonka György fideszes képviselő környezetében elveszett vagy inkább teleportált autómosóról van szó. A hivatalos nyilvántartás szerint a 70 milliós beruházás 50 millió uniós pénzt kapott, elvileg tavaly novemberben elkészült Tótkomlóson. Én odautaztam, de a kormány hivatalos adatbázisában megjelölt Tótkomlósi címen nem találtam semmit, csak egy mezőgazdasági telepet…
Simonka, majd felesége korábban tulajdonos volt, most testvére és unokatestvére a tulajdonosai az ” Aktív Klub Kft-nek.
(tovább…)


Szekszárdon már áll a bál!

2016. december 29.

Ez egy egészen képtelen történet, jó sok elképesztő képpel. Egy szép példája annak, amikor a töménytelen EU pénz nem hogy nem segít, hanem éppen rombol. Hogyan? Benne vannak a kormányközeli baráti vállalatok, a vidéki önkormányzatok és a sajtóviszonyok története is. (tovább…)


Ingyen vadhúst mindenkinek!

2016. december 22.

Azt hiszem, a héten milliárdos ügyek helyett egy kis szimbolikus karácsonyi történetet mutatnánk be… Kicsi, de szerintem nagyon szép és jól érthető. (tovább…)


Lezárták a NAV “nyomozást” – P. Péter ismét segített!

2016. december 15.

A 46. Korrupcióinfón arról a határozatról számoltunk be Horváth Andrással, amit a NAV-ban tapasztaltakkal kapcsolatos feljelentés lezárásáról kapott. Igazi kortörténeti dokumentum, a sajtótájékoztatón néhány dolgot kiemeltünk: (tovább…)


Szellem szálloda a kisteleki rónán – avagy az egészségturisztika fellendítése

2016. december 8.

A múlt heti, EU támogatásokról szóló vitanapon is elmondta Lázár, hogy a céljuk az, hogy a pályázatok nyerteseinek 100 % előleget adhassanak. A Brüsszel által preferált 30 százalék helyett ugyanis ezentúl a támogatás 50 százaléka előlegként felvehető (úgynevezett támogatói előlegek), ez azonban 75 százalék is lehet kutatás-fejlesztés esetén, állami intézményeknél pedig 100 százalék is. 50 százaléknál többet kaphatnak a “sima” pályázók is, ha megfelelő “likviditási tervvel” rendelkeznek. Ebben a cikkben pedig arról olvashatunk, hogy Brüsszelnek komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az elnyert támogatásból a közbeszerzés lefolytatása után a nyertes az unió által engedett max 30 százalék helyett 50 százalék előleget is kifizethet a beszállítónak “hozomra” (ún szállítói előleg). A hírek szerint már 200 mrd forint kifizetése áll emiatt. (tovább…)


Mindig van lejjebb: a fogyatékkal élők pénzének elherdálása

2016. december 1.

A csütörtöki korrupcióinfón két témánk lesz. Egyrészt “hivatalosan” is tiltakozunk a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyílt és leplezetlen cenzúrája ellen: az LMP társelnöke nem szerepelhet az élő műsorban. A megválasztásom után nyáron otromba módon az utolsó pillanatban mondták le a szereplést. Az elmúlt hetekben viszont mind az alkotmánymódosítás, mind az alkotmánybírók bővítése kapcsán behívták a frakcióvezetőnket, ám dokumentálni tudjuk, hogy annak akadályoztatása miatt CSAK Szél Bernadettet fogadták volna el helyettesnek, a vele megegyező rangú (társelnök, frakcióvezető helyettes) viszont visszautasították. Ez egy közszolgálati rádiótól elfogadhatatlan, egyértelmű bizonyíték a nyílt cenzúrára. (tovább…)


Önkormányzati szegénységbiznisz

2016. november 24.

A heti korrupcióinfón a korábbi ügyek nyomonkövetéséről lesz szó, de mivel ígéretünk szerint MINDEN héten előjövünk új információval is, bemutatunk egy kis közbeszerzést is, amivel “megelőző csapásként” mutatunk rá egy új “szegényellenes” projektre.

(tovább…)


$zociális $zövetkezetek – mire is szövetkeznek?

2016. november 17.

A szociális szövetkezetek formájában elkövetett sorozatos nagy összegű korábbi csalásokkal már foglalkoztunk, úgy tűnik, részeredményeket érünk el, na meg persze a Mengyiéket leleplező NAV nyomozó hatására is: A héten egy salátatörvényben hozzányúlnak a szociális szövetkezetekhez (ugyanez a törvény pedig – nyilván a Híd a munka világába története miatt – megszünteti a foglalkoztatási szövetkezeteket.)
(tovább…)


A munka titkos világa

2016. november 10.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a korrupciós ügyeit az eddigieknél jobban titkolja. A legújabb tervezet szerint felemelik a közbeszerzési értékhatárokat, tehát az eddigi 8 millió Ft helyett 16 millióig (illetve épített beruházásnál 25 millió forintig ) nem lesz szükség közbeszerzésre. Ráadásul eddig MAGÁNcégek is közbeszerzést kellett, hogy lefolytathassanak, ha 25 milliónál több EU-s pénzt használtak fel, de innen kezdve ez a határ is 40 millió felé fog emelkedni. SŐT: az új szabályozás szerint a kormány bármikor, bármely döntés esetén eltörölheti a közbeszerzések kényszerét! (tovább…)


Ózd a csodák csodája!

2016. november 3.

avagy az ellopott filmélmények látványraktára

Először a 444.hu írt az ózdi “Digitális Erőműről” és “Filmes Élményparkról”. Az elmúlt héten Ikotity képviselő is megtekintette a kollégáival a helyszínt és megerősítette, a 3,7 mrd elköltött forint ellenére nincs ott semmi: se nemzeti filmarchívum, se élmények, se filmek. Csak a rengeteg ellopott uniós pénz hűlt helye.

(tovább…)


A legszegényebbek lenyúlása

2016. október 27.

Az elmúlt héten volt szó a Kossuth-tér Bermuda háromszögéről: három egymástól több száz kmre levő településen három kísértetiesen egyező közbeszerzésen ugyanazt a három budapesti céget hívták meg vérnyomást mérni, miközben a térségek országgyűlési képviselői (Pusztaottlakán Simonka György, Cecén és Lajoskomáromban Vargha Gábor) egymás mellett ülnek, előttük pedig a közbeszerzéseken nyertes Public Sectorral lebukott Mengyi Roland.

(tovább…)


Simonka, a dél-békési dinnyemágus újabb kalandjai

2016. október 20.

A 38. korrupcióinfó ismét a dél-békési varázslóról, Simonka Györgyről szól. Sajnos csak kapkodjuk a fejünket, annyi az ügy, mivel a képviselő cégek, alapítványok, szövetkezetek tucatjai jöttek létre az uniós pénzek szemtelen lenyúlására. Két jelenségre mutatunk bizonyítékokat:

1) a körzet képviselői kézi vezérlik még a pár milliós uniós pénzek költését is, ők irányítják az önkormányzatok közbeszerzésein a meghívott ajánlattevők kilétét. Erre objektív és megdönthetetlen bizonyíték került elő.

2) A Simonkához és családjához köthető cégek legalább tíz alkalommal a Simonkához és családjához köthető cégeket bíztak meg kamu közbeszerzésen, EU-s pénzből. A legszebb a kétszer húszmilliós dinnyekóstoltatás

Az első információ rendhagyó módon nem új, hanem egy korábbi esetre hívja fel a figyelmet. Hiányzott ugyanis még egy utolsó mozaik a teljes képhez, amit én nem találtam meg, azonban a Hírtv riporterei megtaláltak. A kérdés az volt MI A KAPCSOLAT PUSZTAOTTLAKA, CECE ÉS TISZAÚJVÁROS KÖZÖTT? Egy előző korrupcióinfón ugyanis a tiszaújvárosi Voldemort-Mengyi ügyeit intéző Public-Sector nyertes közbeszerzéseinél kísérteties hasonlóságot találtunk a Pusztaottlakán és a Cecén történtekkel:

1) Egészségügyi szűrés 25.000 Ft/óra DÉL-BÉKÉSBEN Public Sector Kft. (BUDAPEST 6.ker SZINYEI MERSE utca)/ Ajánlatot kértek még: IMS kft. , Friss Európa Nkft, 17.3 millió „Lendületben a kistérség!” – Szűrőprogramokkal és egészségfejlesztéssel kapcsolatos szakértői szolgáltatások (TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0019) című, Mezőkovácsháza Önkormányzat 125 millió forintos projektjéből Dél-Békési Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány: Szűrőnapok A kistérség településein 3 alkalommal szűrőnap szervezése, mely 5 betegségtípus szűrését célozza: keringési, érzékszervi, mozgásszervi, dohányzás és szájüreg daganat. Az alábbi bontásban részletezzük a tevékenységet (BUDAPESTI PUBLIC SECTOR KFT.!!!):

2) „Családi életvitelt támogató életvezetési és tanácsadási szolgáltatások” ajánlat kérve: Public Sector Kft., (Bp. Szinyei Merse utca) IMS Kft. (Budaörs, Panoráma út, Friss Europa Kft. Bp., Ráday utca) 21 millió

A “közbeszerzés” előre lezsírozott módon történhetett, a több száz kilométerrel odébb fekvő falvakban, Cecén és Lajoskomáromban (Fejér megye) ugyanazt a három budapesti céget hívták meg “egészségszűrés” témában ajánlattételre, mint Dél Békésben
Éljünk egészségesen!” – EFI működésével és szűrőprogramokkal kapcsolatos szolgáltatások 🙂 Cece Önkormányzat 16,13/16,12 IMS, Friss Európa
Rajtad múlik!” – EFI működésével és szűrőprogramokkal kapcsolatos szolgáltatások (TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045) Lajoskomárom 16,13/16,12 IMS, Friss Europa Kft.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy ez nem történhetett véletlenül, hogy három faluban ugyanazt a három céget hívják meg egészségügyi szűrésre? Hiszen több ezer egészségügyi vállalkozó jöhetett volna szóba, de mivel ezeknek a cégeknek semmi köze nincs az egészségügyi szűréshez, akár tízezer cégből is meríthettek volna a falvak vezetői, ha a meghívottakat választják ki. Ha a három eset egymástól független lett volna akkor egészen minimális valószínűséggel jött volna létre ez a kombináció. A Hírtv azonban megtalálta a megoldást A PARLAMENTBEN SIMONKA MELLETT ÜL CECE VOLT POLGÁRMESTER, ELŐTTE PEDIG MENGYI ROLAND. A PUBLIC SECTORT TEHÁT ÍGY KERÜLHETETT KÉPBE TISZAÚJVÁROSBAN, PUSZTAOTTLAKÁN ÉS CECÉN. ÍGY EZ AZ ELSŐ ÜGY, AHOL KONKRÉT BIZONYÍTÉK BUKTATJA LE AZ UNIÓS PÉNZEKET LENYÚLÓ CÉGHÁLÓZATOT.

