BEZÁRÁS

Boldog boldogtalan

2019. október 2.

Egy olyan információt kellett ellenőriznem, miszerint Boldog István képviselő települések polgármestereit zsarolhatta azzal, hogy akkor kapnak EU pénzeket, ha az általa megadott cégek lesznek a kivitelezők. Az információ szerint pedig azokat a polgármestereket, akik ellenálltak személyükben is zsarolta. Közülük volt, aki feljelentést is tett és emiatt és költségvetési csalás miatt nyomozás is folyik már.

Írásbeli kérdést tettem fel a KNyF-nek és maga Polt válaszolt. (Lent) Azt kérdeztem, hogy VAN-E OLYAN NYOMOZÁS EU PÉNZEKET ÉRINTŐ KORRUPCIÓS ÜGYBEN, AMI TERÜLETILEG A KÓLA -ÉS MELEGGYŰLÖLŐ BOLDOG ISTVÁNT KÖRZETÉT, SZEMÉLYÉBEN PEDIG “VALAMELYIK” ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐT ÉRINTI?

Polt válasza: IGEN, VAN.

Ennél többet persze nem mondott, de azért én tudok többet is.

Az informátor szerint Martfű, Törökszentmiklós , Kengyel és Szajol “lázadtak fel” Mezőtúr Kunszentmárton szelevény, csépa tiszakürt cserkeszőlő “hódoltak be. Akik ellenkeztek, a képviselő konkrétan megzsarolta- egyikük “előre menekülve” tette meg a feljelentést. Az érintett cégek a Profiter, Szalaibau és Akviron kft lehetnek. Ezt alátámasztja, hogy a nyilvános adatbázisok vizsgálatàval nagy valószínűséggel beazonosítható, hogy milyen ügyekben nyomoznak (ha viszont nem pontosan ezekben, akkor ebben is kellene):

A Profiter Machine Kft. pl 2017. májusáig telekommunikációs területen működött, évi 5-10 milliós bevétellel. Ekkor – közvetlenül a TOP-os pályázati nyerések előtt – vette át két nő ( jászberényi testvérpár), Farkas Andrea és testvére. Róluk nem sokat tudni.  2017-ben a bevétel már 343 millió volt, 37 millió nyereséggel. EZT A KORÁBBAN SZÉKESFEHÉRVÁRI MINICÉGET HÍVTÁK MEG AZ ÉRINTETT ÖNKORMÁNYZATOK rendszerint a másik kettővel együtt, ajánlattételre. Az Akviron Kft egy EGYSZEMÉLYES mérnöki tervező cég, bevétele 2018-ban ugrott évi 100 millióról 500 millióra. ILYEN VÉLETLEN NINCS, EZ CSAK AKKOR LEHETSÉGES? HA VALAKI UTASÍTOTTA AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT BOLDOG KÖRZETÉBEN.

>>> TOP-os közbeszerzések Boldog territóriumában:

>>> Nyertes: Profiter Machine Kft.:

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_2541_2019/  Mezőtúr – belterületi vízrendezés
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_14300_2019/  Mezőtúr – Városháza és környéke turisztikai fejlesztése
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16791_2019/  Kunszentmártoni Ipari Park fejlesztése
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_14324_2019/ Kunszentmárton – Zöld Város
www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_21667_2018/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_21667_2018/ Csépa – földút stabilizáció  (Ez VP-s pályázat volt.) Vesztes: AKVIRON Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_24109_2018/ Kétpó- Történelmi emlékpark fejlesztése  Vesztes: AKVIRON Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_23624_2018/  Cserkeszőlő – dűlőutak stabilizációja  (Ez VP-s pályázat volt.)
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17939_2018/  Tiszakürt – Községháza energetikai korszerűsítése Vesztes: AKVIRON Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_4268_2018/  Szelevény – önkormányzati hivatal korszerűsítése Vesztes: AKVIRON Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_4270_2018/  Szelevény – kiállítóterek épületeinek felújítása Vesztes: AKVIRON Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18604_2017/  Kétpó – általános iskola energetikai korszerűsítése Vesztes: AKVIRON Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_14443_2017/  Kétpó – csapadékvíz elvezetés

>>> Nyertes: AKVIRON Kft.

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_5731_2018/  Mezőtúr – városközpont környezetrendezése
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17201_2018/  Mezőtúr – bölcsőde fejlesztése
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3564_2018/  Tiszainoka – Önkormányzat épületének energetikai korszerűsítése Vesztes: Profiter Machine Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3580_2018/  Mesterszállás – Óvoda, iskola és az önkormányzati ép. energetikai felújítása Vesztes: Profiter Machine Kft.
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_15556_2017/  Tiszaföldvár – Hajnóczy Gimnázium korszerűsítése, NFSI volt a kiíró, KEHOP-os forrás

>>> Más nyertesek Mezőtúron:

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_22555_2018/  Szinten Tartó Szociális szövetkezet :):)
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7583_2018/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17236_2018/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3693_2019/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_6608_2019/ Itt a vesztes pályázó a Profiter Machine Kft. volt.

DOKUMENTUMOK:

közérdekű KNYF 2019 09
válasz Polt 2019. 09

Amikor a rendszer nem fagy le

2019. szeptember 4.

Az elmúlt hetekben elsősorban az amerikai Igazságügyi Minisztérium, másrészt a Tőzsdefelügyelet vizsgálati jelentéséből sokat megtudtunk arról, hogy a Microsoft hogyan fizette le az Orbán kormányt. Az eddigi hírek azonban csak az EGYIK primitív módszerről szóltak, ahol a Microsoft 30-40 százalékkal olcsóbban adta a szoftvereket, de a milliárdos kedvezmény nem jutott el kormányhoz (adófizetőkhöz), hanem a “közvetítő cégek” tették el a hasznot (és juttatták el a kormány embereihez kenőpénzként) 

Az USA Tőzsdefelügyelet jelentésének 23. pontja azonban megnevez egy másik, szintén primitív módszert is –  itt kormányszervek nem szoftvert, hanem

SZAKÉRTŐI MUNKÁT, SZOLGÁLTATÁST vásároltak – többek között EU pénzből – a Microsofttól.

A munka egy részét azonban a Microsoft kifizette “alvállalkozóknak”, akikről a Tőzsdefelügyelet megállapítása szerint nem azonosítható be, hogy csináltak-e valóban bármit is a pénzért. Több esetben ráadásul papíron már azelőtt megkezdték a “munkát”, mielőtt a Microsoft papíron elnyerte volna a pénzt. A jelentésben szereplő anekdota szerint ráadásul a NAV esetében még egy Microsoft alkalmazott tiltakozott is amiatt, hogy az “alvállalkozónak” nincsenek kompetenciái a munkához – azonban felvilágosították, hogy az adott cég nem EGY partner, hanem A partner (a kormány kérésére). Az OFI esetében pedig ráadásul – álnéven – olyan ember “dolgozott” a Microsoftnak az OFI által fizetett munkáért,  aki az OFI alkalmazottja volt.

A jelentés ugyan nem említ konkrét projekteket, azonban egy évekkel ezelőtti adatkéréseim alapján konkrétan beazonosítható, hogy az Oktatás Fejlesztési Intézet “Nemzeti Köznevelési Portál” projektjéről van szó. Egy birtokomba került belső dokumentumból pedig sejthető, hogy az ORFK esetén az elektronikus útdíj rendszernél fizetett a Microsoftnak.

1) OFI

A magyar oktatási reformra az EU horribilis pénzeket adott. Az, hogy ezt ellopták, nagyon szépen látható, ha megnézzük a “Nemzeti Közoktatási Portált https://portal.nkp.hu/ , amelyik elvileg a digitális tananyagot tartalmazná. Valójában mindenki láthatja, hogy az egész kamu, de itt egy elemzést olvashat is róla.  https://villanysuli.blog.hu/2016/02/01/mi_jon_ki_2_3_milliardbol  Korábban már foglalkoztam az üggyel  http://www.atv.hu/belfold/20160204-lmp-a-kormany-ellopta-az-oktatasi-reform-unios-tamogatasat  és az akkori adatigénylésemre adott válaszokból   ( https://drive.google.com/file/d/0BydKrw4_cNk0N2lHTnc1M3NrVmc/view   és https://drive.google.com/file/d/0BydKrw4_cNk0MGJZQWhEaWp0TDA/view  ) kiderült, hogy a kamu honlapra 2,6 milliárd EU pénzt költöttek, ebből mintegy 1,1 milliárdot pedig a Microsoft kapott.

A  Tőzsdefelügyelet jelentéséből és a korábbi adatkérésből a Nemzeti  Köznevelési Portál projekt projekt egyértelműen beazonosítható:  a jelentés “négy fázisú” szolgáltatásról és 3,5 mill Euróról ír, a négy fázis egyértelműen le van írva a fenti dokumentumokban, miképpen a mintegy 1,1 milliárd forint is.

Az, hogy a Microsoft itt a pénz nagy részét elcsalta, eddig is sejthető volt a portál minőségéből. Az amerikai jelentés azonban egyértelművé teszi, hogy a pénz egy részét kamu alvállalkozón keresztül visszajuttatták az OFI emberének ( aki már akkor felvette a “munkát”, amikor még a Microsoftnak nem is volt szerződése)

Amennyiben azok hitelesek (és egyelőre semmi okom kételkedni ebben) birtokomba jutott dokumentumok alapján azonban egy még egyértelműbb, súlyos, rendszerszintű törvénytelenség is bizonyítható:

az EU pénzből végzett projekt előkészítésében keményen részt vett az a Microsoft, amelyik aztán “közbeszerzés” nyerteseként megkapta a munkát.

Ez a legobjektívebb, egyértelműbb közbeszerzési csalás.  A Microsoft ugyanis számos kormányközeli cégnek fizetett többé-kevésbé kamu munkákra tanácsadói szerződéseket (egy ilyet csatoltam). Az egyik “tanácsadó” egy mailjében (csatoltam) óvatosan jelzi, hogy a Nemzeti Köznevelési Portál előkészítő dokumentumából (csatoltam)  az utolsó bekezdést le kellene venni, mert az a Microsoft részvételéről szól- márpedig szigorúan törvénytelen dolog a projekt előkészítésében és végrehajtásában is részt venni

2)  Egy másik előkészítő anyagból az sejthető, hogy az ORFK esetében az E-Útdíj rendszerében “segíthetett” a Microsoft törvénytelen módon, kamu beszállítót fizetve és már a projekt előkészítésében is részt véve. A szerződés adatai itt:  http://www.police.hu/sites/default/files/orfk_5_mft_feletti_szerzodes_06.30.pdf

3) A NAV-ról szóló bekezdés szól arról, hogy az ott megbízott “alvállalkozó” képességeiről még az MS Magyarország alkalmazottai isem voltak meggyőződve. De azzal “nyugtatták” meg őket, hogy az nem EGY partnere a kormánynak, hanem A partner. További közérdekű kérdéseket fogok feltenni az érintett szervezeteknek, hogy a kamu alvállalkozók között volt-e Tiborcz HCS Experts cége (melyből Orbán veje fél milliárdot vett ki a felszámolás előtt)

Dokumentumok:

2. Tőzsdefelügyelet_USA_34-86421-1_angol

Az új Office csomag

2019. július 31.

Miközben Orbán Viktor a hétvégén azzal szórakoztatta híveit és ellenfeleit egyaránt, hogy szokásos, tusnádfürdői beszédében megpróbálta definiálni saját rendszerét, mélyen hallgatott annak igazi lényegéről, a közpénzek gátlástalan ellopásáról, ami a rezsim igazi lényege. Egy szót sem ejtett például a Microsoft-botrányról, pedig épp az amerikai igazságügyi minisztériumtól – vagyis a Trump-adminisztrációtól – kapott pecsétes papírt arról,

hogy a kormánya korrupt.

A MS Magyarország jelenlegi vezetése is elismerte az amerikai vádakat, a Microsoft kifizetet 8,8 millió dollárt (plusz a tőzsdefelügyelet ennél kétzer nagyobb büntetését, de abban más ügyek is benne vannak), vagyis senki nem mondhatja, hogy csak a rendszer ellenségei találták ki az egészet: ott áll feketén-fehéren a beismerő vallomás. A Magyar kormány és a magyar ügyészség mégis hallgat az egész botrányról, érthető is, miért, hiszen végtelenül kínos számára az egész.

A csalássorozat lényege, hogy állami szervek úgy vásároltak Microsoft licenceket, hogy közbeiktattak néhány megbízható követítő céget, amelyeknél óriási, 40 százalékos extraprofit keletkezett. Mindezt a magyar kormány, sőt, egy e-mail tanúsága szerint a miniszterelnök tudtával és beleegyezésével. A MS Magyarország vezetőit nem véletlenül menesztette az anyacég, mikor kiderült, milyen játékot játszanak.

És akkor az ügy néhány új részletéről:

Az volt számomra az izgalmas, hogy melyik állami szervek vásárolták csalással a Microsoft szoftvereket. Az amerikai jelentés két példát hoz, ahol ugyan nem említi a neveket, de a szerződések időpontját és összegét megadja

https://www.justice.gov/opa/press-release/file/1185686/download

Ebből elég sok utánajárással (mivel kitrükközték a szerződéseket a közbeszerzések alól) de elég egyértelműen beazonosítható a két csaló szervezet:

AZ EGYIK A BELÜGY CÉGE, A NISZ ZRT A MÁSIK AZ ORFK 🙂

– a NISZ Zrt 5 milliónál nagyobb szerződéseinek listáján ( https://www.nisz.hu/hu/kozadat MÜKÖDÉS sor alatt) egyértelműen beazonosiíthazó az amerikai jelentésnen szereplö szerződés (csatolva, felkiáltó jelölve) Ez azért nagyon durva, mert ez az állami cég (tulajdonosi joggyakorló a Belügyminisztérium) Magyarország egyik vezető informatikai cége 63 milliárdos forgalommal (ennél talán csak a T-Systems nagyobb forgalmú) 1600 alkalmazottal, ők hangolják össze a több száz milliárdos KÖFOP-os fejlesztési programokat is.(és ők “számolták” a Soros konzultációt is:))

– Talán ennél is bizarabb az ORFK szerződése, viszont ez csak közvetett infók alapján beazonosítható, mivel  A RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG HONLAPJÁRÓL PONT ANNAK AZ IDŐSZAKNAK A SZERZŐDÉSEI HIÁNYOZNAK, amikor a Microsoft beszerzés történhetett. http://www.police.hu/hu/a-rendorsegrol/gazdalkodasi-adatok/szerzodesek  (a szerződések adatainak közzététele ugye a korrupció elleni harc miatt lenne TÖRVÉNYILEG KÖTELEZŐ) Egy korábbi, napi.hu cikk azonban konkrétan leírja a szerződés adatait, ami egyértelműen MEGEGYEZIK AZ USA VIZSGÁLAT ADATAIVAL.  A Napi.hu cikke —»

A napi.hu tehát már korábban kapott információt arról, hogy az ORFK érintett, azonban A MOST NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT JELENTÉS EZT EGYÉRTELMŰVÉ TETTE

(-A napi.hu információi szerint a NAV szoftvereit is vizsgálták. Ezek a végső jelentésben nem szerepelnek, de ezek közül találtunk szerződést is, ebből egyet csatolok)

Az, hogy a Belügy cége (NISZ ZRT) és az ORFK  ennek a mocskos ügynek a fő résztvevői, mindent elmond a mai magyar valóságról.

Az Országos Rendőr-főkapitányság beismerte, hogy az érintett szerződések náluk vannak:

A police.hu közleménye

NAV szerződés

MS licencek

NISZ szerződések Humansoft

NISZ szerződések

ORFK beszerzések

A szerencsi teleport

2019. július 16.

Még az EU-Ügyészség aláírásgyűjtése alatt egy szerencsi polgár figyelmeztetett arra, hogy “papíron” van náluk egy katonai logisztikai központ, ami elvileg EU támogatásból “épült”, de valójában nincs semmi ilyen Szerencsen.

Nos megnéztem, a  nyilvános adatbázis alapján valóban kifizettek erre fél milliárdot

(Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen. GOP-3.2.1-11-18). Aztán megnéztem azt a helyet, ahol a logisztikai központnak lennie kellene, és semmi nincs ott.  Csak dzsindzsás és kb 10 kaptár méh.  Tehát vagy a vasúti átrakodó állomás (intermodális logisztikai központ) tűnt el, vagy a pénz, amit a magyar állam az EU adófizetők pénzéből kiadott.

Én a másodikra tippelek. A részletek:

Nem sokat találni a neten erről a logisztikai központról, sem a Licet ’95 Kft. tevékenységéről. Az biztos. hogy Szerencs Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában számoltak ezzel a központtal, 2016-2017 évben megvalósulóként feltüntetve.

http://www.baz.hu/telepules/Szerencs/==_szerencs__its_vegleges_szerencs.pdf

http://palyazat.gov.hu projektleírásban egyébként az szerepel, hogy ennek a logisztikai központnak 2015.11.30-án már el kellet volna készülnie, a https://terkepter.nfu.hu oldalon is “megvalósult”-ként jelzik. A tényleges befejezés idejéről viszont “nincs adat”. A teljes támogatási összeget sem fizették ki a cégnek, 951.518.000,-Ft-ból  azonban 447.786.550,-Ft-ot megkapták, felét előlegként, felét számlák alapján.

A fenti beruházási összegből kiindulva  érdekes, hogy 2018-ban még 2017-hez képest is alacsonyabb lett az árbevétele a cégnek, mindössze 13.138.000,-Ft. Befektetett eszközeinek az értéke nem éri el az 1 millió forintot, nyoma sincs tehát annak, hogy értékes ingatlannal gazdagodott volna a cég. (persze a szerencsi dzsindzsásban sincs nyoma) A cég főtevékenysége amúgy üzletviteli tanácsadás.

Licet ’95 Kft. ügyvezetője és tulajdonosa Nyiri Zsolt (1957.06.02.), Szerencs polgármestere a 2018. évi időközi választáson Nyiri Tibor lett (ő korábban alpolgármester volt ugyanitt). azt a helyiek tudnák megerősíteni, hogy valóban így van-e, vagy csak véletlen egybeesés.

Megkérdeztem a PM-et, hogy vajon hol van a logisztikai központ hogyha nincs sehol, de félmilliárdot kifizettek, a felét ráadásul számlára. Azt válaszolták, hogy ők is vizsgálódnak, de hogy mit, az titok. Itt a levelük:

PM/11917/2019 – közérdekű adatigénylés
Dr. Hadházy Ákos
független képviselő
hadhazy.akos@parlament.hu

 Tisztelt Dr. Hadházy Ákos Úr!

 A 2019. április 17-én a Pénzügyminisztérium részére megküldött közérdekű adatigénylésével kapcsolatban a következő tájékoztatást adjuk.

 A LICET’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott „Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen” című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.

A dologban van viszont egy csavar, elvileg történhetett teleportálás is.

Ugyanis bár a projekt elnevezése “Hadászati logisztikai központ SZERENCSEN”, és a nyilvános adatbázisok Szerencset, mint leghátrányosabb Helyzetű Kistérséget (!!) és a Licet’95 Kft-t jelölik meg kedvezményezettként.  Azonban ha a https://terkepter.nfu.hu oldalon rákeresünk a projektre, akkor a szerencsi cég projektje alatt alatt egy MÁSIK CÉGET (Mil-exim kft) ÉS BALATONFŰZFŐI HELYSZÍNT találunk, a fényképes dokumentáció pedig egy egész más-igaz, szintén nem működő, lepusztult -helyszínt mutat.  Kis kereséssel pedig a neten is található nyoma http://www.milexim.hu/szechenyi-2020/  https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/nem-vilagitottak-at-a-hadianyaggyartot-4011133/ A Mil-Exim nevű kft. jelentetett meg egy közleményt saját oldalán arról, hogy „speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot” hoznak létre Balatonfűzfőn, lényegében az egykori lőporgyártó üzem területén, épületeiben. A 2,4 milliárdos beruházás részben uniós finanszírozású, közel egymilliárdot kap a Gazdaságfejlesztési Operatív Programtól. A terv szerint az üzemben lőport, illetve lőszert gyártanának: utóbbiból kis és közepes kaliberűt, civil és hadi felhasználásra is https://index.hu/gazdasag/2016/01/13/balatonfuzfo_loporgyar_munkahely_robbanas_turizmus/ Közmeghallgatás jegyzőkönyve:
https://balatonfuzfo.hu/sites/default/files/tartalmak/hirdetmeny/rexpro_kozmeg_jgykv.pdf Itt az derül ki egy hivatalos feljegyzésből, hogy a REXPRO a hatósági eljárásban egy ósdi anyagot csatolt, már régóta nem létező körülményekkel:

https://balatonfuzfo.hu/sites/default/files/tartalmak/hirdetmeny/rexpro_hivatalos_flgy.pdf
2018 elején még biztosan nem volt lőporgyártás http://www.hirbalaton.hu/engedelyeztetes-alatt-a-balatonfuzfoi-loporgyar-veol-hu/

Telefonon hívtam a cégtulajdonost, aki nagyon zavarba jött. Először semmit nem akart mondani, aztán hadititokra hivatkozott, azt mondta, két hét múlva keressem.

Az továbbra is rejtély, hogyan került át a projekt Szerencsről Balatonfűzfőre. FENTIEK – ÉS A TÉRKÉPTÉR KÉPDOKUMENTÁCIÓJA SZERINT FŰZFŐN SEM ÉPÜLT SEMMI, A KORMÁNY AZONBAN KIFIZETETT VALAKINEK FÉL MILLIÁRD TÁMOGATÁST. AZONBAN HA MÉG ÉPÜLT VOLNA, AKKOR IS CSALÁS TÖRTÉNT, MERT

-1)  A PÉNZT SZERENCSEN KAPTA A LICET 95,  A PÁLYÁZAT BÍRÁLATÁNÁL NYILVÁNVALÓAN SZÁMÍTOTT, HOGY “LEGHÁTRÁNYOSABB HELYZETŰ KISTÉRSÉGRŐL” VAN SZÓ

2) A PROJEKTLEÍREÁSBÓL AZ LÁTSZIK, HOGY A PROJEKTET INTERMODÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK LÉTESÍTÉSÉRE ÍRTÁK KI, DE ITT NEM EZT, HANEM EGY GYÁRAT TERVEZTEK ÉPÍTENI. Az “intermodális logisztikai központ viszont nem más, mint egy vasúti/közúti (vagy folyami/vasúti, légiforgalmi/közúti stb) átrakodó állomás raktárakkal.  A milexim terve nyilván teljesen másról szól

Feljelentést fogok tenni az ügyben.

Szaftos Roma-pénzek

2019. június 27.

Az OLAF lezárta a vizsgálatát (A 24.hu cikke) a Híd a munka világába program ügyében, de a magyar kormány titkolja a jelentést. F. Flórián ügyében már négy éve “nyomoznak”. Közben az látható, hogy az Országos Roma Önkormányzat évek óta gyakorlatilag nem kap EU támogatást (egy iskolafelújításon kívül, amit viszont az időközben elszállt építőipari árak miatt nem tudnak megcsinálni.)

De akkor hol a pénz?? Lehet, hogy a kormány jobb belátásra tért és ne finanszírozná a hozzá hű roma “politikusokat ” (szavazószállítókat”???)

Hát nem. Az “okosság” az, hogy az ORŐ “gigaprojektjei” helyett sok-sok fantomszervezeten keresztül lopják el a romák felemelésére adott EU pénzeket.

Ezekből először egy olyan “projektet” mutatok be, ahol szimplán a facebook oldal röhejes/drámai posztjai alapján egyértelmű a költségvetési csalás. A Demokratikus Roma Vezetők Szervezete összesen majdnem 50 milliót nyúlt le rendszerint óránként (!!) 500-500 ezer forintértból (!!) megfőzött pörkölt, egy órás (!!) vándorkiállítások,  egy órás egyszemélyes irodalmi előadások, “felolvasóestek” délután fél kettő és fél négy között, roma kultúrabemutató röpkoncertek, esélyteremtő attitűd-workshopok által a hangzatos nevű  KOPOGOK-HANGOSAN A ROMÁK KULTURÁLIS LÁBNYOMAI ZALÁBAN EFOP-1.3.4-16 számú projekten keresztül.

Részletek sok-sok képpel:
A Demokratikus Roma Vezetők Szövetségéről az F.Flóriántól független roma politikusok annyit mondtak el, hogy egy Nagy György nevű ember “szervezte”, aki Nagykanizsán  Cseresnyés Péter fideszes képviselő embere. A Képviselő Úr meg is jelent Kisfakoson, a XI. Roma Fesztiválon, amelyik a facebook oldal bejegyzései szerint az összes rendezvény közül a legnagyobb szabású (!) volt – igaz, hogy roma embert alig lehet a képeken felismerni és az egész “roma fesztivál” így is nagyon szomorú (Árnyékolóra nem futotta)

A Demokratikus Roma Vezetők három összesen 270 milliónyi  EU projektben vesznek részt, a Face oldalukon ezek ömlesztve vannak. Most azonban csak az egészen elképesztő és primitív pénzlenyúló “Kopogok Hangosan” program részleteit mutatom be.

A https://palyazat.gov.hu oldalon megtalálható projektleírásból megtudható:

 • 50 milliót kaptak, ebből
 • összesen 100 darab “rendezvényt” vállaltak Nagykanizsa környékén, ez 500 ezer ft/ rendezvényt jelent
 • ebből 27 darab “kiállítás”, kiállításonként 15 fő(!!) látogatóval, 27 “roma kultúrális értéket bemutató előadás” alkalmanként 14 nézővel, 12 “irodalmi előadás” 20-20 hallgatóval, 15 darab roma mesterségeket és gasztronómiát bemutató rendezvény 20 fővel, 18 roma népismereti workshop, 3 roma holokauszt megemlékezés és három kiránydulás 20-20 fős gyerekcsoportoknak
 • ezek 99 százaléka egy-két órás, a facebook posztok alapján is valójában zéró költséggel járó ” rendezvény” az alábbi plédák alapján

1) a “roma kultúra bemutatása” nem jelent mást, mint a Kanizsa Csillagai kisegyüttes (gitár, vizeskanna, énekesnő) minifellépését néhány ember előtt

pl Képek itt vagy összecsődített iskolások előtt Képek itt is

Mivel a képek alapján más költség (pl. hangosítás, szinpad ) nem merült fel, az együttes óradíja 500 ezer forint kellett, hogy legyen. A nagyradai kultúraterjesztő meghívójából látszik, hogy a kanizsai csillagok pont egy órás műsorért termelik az 500 ezer forintot .Képek itt

2) A roma gasztronómia és fafaragó mesterségek bemutatója egészen szürreális “rendezvényeket” jelentenek, itt egy-egy kondér pörköltet főznek és egy teknővájó bemutat egy teknőt.  A költségek itt ugye a hozzávalókat és a pb gázt jelentik, ehhez képest az 500 ezer elég sok. Ezeken a képeken kusturicai képeket talál:

Fotóalbum

Még több fotó   (itt a kedvenc képem a BOGRÁCSRA KIFÜGGESZTETT EU-TÁMOGATÁS TÁBLA:

AMI VISZONT EGÉSZEN DURVA, HOGY UGYANAZOKON A NAPOKON ÉS  HELYSZÍNEKEN LETUDTAK EGY “KÜLÖN” RENDEZVÉNYT IS ROMA KULTÚRA NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE (természetesen szintén félmillióért természetesen ismét Kanizsa Csillagai) ha nem hiszi, nézze meg ezeket a linkeket

Archaikus cigány népzene a Kanizsa Csillagai előadásában.

Dettó

Galéria  Nagybakónakon ugyan volt hangosítás, de a képek szerint ez egy falunapra bekéredzkedő “rendezvény” volt (mint ahogyan az ugyanaznapra szervezett gasztronómiai és fafaragó bemutató is)

3) A “roma irodalom megismertetése” egy órás irodalomórát (!)  jelent  nem annyira érdeklődő gyerekek előtt (van, akinél biztos, ami biztos, a focilabda is ott maradt a pár fotó erejéig, amíg ott kellett lenniük  Fotó

Egy esemény fotói

Van még egy egészen röhejes FELOLVASÓEST is: Felolvasóest
A meghívó szerint DÉLUTÁN FÉL EGYTŐL FÉL NÉGYIG TARTOTT Meghívó, bár a képek alapján nehéz elhinni, hogy az izgő mozgó gyerekek 3 órán keresztül halgatták volna Bari Károly munkáit.

4) Az összes “rendezvény” közül azonban talán a legbizarrabbak az EGY ÓRÁS KIÁLLÍTÁSOK

Ez a “kiállítás” Oltarcon volt 2018. június 22-én, a meghívó szerint EGY ÓRÁN ÁT VOLT LÁTHATÓ (és így már értelmezhető a projektleírásban, hogy 15-15 látogatót vállaltak az EU felé)  https://www.facebook.com/512178698810324/posts/2096378797056965?s=100000071866577&sfns=mo  itt pedig a meghívó https://www.facebook.com/512178698810324/posts/2089808627713982?s=100000071866577&sfns=mo

Ha nagyon jóindulatúak lennénk, esetleg gondolhatnánk, hogy a fenti meghívó csak a kiállítás megnyitójáról szól. AZonban MÁSNAP, június 23.-án már Nagybakónakon szerepelt TÖKUGYANAZ az nagyon vándor kiállítás Képek  (biztos ami biztos, az EU-s táblát is kiállították: LOL

A meghívóból látszik, hogy ez is egy órásra sikerült alkalom volt. Valószínű az elkövetőknek délután programja lehetett, ezért DÉLELŐTT 9 és 10 között ismerkedhettek Nagybakónakon a roma festészettel A meghívó

Nincs minden “kiállítás ” fent, de a 9. alkalom igen Egy kiállítás képei

5) vannak még “Esélyteremtő attitűd workshopok”   Képek  500 ezerért, ebből annyi látszik, hogy MINDEN RENDEZVÉNYEN ugyanaz a hölgy illetve úr szerepel, ( plusz ugye egyes rendezvényeken Kanizsa Csillagai, a teknővájó mester plusz az alumíniumbogrács. Ja, és néha Cseresnyés Péter ogy képviselő)

6) AZ 50 millióból “nagyvonalúan” szerveznek elvileg három (évente egy)  kirándulást is 20 gyermek részére, a face poszt alapján azért itt sem kellett az elkövetőknek túl sokat költeniük

megyünk, eszünk

Felkészül többek között a a Fiatal Romák Országos Szövetsége 🙂 Kubatovval és a Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület  Ingyenes Facebook oldal

Tiborcz szelleme

2019. május 30.

A Tiborcz botrány cégei és a módszerei is megjelennek a legszegényebbek lenyúlásában.

l. A “Humánszolgáltatások fejlesztése” nevezetű 47 (!!!)milliardos program napjaink egy csendes, de annál nagyobb botránya. ( A 444.hu cikke 1    a 444.hu cikke 2   Az atlatszo.hu cikke  A magyarnarancs.hu cikke)

A legszegényebbek megsegítése ürügyén költenek el horribilis mennyiségű uniós pénzt egyértelműen kamu programokra.

Korábbi korrupcióinfókon már többször foglalkoztam a részletekkel. Azóta több  tucat településnek küldtem közérdekű adatigénylést. Többen nem is mertek válaszolni, Lázár János Makója pl törvénytelenül 200 ezret kért volna (!), Pócs Jászapátia pedig egészen szemtelenül nem válaszolt.

Kalocsa és Rákócziújfalu válaszaiban azonban két nagyon fontos név is felbukkan: Tender Network, mint az egyik Elios főszereplő, másrészt az Agenda Projektház, mint DFT szatelit cég. Az OLAF vizsgálat egyik fő kifogása volt, hogy a pályázatokat megalapozó anyagot a későbbi nyertes céggel átfedésben levő cég végezte.

Kalocsa: 1)  A projektet előkészítő “humánfejlesztési tervet” az Agenda Projektház készítette, ennek alapján kellett aztán az egész projektet lebonyolítani. Az Agenda Projektház a DFT kistestvére, a DFT alkalmazottai az alapítók/tulajdonosok. Az OLAF egyik fő kifogása a Tiborcz ügyben az volt, hogy a lámpacseréket megalapozó tanulmányt összeférhetetlenséggel az Elios-szal átfedésben levő cég csinálta. Csakúgy, mint itt.  Az atlatszo.hu cikke  A magyarnarancs.hu cikke  (Kalocsán van egy indirekt bizonyíték, hogy a százmilliós projektek mekkora kamuk : amikor a már megvalósult eseményekről kérdezem, hatot jelöl meg, MINDEGYIKNÉL PONTOSAN 200 RÉSZTVEVŐ VOLT 🙂 legyen az sportnap vagy akár hagyományörző nap vagy prevenciós nap stb…)

Rákócziújfalu : itt a projektalap humánfejlesztési tervet a TENDER NETWORK Kft írta, EZ A CÉG KULCSSZEREPLŐ VOLT AZ ELIOS BOTRÁNYBAN IS. Több önkormányzatnál ők adták a nevüket a Tiborcz cégnek , de ahelyett, hogy szép csendben megszűntek volna, egy újabb gigaprojektben társtettesként adják a nevüket a szegényeknek szánt pénz ellopásához.  Az index.hu cikke   A 444.hu cikke

Az ügyben feljelentést fogok tenni.

Dokumentumok:

Kalocsa_mellekletek

scan Makó scan

Rákóczi (1)

válasz jászapáti

Kalocsa

Neked is jut drágám – kamuprojekt NER feleségeknek

2019. május 15.

Móri fórumomon hívták fel a figyelmemet a helyi fideszes képviselő-kiskirály feleségének 200 milliós projektjére, aminek már a neve is gyönyörű: Nők a családban és a munkahelyen ÖSSZEEGYEZTETÉST SEGÍTŐ PROJEKT (sic!) Móron Itt található  Dokumentum itt

A “projekt” miatt feljelentést is fogok tenni, annyira szomorú és nyilvánvaló csalásnak tűnik.

Az alábbi problémák vannak:
0)
A projektet a helyiek szerint Törőné Varga Mónika, Törő Gábor képviselő gimnáziumi tanárnő felesége vezeti . Ezt nemigen reklamozzák, de a Facebook oldalon  megnyitó ünnepség képén is ő van (A projekt FB oldala) , illetve ezen a “nagyszabású ” rendezvényen ” Videó  szakmai vezetőként” jelenik meg. A videón a férj, Törő Képviselő Úr is hosszasan ecseteli az anyatej fontosságát.

1) Úgy tűnik, nem egyedi Rétvári húgának esete, ugyanis ő is ugyanebből a “nősegítő” projektből nyert 200 milliót.A Magyar Narancs cikke Az viszont döbbenetesen szemtelen dolog, hogy MINDKÉT HÖLGY PÁLYÁZATÁBAN TÖBB VICCES “RENDEZVÉNY” SZÓRÓL SZÓRA MEGEGYEZIK Pl. mindketten megálmodtak egy “Sikeres Ádamok és Évák című “kampányfilmet a helyi sajátosságok figyelembevételével, vagy Anya Olimpiát, játékos sorversenyekkel és vicces feladatokkal  (Lásd lent)

2) A móri  facebook oldal szerint Itt található GYAKORLATILAG ALIG VALAMI  VALÓSULT MEG eddig a projektben ígert frenetikus eseményekből

3) a face oldalon néhány bágyatag rendezvény látszik a projektleírásban található programkavalkád helyett (lásd lent)
-ilyen pl ez a frenetikus EGÉSZNAPOS rendezvény Videó az anyatejről előadó Törő Képviselő Úrral, a védőnővel és a gyerekorvossal, összesen 7 darab résztvevő anyukával

4) A “Karrierpontra” valószínű nincs nagy szükség mert a mellékelt fotó szerint alig van nyitva (hétfőn 10-18, kedden 8-14 , szombaton 8-14 ). AZ VISZONT TÉNY, HOGY A “CSALÁD ÉS KARRIERPONTOKAT” A CSALÁDBARÁT ORSZÁG NEVŰ “PROJEKT” IS EREDMÉNYKÉNT SOROLJA FEL   https://www.csaladbaratorszag.hu/o/14  (2x számolunk el EU pénzt ugyanarra, ez költségvetési csalás lenne)

5) A csattanó azonban az, hogy a 200 millió ” Nők a családban” projekt facebook oldalán dicsekednek egy “Egészségnappal”, amit viszont a helyi tv tudósítása szerinr Tudósítás egy MÁSIK, 500 MILLIÓS, “HUMÁNSZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE MÓRON” PROJEKT http://mor2020.hu/efop-1-5-2-16-2017-00013/ KERETÉBEN RENDEZTEK MEG. ÉS AHOL SZINTÉN TÖRŐNÉ A SZAKMAI VEZETŐ!!! Tőrőné személyén kívül itt is felmerül az, hogy ugyanazt az- egyébként nevetséges- rendezvényt KÉT PROJEKTBEN IS ELSZÁMOLJÁK (az legalábbis biztos, hogy az egyik “projekt” facebook oldala a másik “projekt” eseményével virít. Így persze az eredeti projekt még üresebb. (érdemes azért a helyi tévé tudósítást megnézni az “EGÉSZSÉGNAPRÓL”!!)

6) Vannak még hasonlóan frenetikus események, mint amikor a Járási Kormányhivatal Vezetője tart Önismereti tréninget Fotó vagy pl ez a háziorvosi előadás 5 db résztvevőnek Fotó  A fontos azonban, hogy az alább olvasható vállalásoknak gyakorlatilag alig van nyoma.