A második mai téma a Mentor Menedzsment Kft. ügyeiről szól, amely büntetőjogilag is jól definiálhatóan bemutatja a szimplán az uniós pénz elnyelésére hivatott hálózatot. Ez az elemzés, ill. kutakodás valójában a Mentor Menedzser Kft.-ből indult ki, amelyben ugyan közvetlenül meg sem jelenik Simonka képviselő, ellenben családtagjai voltak a tulajdonosai a cégnek akkor, amikor a legtöbb közbeszerzést sikerült elnyerniük (lásd részletes kimutatás). Ezek a családtagok: Simonkáné Gábor Marianna, vagyis a képviselő úr felesége, valamint Simonka Györgyné, aki nagy valószínűséggel a képviselő édesanyja. Ők is több vállalkozásnak tagjai a céghálózaton belül. Ugyancsak több társaságban vagy éppen alapítványban jelenik meg a Gábor János-Gábor Jánosné házaspár, vezetéknevük arra utalhat, hogy ők lehetnek Simonka feleségének a szülei.

A békési dinnyetermelők termelési és értékesítési “szövetkezetekbe” tömörültek a megyében, legnagyobb szerveződésük a Magyar Termés Tész Kft. és a Paprikakert Tész Kft. Az előbbire rossz idők járnak, mert 2005. áprilisától felszámolási eljárás alatt áll, jóval egymilliárd forint értékben vannak jelzálogjoggal és végrehajtási joggal megterhelve a vagyonelemei (MFB, MKB, NAV). Ez az a cég, amelyiknek Simonka György ogy. képviselő jelenleg is az egyik tulajdonosa. Miután ugyanis 2010-ben ogy. képviselővé választották, visszavonult több cégben is viselt ügyvezetői, ill. tulajdonosi pozícióitól. Mindez azonban egyáltalán nem jelentette azt, hogy magára hagyta volna a cégeket, sőt. Egyelőre 10 olyan közbeszerzést találtam, amit a Simonka-hálózat cégei nyertek el. Érdekesség (kérdés, véletlen-e), hogy a Mentor Menedzsment Kft. a közelmúltban kétszer is nevet változtatott. Ha csak a Mentor M-re keresünk rá, mindössze egy közbeszerzéshez jutunk el, viszont a korábbi cégnevekkel (Család-Tour Kft., Likefest Kft.) már további 5-re bukkanhatunk. Ilyen helyzet állt elő egyébként az Aktív Klub Kft. esetében is. MINDEGYIK KÖZBESZERZÉSNÉL A PAPRIKA KERT, VAGY A MAGYAR TERMÉS TÉSZ VOLT A MEGRENDELŐ ÉS A SIMONKA CSALÁD ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZÓ CÉGEK A NYERTES KIVITELEZŐK.

Budapest, 2012. július 13. Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere, Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke és Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) medgyesegyházi dinnyéket tart kezében a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, a Vidéki Mustra termelõi piac rendezvényén, amelyen a magyar dinnyét népszerûsítik. MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2012. július 13.
Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere, Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke és Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) medgyesegyházi dinnyéket tart kezében a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, a Vidéki Mustra termelõi piac rendezvényén, amelyen a magyar dinnyét népszerûsítik.
MTI Fotó: Kallos Bea

Ez a legszebb. A megrendelő a SIMBA HUNGARY Kft. (Simonka itt is volt tulajdonos, Pusztaottlaka külterület 026/134 hrsz!!) a cím), a nyertes a Simonka család Likefest Kft-je ( Pusztaottlaka, 026/134 hrsz!! 22,2 millió forint dinnye és paprika kóstoltatásra!! Elvileg 120 alkalommal kellett kostoltatni, tehát alkalmanként durván 200ezer forintért… Görögdinnye, alma és paprika fogyasztás-ösztönző kampány keretén belül kommunikációs tevékenység és nyilvánosság biztosítása az alábbiak szerint: Áruházi és rendezvényeken való kóstoltatás, tájékoztató anyagok (szóróanyagok, címkék a Dinnyeszövetség ajánlásával) kiosztása a fogyasztóknak Budapesten és megyeszékhelyeken található kb. 10 hiper- és/vagy szupermarketben minimum 12 hétvégét felölelő időszakban. A megvalósítás helye hiper- és/vagy szupermarketekben, jellemzően Budapesten és megyeszékhelyeken, 2012. július 15. és 2012. október 28. között.

Ez egy másik. Megrendelő Simba Hungary Szolgáltató, Ipari és Kereskedelmi Kft. Postai cím: Külterület külterület 026/134 hrsz!!!! nyertes : Likefest Szervező és Szolgáltató Kft. Postai cím: külterület 026/134 hrsz!!!! Város/Község: Pusztaottlaka Szintén dinnye és paprikakóstoltatás 19 millió +Áfá-ért Görögdinnye, alma és paprika fogyasztás-ösztönző kampány keretén belül kommunikációs tevékenység és nyilvánosság biztosítása az alábbiak szerint: Áruházi és rendezvényeken való kóstoltatás, tájékoztató anyagok (szóróanyagok, címkék a Dinnyeszövetség ajánlásával) kiosztása a fogyasztóknak Budapesten és megyeszékhelyeken található kb. 10 hiper- és/vagy szupermarketben minimum 12 hétvégét felölelő időszakban. A megvalósítás helye hiper- és/vagy szupermarketekben, jellemzően Budapesten és megyeszékhelyeken, 2012. július 15. és 2012. október 28. között.

A Magyar termés Kft. (Pusztaottlaka külterület 026/135) írt ki közbeszerzést néhány bútorra 22 millió forintért, a Család tour Kft. (Pusztaottlaka 026/134) a nyertes. Hogy mi benne a fantázia, hogy az egyik cégétől vásáról a másik (törvénytelenül)? a hirdetmény szerint a pénz uniós pénzből származik, bár a hirdetmény azt nem jelöli, hogy melyik keretében.

Ugyanaz, mint fentebb , csak itt a Paprika Kert Kft. vesz 12,5 millióért búrort a Család Tour kft- től, ilyeneket:

 • 1 db 250×125 cm-es tárgyalóasztal összeállítás
 • 10 db tárgyalószék
 • 2 db 3 rendezős kétajtós zárható iratszekrény
 • 22 db 2 rendezős kétajtós zárható iratszekrény
 • 1 db 2 rendezős nyitott polcállvány
 • 11 db falifogas
 • 16 db 160×60 cm-es íróasztal
 • 24 db 3 fiókos görgős konténer
 • 24 db karfás irodai forgószék
 • 6 db falburkolati elem a székek háta mögé
 • 38 db 5 rendezős kétajtós zárható szekrény
 • 20 db 3 rendezős nyitott iratpolc
 • 8 db 160×80 cm-es íróasztal
 • 2 db 180x80x40 cm-es kétajtós fémszekrény
 • 1 db 160x50x200 cm-es, 2 mezős, 5 polcos fém polcállvány
 • 1 db 240x40x200 cm-es, 2 mezős, 5 polcos fém polcállvány
 • 1 db 220x40x200 cm-es, 2 mezős, 5 polcos fém polcállvány
 • 1 db 160x30x200 cm-es, 2 mezős, 5 polcos fém polcállvány
 • 1 db 80 cm-es mosogató alsószekrény, duplamedencés mosogatóval
 • 1 db 80 cm-es 2 ajtós alsószekrény
 • 1 db 50 cm-es 4 fiókos alsószekrény
 • 2 db 60 cm-es 1 ajtós alsószekrény
 • 1 db 60 cm-es 2 ajtós alsószekrény
 • 2 db 80 cm-es 2 ajtós függesztett felsőszekrény
 • 2 db 60 cm-es 1 ajtós függesztett felsőszekrény
 • 1 db 50 cm-es 1 ajtós függesztett felsőszekrény
 • 1 db 60 cm-es felsőszekrény
 • 1 db 140×65 cm-es étkezőasztal, krómozott lábakkal
 • 6 db Gilbert fémvázas, lemezelt étkezőszék
 • 1db 50 l-es hulladékgyűjtő

A Simonka üzlettársa és rokona által gondozott Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért alapítvány bízza meg a Likefest céget (Pusztaottlaka külterület 026/134 ( 80.000 Euró-ért Közös sajtó szolgáltatás a határmenti térség jobb informálása érdekében. TÖRVÉNYTELEN, hogy a másik meghívott a Simba Hungária Kft. ( Pusztaottlaka külterület 026/135 hrsz) szintén Simonka érdekeltség.

A Paprikakert (Pusztaottlaka külterület 026/135) 210 milliós eszközbeszerzése többek között 70 millióért szintén a Likefest Kft-től (Pusztaottlaka 026/134) Eu-s pénzből. Saját cégtől közbeszereztetni egyértelműen törvénytelen!

Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság rendeli a Mentor Menedzsmenttől: 24,6 Millió ft – Kommunikációs szakértői szolgáltatás Békés megye felzárkóztatási, fejlesztési programjának népszerűsítésére – 2015 Kommunikációs kampány a TÁMOP-6.1.5-14-2015-0007 „A jövőt gyermekeinkkel építjük” – Komplex területi társadalmi aktivitás program a versenyképes Békés megyéért elnevezésű projekt keretében megvalósuló programok népszerűsítése, ismertetése, valamint a Békés megyei lakosság egészségtudatosságának növelése érdekében. A Békés megyei lakosság elérése azzal a céllal, hogy növekedjen a célcsoporttagok egészségtudatossága, és megismerjék a projekt által nyújtott lehetőségeket, az annak keretében megvalósuló programokat. Az időpont feltűnő: 2015 augusztusa, amikor elvileg már javában mentek a programok.

2016-ban Simonkáék elég bátorságot éreztek arra, hogy rámenjenek a pusztaottlakai önkormányzati közbeszerzésekre is. Szerintem az elkövetkezőkben az ilyen desztinációjú közbeszerzések felfutása várható. És milyen jó, hogy van ez a Start munkaprogram, mert arra is sok mindent rá lehet pakolni. Ez nem törvénytelen (bár az eszközök értékét nyilván lehetne vizsgálni) csak erkölcstelen (persze a befolyással üzérkedés kérdését is felveti).
Pusztaottlakán Startmunka mintaprogram keretében mezőgazdasági termékek és eszközök, valamint üzemanyag (gázolaj beszerzése) beszerzése Aktív Klub kft 26 millió+ÁFA
Pusztaottlaka Mezőgazdasági eszközök és termékek beszerzése adásvételi szerződés keretében a Pusztaottlaka településen induló növénytermesztési tevékenység ellátására épülő Startmunka programhoz.


Úszunk a rekreációban!

2016. október 13.

Az uniós pénzek elügyeskedése természetesen nem csak a nagy rendszerek központilag szervezett ellopását jelenti. Természetesen vannak olyan projektek is, ahol valódi fejlesztésekről is beszélhetünk, azonban ha az ellenőrzés a valóságban nem működik, akkor nagyon furcsa dolgok történhetnek. (tovább…)


A trafikos tanodák

2016. október 5.

Kevesen hallottak az ún Tanodákról. Ezek már mintegy 10 éve működnek, jórészt uniós pénzekből. Céljuk az, hogy erre szakosodott alapítványok, szakemberek az iskolákon kívül, a tanítási időn kívül speciálisan foglalkozzanak a hátrányos helyzetű, többnyire roma gyerekekkel. A hálózat vegyes képet mutat, kaptam jelzéseket a csupán az eu pénzek (tanodánként 30 millió forint 2 évre) lenyúlására szakosodott “intézményekről”, de számtalan, valóban hiánypótló, sőt pótolhatatlan munkát végző tanodáról is. (tovább…)


Menekültekkel a helyből felszálló merevszárnyú repülők ellen

2016. szeptember 29.

A héten a HELYSZÍN KIHELYEZETT lesz, a bicskei menekülttábor bejárata előtt. Ennél szimbolikusabb és beszédesebb helyszín nem létezik, tökéletesen képesíti a mai politikai történéseket: az út egyik oldalán az uniós milliárdokból felújított menekülttábor jelképezi az egyik nagy problémát, amit arra használnak, hogy az út másik felén található, KIFIZETETT, de 400 millió uniós pénzből NEM megépített “logisztikai központ” által jelképezett még nagyobb problémát, a brüsszeli pénzek államilag asszisztált ellopását leplezzék vele el. (tovább…)


Számítástechnika vagy elszámolástechnika?

2016. szeptember 22.

A korrupcióinfókon már többször foglalkoztunk a KLIK és az Educatio Nkft sokmilliárdos “oktatásfejlesztési” projektjeivel. A korábbi alkalmakkor (Köznevelés az iskolában 10 Mrd, XXI.századi közoktatás 6,9 Mrd) főleg a kamu tanulmányokkal, extrém személyi kifizetésekkel stb. foglalkoztunk. A mostani alkalom arra ad példát, hogy hogyan lopják az informatikai fejlesztésekre szánt forrásokat és miért szenvednek a tanárok a gyalázatos adminisztrációs rendszerekkel és a gyalázatos “tananyagokkal”. Az elején egy nagyon jellemző példa a mindennapokból: Mindhárom fiam azon röhög, hogy az e-napló már megint nem működik és már megint új lesz -kb. a negyedik az elmúlt években, persze mindig több százmillióért kifejlesztve. (tovább…)


Korrupció, nem középiskolás fokon

2016. szeptember 15.

A 33. Korrupcióinfó témája a szokottaknál látszólag egyszerűbb, ám annál súlyosabb jelentőséggel bír, ugyanis egy olyan szisztémás és óriási volumenű csalássorozatra hívja fel a figyelmet és szolgáltat közvetlen bizonyítékot, ami a magyar értelmiség krémjét, az egyetemeket és a professzorokat érinti (tovább…)


Mire is szövetkeznek a “szociális szövetkezetek”?

2016. szeptember 8.

A 32. Korrupcióinfó ismét a Mengyi-Voldemort ügy hátterét igyekszik megvilágítani. Ott svindlerek 25 “szociális szövetkezetet ” alakítottak, hogy a “Szociális szövetkezetek hálózatosodása” projekten 800 milliót kaszáljanak Mengyi Roland és az EMMI vezetőinek segítségével. (tovább…)


Iskolakezdés: elégtelen!

2016. szeptember 1.

Csütörtökön kezdődik az új tanév, ugyanazokkal a pocsék tankönyvekkel, ugyanazokkal a viccnek is rossz “digitális tananyagokkal”, ugyanazokkal az idióta adminisztrációs terhekkel, mint eddig.  (tovább…)


Nesze semmi, fogd meg jól – Voldemort szolgái Békésben is

2016. augusztus 25.

A 30. Korrupcióinfón rámutattam, hogy eddig harminc komoly visszaélésre hívtam fel a figyelmet hetente úgy, hogy egyiket sem tudták cáfolni érdemben az érintettek.
A sorozat elsődleges célja az volt és a továbbiakban is az, hogy a bemutatott esetek nagy számával szemléltessük a korrupció tarthatatlan szintjét, illetve speciálisan bemutassuk a brüsszeli pénzek szisztematikus, előre megfontolt, államilag asszisztált ellopásának rendszerét. (tovább…)


Flóriánnak nem lesz farkasa?

2016. augusztus 17.

A sajtótájékoztatón most “csak” egy 10 milliós tételre hívjuk fel a figyelmet, de kevés szemtelenebb elszórt pénz van annál, mint amikor egy semmit nem dolgozó, de 1,6 milliárd ellopása miatt bukott politikus semmit nem dolgozó alapítványa kapja az összeget. (tovább…)


Kutatni tudni kell – vagy annyira nem is?

2016. augusztus 11.

A Mengyi- (Voldemort)-ügy kapcsán a Miniszterelnökség közleményt adott ki, aminek van egy nagyon fontos beismerő mondata: “Tanultunk az előző rendszer hibáiból: nem engedhetjük meg, hogy a források ne érjenek célba, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén”.  (tovább…)


KorrupcióInfo Extra: Voldemort nagyúr varázslóiskolája

2016. augusztus 5.

A Korrupcióinfo Extra a Mengyi képviselőt is érintő ügyre, illetve a miniszterelnökség védekezésére (részletek >>) reagál. (tovább…)


Gyerekszegénység – tanácsadógazdagság

2016. augusztus 4.

Sok cinikus programról beszéltünk már, nagyon nem szép, amikor gyerekeket használnak fel ürügyként (lásd Erzsébet programok, roma ösztöndíjprogramok stb..), ám kevés csúnyább dolog van annál, amikor a gyerekszegénységre hivatkozva herdálnak el pénzeket.

(tovább…)


A borászképzés furcsa kulcsa

2016. július 27.

A sajtótájékoztatón a TÁMOP 2.1.3-b/12/1 munkahelyi képzések középvállalkozásoknak a konvergencia régiókban fantázianevű programról volt szó. (részletek >>) Ennek keretében összesen 6 milliárd forintot osztottak szét középvállalkozásoknak “képzésekre”. Az adatokból az látszik, hogy ezeket a képzéseket senki nem igazán vette komolyan, a legjellemzőbb példa az, amikor egy zárszerkezeteket áruló cég ALAPVETÔ BORASZATI ISMERETEK képzést rendelt meg… (tovább…)


Új nemzedékek újratöltve – túlságosan is

2016. július 21.

A jubileumi 25. korrupcióinfó első témája a megemlékezésé: a héten leváltott Köpeczi-Bócz Tamás az első olyan politikus, akinek nyilvánvalóan a korrupciós esetek miatt kellett távoznia (részletek >>). Az államtitkár az EU-támogatásért felelős az EMMI-ben, így összefüggésbe hozható többek között a Híd a munka világába és az Öveges programmal is, az oktatási reform ürügyén elköltött több 10 milliárd forintért is.

A 25. korrupcióinfó második témája a Komplex Ifjúsági Fejlesztések-Új Nemzedékek Újratöltve című fantáziadús program. (tovább…)


Vajon mi kellene még az egészségügy rendbetételéhez?

2016. július 14.
Biztos, hogy egy állatszereplő hiányzik naponta 400 ezer forintért a magyar egészségügyből? Nem tudom, hogy ki mennyit hallott a TÁMOP 6.2.5-B-13/1 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása elnevezésű programról. A programra 9,5 Milliárd forintot (!!!) költöttek (ebből példáull 95 millió guriga wc papírt, vagy 9,5 millió liter fertőtlenítő szappant vehettek volna, ez jó időre megoldaná a gyalázatos kórházi higiénés viszonyokat). 

(tovább…)


Nyaraláskor új luxus: az emeletes ágy!

2016. június 30.

Egy újabb nagy magyar, Szent Erzsébet nevét járatja le a kormány, amikor a róla elnevezett programban, a gyerekek üdültetésének ürügyén szemérmetlenül csal el milliárdokat. A programban már 3 éve iskolás gyerekek mehetnek tavaszi, nyári és őszi osztálykirándulásokra. Jelképes ezer forintot kellett befizetni gyerekeknek például egy 3 napos fonyódi táborra (persze a programokra és az utazásra még 8 ezret), a többit állami támogatás pótolja. Az idén 4,4 milliárddal támogatja az állam a programot (riport >>) (tovább…)


Aktívan a tudásért, a munkáért, nameg a milliárdokért :(

2016. június 23.