Vállalások

A Móri Polgármesteri Hivatal konzorciumban a Móri Borvidék Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesülettel közösen célként tűzte ki a nők munkerőpiacra történő visszatérésének elősegítését oly módon, hogy az összeegyeztethető legyen a családban ellátandó feladatokkal. Ennek érdekében, jelen EFOP-1.2.9. pályázati felhívásra vonatkozóan projekttervet nyújt be, amely részletes bemutatása a szakmai tervben történik meg. A projekt tevékenységei: – Egyéni, személyre szabott konzultáció, szakember (pszichológus, életmódtanácsadó) segítségével. 3 alkalom 3 téma feldolgozásával (CV írás, megjelenés, interjú kérdések-válaszok) – 1.1. Woman in work-shop – munkáltatók számára szervezett érzékenyítő workshop meghívott előadókkal, jógyakorlatok bemutatásával (GINOP 5.3.2), részmunka, távmunka lehetőségek bemutatásával – 1.2. Woman in work – szakmai nap, kerekasztal szervezése a helyi szervezetek és civilek bevonásával, Családbarát Munkahely díjat elnyert cégek, képzők meghívásával, jógyakorlatok bemutatásával – 1.3. Hatékonyan és rugalmasan a munka világában – Atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok bemutatása, atipikus foglalkoztatók bemutatkozása, munkaformák megismertetése, atipikus modellben dolgozó nők élménybeszámolóival, tapasztalataival. – 1.3. Állásbörze szervezése sikeres nők bemutatásával, motivációs előadásokkal, álláskeresési technikák, önéletrajzírás előadással, workshopokkal – 1.4. Női Motivációs és Sikernap – ismert és sikeres nők, helyi sikeres női vállalkozók, vezetők saját élményű előadásai, motivációs előadások – 1.4. Flash-mob szervezése helyi közösségek, iskolák bevonásával jeles napokon – 1.4. “Anya Olimpia” – játékos sorversenyek, vicces feladatok, munkahatékonyság tesztek, női készségek és képességek kiemelésével, a női szerep erősítésével – 1.5. A nők vidékfejlesztésben, térségfejlesztésben, gazdaságfejlesztésben betölthető szerepének, új ill. hagyományos ágazatokban és szakterületeken kínálkozó lehetőségeinek, megvalósított, működő jó gyakorlatok bemutatása – Egyéni kometenciák felmérése alkalmas diagnosztikai eszköz segítségével – Mensi Hercegnő/Makk Marci – 8-10 éves iskolás gyermekek felkészítése a nemi szerepekre, a nemi éréssel járó kihívásokra és változásokra. Nemi identitáserősítő és felvilágosító program – Apa-Akadémia/Anya-Akadémia – nemi identitás és szülői szereperősítő program, a változó nemi szerepek tekintetében felmerülő problémák, kihívások, feladatok. Mitől nő a nő és férfi a férfi? Hogyan álljunk helyt a családban és a munkahelyen férfiként/nőként? Helyem, szerepem a családban. – “Sikeres Ádámok, elhivatott Évák” – kampányfilm a helyi sajátosságok, lehetőségek figyelembevételével, a térségben működő családmodellek, férfi-női változó szerepmodellek bemutatásával, gazdasági és munkavállalási lehetőségek bemutatása, elemzése, nők helyi munkaerőpiaci helyzete – Női sátor – önismereti és kommunikációs csoport nőknek a változó női (és férfi) szerepek tekintetében kialakuló kihívások, nehézségek kezelése érdekében. Kommunikáció a munkaerőpiacon nőként, párkapcsolati kommunikáció, önismeret, nemi idenditás, anyaság, nőiség, munka és család. – Burn-out tréning – A kiégés napjaink egyik legelterjedtebb munkaképeeséget nagyban befolyásoló és korlátozó tényeyzője, amely egyre többeket érint. – Hatékony idő- és munkamegosztás a családban – A 21. század felgyorsult világában az idő sajátos értelmet nyer, különösen egy család életében. – Hogyan tartsuk melegen a hitvesi ágyat? – párkapcsolati program az egészséges és boldog házasságokért, nem csak nőknek! – Háztartásvezetési ismeretek a 21. században. – Női reziliencia tréning – A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek, személynek azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék. – SWITCH – gondolkodásmód váltás – szemléletformáló, érzékenyítő képzés a békés együttélés és együttműködés érdekében, érzelmi intelligenciát fejlesztő, személyes attitűdöt formáló tréning. – Családon belüli erőszak – érzékenyítő tréning a szociális szférában dolgozóknak és segítőknek a családon belüli ereőszak jeleinek felismeréséért, a lehetséges megoldásokért és eszközökért. – Édesek és mostohák – családerősítő, kommunikációt és együttműködést fejlesztő workshop kifejezetten patchwork családok részére. – Személyiségfejlesztés és konfliktuskezelés a mindennapokban tréning – Asszertivitás tréning – Tréningek: Személyes alkalmazkodóképesség fejlesztése, Önismeret alapjai, Együttműködés fejlesztése, Érzékenyítő tréning, Kommunikációs tréning, Kapcsolatépítés. A projekten 1 fő szakmai vezető, valamint 4 fő szakmai megvalósító dolgozik. A projektet eszközbeszerzési tevékenység egészíti ki.

 

Családbarát csalások

2019. május 1.

Babacsomag tele propagandával. 

A lényeg: a kormány gyakorlatilag a kampánya egy jelentős részét EU pénzből végzi, és persze emelett kamuprogramok százaival családbarátkodva lopnak milliárdokat. 

Azt, hogy a Magyar Vitorlás Központ Kft jogutódja (!) a “Családbarát Ország Nkft” hogyan csalt el milliárdos támogatásokat a 2007-2015 közötti EU költségvetésből, korábban már bemutattam itt:  http://www.korrupcioinfo.hu/autot_csak_dragan/  és itt:  A magyarnarancs cikke

 Hát, nem álltak le.

Az új ciklusban kettő, 6,1 és 2 milliárdos projektről messziről látszik, hogy egyetlen célja a pénzlenyúlás. Néhány konkrét, szomorúan vicces példa objektíven is megmutatja, hogy semmi sincsen rendben velük:

1) Az első, 6,1 mrd-os projekt:  ” Az Európai uniós forrásból megvalósuló Családbarát ország projekt nem kisebb feladatot tűz ki célul, mint a családbarát Magyarország megteremtését.”  https://www.csaladbaratorszag.hu/o/14

A költségvetésből (https://www.csbo.hu/docs/public/gazdalkodas/CSBO_EFOP126_TSZ.pdf  )  az látszik, hogy 2 milliárdból A KORMÁNY KAMPÁNYOLT SAJÁT MAGA MELLETT EU-s PÉNZBŐL . Hogy pontosan mit kell kommunikálniuk, a költségvetés és a szerződés nem határozta persze meg, de ebből lett a hónapok óta zajló Fidesz kampány egy része.  

A többi pénzből jutott pl  140 millió a projekt előkészítésére (ebből 110 millió személyi költség), 700 millió tanulmányokra  (ilyenekre: https://www.csaladbaratorszag.hu/o/1)  , EZEN FELÜL, 1,8 milliárd a szakmai megvalósítás személyi költségére, EZEN FELÜL, 500 millió a “képzésre “, 250 millió a projektmenedzsmentre.

Azt, hogy ebből mit fognak megvalósítani , azt jól lehet sejteni pl. a honlapra feltöltött “TANANYAGOKBÓL”  Az egyik legabszurdabb a csatolt (csbo1.doc,  innen letölthető https://www.csaladbaratorszag.hu/tudastar/dokumentumtar  ) “tananyag”, amelyikben UGYANAZOKAT A SZÖVEGRÉSZEKET EGYMÁS UTÁN TÖBBSZÖR becopyzza a “szerző” (a csatolt szövegben színkiemeléssel jelöltem a szövegpárokat)

Itt megtekintheti

Az összesen (minimum) 600 milliós képzési pénzből elvileg 1500 dajka kaphat egy két hetes továbbképzést, EZ 400ezer ft/fő

https://www.csaladbaratorszag.hu/o/23  https://www.csaladbaratorszag.hu/o/24 https://www.csaladbaratorszag.hu/o/21  A honlap ír pár szót arról, hogy mik ezek a “képzések” , a kedvencem a 2. tanfolyam vizsgája:  ”  A képzési folyamat során a résztvevő visszajelzést kap az oktatótól és tanulócsoporttól. A képzés egyéni záró-beszélgetéssel zárul. A záró-beszélgetésre bocsátás feltétele egy 2-4 oldalas a képzés témáit érintő önfejlesztési terv, amely a saját képességfejlesztési elképzelései mellett tartalmazza a résztvevő korábbi, vagy jelenlegi gyakorlatában, a különböző szolgáltatási elemekkel, a szolgáltatás minőségét meghatározó tényezőkkel kapcsolatos változtatási javaslatait, a gyakorlati munka, ill. a szakmai program alapján. Az önfejlesztési terv elkészítésére a képzés utolsó konzultációs napja után 15 munkanap áll a résztvevők rendelkezésére, amelyet a képzés záró-beszélgetését megelőzően e-mailben kell eljuttatni a tanfolyamszervezőhöz.”

A projektben elvileg ki fognak osztani 210000 (kettőszáztízezer)  (!!) “babacsomagot”  és 750 (hétszázötven) “kelengyecsomagot”. A közbesz kiírás szerinthttps://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19615_2018/   utóbbiban lehetnek olyan dolgok, amik hasznosak (pl fürdetőkád), a “babacsomagokban  viszont PROPAGANDAANYAGON KÍVÜL CSAK 1 DB HŐMÉRŐ VAN!! 

Elvileg csuda programok is megvalósulnak, némelyikről kilométerekről látszik , hogy senki nem gondolta őket komolyan

https://www.csaladbaratorszag.hu/esemeny/1243 ÖLTÖZKÖDÉS ÉS ÖNISMERET A program alapvető célja megismertetni az egyén számára azokat a színeket, ruhafazonokat, stílusokat, amelyek a legjobbat hozzák ki belőle, amivel kommunikálni tud a külvilág számára.

https://www.csaladbaratorszag.hu/esemeny/975  VÁLLALKOZZ, OKOSTELEFON KIVÁLASZTÁS A képzés célja, tájékoztatást adjon és segítséget nyújtson a résztvevők számára az okostelefon/tablet kiválasztásától, a készülék alapfunkcióin és alapalkalmazásain át, egészen az alkalmazások haladó szintű felhasználásáig.

https://www.csaladbaratorszag.hu/esemeny/1509 ÖNISMERETI TRÉNING A TURUL ÓVODÁBAN  Az önbizalomnövelő tréningre a Turul Óvoda közreműködésével olyan anyák jelentkeztek, akiknek gyermekük az óvodába jár. A tréning számukra került meghirdetésre, 7 fő részvételével indult el április 3-án.

https://www.csaladbaratorszag.hu/esemeny/1173 Munkahelyi balesetek megelőzése a mezőgazdaságban Tanfolyam  Egy olyan komplex, gyakorlatorientált tanfolyam, amelyben kitérnek minden lehetséges veszélyforrásra a mezőgazdaságban a magvetéstől kezdve a permetezésen át, egészen az aratásig.

2) a második program “csak” 1,7 milliàrd, amelyikből krízis telefonközpontosokat képeznének https://www.kapcsoljegybol.hu/

Az, hogy ezt mennyire veszik komolyan, EBBŐL A KÉT FRENETIKUS ESEMÉNYBŐL LÁTSZIK (képeket csatolok is). NAGY A GYANÚ, HOGY UGYANAZ A GYERMEK “JÁTSZIK ÖNFELEDTEN” AZ ÓRIÁSKIRAKÓSSAL, legalábbis korban, méretben és sapkában stimmelnek…Az viszont biztos, hogy egyik frenetikus eseményen sem hemzsegnek a résztvevők

https://www.kapcsoljegybol.hu/o/13_lakossagi_esemenyek
https://www.kapcsoljegybol.hu/hirek/28_budapesten_is_kezenfekvo_a_segitseg
https://www.kapcsoljegybol.hu/hirek/29_gyorben_is_kezenfekvo_a_segitseg

Nem tudjuk, hogy erre a “KUTATÁSRA” MENNYI PÉNZT KÖLTÖTTEK, DE HOGY NEM ERRE VOLT SZÜKSÉG, AZ ELÉG BIZTOSNAK LÁTSZIK

https://www.kapcsoljegybol.hu/files/shares/PDF%20dokumentumok/FESZTIVAL_Krizis__EFOP124_TANULMANY_20180131.pdf

De érdemes ezeket a linkeket is szemlézni

https://www.kapcsoljegybol.hu/o/14_fesztival_kitelepulesek
https://www.kapcsoljegybol.hu/hirek/33_aprilisi_kepzeseink_a_gyermekvedelmi_jelzorendszer_tagjainak https://www.kapcsoljegybol.hu/hirek/34_majusi_kepzeseink_a_gyermekvedelmi_jelzorendszer_tagjainak
https://www.csbo.hu/docs/public/gazdalkodas/Csbo_2017_beszamolo.pdf

Az otromba cirkusz

2019. március 27.

Az elmúlt  hetekben bemutatott egymilliós sportnap (három ember focizik egy deszkabudi előtt a korrupcioinfo.hu bejegyzése) minden jel szerint nem kivétel, hanem szabály.

Most összegyűjtöttem egy csokorral azokból a “rendezvényekből”, amiket sokszor a legnyomorultabb helyzetű kis falvakban, alkalmanként 500 ezer-1 millió forintos EU támogatásból egy erre szakosodott budapesti céghálózat vállalt el.

Ezek groteszk, vicces “események”, messziről látszik , hogy cinikus bűnözők állították össze őket, akik a rutinszerű “sport és egészségnapok” betervezése közben szórakoztak kicsit poénos “rendezvények” kitalálásával. Rengeteg információ kapok, hogy ezeket a rendezvényeket sosem gondolták komolyan, hogy a rendezvények mindegyikét valóban megcsinálják, csak hamis jelenléti ivekkel és hamis képekkel dokumentálnak Ezeket módszeres ellenőrzés nélkül nehéz megfogni (néha azért sikerül http://www.korrupcioinfo.hu/jelen-let/ ), de az alábbi rendezvényeknél nincs is erre szükség, annyira ordít róla, hogy kamu. “Humánszolgáltatás” címén A DFT Kft és a körülötte álló céghálózat újra aktiválta magát, hogy a legszegényebbek felemelésére szánt EU pénzeket intézményesen csalják el. A pénzt hátrányos helyzetű falvak kapják, majd kamu, legtöbbször egyajánlatos közbeszerzéseken azonnal egy pesti céghálózatnak adják, akik az általam most bemutatott közbeszerzéseken eddig kb 800 milliót kaszáltak. 

1) Balatonföldvár környékén pl  53 órányi ” rendezvény” szervezését 29 millióért , azaz ÓRÁNKÉNT 500 ezerért vállalta a cég (Közbeszerzési kiírás) A rendezvények (lásd: csatolmány) közül az alábbi talán a legviccesebb

Anyatejes Világnap:
1 előadó bemutatja Helen Doron English nyelvtanulási módszerét, 1 előadó mesét mond, 2 előadó, akik olyan eszközöket mutatnak be, amik megkönnyítik az édesanyák mindennapjait
100fő 3óra

2) Egy másik kistérségben , Győrvár környékén pedig rendezvényenként 500 ezer forintért , összesen 70 millióért tart néhány órás “rendezvényeket” ugyanannak a céghálónak a tagja Közbeszerzési dokumentum. Ezek közül a kedvencem
Gersekarát (600 lelkes falu Vas megyében):
Autómentes családi nap 1 alk. 60 fő 3 óra  (!!!!)  (500 ezer ft)

3) Gyenesdiás környékén 1 millió forint/ alkalomért rendeztek 3 órás rendezvényeket, összesen 40 db-ot 40 millióért. ( Dokumentum ) Itt véletlenül megtalálható a  műszaki leírás  (csatolva) , ami sokat elárul, a kedvencem:

 • Gyermeknapi rendezvény Karmancson (800 fős falu Zalában)

Az Ajánlattevőtől elvárt a rendezvény megszervezése 1 alkalommal, 50 fő részére, 4 órás időtartamban.

Tartalom: A rendezvény alkalmával a gyermekek számára ugráló vár kerül felállításra, emellett kerékpáros ügyességi versenyen vehetnek részt. Egész napos lángos sütésre és evésre is lehetőségük lesz a résztvevőknek   (gondolom az egészséges életmód nevében)

 • Nyári zene tábor gyerekeknek

Az Ajánlattevőtől elvárt a rendezvény megszervezése 1 alkalommal, 50 fő részére, 4 órás időtartamban Tartalom: A rendezvény során a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni kisebb zenei eszközökkel

4) Várvölgyön (1000 fős zalai falu) kicsit egysíkúra sikerült a tervezett események sora, mintha elfogytak volna az ötletek.  Az első

 • Májusfa állítás és anyák napja

Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban. Tartalom: A hagyományosnak számító májusfa állítás áll a rendezvény középpontjában, emellett az anyák napjára készülhetnek a résztvevők, ahol lehetőségük lesz kosárfonásra is.

 • A második:
  Májusfa kitáncolás 
  Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban.Tartalom: A rendezvény alkalmával a hagyományos májusfa állítás és kitáncolás mellett kosárfonás is fogja színesíteni a szervezett programokat.  A net szerint voltak már ilyen bulik https://www.youtube.com/watch?v=dQOMBDBs2-0 , de a költségvetésről inkább a költségvetési csalás jut az ember eszébe , pláne azért, mert a jelek szerint kétszer számolják majd el ugyanazt a rendezvényt

5) Az abszurditást azonban  lehet fokozni Zalaszántón (950 fős falu):

 •  Szántói Egészségmegőrző Nap

Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 70 fő részére, összesen 4 órás időtartamban. A 4 darab 1 órás foglalkozáson (egy alkalom) történő ugyanazon 70 fő részvétele adja a pályázati felhívásban kötelezően előírt indikátort.A rendezvény alkalmával előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők az egészséges életmód jegyében, ahol többek között kis- és nagyüzemi almatermelésről lesz szó Dick Maurick előadásában.  🙂

De az almából sosem elég:

 • Harmadik Almanap: Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 50 fő részére, minimum 4 órás időtartamban.

6) A tanfolyamonkénti egymilliós tréningekek esetén is nagyon sok kérdés merül fel, de ezek közül csak egyet emelek ki most:

REZI faluban 2X20 fős, egyenként 30 órás tanfolyamot indítanak a legelesettebbek számára ÖNÉLETRAJZÍRÁS TÉMAKÖRÉBEN!!! A leírás annyira szép, hogy idemásolom:

Önéletrajz elemzés és készítés képzés v  Célcsoport: fejlesztési tervvel nem rendelkező hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív emberek.  v  Tartalom: az önéletrajz megírása az első és legfontosabb lépés az állásra való jelentkezés előtt, ezért szükséges kiemelt figyelmet fordítani a megírására, annak érdekében, hogy figyelemfelkeltő legyen és egyben jó benyomást keltsen. A képzések alkalmával a résztvevőknek példaönéletrajzok elemzésével elsajátíthatnak olyan technikákat, ami hasznukra válhat saját önéletrajzuk elkészítésénél. v  Elvárások: az Ajánlattevő feladata 2 csoportban 20-20 fő részére 30 tanórás “Önéletrajz elemzés, készítés” témában képzések szervezése, előadó és a felnőttképzési törvényben meghatározott dokumentáció (értesítés, jelenléti ív, képzési ütemterv, haladási napló, tanúsítvány) biztosítása.