Az elmúlt héten a közlönyben megjelent a beszántandó intézmények listája (részletek >>). Ezek között van az EMMI egyik legsötétebb háttérintézménye, a TKKI (Türr István Kutató és Képző Központ) működése is befejződik. Félő azonban, hogy csak a nyomok eltüntetéséről van szó. Nyom pedig bőven van. A TKKI mintegy 40 milliárd forintot költött el a leghátrányosabb helyzetű emberek felemelkedésének ürügyén, jobbára látszat nélkül. (tovább…)


Munkahely MEGSZÜNTETŐ kormányzati támogatás

2016. június 16.

A 21. korrupcióinfót az atlatszo.hu tavalyi cikke (részletek >>) nyomán tett adatkérésünkkel kapcsolatban Szél Bernadettel közösen tartjuk. A bemutatott eset valószínűleg nagyon gyakori módszer, de indokolatlanul keveset beszélünk róla és még ritkább a valódi lebukás. (tovább…)


Mikor fog már kattani?

2016. június 9.

Két hete egy bátonyterenyei vasúti átrakodó állomás (illetve 830 millió) eltüntetéséről volt szó (részletek >>), ezen a héten egy komplett tápszergyár eltűnését (vagy 493 millió forint) mutatjuk be, Budapesttől néhány kilométerre, a bicskei menekült befogadó állomással szemben. Az NGM 493 millió brüsszeli pénzt kifizetett, tápszergyárnak azonban nincs nyoma. Vagy ellopta valaki a gyárat (szemben a menekültek, az út túloldaláról?) vagy elvarázsolta D. Copperfield vagy a pénzt lopta el valaki (az NGM asszisztálásával). Na jó, én a harmadik lehetőségben hiszek… (tovább…)


Év végi “szigorlat” az alsó tagozatban, azaz “XXI. századi közoktatás”

2016. június 2.

Bevallom, a mostani témaválasztásnál személyes indulatok is motiválnak: kisfiaim (másodikos és ötödikes) év végén minden tantárgyból a teljes évi anyagból dolgozatot írnak – ez az egyetemi szigorlat rendszere, ezt hozta a pedagógiai reform… A másodikos kisfiam meg a mai napon kezdet a 10 feletti (!!!) szorzást. A heti korrupcióinfó tanulsága ismét az, hogy az “oktatási reform” nem szólt másról, csak a brüsszeli pénzek elszórásáról. (tovább…)


Az elvarázsolt rakodóállomás

2016. május 26.

Az eddigi Korrupcióinfókon kellett néha magyarázni, hogy mi a dologban a csalás. Itt nem sokat. Az NGM tudtával, “ellenőrzésével” és jóváhagyásával kifizettek 837 millió forintot egy bátonyterenyei “intermodális logisztikai központra”. (iparvágány+átrakodó daru+fedett raktárcsarnok). A létesítmény tervezője szerint azonban az épület egyszerűen nem is épült meg.  (tovább…)


A korrupció reformációjának különös esetei

2016. május 19.

Az elmúlt héten az evangélikus Fabinyi Tamás püspök egy interjúban (részletek >>) a korrupciót látta a mai magyar társadalom legnagyobb problémájának. Az általam gyűjtött adatok alapján úgy tűnik, az evangélikus egyház elmondhatja magáról: – üdítő kivételként – az európai uniós források felhasználásánál nem jelennek meg náluk azok a tételek, amelyekről messziről látszik, hogy a fő célja a lopás. (tovább…)


Hova lettek a roma “ösztöndíjak”?

2016. május 12.

A “Híd a munka világába” programról ma már az Emmi is elismeri, hogy nagy részét ellopták. (tovább…)


A gyermekeink jövőjét lopják el

2016. május 4.

Ellentmondásos hírek érkeznek a KLIK sorsáról, azonban ha valóban megszüntetik, akkor annak az ország és a kormányzat számára is haszna lehet: az ország megszabadul az oktatást gúzsba kötő torzszülöttől, a kormány pedig súlyosan kompromittáló nyomokat tüntethet el. (tovább…)


A korrupció is lehet olyan életveszélyes, mint a terrorizmus

2016. április 28.

Nemcsak egy terrortámadásba, hanem a korrupcióba is bele lehet halni. A korrupt magyar egészségügy állapotából sok haláleset következhet, de az eheti téma akár közvetlen egészségkárosodást is okozhat, főleg a DOLGOZÓKNÁL. Ezen kívül egy szép és nyilvánvaló példa arra, hogyan lopják az egészségügyre fordítható uniós milliárdokat.

(tovább…)


A Versenyhivatal az autóversenyzésről szól?

2016. április 21.

Amikor a Gazdasági Versenyhivatal gépkocsibeszerzéseit megláttam, legalább annyira meglepődtem, mint amikor Farkas Flóriánék autóbérléseiről olvastam. Elmondható, hogy az eheti Korrupcióinfo ismeretterjesztő funkcióval bír: a GVH vezetőinek el kell magyaráznunk, hogy a “verseny” szó itt nem autóversenyzésre utal…
(tovább…)


A kiválasztott ügyvédek is nagyot kaszálnak a földügyekből

2016. április 14.

Ősszel Sallai Róbert Benedek országgyűlési képviselővel együtt adtunk ki egy közleményt arról itt », hogy a földárverések hirdetményeinek “kisbetűs” része egészen különös és megmagyarázhatatlan. A lényeg az, hogy a liciteken indulóknak vállalniuk kellett, hogy nyereményüket csak a Nemzeti Földalap által kijelölt ügyvédekkel írathatják át. Itt találhatók a kiírások » 

A szerződésmintából kiderül, hogy ugyan a szabott munkabér  az árverésen kialkudott ár 0,5 %-a, de MINIMUM 50 ezer forint, MAXIMUM 500 ezer, tehát a 10 hektár (10 millió forint alatti) gazdák  kifejezetten rosszul járnak, a 100 hektár (100 millió) fölötti gázszerelő gazdák viszont kifejezetten jól.  Külön bájos, hogy a díjat a nyertesek KÉSZPÉNZBEN AZONNAL kötelesek kifizetni a szerencsés ügyvédeknek. Az LMP szerint egy földügylet lebonyolítása semmiképpen sem olyan bonyolult jogi ügylet, amit ne tudna bármely ügyvéd elvégezni, semmi nem indokolja egy államilag kijelölt iroda monopóliumát

A témában az Index is írt cikket, bővebben » ebből kiderül, hogy

a minisztérium nem is tagadja, hogy nem versenyeztették az ügyvédeket! és ennek köszönhetően mintegy 1,5 milliárd könnyű haszonhoz jutnak a baráti ügyvédek a néhány hónapos buli után,

miután a nyertesek személyi adatait és a földterületek adatait fáradságosan beírogatják a szerződésmintákba.

Közben nagyon sok jel arra mutat (az NFA eddig nem nyilatkozott az ügyben), hogy a szerencsés nyertes nem lehet más, mint Kovács P. Zoltán, az első Orbán kormány korábbi államtitkárának ügyvédi irodája. Úgy tűnik, az összes átírást ő, vagy az általa delegált ügyvédek intézik (egy hirdetmény fotója a mellékletben) . A mostani becslésünk szerint mintegy 900 millió forintot kereshetett ő és az általa delegált jogászok. (a becslés a mellékelt táblázat alapján ) Az ügy fényében mélyen felháborító, hogy 2014-ben KOVÁCS P. ZOLTÁN A KÖZBESZERZÉSI TANÁCS TAGJA LETT a minisztérium és a MAK delegáltjaként. A közbeszerzés intézménye elvileg kifejezetten arra való, hogy az állam tiszta versenyt teremtsen a vásárlásainál. Különösen cinikus, hogy a minisztérium olyan embert delegál a tanácsba, akinek egy tollvonással, versenyeztetés nélkül adott milliárdos nagyságrendű megbízást.

Kovács P. nem most keresi elsőként degeszre magát földügyeken, tavaly az osztatlan közös területek felosztásánál 6 másik irodával együtt 4 milliárdos keretszerződésük volt a “Nemzeti” Kataszteri Programmal (itt ») itt 50000 földterület bejegyzését kellett darabonként átlag 90 ezer forintért elvégezni.

A mai Korrupcióinfón nem tudtam részt venni, ezért Schiffer András helyettesített, aki egy régebbi történetet vitt tovább:

Az LMP keresetet nyújtott be az Eximbank adatainak megismerhetőségéért

Fotó: LMP sajtó

Fotó: LMP sajtó

Keresetet nyújtott be a bíróságra az LMP társelnök-frakcióvezetője az Eximbank pályázatának megismerhetősége érdekében, miután – közlése szerint – kérésére a pénzintézet vezérigazgatója jogszabályi indokolás nélkül megtagadta az adatkiadást.

Schiffer András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az állami pénzintézet tavaly novemberben hirdetett pályázatot alapkezelő szervezetek kiválasztására, mintegy 16 milliárd forint kezelésére. A pályázat december 9-én lezárult, ám azóta sem tudható semmi a nyertesről, a jelentkezőkről vagy a pályázat részleteiről.
Az ellenzéki párt társelnöke még januárban adatkéréssel fordult a bank vezetéséhez, ám Urbán Zoltán vezérigazgató Schiffer András szerint “vicces” válaszában sok mindenről írt, pusztán a kérdéseire nem válaszolt. Ugyan a bankvezér megadott egy internetes elérhetőséget az információk forrásaként, Schiffer András viszont cáfolta, hogy itt fellelhetőek lennének az adatok.
Kijelentette: az Eximbank és tulajdona a nemzeti vagyon része, így nyilvánossá kell tenni minden adatát. Ha ennek a későbbiekben sem tesz eleget a pénzintézet, közérdekű adattal visszaélés miatt tesz majd feljelentést – tette hozzá a politikus.
A frakcióvezető hangsúlyozta pártja álláspontját, miszerint minden állami pályázat dokumentációját és pályázatait nyilvánossá tennék. Bírálta az állami bankot, amelynek törvényben előírt feladata az ország exportképességének növelése, valamint a nemzetközi versenyképesség javítása lenne, ám kérdésesnek nevezte például azt, hogy a szintén hitelhez jutó Andrew G. Vajna televíziója hozzájárulna az export növekedéséhez.
Schiffer András rámutatott arra is: elillanhat az eddig hangoztatott államadósság-csökkentés is, ha az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbank forrásállományát, hitelkihelyezését is hozzászámolják ahhoz.

MTI / LMP sajtó

Mellékletek:
FÖLDÁRVERÉS_2015_megyei összes ügyv.díj

20160302_082536


Áltanulmányok a felsőoktatásban is

2016. április 7.

A február 26. korrupcióinfón a Kaposvári Egyetemen és a  Pannon Egyetemen áltanulmányokkal elcsalt pénzekről volt szó. A HírTV megpróbálta megkérdezni Palkovics, korábban a felsőoktatásért, mára az egész oktatásért felelős államtitkárt, hogy mit szól az ügyhöz. Ő elszaladt, csak annyit mondott, hogy nem tudja, mire gondolok… (a nyilatkozat itt »)

Már akkor is jeleztem, hogy az adatok szerint a visszaélések nem kizárólag arra a két vidéki egyetemre jellemző. A 2015-ben indult nagy uniós pénzből fizetett projekt egyik fő célja, hogy – a remélhetőleg megvalósuló valódi kutatások mellett- áltanulmányok és álprojektek révén milliárdos nagyságrendű összeg kerüljön bizonyos külsős cégekhez, melyeknek semmi közük nincsen a tudományos élethez. A pályázatok a következőek:

”Tudás-park”“Smartcity”“Interdiszciplináris kutatói teamek”

Mondható, hogy a felsőoktatás Öveges programját Palkovics-programként keresztelhetjük el, hiszen az összes program az ő idejében került kiírásra és megvalósításra. A három program 9 mrd forintot tartalmaz.

A mostani korrupcióinfón a Szent István Egyetemen, pontosabban egyelőre annak békés megyei campusain történt visszaélésekről lesz szó. Itt 2015-ben mintegy 1,5 milliárdnyi “fejlesztés” történt  (Részletek ») A nyitó rendezvényen fantasztikus távlatokról volt szó, pl: “A hat győztes pályázat „tovább erősíti Békés megye gazdasági életét”, előrehaladást és versenyképességet eredményez – mondta el Dr. Tőzsér János rektor.”  (Bővebben » )

Ezzel szemben:

 1. Az 1,5 Md Ft támogatás  39% a SZIE alkalmazottak bére.
 2. Az összes támogatás 48%-a „kiszervezett” (egyszerű eljárás, ill. közbesz.) szolgáltatás
 3. Ennek 85%-ka (541 M HUF) 39 tanulmány 25 db cég által (átlag: 14M Ft/tanulmány, 12 db több mint 20M Ft)
 4. Az összes kifizetett szolgáltatási díj 56%-a Budapesti székhelyű cégnek ment, további 43% a Dél-Alföld régión kívüli székhellyel rendelkező cég és csak 1%-a Békés megyei (SZIE Nonprofit Kft., mint konzorciumi partner és a Népújság Kft., mint hirdető).
 5. Az összes támogatás mintegy 4%-ka kerül befektetésre, beszerzésre (tárgyi eszközök, szoftverek, könyvek, adatbázisok) 

Három súlyos jogi tényállásról beszélhetünk:

1) plagizált tanulmányok
2) jelentősen túlárazott, csekély vagy zéró tudományos értékkel bíró tanulmányok
3) többszörösen kifizetett tanulmányok
(a plagizált tanulmányok egy részét a SZIE más projektekből már kifizette, a lényeg, mint az Öveges programnál: a tudományra hivatkozva értelmetlen tanulmányokra inkompetens cégeknek adni milliárdokat)

A bizonyítékok között a legmarkánsabb:  Ezt a Tudás-menedzsment koncepció tanulmányt (Itt ») a balatonfüredi (!) 2014-ben alapított (!) egy főt foglalkoztató (!) TEÁTRUM INGATLANKEZELŐ (!) Zrt. bruttó 29 millió forintért (!) “készítette”. A szerződést október 9.-én írta alá vele Tőzsér rektor, november 20-án már meg is kapta a teljesítésigazolást (!) (dokumentumok lentebb.) A tanulmányt (lent) egy belső informátor analizálta, az egész 90 %-a plágium, a források jelzése nélkül (a csatolt tanulmányban az informátor részletesen jelöli, hogy melyik bekezdés honnan van. A tanulmány “irodalomjegyzke” nem egyezik ezekkel. A tanulmányok listája, ahonnan copyztak lent a mellékleteknél érhetőek el.

A másik csatolt, idióta című “Kutatócsoportok együttműködési és szolgáltatásfejlesztési koncepciója ” szintén min. 50 %-ban plágium, a csatolt “tanulmányban” feltüntetett linkek lent, a mellékleteknél. Ezt egy Közép-Európai Ifjú Vállalkozókat Segítő Nonprofit Kft. nevű alvó cég “írta” (ollózta) össze 7.6 millió forintért. Itt közbeszerzés nem volt, a szerződés adatai erről a linkről elérhetőek (Részletek ») az az érzésem, hogy a táblázatból több hétig tarthatnám a Korrupcióinfókat.

További tanulmányok adatai (mindegyik nagyon drága, nehezen magyarázható célú és a kutatáshoz semmilyen szálon nem kapcsolódó céggel íratták:

A kép jobb sarkába kattintva egész képernyőn nézhető

Dokumentumok:

1.sz.mell_tanulmányok
2.sz.mell.TAMOP421C_SZIE_TTS_ZARO_DOKUMENTUM
3.sz.mell. TÁMOP-4.2.2.D-15_1_KONV_2015_0011_STRATÉGIA_AI
3b.sz.mell_EREDETI FORRÁSOK_TÁMOP-4.2.2.D- Felhasznált irodalom
4.sz.mell.EREDETI FORRÁSOK_TÁMOP-4.2.1.C-14_1_KONV-2015-002_Tud_men_stratégia_záró
Összefoglaló
SZIE_TÁMOP-4.2.1.C-14_1_KONV-2015-002_Tud_men_stratégia_záró_terv
SZIE_TÁMOP-4.2.2.D-15_1_KONV-2015-001_Kutatocsop_szolgaltatasfejlesztes_koncepcio


Az Öveges-program újratöltve

2016. március 31.

Mára már az Uniónak is szemet szúrt ez a botrány, ezért blokkolta több mint 40 milliárd uniós támogatás kifizetését. A kormány odáig ment, hogy elismeri ezeket a lenyúlásokat, de természetesen ez is az elmúlt nyolc év hibája, és most visszaköveteli az önkormányzatoktól azokat a pénzeket, amit nyilvánvalóan nem náluk kellene keresni.
A 10. “jubileumi” korrupcióinfón akkor az eredményekről lenne szó, de azért kicsi újdonságot is mondanánk, pl. a kaposvári Fémszerkezet Építő Bt. és a Piarista Rend Kecskeméti Gimnázium közti kapcsolatról. Az egyes ügyek feltárása után többször hallom, hogy “de nincsenek következmények”. Hát most az első nagyobb ügynél már mozgás van. Az általam kb. 2 éve elindított Öveges-program ügyében fejlemények vannak, amiről három dolgot lehet most elmondani.

1)  Néhány hete a mellékletben található levelet kaptam a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Korrupció ellenes Főosztály Kiemelt Ügyek Osztájától. Ebből megtudható:

a nyomozás során megállapították a bűnszövetkezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját

-DE átdobják az ügyet a NAV nyomozóinak, mert

 1.  nem ők akarnak kellemetlen helyzetbe kerülni a Főnöknél – na jó, ezt nem írják –
 2.  hűtlen kezelés és hivatali visszaélés szerintük nincsen…

Utóbbi nyilvánvalóan nonszensz és csak egyetlen dolgot szolgál: valahogy megpróbálni eltávolítani a dolgot a politikusoktól. Hivatali visszaélést csak ők tudnak elkövetni, tehát amikor azt állítja a nyomozóhatóság, hogy ilyen bűncselekmény nyomát nem találták, akkor azt mondja, hogy politikus nem akart itt semmi rosszat. Pedig a közbeszerzések nagyobb részét polgármesterek írták ki…

2) Több városból van olyan információm, hogy többször 50-60 millió forintot visszakérnek. Kiskunfélegyházáról a Magyar Narancs be is számolt, itt az új városvezetés emiatt feljelentést is tett! Bővebben»

Mi, az LMP-ben azt mondjuk, hogy nagy tévedés azt hinni, hogy ha ezek a pénzek visszakerülnek az EMMI-hez, akkor nem történt baj. A félegyházi feljelentés is mutatja, hogy azok a pénzek irgalmatlanul hiányoznak az önkormányzatok működési költségeiből.

3) Számomra eléggé érthetetlen és szemtelen módon a kiterjedt vizsgálatokkal párhuzamosan, tovább folytak ezek az eszement projektek. Nálam ez viszi el a pálmát:

Öveges program Öveges professzor piarista gimnáziumában:
Ugyanis amellett, hogy munkafüzeteket megírattak már 43 gimnáziumban, itt is irattak egyet, de itt a kiírás szerint is csak egy német tananyagot kell lefordítani. Az pedig egészen vicces-érthetetlen-felháborító, hogy erre a feladatra az egyik kamu ajánlatot a KAPOSVÁRI NYL FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ BT- től kérte a nagytiszteletű gimnázium :)) Ez talán a non plus ultra annak bizonyítására, hogy meg sem próbálják a valódi közbeszerzést imitálni. Részletek»

De ilyen a következő is:
18 millió forint “rendezvényszervezésre”-nyitó-záró rendezvény, kutatók éjszakája, 4 diszeminációs rendezvény-KAMU AJÁNLATOT KÉRTEK A SZEKSZÁRDI TURISZTIKAI KFT-től is… Részletek»

A nyomozások mellett, azzal párhuzamosan tovább folyó költekezésről a Magyar Narancs  is írt. Bővebben»

 

Melléklet: 


Az ellenőrzésre kapott uniós pénzek sincsenek biztonságban!

2016. március 24.