 

Az elkövetőkről:

A pénzeket önkormányzati szövetségek nyerik el, majd egy közbeszerzésen azonnal megbíznak budapesti cégeket a “rendezvényszervezéssel”.

A most tárgyalt, legszegényebbek felemelése ürügyén eltapsolt pénzek egyetlen céghálózathoz jutnak, amely az összes erre szakoszosodott hálózat közül a legszemtelenebb . A pár évvel ezelőtti botrányok után kissé csendben maradtak, de az elmúlt évben újra reaktiválódtak, ami azt jelenti, hogy a magyar állam minden fogadkozása ellenére tovább folytatódik az elesettek felemelésére szánt pénzek intézményesített lopása.

Több mint két éve már, hogy először beszámoltam a DFT-Hungária Kft. nevű tanácsadó cég körül szerveződő hálóról, amely nagyon régóta szipkázta el sikeresen az EU-s támogatásokat. A történet érdekessége az volt, hogy a cég ügyvezetője a lehető legnyíltabban dicsekedett azzal ,hogyan csalnak a közbeszerzéseken, még 2008-ban a jegyzőkönyvbe mondta Tolna városában, a képviselő-testület nyílt ülésén, hogy ők ingyen elkészítik a pályázatot, de cserébe, ha nyer az önkormányzat, ők valósítanák meg a projektet. A közbeszerzést meg majd megoldják okosba.

http://www.korrupcioinfo.hu/polipok-a-kozgyulesen/

Már akkor bemutattam, milyen kamu céghálózatot hoztak létre azért, hogy a közbeszerzéseken úgy tűnjön, mintha verseny lenne egy-egy munkáért. A céghálózat egymással „versenyző” tagjaniban az „anyacég” alkalmazottai tulajdonosok, de egy kis utánajárással ki lehet mutatni az összefonódásokat. A hálózat nyilvánvalóan törvénytelenül szerzett meg milliárdokat, hiszen a közbeszerzések résztvevőinek függetlennek kell lennie egymástól. A részletekről a cég egy korábbi, de megundorodott alkalmazottjának blogjában, illetve az Átlátszó cikksorozatában lehet olvasni.

https://chienenchaine.wordpress.https://chienenchaine.wordpress.com/2014/12/30/unios-tamogatasok-lenyulasa-mesterfokon-gyors-halak-3/com/2014/12/30/unios-tamogatasok-lenyulasa-mesterfokon-gyors-halak-3/
https://atlatszo.hu/2017/03/22/a-dft-szisztema-10-ev-alatt-10-millard-forint-unios-tamogatas/
https://atlatszo.hu/2017/03/07/a-dft-koruli-ceghalo-milliardos-bevetelei-penzaramoltatas-bullshitgeneratorral/

A cikkeknek ugyan nem lett büntetőeljárás vége, de a korábban milliárdokat kaszáló céget két évig nem láttuk a közbeszerzések körül. Először tavaly májusban bukkantak fel egy GINOP pályázat közbeszerzései közt: kedvenc tevékenységükkel, a rendezvényszervezéssel bízta meg őket a Tatabányai Szakképzési Centrum, rögtön 70 millió forintért. Ez már önmagában is érdekes, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasonló pályázatok keretében – a tatabányai konkrétan „a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” címmel volt kiírva – feleslegesen, vagy legalábbis nehezen megmagyarázható okból költenek el jelentős összegeket mindenféle rendezvényekre.

A DFT-Hungária szekere tavaly év végén indult be ismét, amikor gyorsan egymásután hat EFOP-pályázaton is nyert, közel 700 millió forint értékben. Mindegyiket „humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” címmel írták ki, ami itt annyit jelent, hogy több önkormányzat együtt pályázott. A jelek szerint a cég felhagyott a kamu ajánlattevő cégek futtatásával, visszatértek ahhoz, amiről az ügyvezető már 2008-ban beszélt: úgy intézik, hogy ne nagyon legyen vetélytársuk (a hat közbeszerzésen összesen két részfeladatra volt más jelentkező, minden másért egyedül indultak és nyertek.

A friss közbeszerzések listája itt:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_oyvXPeZY9McxXzT1PkoZMOyv4dBZK16ycLiH0SizLE/edit?usp=sharing
A pályázatokon a DFT-Hungária mondhatni a szokásos feladatokat végzi: rendezvényeket és képzéseket szervez. Hogy ez mennyire nem szolgálja az emberek érdekét, arra egyetlen példa elegendő: Balatonhenyén „közösségépítés” címszó alatt a következő programokat szervezték (a szerződés összértéke több mint 92 millió forint): szüreti táncos, zenés mulatság, falusi disznótor, főzőverseny, egészségnap, hagyományőrző fényünnep, fiatalok közösségépítő renddezvénye, beleértve egy könnyűzenei koncertet és egy balatonfüredi vízisíelést, illetve táncházat is. Az egészségfejlesztéshez pedig azzal járultak hozzá, hogy előadást szerveztek „a félelem természetéről” vagy meghívtak egy „neves focistát” előadást tartani. Nyilván a magyar vidéknek leginkább ilyesmire van szüksége…
Az ügy rendszerszintű csalásra utal: ezeknek az EU pénzeknek az elosztása sem történhetett nagyon máshogyan, mint hogy a DFT cég ajánlotta fel szolgálatait már jóval a közbeszerzés kiírása előtt. A magyar ügyészséghez nincs értelme fordulni, persze, az OLAF -nak mindenesetre elküldöm a részleteket.

Ez persze semmire sem megoldás, az igazi megoldást csak az Európai Ügyészséghez csatlakozás jelenthetné.

Dokumentumok:

gyenesdiás
Bföldvár_közbeszerzési_dok
korrupcióinfó – DFT-Hungária Zrt.

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3149_2019/ agenda
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3264_2019/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_2280_2019/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7330_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_0065_2019/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20989_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_23357_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_22332_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_21318_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20218_2018/

Jelen lét

2019. február 28.

EZ AZ ÜGY AZÉRT UNIKUM ÉS RENDKÍVÜL FONTOS, mert mert minden jel szerint tízezer számra hamisítják a jelenléti íveket a LEGSZEGÉNYEBBEK FELEMELÉSRE SZÁNT EU PÉNZEK, az ún EFOPos “rendezvényekhez”, mint a múlt heti sportnap, vagy a rengeteg “képzés” workshop, stb.
Természetesen nagyon ritka, hogy valóban megbukjon, hiszen ak hamisításhoz a legkiszolgáltatottabb embereket szokták felhasználni és aki ilyet tesz, az okiratot hamisít- nem lesz, aki magára valljon.

 Itt viszont csúnyát buktak egy tisztességes önkormányzati képviselő miatt

Közben az is kiderült, hogy a PÉNZ A MENGYI ÜGYBEN IS ÉRINTETT CÉGCSOPORTHOZ KERÜLT (Tótkomlós megbízta a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért alapítványt, az pedig NAPI EGYMILLIÓ FORINTÉRT kiadta a tanácsadást a mengyi féle cégeknek  még egy részlet:  a pénz végül a Mengyi ügyben is érintett céghez kerül :  https://orszagszerte.atlatszo.hu/hadhazy-akos-ismet-kaszalt-a-simonka-kozeli-del-bekesi-ceghalo/

Részletek Zsura Zoltán levelében, általam részben kiegészítve és a csatolt dokumentumokban.

Tisztelt Képviselő Úr!

telefonos beszélgetésünkre hivatkozva megpróbálom röviden összefoglalni, hogy mi történt Tótkomlóson egy EFOP-os pályázat kapcsán. 2019. január második hétvégéjén a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat szervezésében amatőr szlovák színjátszók léptek fel a Természet Házában.
A rendezvényen mintegy 40 fő jelent meg.
A kezdés előtti fél órában két fiatal hölgy jelent meg és aláíró íveket iratot alá mindenkivel.
Aki megkérdezte, annak azt mondták, hogy statisztikához kell.
Többen kifogásolták és meg is jegyezték, – talán nem a szlovákságuk miatt listázzák őket?
FZ mikor tudomást szerzett róla számon kérte az aláírásokat gyűjtő hölgyeket, hogy ki engedélyezte a tevékenységüket.
A hölgyek szabadkozva a vezetőjük nevére hivatkoztak. Ezek voltak a legelső információk.

Az íveket a fent nevezett úr begyűjtötte!!! Három darab volt!

[su_carousel source=”media: 1891,1892″ target=”blank” height=”300″ items=”2″]

Az üggyel kapcsolatos utánjárás eredményeképpen az alábbi információk kerültek elő:
Az aláírásokat az EFOP-1.5.3-16-2017-00062 pályázathoz gyűjtötték.
A rendezvény szervezőjétől erre semmi hozzájárulást nem kértek és nem is kaptak!!
Aki kérdezősködött annak azt mondták statisztikához kell. Az aláírást gyűjtők egyike arra hivatkozott (már nem a rendezvényen), hogy az íveknek bizonyos sorait soha nem töltik ki, azokat a vezetőjük, név szerint Laczóné Hajdú Edit tölti ki Mezőkovácsházán!!! Mezőkovácsháza nincs is a résztvevő települések között!!!

 Az aláíró lapon az alábbi olvasható: Humán Szolgáltatások Fejlesztése a Társadalmi Felzárkóztatás Érdekében EFOP-1.5.3-16-2017-00062

Az ív címsorai nem kerültek kitöltésre:

Tevékenység neve:    üres
Pontos helyszíne:   üres
Pontos ideje és időtartama:   üres

2019. január 31-én testületi ülésen kértem napirend előtti szót, melynek kapcsán kifejtettem minek vagyok a birtokában. A megdöbbenés őszintének tűnt!
Hosszas szócsata indok és ok keresése után megpróbáltam vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezni. Nem mintha bármi kétségem lett volna afelől, hogy nem szavazzák meg.

A testületin szó esett arról, hogy másnap tartanak a pályázatokkal kapcsolatos egyeztetés, melyre egyik képviselő társam el is ment. Sok mindent nem tudtunk meg tőle.
Talán csak annyit, hogy a pályázatok bonyolítását kiadták valamilyen vállalkozásnak.

Az ő szavát idézve valamilyen mezőgazdasági cégnek. De ez egy kissé zavaros.  ( H.Á.:  MEGJEGYZÉSEM: EZ SIMONKA ALAPÍTVÁNY http://www.korrupcioinfo.hu/nesze-semmi-fogd-meg-jol-voldemort-szolgai-bekesben-is/  A CSATOLMÁNYBAN ÉS EGY KORRÁBBI KORINFÓBAN BENNE VAN  BENNE VAN, AHOGY AZ EGÉSZET ÁTJÁTSZOTTÁK EGY PESTI CÉGNEK) :  https://orszagszerte.atlatszo.hu/hadhazy-akos-ismet-kaszalt-a-simonka-kozeli-del-bekesi-ceghalo/

Az viszont elhangzott, hogy az aláírással foglalkozó hölgyeket már ki is rúgták.
Hát itt tartunk, én most egy olyan dokumentum beszerzésén dolgozom, mely az aláírást végző hölgyek egyike a messengeren elnézést kér a rendezvény szervezőjétől és leírja, hogy nekik minden esetben így kellett az íveket kitöltetni, majd ezeket Mezőkovácsházán töltötték tovább. Ez az info egyenlőre csak telefonon került megerősítésre.

Üdvözlettel
Zsura Zoltán független önkormányzati képviselő

A Harmadik Évezred Innovációja Magyarországon

2019. február 19.

Kevés olyan fotót tudnék elképzelni, ami jobban bemutatja, hogy mi zajlik ma Magyarországon, illetve jobban illusztrálja az EU pénzek szakmányban kirablását, mint ezeket:  

Az első két kép egy SORTNAPOT DOKUMENTÁL FÁJON, A MÁSIK SZINTÉN EGY SPORTNAP FELSŐGAGYON –

EGY-EGY MILLIÓ FORINTOS (3000 EURÓS) rendezvényekről van szó.

Fájon egy budi előtt focizik három roma,  Itt a fotó 

Felsőgagyon pedig két marmonkanna között szlalomozik biciklivel néhány fiatal Itt tekinthető meg

ESKÜSZÖM, AZ ALÁBBI VIDEÓN AZ EGYIKNEK CIGI VAN A SZÁJÁBAN  Csodálatos tartalom itt

A-két éve alapított – HARMADIK ÉVEZRED INNOVÁCIÓS ALAPÍTVÁNY :)) UGYANIS 450 MILLIÓ FORINT EU TÁMOGATÁST KAPOTT 469 FALUSI SPORTNAPRA !!!!! https://harmadikevezred.freewb.hu/efop-1-8-6-17-2017-00026/

Az  “alapítvány” Facebook oldala https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/ kíméletlen őszinteséggel leplezi le magát -vagy határtalan szemtelenséggel dicsekszik azzal, hogyan loptak több százmillió eu-s pénzt.  A “rendezvények” miatt feljelentést fogok tenni és az OLAF-nak is jelenteni fogom. Sajnos a legszegényebb falvakat “felemelő” kamu “projektek” szinte mindennaposak, de ritka, hogy ennyire könnyen leleplezhető

A fenti képek MINDENT ELMONDANAK A HARMADIK ÉVEZRED ELEJÉNEK MAGYARORSZÁGÁRÓL, NYOMORÁRÓL, AZ EU PÉNZEK SZERVEZETT ELLOPÁSÁRÓL

Talán még néhány példa:
Szalaszendre kicsit elkésett az “alapítványi stáb”, egy autó világított, amíg páran focizgattak az udvaron a sötétben Itt a videó

Eperjeskén 5 roma végez karkörzést, az egyik tartja “bizonyítékként” a kezében a 450 milliós EU támogatás tábláját, nehogy valaki azt higgye, hogy itt csalás történt:(  Táblás videó
Gagyvendégen nem műanyag kannák, hanem téglák közöttt kellett szlalomozni a milliós “sportnapon” Íme a képek
Itt éppen össznépi néptánc van Nógrádszakállon, Sportnap keretében:https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/videos/vb.683807795095661/467412230447545/?type=2&theater

A Komádi Sportnapon is néptáncos rendezvény volt, de itt mégnagyobb pofátlanság, hogy egy amúgy is meglevő falunapot használtak ki táncos sportnapnak  (a színpad elején fent a felirat buktatja le őket)  Fotó itt

LEGJOBB VIDEÓK (BEST OF UNGARISCHES INNOVÉSÖN)
itt azt mutatja, hogy a rásonysápberencsi “sportnapon” gondosan aláíratják a jelenléti íveket, majd az út szélén (focizik néhány roma)
https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/videos/498012747332250/
https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/videos/250189585619223/
Szőlőmunkások  https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/videos/377185883101589/
Egyszemélyes sportnap, valódi teljesítménnyel
https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/videos/1284013058408462/
nagyon hasonlit a fájihoz, de budi nélkül
https://www.facebook.com/HarmadikEvezredInnovaciosAlapitvany/videos/666698603729406/

A képek többségében a statiszták egyike  fogja a 450 milliós költségvetéssel dicsekvő  EU-s táblát:((( néhányat csatoltam

Azt, hogy az alapítványt melyik politikus futtatja, még nem sikerült kiderítenem. Mindenesetre a  Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 2016.06.21-én kezdte meg a tevékenységét. Vezetője (kurátora) Glückné Márton Gyöngyi, aki úgy tűnik, hogy óvodapedagógus (mesterpedagógus, mentálhigiénés pedagógus) Elnöke még a Kőbányai Gézengúz Óvoda Alapítványnak. (A Harmadik Évezred Alapítvány viszont a Hajdú-Bihar Megyei Kismarján található.) Csatoltam azonban az “Alapítvány” 2017-es “beszámolóját”, amelynek végén a Kismarja külső utcájában lakó “alapító” Árva Istvánné megbíz egy bizonyos Kovács Péternét, hogy járjon el a nevében Budapesten. A megbízást egy bizonyos Lakó József Attila “tanúzta” le, aki viszont az Opten szerint a kecskemétre bejegyzett “Innovációs fejlesztési Nonprofit Kft tuajdonosa. A cég székhelye korábban szintén Kismarján volt a Bocskai utca 46-ban…

Az EFOP-1.8.6-17  számú “sportnap projektek” közül azonban korántsem csak ez a feltűnő, számos, kisebb projekt sorsa lehet nagyon hasonló egészen szegény falvakban. De a Balatoni Yacht Club is nyert 244 milliót, akik magukat és a programot is egy volt olimpikonnal reklámozzák.

MINDENESTRE NEM HISZEM, HOGY LESZNEK A KÖZELJÖVŐBEN ENNYIRE ERŐS KÉPEK, AMELYEK MAGYARÁZZÁK, HOGY MIÉRT VAN SZÜKSÉG EU ÜGYÉSZSÉGRE

A kitömött ridikül

2019. február 6.

Hírhamisító Papp Dánielnek újabb kérdésekre kell válaszolnia, csütörtökön ismét megpróbálok verbális kontaktusba lépni vele. A kérdéseket a sajtótájékoztatón is elmondom, lásd alább.

HPD nem csak a képviselők elől menekült el, hanem egy süllyedő hajóról is. Van ugyanis egy Kft-je az MTVA-nak, az Új média és teletex Kft, ahol HPD tavaly decemberig FEB tag is volt, aztán hirtelen lemondott. Pont akkor, amikor az Állami Számvevőszék megállapításokat tett náluk. (https://24.hu/belfold/2018/12/05/asz-ellenorzes-mtva/) Ezek persze nem olyan kemény hangúak, mint pl a Momentum esetében, mégis tény, hogy szerintük sok gond volt a számviteli fegyelemmel (pl kifogásolják, hogy senki nem határozta meg  a FEB tagok fizetését….). Most januárban azonban történt még valami:  a Kft-t végelszámolják.  https://media1.hu/2019/01/28/vegelszamolas-mtva-uj-media-es-teletext-kft/Ha pedig megnézzük a cégadatokat, látható, hogy a hirado.hu-t fenntartó cégecske 1 milliárdos költségvetéseel működött és komoly veszteségeket is tudott összehozni (2016-ban 100 millió)

Hogy mire ment ez az egy milliárd, erre hozok egy nagyon durva példát.

A Kft üzemelteti a -biztosan “sokak által ismert” – https://ridikul.hu  honlapot. Ezt viszont valójában nem ők szerkesztik, hanem egy 42 Kommunikációs Kft nevű egyszemélyes cégnek szervezik ki közbeszerzésen keresztül (ahol persze mindig ugyanaz a debreceni cég adja az alibi ellenajánlatot) 16-ban és 17-ben 60 millióért, igaz, 2018-ban már “csak” 27 millióért)

http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_8916_2017/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_6621_2017/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_15581_2018/

A LEGDURVÁBB AZONBAN AZ, HOGY A “CIKKEK”  SORA EGYSZERŰEN PLAGIZÁLT, NÉHA ÉVEKKEL EZELŐTT KELETKEZETT CIKKEKET VESZNEK ELŐ MINDEN EREDETMEGJELÖLÉS NÉLKÜL. Mindezt évi 70 millióért…

pl. egy “friss” interjú, egy nagyon jó orvossal
2014-es cikk a daganatok.hu -n http://daganatok.hu/eletmod/dank-magdolna-torekedjunk-a-termeszetes-anyagok-hasznalatara
2019 ridikul.hu :  https://www.ridikul.hu/egeszseg/cikk/2019/01/27/tenyleg-rakkeltoek-a-dezodorok

17 éves cikk -igaz, erősen rövidített- változat
2002 (!) informed:  http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/orl/middle_inner_ear/position_vertigo/szedito-erzes-21681.html?_voteadmin_site=6
2019 ridikul  https://www.ridikul.hu/egeszseg/cikk/2019/01/28/szedulsz-ezekkel-a-praktikakkal-kuzdhetsz-ellene/

lopott cikk a tojásról:
2016 blikk http://blikkruzs.blikk.hu/otthon/a-fott-tojas-het-felhasznalasi-modja-amire-eddig-biztosan-nem-gondoltal/5jgmf5k
2019 ridikul https://www.ridikul.hu/otthon/cikk/2019/01/20/nem-is-gondolnad-mennyi-mindenre-jo-a-tojas-heja/

ez viszont egyszerű, saját maguktól loptak:
2015 ridikul http://ridikulmagazin.hu/cikk-ertektelen-vacak-vagy-valodi-mutargy.htm
2019 ridikul https://www.ridikul.hu/siker/cikk/2019/01/28/hoppa-azt-hittek-ertektelen-bolhapiaci-targy-pedig-milliokat-ert

A kérdések tehát az alábbiak HPD részére:

1) Miért távozott az Új média és teletex Kft FEB tagságából?   Összefüggésben áll-e ez az ÁSZ jelentéssel illetve a Kft végelszámolással történő megszűntetésével?
2) FEB tagként milyen fizetésben részesült és ki állapította meg annak összegét?
3) Mi az oka a Kft megszűnésének?
4) Mi volt az oka a létezésének?
5) Mi indokolta a Kft évi egymilliárd körüli kiadásait? Milyen bevételei voltak a cégnek?
6) Tudta-e, hogy a ridikul.hu honlap folyamatosan plagizál?

Transznacionálé újratöltve

2019. január 17.
A mai -MTVA épületből közvetített- korrupcióinfón egészen viccesnek is mondható bizonyítékokat mutatunk be, hogy a kormány minden fogadkozása ellenére tovább zajlik a legszegényebbek számára adott EU pénzek lenyúlása, ráadásul minden jel szerint még mindig komoly hálózatban, szervezetten . Az elmúlt években több olyan jelzést kaptam, hogy legtöbbször kamu civil szervezeteket, de sokszor valódi, működő civil szervezeteket keresnek meg üzleti tanácsadó cégek .
[su_spacer]
Ők megígérik, hogy egy projekt nyerni fog, de cserébe azt várják el, hogy a projekt összegének kb 20 százalékáért számlázhassanak, valós teljesítés nélkül.
Egy korábbi korrupcióinfón beszámoltunk a “Zombai Romákért Egyesület” “Transznacionális együttműködések” fantázianevű projektjének elképesztő részleteiről. ( http://www.korrupcioinfo.hu/roma-transznacionale/ )  A zombai romák (néhány család egy 2500 lelkes községben) “csak” 50 milliót tapsolhatnak el, azonban az EU projektből összesen mintegy 100 szervezet 5 milliárd értékben kapott támogatást. A szervezetek és a projektek néha egészen bizarr elnevezése arra utalt, hogy nem egyedi csalásról szólt, ezért az atlatszo.hu találomra kiválasztott 11-et az általam és megkérte a projektek részleteit. Csak 2 (!) szervezet válaszolt  ( https://orszagszerte.atlatszo.hu/bujkalnak-az-efop-projekt-nyertesei-csak-a-kormanybarat-egyhazak-valaszoltak/)
Ezután én találomra -illetve a legbizarrabb elnevezésű projekteket/szervezeteket keresve-
18 alapítványnak küldtem el megkeresést, hogy tájékoztassanak a projektek tartalmáról és költségvetéséről.
Azt hogy itt hálózatos csalásról lehet szó, az alábbi -néha hihetetlen- tény alapján állítható:
— a néhol egészen komolytalan elnevezésű projektek/szervezetek, pl a kedvencem: Környezeti Ártalmak Bőrgyógyászati Megelőzéséért és Kezeléséért Alapítvány Projekt címe: “Stressz kezelési és kooperációs jó gyakorlatokkal a családi élet harmóniájáért és a család társadalmi szerepénekerősítéséért”-
– (a többi és szép, lásd lentebb)
— AMI A LEGDURVÁBB: 6 projektleírás (https://palyazat.gov.hu oldal)  szóról szóra, karakterszámra megegyezik. (lásd lejjebb)  A zombai romákon kívül mind olyanok, akik nem válaszoltak a megkeresésünkre. Így pl a Rinya menti mozgáskorlátozottak szóról szóra pont ugyanarra pályáztak, mint a zombai romák
—van egy másik típusú egyezőség is, amely 10 civil szervezetet érint. Ezeknél a pályázatoknál a mutatószámok és a vállalások is azonosak, ez Ctrl C, Ctrl V-vel működött. Itt azonban mindegyiknél van egy bevezető specifikum, ami az adott civil szervezet tevékenységét, motivációját írja le,
—- A 18 megkeresésre csak 6 választ kaptam,  2 helyen senki nem is kereste a küldeményemet 
—-A beérkezett költségvetések és projektleírások nagyon semmitmondóak voltak és legtöbbször munkabéreket, szakértői költséget tartalmaznak. A Varsányi Faluszépítők pl rögtön havi 100 ezer forintot fizettek a falu polgármester asszonyának, Kanyó Juditnak a transznacionális együttműködés megszervezéséért (lásd lent)
—Az alapítványok közül vannak olyanok, amelyek úgy tűnik, valóban működnek, azonban teljesen más területen nyertek pénzt, mint amit az alapítvány eredeti célja. A fent említett Bőrgyógyászati Alapítvány pl. 2017-es beszámolója szerint Keszthelyen végez ingyenes melanóma szűrést, évi 1-2 millió forintos bevétele volt edig, eztán kaptak 50 milliót a “Stressz kezelési és kooperációs jó gyakorlatokkal a családi élet harmóniájáért és a család társadalmi szerepének erősítéséért” című projektre
A fenti adatok minden józan ember számára arra utalnak, hogy a bevezetőben említett jelenség (amire korábban számos példát mutattam, de a Mengyi és a Simonka ügyek is részben erről szólnak) valóban létezik. Az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy szegények felzárkóztatására szánt pénzeket továbbra is hálózatokban tüntetik el. Képzeljük el, hogy a legszegényebb régiókban 50 millió forintot mennyivel hasznosabban is el lehetne költeni, vagy egy alapítványnak valódi munkára milyen nagy segítség lenne ennyi pénz
Normál országban a fenti adatok alapján azonnal feljelentést tennék. Itthon inkább az EU-Ügyészségért kell kampányolni. Az OLAF-nak el fogom küldeni a dokumentumokat, feljelentést nem teszek, mert Poltnál nincs értelme.
——-

A részletek alább illetve a csatolmányokban

6 projektleírás szóról szóra, karakterszámra megegyezik. Ezek mind olyanok, akik nem válaszoltak a megkeresésünkre:

 1. Rinya-Menti Mozgáskorlátozottakért Alapítvány

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések Dél-Zselicben” Székhely: Görgeteg (Somogy megye)

 1. Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány

A projekt címe: “Transznacionális együttműködések Dél-Baranyában”Székhely: Királyegyháza (Baranya megye)

 1. Abaligeti Nőegylet

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések Észak-Baranyában”Székhely: Abaliget (Baranya megye)

 1. Zombai Romákért Egyesület

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések a Bonyhádi és a Szekszárdi járásban” Székhely: Zomba (Tolna megye)

Bükkösd Jövőjéért Alapítvány Székhely: Bükkösd (Baranya megye)

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések a Szentlőrinci és a Szigetvári Járásban” 50.000.000,-Ft

Töttös Községért Közalapítvány Székhely: Töttös (Baranya megye)

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések a Bólyi és a Mohácsi járásban” 50.000.000,-Ft

A leírásban benne van, hogy: “Projektünk részét képezi a nemzetközi hálózatépítés keretében az együttműködő partnerekkel stratégiai és operatív megállapodások megkötése” Úgy tűnik, hogy ezen felül egy rejtett dél-magyarországi hálózatépítés is megvalósult.

És a projektleírás mind a négy esetben:

Projektünk célja, hogy meglévő nemzetközi együttműködéseinket megerősítsük, továbbá újakat építsünk ki a lokális, a térségi és regionális humán szolgáltatás fejlesztésének érdekében. A nemzetközi együttműködések révén naprakész tudást és tapasztalatot szerezhetünk, annak érdekében, hogy szervezetünk és a helyi önkormányzat, mint konzorciumi partnerünk célkitűzései, tevékenységei és feladatellátása még színvonalasabbá válhasson. Fontosnak tartjuk, hogy a projekt megvalósítása során a nemzetközi tapasztalatok által megismerhessük és közvetíthessük a humán szolgáltatásokkal kapcsolatosan elsajátított ismereteket ezzel is elősegítve a nemzetközi jó gyakorlatának hazai elterjesztését. Úgy véljük, hogy mindezek által hatékonyan tudunk reagálni azon megoldásra váró társadalmi jelenségekre, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a térségre jellemző hátrányok kialakulásához. A humán szolgáltatások fejlesztése, azok színvonalának emelése hozzájárulhat a lokális és térségi hátránykompenzációhoz. A tervezett projektünk esélyt teremt arra, hogy szervezetünk együttműködve a helyi önkormányzattal, egyrészről nemzetközi példák adaptálásának segítségével fejleszthesse a humán szolgáltatások területén végzett tevékenységeit, másrészt a megszerzett ismereteket és a jó gyakorlatát elterjeszthesse térségi szinten. Az alábbi projektelemek segítségével kívánjuk előmozdítani településünkön és annak vonzáskörzetében a transznacionális együttműködéseket, amelyek elősegíthetik a községünk és a térség humán szolgáltatásainak minőségibbé válását. Terveink szerint a projekt során nemzetközi környezetben vizsgáljuk meg és elemezzük az elérhető humán szolgáltatások működését, azok színvonalát. A megvalósítás kezdeti szakaszában 3, a lokális humán szolgáltatást érintő tematika elemzését kívánjuk megvalósítani, amelyek a következők: egészségügy/szociális humán szolgáltatások, oktatás/kulturális szolgáltatások, közműszolgáltatások/helyi gazdaság helyzete. Projektünk részét képezi a nemzetközi hálózatépítés keretében az együttműködő partnerekkel stratégiai és operatív megállapodások megkötése. A következő szakaszban a nemzetközi együttműködés keretében megismert szolgáltatásokhoz kapcsolódó ismeretek, adatok, tapasztalatok feldolgozása történik meg szintén 3 darab tanulmány formájában. Mindezek után a már 3elemzett tématerület közül 1 darab tovább elemzendő humán szolgáltatás kerül kiválasztásra. Célunk, hogy olyan, jelentős fejlesztést igénylő humán szolgáltatást válasszunk ki az előzetesen vizsgáltak közül, amelynek lokális és térségi megújítására a már kiépült nemzetközi kapcsolatok megfelelő tudásbázist biztosíthatnak, így érvényesítve a jó gyakorlatának ez irányú hazai elterjesztését. Szakemberek bevonásával kompetenciafejlesztő tréningek megvalósítására is sor kerül. Továbbá az összes nemzetközi együttműködő partner bevonásával megrendezésre kerül egy nagyrendezvény, amely összefoglalja az elért eredményeket, és mind formálisan, mind informálisan elősegíti a már meglévő kapcsolatok erősítését, valamint lehetőséget biztosít további kapcsolatok kiépítésére is. Évente 6 darab műhelymunka kerül megvalósításra további helyi és térségi szereplők bevonásával, amelynek célja a már megszerzett tudás átadása, ezzel biztosítva a disszeminációt. Továbbá évente 4 darab hazai tanulmányút megvalósítására is sor kerül, amely a térségi színteret meghaladva segíti elő a tapasztalatcserét, és a tudás átadását. A megvalósítás utolsó szakaszában kiépítésre kerül egy adatbázis, amely minden lényeges információt tartalmaz a bevont együttműködőkkel kapcsolatosan. Az adatbázis további kutatások és módszertani fejlesztések megvalósítását is elősegíti, amely hosszabb távon biztosíthatja a humán szolgáltatások hazai fejlesztését összhangban a szakmapolitikai célkitűzésekkel és a már kidolgozott nemzeti és nemzetközi stratégiákkal. A projekt zárásaként egy összegző tanulmány elkészítésre is sor kerül. Fontosnak tartjuk, hogy a projekt során elért eredmények, tapasztalatok mindenki számára elérhetőek legyenek, ezért nyilvánossá kívánjuk tenni a szakmai anyagokat. Mindezek reményeink szerint már rövidtávon is képesek lesznek hozzájárulni a lokális és regionális humán szolgáltatások fejlesztéséhez, és segíthetik a jövőbeni szakpolitikai tervezést.

Ez volt tehát az I. típusú egyezőség, amely a EFOP-5.2.2-17-ben 6 civil szervezetnél található meg. A projekleírásokat tekintve itt 100%-os az egyezőség.

De van egy II. típusú egyezőség is, amely 10 civil szervezetet érint. Ezeknél a pályázatoknál a mutatószámok és a vállalások is azonosak, ez Ctrl C, Ctrl V-vel működött. Itt azonban mindegyiknél van egy bevezető specifikum, ami az adott civil szervezet tevékenységét, motivációját írja le, mintegy bemutatkozásként. Ezek közül közérdekű adatigénylést a következő négy szervezetnek küldtünk ki:

Roma és Beás Érdekvédelmi Szövetség, Érted-Együtt Támogató Szociális Egyesület, Add a kezed az esélyegyenlőség megteremtésének segítése az oktatásban és a munkaerőpiacon közhasznú Egyesület (ez utóbbi kettő nem vette át a levelünket), Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ők küldtek választ)

Az alábbi kötelező tevékenységek megvalósítását tervezzük a projekt 24 hónapja során: Az előkészítés során: Szakmai terv elkészítése; Közbeszerzés tevékenység lefolytatása; Indító egyeztetés szervezése – „kick-off meeting”; Együttműködés előkészítése: indító jelentés készítése, melynek témája a tanulmányozni kívánt szolgáltatás; 4 db külföldi partner bevonása 24 hónapon keresztül; kívánunk alkalmazni 6 órában projektmenedzsert és pénzügyi vezetőt és 20 órában szakmai vezetőt, valamint 2 fő szakmai megvalósítót. A projekt megvalósítás során tervezzük: 1. A tanulmányozni kívánt terület, szolgáltatás (módszer, eljárás) nemzetközi együttműködés keretében történő megismerése; 2. Nemzetközi hálózatépítés; 3. Kutatás és összehasonlító elemzés megvalósítása a választott szakmai, szolgáltatási területen legalább két országban (ebből az egyik lehet Magyarország, a másik uniós ország lehet), országonként legalább 100-100 fős célcsoport körében (a külföldi adatokat a külföldi partnernek kell biztosítania) 4. A nemzetközi együttműködés keretében kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka megvalósítása; 5. Közös szakmai programok szervezése, megtartása a partnerekkel; 6. Évente legalább 6 alkalommal műhelymunka, évente 4 alkalommal a projekt költségvetéséből programterületen megvalósuló hazai tanulmányút vagy más forrásból megvalósuló külföldi tanulmányút szervezése. és lebonyolítása az együttműködő partnerek és más partnerek részvételével (amennyiben indokolt); 7. Disszemináció keretében a tapasztalatok megosztása a hazai szakemberek körében tréningek, kompetencia fejlesztések keretében 8. Módszertani-szakmai összegzés és szakmai ajánlások megfogalmazása 9. A projekt keretében megvalósult kutatásról összehasonlító kutatási zárójelentés készítése és nyilvánosságra hozása; 10. A projekt eredményeinek széles körű megismertetése 11. A tevékenységek szakmai megvalósításához kisértékű eszközök beszerzése. A projekt megvalósításával kapcsolatban biztosítjuk a kötelező nyilvánosságot, valamint ezen felül általános rezsi költségeket terveztünk (bankszámla, postaköltség, stb.) Műszaki szakmai eredmények, amelyeket vállalunk a projekt megvalósítása során: 1. A projekt keretében szervezett tanulmányúton résztvevő hazai szakemberek: 40 fő 2. A partnerség keretében együttműködés megvalósítása összesen 12 alkalommal műhelymunka és 8 alkalommal hazai tanulmányút 3. A partnerség keretében kutatás megvalósítása 1 db kutatási anyag elkészítése 4. Módszertani összegzés és ajánlások kidolgozása 1 db szakmai kiadvány. A projekt kapcsán vállalt indikátorok: • A program befejezését követő 6 hónappal a szervezetek közötti aktív együttműködések száma 1 db • Társadalmi innovációt és transznacionális együttműködést célzó projektek száma 1 db A 3 éves fenntartási időszak alatt az alábbi vállalásokat tesszük: – nyilvános on-line hozzáférést biztosítunk a projekt keretében megvalósult kutatásról készült zárójelentéshez; – a projekt során létrejött szakmai együttműködéseket fenntartjuk A kialakított együttműködések kapcsán munkatervet készítünk, amely az alábbi információkat fogja tartalmazni: Az együttműködés célját, tervezett és megvalósult a tevékenységeket, az ütemezést, a kapcsolattartás gyakoriságát és az együttműködés eredményéről szóló információkat.  

18 megkeresésünkre – EFOP-5.2.2-17 mindössze hatan válaszoltak:,  12 HELYRŐL SEMMILYEN VÁLASZ NEM ÉRKEZETT ( 2 helyen nem is volt senki, aki átvegye a levelet)

 1. Munkanélkülieket Segítő Egyesület

A projekt címe: “Életkerék”

Itt a szakmai terv elkészítése 250.000,-Ft-ba került, “műhelymunka rendezvényre” 3×410.000, azaz összesen 1.230.000,-Ft-ot költöttek, 4 tanulmányútra pedig 4×420.000, azaz összesen 1.680.000,-Ft-ot költöttek.

 1. Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A projekt címe: “Transznacionális együttműködések”

A szakmai terv elkészítése 508.000,-Ft-ba került és az IT Consulting Hungary Kft. volt a közreműködő. CD-n a részletes költségvetést mellékelték,

 1. Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

A projekt címe: “Múltunkban a jövőnk”

A szakmai terv elkészítése nettó 2.000.000,-Ft-ba került, a Független Projektiroda Kft. volt a szállító.