A közelmúltban a hvg írt arról (itt), hogy az OLAF elkaszált már egy másik ilyen ellenőrző projektet , amit most vizsgálunk, az sem néz ki szebben.

Az EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ az EMMI háttérintézménye. Az intézmény honlapja azzal dicsekszik, hogy eddig 30 Mrd forintot osztottak szét. Több projektjük több, mint gyanús azonban most TÁMOP-7.2.1-11/K-2013-0003 és a TIOP-4.2.1-11/K-2013-0003  számút nézzük meg. Ezek 5 milliárd forintról szóltak és – elvileg- a pályázatok felgyorsítása és ellenőrzése volt a céljuk 2015 áprilisa és decembere között.  Az ellenőrzéseket azonban olyan cégekre is bízták, akik sokszorosan részt vettek eu-s, kifejezetten gyanús projektekben.

Ha a projekt közbeszerzéseit nézzük, a már megszokott finomságokat látjuk

Arcpirító és különleges tétel az IRATDIGITALIZÁLÁS 25 millióért. 400 irattartónyi iratot kell ezért a pénzért beszkennelni! Ez szakértők szerint nem lehet több egy ember néhány hónapnyi munkánál és kérdés, hogy ezek az iratok eddig miért nem voltak meg elektronikus formában. A “KÜLÖNLEGES” FELADATRA EGYETLEN CÉG ADOTT AJÁNLATOT, A 2015 BEN ALAPÍTOTT -talán erre a célra?- DG-DIGITAL kft.

Továbbá horribilis (600ezer forint/nap) költségű képzések:

 • 2,5 millió forint valamilyen (?!) képzésre 22 fő 4 napos képzése,  600 ezer/ nap
 • 21 millió 8X4 nap valamilyen (?!) képzésre 650ezer/nap
  Külön szép, hogy a szerződést 2015. dec.11.-én kötötték gyakorlatilag karácsony előtt kellett lezavarni ezeket a fantasztikusan drága képzéseket.
 • Agenda képzés 8 millió , 3 csoportX4 nap,összesen 50 főnek  660 ezr/nap
 • Agenda képzés 17 millió 8csoport x 4 nap, 550 ezer/nap, összesen 170 főnek
  A kamu tanfolyamra utal a kiírás azért is, mert 4 nap/ 40 órás képzést ír elő. Ez nonszensz, nehezen képzelek el egy 8 órától este 6-ig tartó “képzést”.

A fenti közbeszerzések szereplői (DFT, Pragmatica Sanctio, Agenda projektház egyértelműen, minden kétséget kizáróan összefüggésbe hozhatóak egymással, egy korábbi Korrupcióinfón bemutatott “járási esélyteremtő tervek”-nél is ez a csoport bukkant fel (itt olvashatja az index cikkét a témában) de a működésükre már egy éve is felhívtam a figyelmet (itt).

Ilyen előzmények mellett rendkívül kétséges, hogy a 475 millió forintért projektellenőrzéssel , 1500 oldalnyi (300ezer/oldal) “végrehajtás szempontú elemzéssel” megbízott “SZPI Konzorcium” tagjai végeztek -e valódi munkát. A szerződéskötés 2015 november végén történt és 2015 decemberre be is kellett fejezni.

Az “ellenőrzési” konstrukció azért is aggályos, mert a konzorcium egyes tagjai maguk is számos TÁMOP projektben szerepeltek kiviteezőként. Pl. a Learning Innovation 70 db TÁMOP projektben , az Ex-Ante pedig 17 projektben volt nyertes. A Learning Innovation 2012-ben alakult, akkor 25 millió, 2013-ban 400 millió, 2014-ben már 720 millió forint bevétele volt az Opten szerint! Ha a 70 TÁMOP projektet az átlag 15 millióval szorozzuk , elmondhatjuk, ez a cég az összes bevételét TÁMOP programokból kapta. Egy másik résztvevő szintén csak 2014-ben alakult, de akkor rögtön 112 milliós bevétele lett. A tulajdonosi háttere (egy amerikai bejegyzésű cégen keresztül, akinek magyar postacíme Zsuffa Ákos) az előbbi céghez kapcsolható.

A Learning Innovation projektek jellemzően gyanúsak, pl. az Óbudai Egyetemen, vagy egy egészen arcpirító Ózdon: hátrányos helyzetű gyerekeknek alapfokú számítógép tanfolyam 35000 ft/óra! vagy Kiskunhalason Óvónő továbbképzések 18 millióért, 100000 ft/óra.

Az LMP kérdezi (és adatigényléssel is nyomatékosítani fogja a kérdését), hogy az 5 milliárd forint pontosan mire ment el, melyik projektet ellenőrizték és hozzák nyilvánosságra az ellenőrzések eredményét.

Lázár egyébként beismerte a múlt héten, hogy ez a gyakorlat -az ellenőrzés kiszervezése magáncégeknek  – nem tartható, itt elolvashatja, véleményem szerint azonban nem lesz segítség a 3000 überpremizált állami hivatalnok sem…

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/lehetmas/videos/vb.47198507012/10153785897142013/?type=2&theater” width=”800″ height=”600″ onlyvideo=”1″]

A kép jobb sarkába kattintva egész képernyőn nézhető


Előre megírt ítéletet olvastak fel a bíróságon

2016. március 17.

A Tanú című film emlékezetes jelenete volt, amikor a bíró véletlenül az előre megírt ítéletet olvasta fel. El sem tudtam képzelni, hogy 2016. febr 9.-én ilyen megtörténhet, pedig a Pécsi Járásbíróságon az Index újságírójával, Spirk Józseffel ennek voltunk a tanúi: egy kilenc órás tárgyalás végén előre megírt ítéletet olvasott fel a bírónő. A lenti videón hallható, ami a 9 órás tárgyalás végét tartalmazza: az egy perces védbeszéd után a bírónő megkérdezi (1:15-nél), hogy a vádlott kíván-e szólni az utolsó szó jogán, majd miután az leült, AZONNAL felolvassa az ítéletet…

Az előzmény az a markolós üldözés, amikor az újságírókkal egy 3 milliárd forint! EU-s pénzből, a Közgép kivitelezésével  létrehozott új hulladéktároló súlyos technológiai hibáját és az abból eredő környezetszennyezést akartuk bemutatni  http://index.hu/belfold/2014/10/03/a_rezsiharctol_a_markolo_sem_ved/

Megúsztuk, de tényleg elég durva helyzet volt és egy dolog nagyon érdekelt: kinek az utasítására történt az incidens. A 2014 szeptemberi markolós üldözés ügyében feljelentést tettem a Bonyhádi Rendőrségen foglalkozás közben elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt.

2015 januárban  kiértesítettek, hogy a nyomozás megállapította, semmi nem történt (elfogadták az elkövető és a tanúk álláspontját, hogy ő csak a sarat takarítgatta az útról…(!) Miután jeleztem, hogy az út porzott és erről az RTL is beszámolt http://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-rendorseg-szerint-semmi-sem-tortent, a megyei kapitány megváltoztatta a véleményét és további vizsgálatot rendelt el.  http://index.hu/belfold/2015/01/07/megijedt_a_rendorseg_hogy_kiderult_elsikalnak_a_markolos_uldozest/

A kirendelt szakértő egyértelművé tette, hogy testi épségünk komoly veszélyben volt, ha Spirk József megijed az előtte elfogyó úttól és befékez, a felemelt kanál fejbe csapott volna. Az új vizsgálótiszt közben bekérte a telep dolgozóinak híváslistáját és ez megdöbbentő volt: 16.41 kor érkeztünk a telepre és a következő percekben (16.45-től) a telep dolgozói többször léptek telefonkapcsolatba Horváth István polgármester-képviselővel

Az új nyomozás után a rendőrség vádemelési javaslattal tette tovább a bonyhádi ügyészséghez az aktákat, azonban sem a rendőrség, sem az ügyészség -még a tanúkat érintő kérdés erejéig sem(!) foglalkozott azzal, hogy miről beszélgettek a telep dolgozói a polgármesterrel.Ezt az ügyész azzal indokolta,hogy  mivel a polgármester közvetlenül nem beszélt az elkövetővel, csak a telep vezetőivel, fel sem merült, mint felbujtó…

Ezután azonban még mindig volt egy esély arra, hogy kiderüljön a felbujtó, ha a bíróságon megijed az elkövető. A foglalkoztatás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés 3 évig terjedő börtönnel sújtható és az ettől való félelmében elmondhatta volna, ki utasította erre a disznóságra.  Azonban az ítélet a lehető legenyhébbre sikerült, az ügyész pénzbüntetést kért, de még azt sem, csak próbára bocsátást kapott a bírótól (!).

Engem a múltkor 30 ezer forintra büntettek, mert a sárgánál nem tudtam megállni és belelógtam a pirosba… A február 9.-i tárgyaláson a Pécsi Járásbróság bírónője álláspontom szerint súlyosan elfogult volt. Az elfogultság objektív jele az előre megírt ítélet illetve a durva eljárásjogi hiba, amivel megakadályozza, hogy a vádismertetésen és a vádlott meghallgatásán sértettként jelen legyünk– a vádismertetés és a vádlott meghallgatása 8.30-kor kezdődött, de minket csak 10 órára rendelt be.. A szubjektív pedig az, ami a hangfelvételen is hallatszik: azzal védi az elkövetőt, hogy “idegállapotba került”, mert egy képviselő bement a szeméttelepre…Gyakorlatilag minket tesz felelőssé. Belegondolni is szomorú, ha történetesen Spirk Joe megijed az elfogyó úttól (mert 20 méter múlva elfogyott) és befékez, majd a markolókanál és az agyam találkoznak – a bírónő azzal mentegette volna az elkövetőt, hogy tulajdonképpen én tehettem róla-minek mentem oda.

Az eset nagyon súlyos, azonban nem állítjuk, hogy a magyar bíróság politikailag elfogult lenne. Azt azonban igen, hogy a Pécsi Járásbíróság egy bírónője meg sem próbálta az elfogulatlanság látszatát kelteni. Amennyiben ez az ügy következmények nélkül marad, az viszont a mai magyar bírói intézményre is komoly árnyékot vet.