 1. Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület

5000 Szolnok, Templom utca 8/A.

5   Együtt Európáért Alapítvány

1078 Budapest, Marek József utca 5. III./33.

 1. Roma és Beás Érdekvédelmi Szövetség

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések”

2 tértivevény “nem kereste” jelzéssel érkezett vissza:

 1. Add a kezed az esélyegyenlőség megteremtésének segítése az oktatásban és a munkaerőpiacon közhasznú Egyesület

A projekt címe: “Transznacionális együttműködések”

 1. Érted-Együtt Támogató Szociális Egyesület

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések”

A többi megkeresett egyesülettől és alapítványtól – bár a közérdekűket átvették – nem érkezett válasz. Ezek a következők:

 1. Rinya-Menti Mozgáskorlátozottakért Alapítvány

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések Dél-Zselicben”

 1. Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület

A projekt címe: “Magyar-szlovák kutatás alapú kulturális és turisztikai együttműködések kialakítása”

 1. Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány

A projekt címe: “Transznacionális együttműködések Dél-Baranyában”

 1. EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú Alapítvány

A projekt címe: “Transznacionális együttműködések”

 1. Abaligeti Nőegylet

Projekt címe: “Transznacionális együttműködések Észak-Baranyában”

 1. Dél-Alföldi Ifjúsági Szövetség

Projekt címe: “Transznacionális jógyakorlatok felmérése és terjesztése a fiatalok közösségfejlesztésében”

 1. Dél-Alföldi Eurotender, Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Környezetvédelmi Egyesület

Projekt címe: “Nemzetközi együttműködés a NEET fiatalok helyzetének feltárása és javítása érdekében”

 1. Környezeti Ártalmak Bőrgyógyászati Megelőzéséért és Kezeléséért Alapítvány

Projekt címe: “Stressz kezelési és kooperációs jó gyakorlatokkal a családi élet harmóniájáért és a család társadalmi szerepének erősítéséért”

 1. Fiatalok a jövőért Ifjúsági és Kulturális Egyesület

Projekt címe: “A lehetetlen nem létezik – bokszakadémiák szerepe a fiatalok nevelésében”

 1. Alapítvány a Társadalmunk Fenntartható Fejlődéséért

Projekt címe: “A rendszeres egészségfejlesztő testmozgás, az életminőség, a motoros képességek és a testösszetétel kölcsönhatásainak komplex, összehasonlító elemzése a Kárpát-medencében élő diákok körében magyar-román-szlovák együttműködés keretében”

Fiatalok a jövőért Ifjúsági és Kulturális Egyesület

4025 Debrecen, Hatvan utca 58.

“KÖRNYEZETI ÁRTALMAK BŐRGYÓGYÁSZATI

MEGELŐZÉSÉÉRT ÉS KEZELÉSÉÉRT” Alapítvány

6723 Szeged, Kecskeméti utca 12.

EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú

Alapítvány

8600 Siófok, Szent László utca 187.

Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány

7953 Királyegyháza, Petőfi utca 59.

Érted-Együtt Támogató Szociális Egyesület

4024 Debrecen, Rákóczi u. 62/A.fsz.1.

Alapítvány a Társadalmunk Fenntartható Fejlődéséért

6725 Szeged, Alföldi utca 22. II. Ép. C. LH. III/15.

Dél-Alföldi Eurotender, Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Környezetvédelmi

Egyesület

6724 Szeged, Kossuth L. sugárút 97. III/7.

Rinya – Menti Mozgáskorlátozottakért Alapítvány

7553 Görgeteg, Fő utca 8.

Abaligeti Nőegylet

7678 Abaliget, Kossuth Lajos utca 63.

Dél-Alföldi Ifjúsági Szövetség

6795 Bordány, Mező dűlő 64.

Add a kezed az esélyegyelőség megteremtésének segítése az oktatásban és a

munkaerőpiacon közhasznú Egyesület

4440 Tiszavasvári, Mester utca 16.

A Varsányi Faluszépítőknél pl. a munkabér költségek kiemelkedően magasak (járulékokkal együtt meghaladják a 30 millió forintot).

Az Alapítvány a Társadalmunk Fenntartható Fejlődéséért nevű civil szervezetnél a munkabérek és a szakértői díjak kiugróak a többi tételhez képest.

A Borsodbótai Tűzoltóknál a rendezvényszervezéshez kapcsolódó költségek a legmagasabbak, erre van egy 22,7 milliós megállapodásuk a Zöld Logika Kft.-vel.

Az Együtt Európáért Alapítványnál az utazás, szállás költsége ugrik ki a többi közül, viszont 544 embert utaztatnak különféle képzésekre, de ennél a szervezetnél például viszonylag egyenletesen oszlanak el a költségnemek.

A Roma és Beás Érdekvédelmi Szövetségnél a rendezvényszervezési költségek a legmagasabbak és még eléggé sokat fizetnek a projekt szakmai megvalósítóinak is. Rendezvényszervezésre és képzési szolgáltatásokra 19,5 millós megbízást kötöttek a Humánfejlesztés Programiroda Kft.-vel.

A személyi jellegű kifizetéseknél, szakmai megvalósítóknál lehet játéktér arra, hogy teljesítmény nélkül is fizessenek, ennek megállapítása azonban egy NAV-szintű vizsgálatot igényelne, így kívülről nehéz belelátni, hogy mennyire jogosak vagy sem az ilyen irányú kifizetések.

A paksi pénzeső

2018. december 6.

Egyre több információ érkezik arról, hogy kétséges az is, hogy egyáltalán valaha meg tud-e épülni Paks-2.  A környéken viszont egészen elképesztő milliárdos ingatlanpanamák indultak el, amelyek mögött nagyon könnyen megtalálhatóak a helyi fideszes kiskirályok. 

Kérdéseket intéztem a Paksi Ipari Park Kft. vezetőjéhez, mert két, elsőre hihetetlen információt kaptam az ingatlanvásárlásokról. 

A mellékelt válaszokból, a kikért tulajdonlapokból, céginfós adatokból, és fotókból az alábbiak mondhatóak el:

– 10 000 (tízezer!) ft/nm áron vásárolt a Paksi Ipari Park Kft. városon kívüli legelő területet összesen 1,87 milliárd forintért (szakértő szerint a szántók ára 2,5 millió forint/ ha). Ezek a Mecsekérc Környezetvédelmi Kft. (a PIP ezt is megvásárolta!) melletti gazos területek. A kettő ingatlan összesen 15ha. 5605m2. . Az ár akkor is egészen elképesztő, ha a 15 hektáros prérit az önkormányzat belterületté nyilvánította.

– 1,8 milliárdért vették meg a több mint egy évtizede elhagyott, lepusztult, kibelezett szekszárdi Húsipar telephelyét

– A SZEKSZÁRDI Húsipar telephelyét 2017 augusztusában a 2017 májusában alapított Cseppkő Zrt-től vásárolta. A Cseppkő Zrt 2017 júniusában árverésen vette (https://static.eer.gov.hu//offer/88/a8/362664-gNzOHZC7c0.pdf ), a kikiáltási ár 1,6 mrd forint volt, azonban a tényleges ár nem ismert. Az azonban tény, hogy az előző tulajdonos, felszámolás alatt álló M-Ingatlan Amida Kft 2017-es bevétele 270 millió forint volt – nagy valószínűséggel ennyiért vásárolták tehát eredetileg az “üzemet” . A Cseppkő Faktor Zrt-nél tehát kb. 3 hónapig volt az üzem, de ezelatt mintegy 1,5 milliárdot kereshettek. 

[su_carousel source=”media: 1828,1827,1826,1834,1835″ target=”blank” height=”300″ items=”2″]

– A Cseppkő Faktor Zrt. tulajdonosi hálójában (Alipot kft, Ality kft, Brain Audit kft) a szekszárdi Választási Bizottság elnöke, Ács Rezső polgármester bizalmasa, dr Póla Zoltán és felesége állnak előkelő helyen.

opten_kapcsolatihalo_1709004127 (1)

-A Cseppkő Faktor Zrt. két cégjegyzékszámmal is jelen van  a nyilvántartásban, az elsőt (17 00 000190 ) azonban 2017 májusában pár nap alatt törölték, az “új” ( 01 10 049322 ) cég már MÁSIK (budapesti) SZÉKHELLYEL. A zavart az okozhatta, hogy véletlenül egy olyan szekszárdi címre jegyezhették be először a céget (Szekszárd, Kölcsey ltp 1-2), amelyre a helyi fideszes nagykutyák ingatlanozással és trafikozással foglalkozó céghálózata van bejegyezve. A tulajdonosok között a -helyben- ismert nevek Kapitány Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke, Fidesz alapító tag és a családjával együtt 5 trafikot nyert Fajszi Lajos, korábbi önkormányzati képviselő, mindketten Horváth István ogy képviselő, korábbi polgármester legszorosabb bizalmasai.

– a Paksi Ipari Park arra a kérdésemre, hogy miből és milyen céllal vásároltak, cinikusan csak annyit válaszolt: saját forrásból és ingatlan fejlesztési céllal… Ezeket az elképesztő összegeket azonban még az sem magyarázhatná, ha a tervezett atomerőműh ürügyén “vásárolgatnának”, hiszen ha ezekre a területekre tényleg szüksége lenne az államnak, azt megoldhatná kisajátítással is

Válaszlevél Dr.Hadházy Ákos

Az ügyben feljelentést fogok tenni hűtlen kezelés miatt (legalább dolgozzanak valamit a rendőrök az elutasítás indoklásakor)

 

Aranycsinálás szennyvízből Ezüsthajóval

2018. november 22.
Az Eu 1000 milliárd kifizetésével késlekedik. Lázár kidobása után Gulyás vezetésével a Miniszterelnökség esküdözött, hogy ezentúl minden máshogyan lesz – még egy Andrássy úti palotát is megvettek azért, hogy elmondhassák, ezentúl külön állami szervezet fog valódi kontrollt adni a projekteknek. Ezen a héten azonban  19  EGÉSZEN FRISS, egészen nyilvánvalóan irányított közbeszerzéseit vizsgáltuk meg, ahol a túlárazás akár tízszeres is lehetett.
A közbeszerzéseken csatornafelújítási projektek MARKETINGJÉRE (?!)nyertek el 30-35 millió forintokat,
a 20 közbeszerzés tehát kb 600 milliót érint. Ha megnézzük, hogy ezekért a 30 millió forintokért mi volt/lesz a teendő (néhány szórólap, pár tábla, nyitó és záróesemények,) akkor elmondható, hogy a túlárazás minimum 5-szörösnek tűnik, de akár tízszeres is lehet (a pontos szám attól függ, hogy mennyi hirdetést vàsárolnak Mészáros helyi újságjaiban). Egy  példa  (Solt, Heves, Tiszabő)  a legextrémebb tétel talán a  3db ún “D” tipusú KISMÉRETŰ ( A2 lap nagyságú) projektet hirdető TÁBLA DARABONKÉNT 90 (kilencven) EZER FORINTÉRT !!!!
A túlárazást a projektleírásra alapozom, idemásolok egyet pl ebből
Projekleírás és beleírom, amit lehet becsülni és beleírom, hogy az összegző árajánlat (csatolva) szerint mennyit számoltak:
26 MILLIÓ+ áfa  az ajánlat, a becslésem alapján nagyon lazán számolva is max:  egyébként csak most látom, hogy AZ ÖSSZES AJÁNLATNÁL MINDENT ALVÁLLALKOZÓKKAL FOGNAK CSINÁLTATNI 🙂
[su_document url=”http://www.korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2018/11/összegezés_NFP_KKMO7.pdf”]
Nyomtatott szórólapok készítése és lakossági terjesztése 9 000 db  (egy szórólap MAX 10 ft szokott lenni, a terjesztése pedig 3 ft, tehát itt MAX 120 ezer   EZZEL SZEMBEN AZ AJÁNLAT 3,4 MILLIÓ+ÁFA, EZ 400 ft/db !!!!!!)
Projekt-aloldal létrehozása és folyamatos működtetése, frissítése 1 db  (erre 160 ezret áraz be, ez talán korrekt)
Lakossági fórum 4 db  (ha 4X50 főnek adsz pogácsát -nem fognak annyian elmenni és helységbérletet fizetsz az önkormányzatnak, (ilyet is szoktak EU projekteknél, deminek????) akkor ez mondjuk 4X50X1000 + 4X25000 (számos számlám van hasonló termek bérletéről = 300 000 Ft  ezzel szemben 1,2millió+ ÁFA )
Feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 
Sajtónyilvános nyitóesemények szervezése 1 db (általában minden ilyen eseménynél 10000ft/fő kateringgel szoktak menni a közbeszerzések, ami horribilis, de ha ezzel és 50 meghívottal számolok, az is “csak 500000+100000 =600 000 ft kb ennyit is számolt)
Sajtónyilvános mérföldkő rendezvények szervezése 3 db (ez három sajttáj , pogácsa, terembér, 1Xrollup MAX 3X50=150 ezer , ezzel szemben 1,1 millió+ÁFA

A beruházás fő helyszínén “B” típusú tábla kihelyezése 1 db  ( ezek a nagy táblák, semmilyen kreatívra nincs szükség régen ezeket horribilis 550 000+ÁFA !!!   ITT VISZONT 35000+ÁFÁÉRT HIRDETIK, bárki megveheti!!!!!!  

Táblarendelés de itt pl ugyanennyiért “BÁRHOL FEL IS SZERELJÜK” akcióval hirdetik ugyanennyiért !!!!!  Táblarendelés felszereléssel
 
A beruházás helyszínén “C” típusú tábla kihelyezése 3 db  270 ezer+ÁFA, közben   4500 ft/db-ért is lehet csináltatnTáblarendelés !!!!!!
Médiamegjelenés vásárlása a projekthez kapcsolódóan 28 db  – ITT 12 milliió ft ez, 450 000/alkalom – ennek gondolom örülnek Mészáros Lőrinc lapjai
Kommunikációs célra alkalmas fotódokumentáció készítése 3 alkalommal a projekt alatt folyamatosan 348 ezerre van árazva, egy jó fotós napidíja 20ezer+ utazás szokott lenni….
Feladatok a projekt megvalósítását követően 
Sajtónyilvános ünnepélyes projektátadó rendezvény szervezése 1 db  590 ezer, ez durva, de 10ezer/fős szokásos cateringgel elmegy
PR film készítése 1 db  3,5 millió, de ezt kötelezően elő is írja 🙂 
Eredménykommunikációs információs anyagok, kiadványok készítése 9 000 db  ezek elvileg már szép brossúrák, luxus kivitelben itt akár reális is lehet a 3,5 millió, csak persze minek
A beruházás helyszínén “D” típusú tábla kihelyezése 4 db  320 ezer+ÁFÁÉRT vállalja a 4 darabot, közben itt darabját megvehető 3500-ért Táblarendelés
Amennyiben a dokumentáció bármelyik része valamilyen gyártmányú, eredetű, típusú dologra, eljárásra, tevékenységre, személyre, illetőleg szabadalomra vagy védjegyre való hivatkozást tartalmaz, illetve amennyiben szabványt, műszaki engedélyt, műszaki előírásokat, vagy műszaki ajánlást határoz meg, úgy azok csak a tárgy jellegének egyértelmű meghatározása érdekében történtek, ajánlatkérő az azzal egyenértékű teljesítést is elfogadja. 
Ajánlatkérő felhívja ajánlattevők figyelmét, hogy az 1.11. PR film készítése ajánlati elem árát a részletező ártáblázatban is feltüntetett nettó 3 500 000 Ft + Áfa áron maximalizálja a Kbt. 77. § (1) bekezdés alábbi rendelkezése alapján
Az egészen durva túlárazáson túl azonban MESSZIRŐL LÁTSZIK, HOGY A KÖZBESZERZÉSEKET IRÁNYÍTOTTÁK,. Irányított közbeszerzések a TV2 egyik vezetője (Dr. Várnai Tamás,Várnai neve a 2000-es évek elején sokat szerepelt a sajtóban. Ő volt az első Orbán-kormány alatt milliárdos állami üzleteket elnyerő cég, az 1998-ban létrejött és 2010-ben felszámolási eljárással megszűnt Ezüsthajó Produkció Film Kft. ügyvezetője, majd 2002 novemberétől egyszemélyes tulajdonosa.), a Budapesti Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagja , az óbudai MSZP elnöke (Czeglédy Gergő) és az ajánlatkérő Nemzeti Fejlesztési Programiroda részvételével. Dr. Várnai Tamás, a TV2 igazgatósági tagja, aki a közbeszerzésekben a KEIOK Kft. ügyvezető-tulajdonosaként és a HAR MERON Kft. tulajdonosaként érintett. A közbeszerzések másik kedvezményezettje Czeglédy Gergő cége, a Perfektum PR Kft., amely társaság már évek óta üzleti kapcsolatban áll a KEIOK Kft.-vel. A két “vállalkozó” kapcsolatáról a Direkt36 korábban részletesen írt (A 444.hu cikke). Számomra különösen visszatetsző, hogy a cikk megjelenése után is tömegesen nyernek el megbuherált közbeszerzéseket.
(Ki kell hangsúlyozni, hogy az Mszp örvendetesen aktív az EU ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésben, amiért kifejezetten hálás vagyok. Ennél az ügynél azonban úgy járnak el helyesen, ha tisztázzák a viszonyukat az óbudai elnökkel)
A szóban forgó 19 közbeszerzést – csak ennek a két embernek a cégei -négy esetben egy stróman cég alvállalkozójaként- verseny nélkül, egyetlen ajánlat tevőként nyerték Az alábbi közbeszerzésekről van szó (Egyetlen esetben érkezett valódi ajánlat külső cégtől, de azt egészen nevetséges módon kizárták)
16 esetbena KEIOK Kft.  egyedül vagy a Har Meron Kft.-vel együtt, versenytársak nélkül tudott nyerni A további három esetben nyilvánvalóan strómant használtak közbeszerzés közül kettőt a Leskovics Pirotechnika Kft. nyert el, a nevében benne van, hogy mi a cég fő profilja: ezelőtt mindössze egy állami megrendelése volt, mégpedig a Honvédelmi Minisztériumtól a 2015. augusztus 20-i tűzijáték megrendezése. Az  alvállalkozó azonban a két ominózus közbeszerzésnél: nem más, mint a Perfektum PR Kft. Ezen kívül egy közbeszerzést a NUVU Kft. nyert el. Tekintettel arra, hogy ennek a cégnek a vezetője tulajdonos egy Pyro-Technik Balaton nevű társaságban, nem nehéz kitalálni honnan jöhetett az ötlet a beszervezésére. A NUVU Kft. jelenlegi fő tevékenysége “egyéb szoftverkiadás”. Ezen a közbeszerzésen a NUVU Kft. egyedüli ajánlattevő (!!!) volt. Ezt persze bátran megtehette, hiszen az alvállalkozó itt is a Perfektum PR Kft. A NUVU Kft. volt a rendezője a 2017 és 2018. évi tűzijátéknak.
 
Ezeknél a beszerzéseknél tehát EGYETLEN AJÁNLATBÓL “VÁLASZTOTTAK”,AZ ORSZÁG LEGKÜLÖNBÖZŐBB HELYSZÍNEIN VÉGZETT CSATORNÁZÁSI MUNKÁLATOK “MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉÉRT”- MINDENHOL UGYANEZEN CÉGEKET HÍVTÁK MEG Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. volt az ajánlatkérő A közbeszerzéseket a Kbt. 113. §-a szerint bonyolították le. Ennek a lényege, hogy az eljárást megindító felhívást nem hirdetmény útján teszik közzé, hanem az ajánlatkérő a megindítandó eljárásról egy úgynevezett összefoglaló tájékoztatót készít, amit megküld a Közbeszerzési Hatóságnak, aki azt a honlapján közzéteszi. Az ajánlatkérő köteles legalább három gazdasági szereplőnek megküldeni az eljárást megindító felhívástvalamint rajtuk kívül mindazoknak a gazdasági szereplőknek is, akik az ajánlatkérőnél az eljárás iránti érdeklődésüket jelezték. Az eljárásban kizárólag azok tehetnek ajánlatot, akiknek az ajánlatkérő a felhívást megküldte. A gazdasági szereplők kiválasztásakor az egyenlő bánásmód elvének megfelelően kell eljárni. (Ez utóbbi kitétel a 13 közbeszerzés esetében eléggé sajátos módon “érvényesült”.) Lehet, hogy tényleg mindig megküldték 3 gazdasági szereplőnek a felhívást, azonban hogy, hogy nem, az ajánlattételi szakban a hálózat cégeinkívül már hírmondója sem maradt más cégeknek.
Ez azt mutatja, hogy valódi piaci szereplő már el sem indul a közbeszerzésen, mert tudja jól, hogy itt le van minden zsírozva. Az első -kaposvári- projekten még volt egy VALÓDI ajánlat, azonban azt EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ PITIÁNER “HIÁNYOSSÁG” MIATT KIZÁRTÁK. A kaposvári feladatnál (ez volt az első ilyen) a PLANB Magyarország Kft.-é volt az egyik érvénytelenített pályázat. Az ajánlat nem tartalmaz szakmai ajánlatot a kötelezően teljesítendő környezetvédelmi vállalásokra vonatkozóan. ( Nem a csatornaépítésről, hanem a marketing munkákról van szó!!!) A teljesítés során a környezetvédelmi szempontok érvényesítésének bemutatása” elnevezésű nyilatkozatban ajánlattevő önkéntes hiánypótlás keretében ismerteti a kötelezően teljesítendő környezetvédelmi vállalásait is, azonban ezt nem fogadta el az ajánlatkérő és kizárta az “ellenséges”- tehát valódi piaci alapú”  ajánlatot.

Alább a 19 kölzbeszerzés linkje

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_8454_2018/  (Perfektum PR – KEIOK) 2018.05.09. 32.649.400-Ft Kaposvár

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_15999_2018/ (Perfektum PR – KEIOK) 2018.08.27., 36.241.008-Ft Tiszatelek, Beszterec, Vásárosnamény +7 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16130_2018/ (KEIOK) 2018.08.23., 20.677.360,-Ft Battonya

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16033_2018/ (KEIOK) 2018.08.29., 32.208.108,-Ft Martonvásár, Tordas, Ráckeresztúr + 5 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16195_2018/ (KEIOK) 2018.09.03., 26.378.000,-Ft Solt, Cserkeszőlő, Heves, Tiszabő

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17376_2018/ (KEIOK – HAR MERON) 2018.09.10., 19.978.100,-Ft Okány, Kétegyháza, Csongrád

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17377_2018/ (KEIOK – HAR MERON) 2018.09.10., 22.661.000,-Ft, Bóly, Belvárdgyula + 6 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18295_2018/ (KEIOK) 2018.09.20., 21.873.000-Ft Csabrendek, Répcelak, Bezenye + 7 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19023_2018/ (KEIOK) 2018.10.10., 20.652.890,-Ft Szentlőrinc, Ádánd, Csokonyavisonta + 11 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19643_2018/ (KEIOK – HAR MERON) 2018.10.18., 30.483.000,-Ft Bicske, Csabdi, Felcsút + 7 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17258_2018/ (Leskovics Pirotechnika Kft. alvállalkozó:Perfektum PR Kft.) 2018.09.18., 23.482.393,-Ft Egyek, Nagyrábé, Görbeháza, Polgár

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17524_2018/ (Leskovics Pirotechnika Kft., alvállalkozó:Perfektum PR Kft.) 2018.09.07., 23.965.014,-Ft Dunapataj, Harta, Tiszabura

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16686_2018/ (Nuvu Kft., alvállalkozó: Perfektum PR Kft.) 2018.08.31., 31.253.082,-Ft Pécs

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20723_2018/ (KEIOK) 2018.10.04., 19.833.500,-Ft Izsák, Ágasegyháza, Orgovány + 4 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20197_2018/ (KEIOK) 2018.10.19., 30.778.000,-Ft Berhida, Bonyhád + 17 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20450_2018/ (Nuvu Kft., alvállalkozó: Perfektum PR Kft.) 2018.10.31., 22.374.484,-Ft Dunaújváros, Kulcs, Rácalmás, Pusztaszabolcs

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16203_2018/ (KEIOK) 2018.09.04., 21.340.000,-Ft Csanádapáca, Lökösháza, Kevermes

 

Internetes segítség 300 millióért

2018. október 25.

A  mai korrupcióinfó rendhagyó lesz. A témája egészen bizarr, ezért nem teszek mást, mint idemásolom a projekt leírását.
Egyúttal megpróbálom interaktívvá tenni ennek a projektnek a kibogozását.  Megkérek mindenkit, hogy próbálja kitalálni, hogy a leírás alapján hogyan néz ki, vagy hogyan kellene kinéznie ennek a 300 millió forintnak (!!!) a költségvetése, azaz mire költenék ezt a pénzt.

Aki érti, hogy a leírás alapján egyébként ez mi a csuda, az is írja meg

(nekem elsőre egy facebook csoport létrehozásának tűnik, 300 millióból).

Az ötleteket a hadhazyakoshivatalos@gmail.com címre küldjék, a legjobbakbak kitalálunk majd valami jó kis díjat.

Ezzel párhuzamosan pedig természetesen adatigényléssel fordulok VOKE Művelődési Központhoz a részletes költségvetésért és azért, hogy eddig kinek fizettek.

VOKE Csomóponti Művelődés Központ
Projekt megnevezése: Családok a családokért: interaktív közművelődési szerepvállalás a cselekvő és értékteremtő családi együttműködések megteremtése érdekében
OP név: EFOP
Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-5.2.4-17 – Társadalmi innovációk – Adaptációk, új módszerek kiterjesztése

Projektünk alapja a Szolnokon a VOKE Csomóponti Művelődési Központ által elindított és már működő baba-mama közösségi pont, ahol a cél ennek kiszélesítése a Szolnok-Kiskunfélegyháza-Simontornya által határolt háromszögben, valamint az ország fejlettebb, nyugati felében Veszprémben (mint újabb pólus), és új családok közösségbe való bevonzása; emellett az ugyancsak a szolnoki VOKE Csomóponti Művelődési Központ által 2015-ben elindított és a közösségi pont online felületét képező, zártkörű, csak a felhasználók által igénybe vehető kísérleti “Fiatal Családok Pontja” intranet rendszer, amely egyszerre online családi magazin és egyben közösség, ennek internetes portállá fejlesztése. Azonban míg a baba-mama közösség csak a kisgyermekes anyukákra koncentrál, a “Fiatal Családok Pontja” pedig a regisztrált fiatal családokat támogatja, ösztönözve a gyermekek vállalását, a CsaládiPontok hálózatának létrehozásával az ország három kevésbé fejlett régióját összefogva az ország nyugati felével, valódi, nyitott Családi Pontokat hoznánk létre, amit az intranetes oldal tartalmi bővítésével és internetes közösségi site-tá szélesítésével, multimédiás interaktív adatbázis létrehozásával mindenhová eljutó segítő, tanácsadó szolgáltatást valósíthatunk meg, amely a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól. Pályázatunk a helyi problémák – mint a népességfogyás, a gyermektelen és csonka családok számának növekedése az érintett településen, a megfelelő szolgáltatások híján az elvándorlás növekedése – újszerű megközelítésével reagál, a pilot projekt sikerének fényében, reményeink szerint, a korábbi megoldásoknál hatékonyabban, eredményesebben. Az adaptációnk a következő területek megoldására koncentrál, szinergiában a pályázati felhívásban megfogalmazott célokkal: o családokat érintő szolgáltatások, különös tekintettel a gyermekekre o szociális ellátások és szolgáltatások, gyermekvédelem, gyermekjólét fejlesztése o társadalmi felzárkózás és befogadás, ezen belül: – kisebb települések elszegényedése, elnéptelenedése, – a közszolgáltatások (egészségügyi és közérdekű szociális szolgáltatások) elérhetőségének és minőségének javítása, –    saládtervezés, családi életre való felkészítés A felhívás keretében elérni kívánt részcélok a következők: – Kísérleti szinten (pilot) már igazoltan bevált módszerek (baba-mama pont mintájára CsaládiPontok létrehozása, “Fiatal Családok Pontja” intranet rendszer internetes felületté szélesítése és kínálatának bővítése), szélesebb körű adaptációjának megvalósítása (országos hálózattá bővítés fizikailag és online) – Az adaptációs rendszer megvalósulását követő monitoring rendszer kialakítása és működtetése (a mérési, kutatási és elemző rendszer hatékony és költségkímélő online monitoring szisztémájának kialakítása, működtetése) – Az adaptációs kísérlet eredményes megvalósítása érdekében helyi együttműködések a konzorciumi partnerekkel és szakmai együttműködések a Nagycsaládosok Országos Szövetségével és annak helyi szervezeteivel Projektünk célja, hogy a közművelődési szolgáltatások kiterjesztésével és információs tér működtetésével a családokat közelebb hozzuk egymáshoz, hozzásegítsük őket a sikeres gyermekneveléshez, mindezt úgy, hogy az őket érintő szociális rendszereket, információkat közelebb hozzuk hozzájuk, egy helyen elérhetővé tesszük. A megvalósítási helyszínen CsaládiPontot hozunk létre, ahol a személyes találkozók mellett lehetőség nyílik a szakemberekkel való találkozásra is a bevont célcsoport részéről, továbbá a célcsoport tagok közötti együttműködések kialakítására is. Helyszínenként 34-33-33 fő bevonásával kalkulálunk, így összesen 100 fő részvételére számítunk, akik személyesen vesznek részt a projektben. A megvalósítás másik síkja virtuális térben, egy multimédiás felületen történik, amelynek a “Fiatal Családok Pontja” elnevezésű pilot intranet oldal az alapja. A nyilvános elérésűvé tett és kibővített tartalommal, szolgáltatási felülettel ellátott online portál alkalmas egyrészt arra, hogy a családok egymással is tartsák a kapcsolatot, és bármikor új család kapcsolódhasson be a hálózatba, másrészt blogot vezethetnek, konferenciákat, előadásokat tekinthetnek meg, de mindezt interaktív módon, kérdéseket feltéve, szakértői válaszok mellett mások tapasztalataira hagyatkozva. Az online felületen több, családdal kapcsolatos írást is közzéteszünk, így az aktuális adózási,   családtámogatási, gyermeknevelési, egészségügyi, táplálkozási, életviteli információhoz is hozzáférnek a felhasználók. Olyan filmes, videós összefoglalókat is létre kívánunk hozni, melyek gyakorlati tanácsokkal látják el a családokat. A webes felület lehetővé teszi, hogy az ország más pontjairól is elérhetőek legyenek a projektben összegyűjtött információk, jó gyakorlatok, ezzel tehát tulajdonképpen előkészítjük az CsaládiPontok országos hálózatának létrehozását is a kevésbé fejlett régiókban.

Nem hall, nem lát, mit beszél?

2018. október 18.

Tegnap kaptam egy határozatot egy újabb nyomozás leállításáról, ami egészen durva bizonyítéka annak, hogy a magyar ügyészség

MINDENKIT futni hagy, aki milliárdos nagyságrendekben, szervezetten lopja a pénzt.

A lényeg, hogy NEM (csak) ÉN, HANEM A MINISZTERELNÖKSÉG ÉS AZ EUTAF IS EGYÉRTELMŰEN MEGÁLLAPÍTOTTA A CSALÁST, A NAV NYOMOZÓIRODA  MÉGIS LEZÁRTA A NYOMOZÁST EGÉSZEN HIHETETLEN INDOKOKKAL, GYAKORLATILAG A NYOMOZÁS LÁTSZATÁT IS KERÜLVE:  Dokumentum

Az ügy előzménye itt a 24.hu cikke   és itt  az Index.hu cikke  és itt  az RTL cikke , a Microsoft botrányban is érintett cégekről pl. itt  a napi.hu cikke

A pofon egyszerű, de annál felháborítóbb lényeg:

– A KLIK EU pénzből szoftvereket rendelt és fizetett ki 2 mrd értékben 2015 végén

-2016 őszén Belső információt kaptam arról, hogy ezek nagy része nem működik. Pölöskeinével fél évig leveleztem, azt írta, hogy minden rendben van…Fél év után az új igazgató 2017 nyarán  betekintést engedett, ahol kiderült, hogy alig működik néhány szoftver

-a mostani dokumentumból viszont kiderül HOGY 2016 ŐSZÉN MÁR AZ EUTAF IS MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY A SZOFTVEREK NAGY RÉSZE NEM MŰKÖDIK,  ráadásul találtak OLYAN TANULMÁNYOKAT, AMELYEK 100 SZÁZALÉKBAN MEGEGYEZNEK EGYMÁSSAL

-Az én sajtótájékoztatóm után 2017 őszén a MINISZTERELNÖKSÉG IS VIZSGÁLATOT RENDELT EL ÉS MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY A 2 MRDOS SZOFTVEREKBŐL CSAK 550 MILLIÓNYI MŰKÖDIK, 880 MILLIÓNYI NEM MŰKÖDIK, 520 MILLIÓNYI PEDIG NEM IS LÉTEZIK

-Ezután én újabb feljelentést tettem (az elsőt lesöpörték) és a KLIK is kénytelen volt ÖNMAGÁT feljelenteni azonban

-a “NYOMOZÁST” LEZÁRTÁK. A csatolt dokumentumból látszik, hogy a “NYOMOZÓ” MEG SEM NÉZTE, HOGY LÉTEZNEK -E A SZOFTVEREK, csak annyit írt: igaz, hogy az EUTAF és a Miniszterelnökség vizsgálata is megállapítja a lopást, de az EMMI folyamatos monitoring vizsgálata nem számolt be szabálytalanságról :))))))))  A kétsze kifizetett, 100 százalékban megegyező tanulmányt pedig azzal menti ki, hogy az egyik cég által leadott “Reflexió a helyzetelemzésre és a fejlesztési tervre” című tanulmány csak része egy nagyobb 3000 oldalas tanulmánynak (biztos nagyon fontos lehet, ha annyi pénzt fizettek rá), míg az azzal 100 százalékban megegyező “A helyzetelemzés tanulságai és a fejlesztési tervekkel való koherenciája” című tanulmány pedig egy külön záró tanulmány :))) tehát minden rendben van.

– Az csak hab a tortán, hogy a nyomozás beszámol két nagyrendezvényről (zárórendezvény és konferencia) a Lurdy -házban , ahol 10000 (!!!) forint/ fő összegért láttak volna vendégül összesen 1200 szakembert 13 millióért, de végül csak 430-an jöttek el. A “nyomozó” széttárja a kezét, hát mit lehet tenni, a kaja ugye elkészült, büdös tanárok nem jöttek, legalább a pincérek jól laktak

Ennél egyértelműbb bizonyítékát annak, hogy miért van szükség Európai Ügyészségre, nehéz lenne találni.

Roma Transznacionálé

2018. október 4.

Arra, hogy szükség van az Európai Ügyészségre szükség van, az egyik legfontosabb bizonyíték, hogy a roma önkormányzat fideszes vezetője, Farkas Flórián szabadlábon van. A roma botrányokat még a kormány is elismerte és 1,6 milliárd forintot vissza is kért. Éppen ezért döbbenetes, hogy még mindig vannak roma szervezetek, amelyek óriási EU-s pénzeket suvasztanak el egészen bizarr ürüggyel. 

Ma a Zombai Romákért Egyesület és a zombai önkormányzat konzorciumában megvalósuló,   “EFOP-5.2.2-17 – Transznacionális együttműködések pályázat ” pályázatról lesz szó. Az önkormányzattól kikért dokumentumok (szerződés, műszaki leírás, költségvetés) csatolva, a projekt hivatalos leírsáa a http://palyazat.gov.hu oldalról poszt alján olvasható.

50 millió eltapsolásáról van szó, amiből 8 milliót a Roma Egyesület, 42 milliót (!) az önkormányzat költhet el

A Zombai Romákért Egyesület beszámolói szerint korábban 1-2 millió forint támogatást használt fel, érthetetlen, hogy miért kell most 50 millióért egy tanulmányt írniuk?

– Zomba egy Szekszárd melletti falu, mintegy 2000 lakossal, a népszámláláskor 3 százalék, azaz, mintegy 60 fő vallotta magát romának. Ezek alapján majdnem egymillió ft/fő támogatás költöttek el a romák feje felett.