Általánosságban pedig elmondjuk, hogy az LMP bevezetné az összes nyílt tárgyaláson hangfelvétel készítését és archiválását.

A jogászok szerint súlyos és durva eljárásjogi hiba volt, hogy a sértett nem lehetett jelen a vádismertetésen és a vádlott  valamint az egyik tanú meghallgatásán (pedig ő volt, aki a polgármesterrel beszélt)

Az egyik kép a behívóm, a másik a tárgyaló falán volt, ez mutatja, hogy minket későbbre hívtak be. Az azonnal felolvasott ítéleten megdöbbent mindenki…


ÜGYEK

$zociális $zövetkezetek – mire is szövetkeznek?

$zociális $zövetkezetek – mire is szövetkeznek?

A szociális szövetkezetek formájában elkövetett sorozatos nagy összegű korábbi csalásokkal már foglalkoztunk, úgy tűnik, részeredményeket érünk el, na meg persze a Mengyiéket leleplező NAV nyomozó hatására is: A héten egy salátatörvényben hozzányúlnak a szociális szövetkezetekhez (ugyanez a törvény pedig – nyilván a Híd a munka világába története miatt – megszünteti a foglalkoztatási szövetkezeteket.)

A 34§ szerint kötelező lesz a szövetkezetben önkormányzatnak, vagy NEMZETISÉGI önkormányzatnak vagy jótékonysági szervezetnek részt venni…a 30. oldalon indokol, azonban hiányos módon: Állítása szerint “sok ellenőrzésnél az derült ki, hogy olyan dologgal foglalkoztak, amihez nem kellene szociális szövetkezet – ezeket mi is szóvá tettük -, kedvencem a Törődés Nimfái szoc. szöv) , azonban okként csak arról ír, hogy így akarhatták igénybe venni a járulékkedvezményeket, arról azonban nem ír, mennyi EU támogatást vettek fel ezek a kamu szervezetek.

Látszólag tehát a kormány reagál a sorozatos nyílt visszaélésekre,

azonban ezzel három nagyon komoly gond van:

 1. Egyrészt ha olyan sok a visszaélés, miért fizették ki a több milliárd uniós pénzt pl. az előző korrupcióinfón, vagy az itt alább bemutatott eseteknél. Miért nincsenek tömegesen büntetőeljárások?
 2. MINTHA EZ BÁRMIT MEGOLDANA, vajon miért kisebb a korrupcióveszély, ha van benne egy önkormányzat, különösen, ha az mondjuk a roma önkormányzat, vagy egy kamu alapítvány? Semennyivel. Alább bemutatom, hogy Kaszaperen (Simonka György választókerülete) az önkormányzat részvételével ugyanazon a napon és utcában négy különböző “szövetkezetet” hoztak létre biztos, ami biztos alapon.
 3. LEHET, HOGY AZ ORÖ-t így akarják pénzhez juttatni??? Az ORÖ-nek 2017 májusában kell visszafizetnie 1,6 Mrd forintot a Híd a munka világába visszaélései miatt, miközben az éves költségvetésük kb. 500 millió és az ideit a jelek szerint már teljes mértékben elverték.
 4. INNENTŐL EZ NEM LESZ SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET (rászoruló emberek önsegítő közössége), hanem a helyi polgármesterek játékszere (RÉSZLETES INDOKOKLÁS letölthető itt)

Minden jel arra mutat, hogy a csalásgyár nem leállt az előző uniós kifizetési ciklus 2015-ös lezárásakor, hanem éppenhogy felpörög a biznisz, újból begyújtják a rakétákat. Ráadásul a tömegesen, szervezetten létrehozott alibi cégek nem csak uniós, hanem hazai milliárdokra is pályázhatnak (lásd itt).
Kérdés, hogy ezeknek a szövetkezeteknek az eus pénzekből milyen babér fog teremni, mert az első uniós pályázat eredményei még nem felllelhetőek az adatbázisban, de az alábbi példa mutatja, hogy az önkormányzati tagság korántsem garancia a jóra. 

Az alábbi projektben nem uniós, hanem hazai forrást osztott ki az OFA (Orszáfogos Foglalkoztatási Nkft- (9 mrd) , és azt mutatja, hogy Simonka környezete azonnal rárepült az új szövetkezetekre is.

A kifizetések a http://kozpenzpalyazat.gov.hu oldalon találhatóak meg, aki nem hiszi az alábbi adatokat, az ott ellenőrizheti (a keresőben ki kell jelölni, hogy “Pályázat”, majd az intézményhez beírni, hogy OFA, a projektazonosítóhoz pedig azt, hogy fókusz.)

Az alábbi “szociális szövetkezetek” mindegyik nagyjából egy időben, önkormányzati részvétellel alakultak. KIUGRÓ A KASZAPERI PÉLDA, AHOL UGYANAZON A NAPON, UGYANARRA AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ CÍMRE (tulajdoni lap megtekintése) 4 “SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETET” IS LÉTREHOZTAK. (Ha nem a csalás – az újabb és újabb pályázatokon pénzlehívás – lenne a cél, akkor ugye elég lett volna egyetlen szövetkezet…Ráadásul a korábbi alapítású, szintén önkormányzati címre bejelentett kaszaperi szövetkezetek ebben a táblázatban nem szerepelne, de a csatolt táblázatban igen: Kaszaperi Szsz Szent Gellért tér 1. , 2013 Kaszaper Kulturális, Sport, Szsz Szent Gellért tér 1, 2012 CÍMAZONOSSÁG: KASZAPERI IPARIPARK KFt Szent Gellért tér 1 – Aktív Klub Kft. tulajdona, korábban Simonka György tulajdona Szent Gellért tér 1: Kaszaperi Önkormányzat címe. )

AZ, HOGY KASZAPEREN UGYANAZON A NAPON, UGYANABBAN A HÁZBAN 4 “SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET” IS ALAKUL, ANNAK CSAK AZ LEHET AZ OKA, HOGY NÉGYSZER AKARJÁK FELVENNI A MILLIÓKAT. Az, hogy most még csak az egyik nyert, nem jelenti azt, hogy a többi nem fog.

A szövetkezetek általában kerek 60 milliót, néha kissé kevesebbet nyertek el

NÉV CÍM Alakulás DÁTUMA MEGJEGYZÉS
Kígyósi Mindenes Sz..Sz. Széchenyi 69 15. 09.17 60 millió
Kaszaperi Szent Gellért SZSZ Árpád utca 1 15. 08.19 49 millió
Kaszaper Jövőjéért SzSz Árpád utca 1 15. 08.19 még nem látható nyertes pályázat
Kaszaper Termelői SzSz Árpád utca 1 15.08.19 még nem látható nyertes pályázat
Kaszaper-Pusztaszőlős SzSz Árpád utca 1 15. 08.19 még nem látható nyertes pályázat
Szénási Társadalmi célú Jókai u 8 15.09.24 60 millió
Bodzási Termelők Iskola u 9 15.06.16 60 millió
Bodzasi-Gabori Béke utca 13 15.08.28 60 millió
Orosháza jövőjéért Béke utca 13 15.09.21 60 millió
Medgyesi-bánkúti Építő Rózsa utca 8 15.09.16 60 millió
Battonyai Haladás Fő u 91 15.09.1 60 millió

az összes “szövetkezet a Kevermes és Vidéke Takarékszövetkezet valamelyik fiókjában nyitott számlát.

Az OFA természetesen magára is, illetve a “”szociális szövetkezetek” segítésére is elkölthet 1,3 Mrd-ot(“PiacTárs” Kiemelt projekt a társadalmi vállalkozások ösztönzése a fenntartható és versenyképes szociális gazdaság érdekében) ezt úgy tűnik, nem szétosztja, hanem valamire – oktatások, workshopok – elherdálja majd.

A szociális szövetkezetek továbbra is veszélyeztetik az uniós pénzeket is, ám ennél a pályázatnál a nyertesek listája még nem fellelhető az adatbázisban:
6 Mrd GINOP-5.1.3.-16 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése

***
Viszont eddigi gyakorlatról néhány csokrot gyűjtöttünk, a mellékelt két táblázat példákat mutat arra, hogy hogyan alakítottak szervezetten, az uniós pénzek és az adókedvezmények lenyúlására szövetkezeteket. Az, hogy ezeket nem követte feljelentések sokasága az a hatóságok szerepét, illetve a politika támogatását feltételezi.

 

Ez volt pl. a 8 milliárdos kerettel gazdálkodó TÁMOP-2.4.3.D.2-13/1 program, forrásainak hozzávetőleg a 90%-át olyan szövetkezetek vitték el, amelyek 2013-ban, közvetlenül a pályázati anyag benyújtása előtt alakultak. Ezeknek a cégeknek egy jelentős része kisebb-nagyobb hálózatokat alkotva pályázott az uniós pénzekre, ráadásul elég nagy sikerrel.

Az egyik nagyobb hálózatba tehát egy  budapesti könyvelőt kértek fel arra, hogy a folyamatosan alapított szövetkezetik alapító okiratába könyvvizsgálóként felvehessék. Már 2013-ban megkezdték áldásos tevékenységüket ezek a háttéremberek, s az általuk mentoráltak már 2013-ban szép sikereket értek el a szövetkezetenként max. 50 millió forintot elérő támogatások lehívása vonatkozásában. (Táblázatok!) Jellemző ezekre a szövetkezetre, hogy – noha itt alapvetően helyi közösségi szerveződésekről lehetne csak szó – a vezetőség és a felügyelő bizottság tagjai sokszor az ország egymástól nagyon távoli pontjairól származtak, sőt a tagok között rendszeresen előfordulnak olyan személyek, akik zűrös (megszüntetett vagy azelőtt álló) cégek tömkelegét “működtették” már. Az üzlet annyira jól ment, hogy a budapesti könyvelőt újabb szövetkezetek könyvvizsgálójaként feltüntetve 2016-ban is folytatták a szövetkezet (hálózat) építést, ezekkel nyilvánvalóan friss pályázatokon indulnak/indultak.
Az is közös, a budapesti könyvvizsgálót bejelentett társaságokban, hogy kivétel nélkül mindegyik tevékenységi körei között szerepel a munkaerő-kölcsönzés. Ez azért nagyon lényeges, mert a szövetkezeti modell égisze alatt lehetőséget biztosítanak vállalkozásoknak arra, hogy kihasználják a szövetkezeti tagság által kínált adózási előnyöket, amit finoman fogalmazva adóelkerülésnek, durvábban pedig adócsalásnak neveznek. Ezeknek az adóelkerüléseknek a pontos mértékéről azonban a NAV-nak kellene tudnia, illetőleg ezt a kört nekik kellett volna vizsgálniuk ilyen szempontból. A szövetkezetek alapítása mögött azonban jól láthatóan ez volt az egyik fő vezérmotívum, s elképzelhető, hogy az ilyen irányú járulékcsalásokkal még az uniós támogatásokat is meghaladó összegben nyúlhatták le az állami költségvetést.
Annyira jól ment azonban az üzlet, hogy egy könyvvizsgáló nem is volt elég a bizniszhez, ezért 2014 elejétől egy budaörsi könyvelőt is be kellett vonniuk a “szövetkezetesítési bizniszbe”. A két könyvelőt beszervező személyeknek eddig 25 “művük” került elő, de a végét még nem is látni. Az nyilvánvaló, hogy egyik könyvelő sem a saját kontójára tevékenykedik, őket kívülről mozgatják, illetőleg kérték fel őket alapításkori könyvvizsgálónak.
:

1. 2013.05.13-án 5 szociális szövetkezetet alapított egy sátoraljaújhelyi illetőségű társaság, az egyiknek kezdetektől fogva a vezetője Marschalkó István, másik hármat pedig átvett az alapításkori vezetőktől. Az ötödik cég jelenlegi tulajdonosa Marschalkó Beáta, aki 99%-os valószínűséggel Marschalkó Istvánnak a felesége. Az öt cég (szövetkezet) a következő: Lakossági Értékesítési, Hegyközi Karbantartók, Újhely Konfekció, Újhely-Tex, Zempléni Vásárok. Az EU-s pályázatokon egyszerűen nem tudtak veszíteni, mind az öten egyenként a felső határhoz (50 millió forint) közeli összegeket nyertek el. A pályázati szereplésük egyértelműen irányított lehetett, ami azt jelenti, hogy az alább ismertetett kondíciókkal csak úgy nyerhettek, hogy a kiíróknak is benne kellett lenniük a buliban:
Először is a projektek közül három azonos tartalmú, néhány szó kicserélésével ugyanarra adtak be pályázatot. Az összes projekt már a leírása alapján is erősen kamuszagú, hemzsegnek az ilyen pályázatoknál használatos közhelyektől, viszont semmiféle konkrétumot nem tudunk meg arról, hogy milyen módon és milyen háttérrel csökkentenék a hátrányos helyzetű térség munkavállalóinak a gondjait és hogyan tennék fenntarthatóvá a működésüket. Nem tudunk meg semmi közelebbit, sem a szerződési tartalomból, sem a beszámolókból, sem a térképtérre feltett adatokokból, mindenhonnan csak ugyanaz az általánosság köszön vissza. Itt ugye már megállhat az elbírálók felelőssége, hiszen ugyanazt a “projektet”, ugyanarra a térségre vetítve ötször is megkajálták. Ennél azonban többről is szó lehet, ugyanis a pályázatokról szóló döntés, valamint a projekt kezdő- és végelszámolási határideje is megegyezik mind az öt projekt esetében. Ez már semmiképpen sem tekinthető véletlennek, kicsi a valószínűsége, hogy összebeszélés nélkül ez így működött volna.
A legdurvább azonban az egészben a programok 2013.07.01-i kezdési időpontja. Tekintettel arra, hogy a pályázatokról a kiíró csak jóval később, pontosan 2014.03.28-án döntött. Itt tehát az történhetett, hogy az egyik pályázat esetében elírták a dátumot, s az végigpörgött az összes többin. Úgy, hogy sem menet közben, sem a záróbeszámoló elfogadásakor, sem a kifizetéskor nem tűnt fel a pályáztatónak. S még egy érdekesség: bár a pályázatokban az ajánlattevő rendre árbevétel növekedést és fenntarthatóságot ígért, a 2014-2015. évi összteljesítménye e tekintetben rendkívül szerény mértékű az általa felnyalt 244 millió forinthoz képest. (A 15 %-ot sem éri el.) S itt ragadható meg ennek a szélhámosságnak a lényege, hiszen ha csak egy céget alapítanak, akkor csak 50 milliót nyertek volna, öt céggel viszont a nyereményüket is megötszörözték. Persze ehhez nyilvánvalóan belső segítség is szükségeltetett, hiszen a párhuzamosságoknak (dátumok, tartalmak, helyszínek) ki kellett volna ugraniuk.

2. Simonka Györgyék dél-békési szélhámosságai elég sok lábon állnak. A közbeszerzésiről már több alkalommal is beszéltünk, bemutatva azok totális belterjességét. Egy másik biztos oszlop a szociális szövetkezeteken keresztül történő közvetlen EU-s pénzlenyúlás. A tárgyalt TÁMOP-os pályázat keretei között Simonkáék három Pusztaottlakához kötődő szövetkezete (Dél-Békési Humánszolgáltató, Dél-Békési Turisztikai Szolgáltató, Dolgozni Akarók) sem bírt veszíteni. Noha Simonka nem vezetője vagy FB-tagja egyik szövetkezetnek sem, azokhoz ezer szállal kötődik: elsősorban a Paprikakert-TÉSZ tagjain, más üzlettársain és pusztaottlakai szomszédain keresztül. A Dolgozni Akarók szövetkezet szintén az akkori friss pályázati kiíráshoz időzítetten, 2013 júliusában alakult meg, a másik két szövetkezetet pedig még 2010-ben alapították (egyébként ugyanazon a napon). Mint tudjuk, ennek az évnek a tavaszán lett országgyűlési képviselő Simonka György. A pályázatokban turizmusfejlesztést, logisztikai, üzleti és marketing szolgáltatásokat, call-centert, valamint “szociális és kereskedelmi piackutatást” vállaltak a térség termelői számára, “a papír mindent elbír”, és a “hülyeség (na meg a gátlástalanság) nem akadály” alapon. Ilyen korrupt államigazgatási környezetben ezt persze következmények nélkül megtehetik.

3. Ezt a pontot is jellemezhetnénk úgy, hogy a pimaszság nem ismer határokat. A szintén 2013-ban alakult Jobb Élet Szociális Szövetkezet ugyanis 40,5 millió forintot nyert el a környezetszennyezés csökkentésére hulladékgyűjtés keretein belül Várpalota környékén, roma munkavállalók alkalmazásának az ígéretével. Önmagában az ilyen kezdeményezés dicséretes is lenne, ha nem tudnánk azt, hogy ennek a szövetkezetnek a vezetője az a Babai János, aki a 2014-ben alapított nagyon rossz hírű “Híd a munka világába” Foglalkoztatási Szövetkezet vezetője is egyben. (TÁMOP-2.4.3.D.3-13/1 Szociális gazdaság fejlesztése – Foglalkoztatási szövetkezet létrehozásának támogatása. A 2,5 milliárdos pályázat nyertese az Országos Roma Önkormányzat volt.)
A Jobb Élet tényleges tevékenységével, ill. a közpénzek kezelésével kapcsolatban az sem nyugat meg bennünket túlzottan, hogy 158 féle tevékenységet jelentettek be a szövetkezetnél, de az is érdekes, hogy ehhez képest mindössze 360.000,-Ft értékesítési árbevételt hoztak össze 3 év alatt.

4) A közelmúltban a Magyar Narancs is nagy feltáró cikkben foglalkozott egy egri hálózattal, ebből idézünk:
Egy 2013-as kiírás nyerteseinek listáját még hónapokkal ezelőtt böngésztük, amikor Egerben és környékén több olyan szociális szövetkezeteket találtunk, amelyet a pályázati pénzek megjelenése előtt közvetlenül egy jól behatárolható, szinte minden esetben egymással rokoni kapcsolatban lévő kör hozott létre és – bár elég nehézkesen, de – üzemeltet. Négy szövetkezettel közel 165 millió forint uniós forrást nyertek úgy, hogy a pályázatok leadásának ideje szinte napra pontosan megegyezett. A szövetkezetek mögött egy egri testvérpár áll, akik hol ügyvezetők, hol felügyelő bizottsági tagok a szervezetekben, több esetben a feleségeik is valamilyen tisztségviselők. A pályázatban nyertes szövetkezeteikkel kapcsolatban beszédes, hogy a környéken szociális szövetkezeteket működtetők közül sokan nem is hallottak róluk, szinte semmilyen nyomon követhető tevékenységük nincs. Az egyik legrejtélyesebb az a Gyermekek Élelmezéséért és Ifjúság Ellátásáért Felelős Szociális Szövetkezet, amely azért pályázott, hogy több főt is alkalmazhasson, akikkel “élelmiszervizsgálatot és analizálást” végezhetnek majd. Az elnyert 49 millióból – legalábbis papíron – alig több mint 20 milliót költöttek bérköltségre és járulékokra, miközben a projekt- és a pénzügyi vezető közel 6 millió forintot tehetett zsebre. Ugyanez a szociális szövetkezet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program forrásaiból közel 10 millió forintot kapott arra, hogy irodahelyiséget és vizsgálólabort vásároljon Egerben. A két belvárosi ingatlant a közelmúltban ellenőriztük, az egyiknél az éppen ott tartózkodó személytől azt a tájékoztatást kaptuk: ő nem tud arról, hogy ott lenne bármilyen szociális szövetkezet, mivel ő csak albérlő. A másiknál a kapucsengőn egy ismerős névvel találkoztunk, ott az ügyvezető feleségének leánykori neve szerepelt, egy hölgy be is jelentkezett, de ő is azt mondta, hogy bérli a lakást. A szövetkezetet a bejegyzett székhelyén is hiába kerestük, a céginformációs rendszerben megjelölt cím alatt egy ügyvédi irodát találtunk. Erre a címre egyébként 42 másik vállalkozást is regisztráltak.


0 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.