Ebből (a mellékletek és a polgármester szóbeli közlése szerint megvalósul:

1) évi 6 BELFÖLDI (!!!!) tanulmányút (összesen 18)

2)  12 workshop és egy zárórendezvény

3) EGY DARAB TANULMÁNY

4) ami 300 fős 5 oldalas kérdőív kitöltetésén alapszik (mivel nincs ennyi roma zombán, nyilván a német és szlovák testvérfalvakban keresik a többi alanyt)

 

A projekt valódi “gazdája” minden jel szerint egy pécsi üzleti tanácsadó cég, a London Consulting Kft., az 50 millió így fog elrepülni:

 • 3 millió catering (kaja)+ rendezvényszervezés
 • -“Célcsoport útikölsége (CSAK BELFÖLDRE!!!!!) 5 millió  a polgármester szerint arra a kérdésre, hogy transznacionális együttműködés a cél, de csak belföldre lehet utazni, az a megoldás, hogy majd elutaznak Komáromba, onnan csak 60 km Zomba testvérfaluja,
 • 1.7 millió kommunikációs költség, de MÉG KÉT KÜLÖN SORON 2X700 ezer forint “kötelezően előírt nyilvánosság”
 • 900 ezer ft irodabérlet!!!! Zombán
 • 2,5 milliós KÉRDŐIV FElVÉTEL (300 db)
 • 14 millió “szakmai megvalósítás díja”
 • “szakmai megvalósítás személyi költsége” a roma egyesületél
 • 8 millió munkadíj a fentieken túl
 • 3 millió PROJEKTMENEDZSMENT- ezt a Roma egyesület végzi

És hogy miről fog szólni a zombai romák számára elengedhetetlen transznacionális tanulmány (részlet a projekt leírásából):

Az alábbi projektelemek segítségével kívánjuk előmozdítani településünkön és annak vonzáskörzetében a transznacionális együttműködéseket, amelyek elősegíthetik a községünk és a térség humán szolgáltatásainak minőségibbé válását. Terveink szerint a projekt során nemzetközi környezetben vizsgáljuk meg és elemezzük az elérhető humán szolgáltatások működését, azok színvonalát. A megvalósítás kezdeti szakaszában 3, a lokális humán szolgáltatást érintő tematika elemzését kívánjuk megvalósítani, amelyek a következők: egészségügy/szociális humán szolgáltatások, oktatás/kulturális szolgáltatások, közműszolgáltatások/helyi gazdaság helyzete. Projektünk részét képezi a nemzetközi hálózatépítés keretében az együttműködő partnerekkel stratégiai és operatív megállapodások megkötése. A következő szakaszban a nemzetközi együttműködés keretében megismert szolgáltatásokhoz kapcsolódó ismeretek, adatok, tapasztalatok feldolgozása történik meg szintén 3 darab tanulmány formájában. Mindezek után a már 3 elemzett tématerület közül 1 darab továbbelemzendő humán szolgáltatás kerül kiválasztásra. 

Cél: A tervezett projektünk esélyt teremt arra, hogy szervezetünk együttműködve a helyi önkormányzattal, egyrészről nemzetközi példák adaptálásának segítségével fejleszthesse a humán szolgáltatások területén végzett tevékenységeit, másrészt a megszerzett ismereteket és a jó gyakorlatát elterjeszthesse térségi szinten. Az alábbi projektelemek segítségével kívánjuk előmozdítani településünkön és annak vonzáskörzetében a transznacionális együttműködéseket, amelyek elősegíthetik a községünk és a térség humán szolgáltatásainak minőségibbé válását. Terveink szerint a projekt során nemzetközi környezetben vizsgáljuk meg és elemezzük az elérhető humán szolgáltatások működését, azok színvonalát. A megvalósítás kezdeti szakaszában 3, a lokális humán szolgáltatást érintő tematika elemzését kívánjuk megvalósítani, amelyek a következők: egészségügy/szociális humán szolgáltatások, oktatás/kulturális szolgáltatások, közműszolgáltatások/helyi gazdaság helyzete. Projektünk részét képezi a nemzetközi hálózatépítés keretében az együttműködő partnerekkel stratégiai és operatív megállapodások megkötése.  

A “transznacionális együttműködésekre összesen 5 milliárd forint EU pénz megy 100 ” civil egyesületnek”. A nyertesek között több olyan “egyesület” van, ahol semmi nyoma annak, hogy valódi tevékenységet folytatnának (Alapítvány Társadalmunk Fenntartható Fejődéséért, Add a kezed az esélyegyenlőség megteremtésének segítése az oktatásban és a munkaerőpiacon közhasznú Egyesület (tiszavasvári), Fiatalok a jövőért Ifjúsági és Kulturális Egyesület (debrecen). De transznacionális együttműködésre kapott 50 millió forintot két, a kormánynak kedves egyházi közösség is, a szeged csanádi egyházmegye (Kis Rigó püspök) és Köves Slomó EMHI-je

Éves Beszámoló

Támogató Okirat

 

Erik és a kőleves

2018. szeptember 13.

Az hogy a fideszes Bánki Erikhez köthető Hungast cégcsoport szinte az ország összes nagyobb városának iskolai menzáját üzemelteti és ezekből sok helyen ehetetlen a menza, nem újdonság (  Itt olvasható ,  Itt is olvasható )

Szekszárd sem kivétel, viszont a mai Korrupcióinfón néhány dokumentum és az általam tapasztaltak alapján azt mutatom be, milyen trükkökkel szerezte meg – a törvényesség határát erősen súrolva – a cégcsoport illetve hogyan játszotta át nekik – EZZEL SAJÁT CÉGÉT MEGKÁROSÍTVA- a szolgáltatást a szekszárdi önkormányzat.

Szekszárdon 2007-től az új fideszes önkormányzat kirúgta az addig főző vállalkozásokat és a közétkeztetéssel saját cégét a Diákétkeztetési Kft-t bízta meg,

A Kft 500 milliós hitelből korszerű új konyhákat hozott létre és viszonlyag stabil minőségben főzött. Bár a hitelek visszafizetésése sok problémát okozott, 2015-ig  a cég visszavizette azokat és 2015 -ig nyereséget mutatott  Opten cégkivonat: Kölyökmenza kft

Miután 2016 márciustóla főzés jogát  – két kisebb iskola kivételével – minden épeszű indok nélkül odaadták a Hungast csoportnak (Kölyökmenza kft), a város cége meredek zuhanásba kezdett, 2017-ben 32 millió veszteséget szenvedett el (ő végzi egyébként a városi strandfürdőn a büféztetést). A Bánki-féle társaság ugyanebben az évben a Kölyökmenza kft 32 millió forint nyereséget könyvelt el! Diákétkeztetési kft

A város tehát saját cégével kiszúrt, hogy indokolatlanul elvette tőle a biztos üzletet jelentő koncessziót és veszteségbe vitte azt, míg Bánki Erikékkel összeköthető cég kapott egy 32 milliós nyereségű bizniszt. A cég vezetője egyébként hűtlen kezelést követett el, hogy lemondott a cége számára szerződésben biztosított koncesszióról. Ez akkor is igaz, ha a tulajdonos önkormányzat ép ésszel nem magyarázható döntése (Itt olvasható ) mondta fel a szerződést. A tulajdonos itt szándékosan tette tönkre saját cégét, az ügyvezetőnek pedig vagy le kellett volna mondania, vagy mindent megtennie az általa vezetett cég tönkretétetle ellen – hiszen a cégnek érvényes, biztos piacot adó szerződése volt

Ennél is aljasabb részletek vannak egy másik, elsőre nem túl izgalmasnak tűnő dokumentumban. Az önkormányzat határozatban állapítja meg a közétkeztetést végző cégeknek juttatott díjakat  (Itt olvasható). Érthtetlen (vagy nagyon is érthető), hogy a Bánki-féle cégnek ugyanazért a feladatért 20 százalékkal többet ad, mint saját cégének (aki két intézményben még szolgáltat) (az étkeztetés költsége két  tételből, a nyersanyagból és a rezsiből áll. A nyersanyagot a szülők fizetik, a rezsiköltséget az önkormányzat. Utóbbit a nyersanyag költség százalékában adja meg a rendelet- A Bánki.féle cég 107-110 %ot kap, a szeszárdi cég csak 90 százalékot.

A város tehát veszteségbe hajszolta saját cégét azzal, hogy az étkeztetést egy fidesz közeli cégnek adta, majd ugyanennek a cégnek jóval többet fizet ugyanazért a feladatért, mint a sajátjának.

De mindez a kisebb baj. A nagyobb baj, hogy az ételek minősíthetetlenül rosszak, de legalább keveset kapnak belőlük a gyerekek. Az indulás idején a “csúcs” az volt, amikor a gyerekeim köveket találtak az ebédben…

Bohóc beszerzések

2018. augusztus 29.
Eddig a kormány mindig azzal védekezett, hogy szerintük minden rendben volt és bíróságon perelnek azért, hogy drágábban vehessenek orvosi eszközöket az elcsalt közbeszerzéseken.

(tovább…)

Online jegyekre várva

2018. augusztus 16.

Bábu vagy – avagy a pofátlanság határai

2018. augusztus 8.

Névtelen levelekkel nehéz mit kezdeni, azonban a BME Gépészmérnöki Karának egy oktatója egy egyszerre hihetetlen, mégis nagyon életszerű történetet írt le, ami ha igaz,

Palkovics miniszternek még a mostani, következmények nélküli világban is azonnal le kell mondania.

Íme a levelek »»»

Márpedig a kérdésemre az EMMI-től érkező válasz illetve a BME kancellária törványtelen és felháborító, de sokatmondó hallgatása arra utal, hogy a bizarr történetnek vastagon van alapja és bizony akár teljességében is igaz lehet.

A felháborodott levél a Gépészmérnöki Kar oktatói nevében íródott.  Elmondták, hogy 2016-ban néhányukat felkérte az egyetem, hogy tervezzenek meg és gyártsanak le új, prototípus fejlesztő kisbútorokat a Pető intézet részére. Ezt ők meg is csinálták társadalmi munkában, azonban időközben tudomásukra jutott, hogy az EMMI ezért – Palkovics utasítására – 10 millió forintot utalt a munkáért a BME részére.  ( A levél írója szerint ebből 4 milliót a Pető Intézet igazgatójának utaltak át – Palkovics így rendezte valami régi adósságát.) A levélíró – naívan – Lázárnak és Orbánbak is küldött korábban levelet, az eredmény azonban csak annyi lett, hogy – az éppen most leváltott kancellár- berontott egy kari érzekezletre és megkérdezte ordítva, hogy jelentkezzen, aki anyagi elkenszolgáltatást kér a munkájáért.

Csak remélni tudtam, hogy a bizarr történet nem igaz, a sztori gyorsan rövidre zárható lett volna egy, az  EMMI-nek és a BME- nek küldött képviselői kérdéssel. Az EMMI válasza azonban megdöbbentő, elismerték ugyanis, hogy:
– 2015. dec. 31.-én (!!) valóban született tàmogatói döntés, amiben ilyen célból pénzt adtak
– 2016. március 9.-én ki is fizették az egyetemnek 10 milliót
– amit az egyetem 2016. augusztus 26.-án (tehát az oktatók kérdezősködése után) VALAMIÉRT VISSZAUTALT, mondván, hogy meghiúsult a projekt
– ezt az Oktatási Államtitkárság (Palkovics!) tudomásul vette, meg sem kérdezte, hogy miért történt ez

Mi van? Ezek szerint a névtelen levélnek nagyon is van alapja.

Ezután természetesen a BME-hez fordultam, szerettem volna megtudni, hogy:

 • miért utalták vissza a pénzt az Emmi-nek
 • fizettek-e ki ezen a jogcímen -immár BME költségvetésből –  pénzt valakinek (pl a Pető Intézet igazgatójának)

Az egyszerű kérdésre – TÖRVÉNYTELENÜL –  2 hónapja nem válaszol a Műegyetem. Így nyilvánosan kell megkérdeznem Palkovics minisztert:
– mit tud az ügyről
– igaz-e, hogy ő adott utasítást a megbízásra
– ha szükséges volt a feladat (új bútorok tervezése) és a BME nem csinálta meg, miért nem bízott meg mást, illetve ha megbízott, akkor kit?
– ismeri-e a Pető Intézet igazgatóját és volt-e feléje tartozása?

Ha a BME továbbra sem válaszol, akkor az eddigi információk alapján fogok feljelentést tenni, majd válaszolnak esetleg a nyomozóknak.

Dokumentumok:

közérdekű EMMI

scan_HÁ_2018.05.28

Minél rosszabb annál jobb?

2018. július 9.
2018. január 25-én Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének ülésén készült  (a jegyzőkönyv innen is letölthető: http://www.kardoskut.hu/wp-content/uploads/jegyzokonyvek/2018/2018_01_25_soros_jkv.pdf  ). Az ülésen megjelent a térség országgyűlési képviselője és beszélt a testületi tagokhoz. A jegyzőkönyv 13. oldalán az utolsó bekezdése szerint azonban csúnyán elszólta magát:
Ismerős a történet. Pusztaottlakán vannak a családi vállalkozásaim, egész jó jövedelemmel, ezért egy kicsi falu lakosságának figyelembe vételével magas az adóbevétele.
Családi vállalkozásai vannak Pusztaottlakán? Jó, persze, ezt mindenki tudja – de nyilvánosság előtt ezt eddig mindig  tagadja.
A képviselői vagyonnyilatkozatában ugyanakkor nem szerepelnek ezek a bizonyos “családi vállalkozások”. Kizárólag a Magyar Termés TÉSZ-ben meglévő tulajdoni részét tünteti fel (amelyik egy csődbe ment vállalkozás és amelyik ügyében 970 milliós kárral csalás miatt nyomoznak  https://24.hu/kozelet/2017/06/09/973-millio-forint-kart-okozott-a-fideszes-simonka-cege/ )
Emiatt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezek Simonka ellen (bár nem hiszem, hogy ettől különösebben megijed)
Az az “egész jól menés” pedig azzal a módszerrel történik, hogy a Simonka köreihez tartozó (rokonok, üzlettársak által vezetett) alapítványok, cégek, szövetkezetek  sora megnyer óriási EU pályázatokat, majd a Simonka-csoport cégeit (illetve ugye most már tudjuk, hogy sajátjaiként tekint rájuk) bízza meg a munkával. Korábban számos ilyen példát bemutattunk, kedvencem a 20 milliós dinnye -és paprikakóstoltatás)

http://www.korrupcioinfo.hu/simonka-a-del-bekesi-dinnyemagus-ujabb-kalandjai/

Sajnos nagyon könnyen lehet, hogy az új ciklusban lesz arcbőr elég ahhoz, hogy a módszer folytatódjon.  JÖN UGYANIS A CALENDULA TERV  ( Videó)

A még nagyobb elszólás
 

Simonka a következőket mondja a videón: er fővel csökkent a lakossága száma.” Majd kicsit később ezt mondja:

“… egy olyan programot tudjunk letenni az asztalra a kormányzat számára, amivel be tudjuk bizonyítani, hogy külön-külön az elmúlt időszakban nem sikerült megállítani a hátrányos helyzetbe zuhanást, egyre rosszabb helyzetben vagyunk itt Dél-Békésben.”
Simonkáék tehát több fázisban költötték el egy üzletviteli tanácsadó hálózat segítségével (több korrupcióinfó témája volt ennek a hálózatnak a tevékenysége) a TÁMOP felzárkóztatási célú milliárdjait, de semmi látszata nincsen. S cinikus módon ennek a sikertelenségével (amelyek mögött korrupciógyanús pénzlenyúlások voltak) kampányolt a kormánynál azért, hogy az új EFOP-os programokból is ők részesüljenek, de most már nem településenként, hanem koncentráltan. Ez lehetett az egyik fő oka, hogy bekényszerítette a Calendulába az önkormányzatokat.

Az, hogy calendula tényleg indul, kicsit kétséges ugyan, mert -bár néhány hete még meg voltak, sorra tűnnek el a hivatkozások- pl itt:  http://calendulaterv.hu/ ). mindenesetre  a rengeteg bizarr EU projektből most csak hármat emelek ki, ebből egyébként látszik, hogy a párszáz lakosú, néhány utcából álló település, PUSZTAOTTLAKA AZ ALFÖLD FELCSÚTJA. Talán ezek közül a legnehezebben érthető a TERMELŐI PIACTÉR KIALAKÍTÁSA   70 MILLIÓ FORINTÉRT (ebből a pénzből egyetlen boltépületet újítanak föl, ha itt is Simonka cégei nyernek, akkor persze érthető a dolog)

Békés Megyei Kitörési Pont Kft.többségi tulajdonosa Pusztaottlaka Önkormányzata, kisebbségi tulajdonosa pedig a Pusztaottlaka Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány. Kuratóriumi elnök Tóth Pálné (Simonka nővére), tagok: Mazula László, Szász Erzsébet (Simonka üzlettársai)
 
OP-1.1.1-15-BS1 – Ipari parkok, iparterületek fejlesztése
Pusztaottlaka
BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Ipari területek fejlesztése Pusztaottlakán
2017.05.01450 000 000TOP-1.1.2-16-BS1 – Inkubátorházak fejlesztése
Pusztaottlaka
BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Technológiai inkubátorház kialakítása
2017.12.20100 000 000TOP-1.1.3-16-BS1 – Helyi gazdaságfejlesztés
Pusztaottlaka
BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Termelői piactér kialakítása Pusztaottlakán
2018.02.1575 000 000
Támogatási kérelmünket a minden megyén belüli jogosult számára elkülönített indikatív keretösszeg terhére kívánjuk benyújtani. A pályázatban érintet fejlesztendő épület Pusztaottlaka településen a 150 helyrajzi szám alatt található, jelenleg is boltként funkcionáló területen helyezkedik el. Jelenleg több funkcióval üzemel. Üzlethelységek, raktárak, eszköztárak, iroda, szociális blokkok (öltözők, vizesblokkok) találhatók benne. Található az épület mögött egy üzemelő hídmérleg, melyet a pályázat keretéből szeretnénk felújítani. Alapjában véve az épülettel szerkezeti / állékonysági probléma nincsen. Az épület főleg nagyméretű tömör téglából készült 50cm külső és 30, 15cm belső falvastagságokkal. A vakolat több helyen levált a falakról és helyenként só kivirágzás látható. Több részen már javítások is megfigyelhetők. A falakat valószínűleg speciális lélegző és a sók tárolására alkalmas vakolattal kell ellátni helyenként! A vakolat javítása után homlokzati hőszigetelés kerül az épületre, az energetikai számítások szerinti megfelelő vastagságban. A lábazaton zárt cellás xps lábazati hőszigetelés, a lábazattól az eresz csatalakozásig pedig eps homlokzati polisztirol hőszigetelés. A homlokzati nyílászárók részlegesen műanyag és vegyes nyílászárók. Az összes nyílászáró korszerű műanyag nyílászáróra lesz cserélve, valamint egy darab új ajtó betervezése is szükséges. A födémek avult állapotban vannak, a meglévő falak tetejére összefogó koszorú készül, új födémrészekkel. Itt szintén az energetikai számításoknak megfelelő vastagságban szálas hőszigetelés kerül elhelyezésre, alatta szükség szerint pára záró vagy pára fékező, felette pedig egy vízzáró fólia beépítésével. A tetőszerkezetek fából készültek, épületrészenként égetett kerámia cserépfedéssel. A fa fedélszékek statikailag rossz állapotban vannak, a gerincek, vápák, ereszek görbék, a tetősíkok hullámosak, így ezek teljes cserére kerülnek. A bádogos szerkezeteket szintén cserélni kell. A belső terekben régi metlaki és egyéb kőburkolat a jellemző. A pályázati felújítás keretein belül az épületben új kerámia padlóburkolatok kerülnek kialakításra a funkciónak megfelelő magasságú kerámia kísérő lábazattal vagy egyéb magasságú kerámia falburkolattal a szociális és vizes blokkokban. A burkolatlan falfelületeken vakolatjavítás, festés előkészítés (gletelés) és festés szükséges! A belső épületgépészet (elektromos hálózat) is felújításra kerül a szükséges mértékben. A jelenleg meglévő faszerkezetes előtető rész elbontásra kerül. Az új tető síkot meghosszabbítva új elárusító helyeket alakítunk ki az épület három oldalát körbevéve (mobil asztalok kihelyezésével). Az épület folytatásaként új vizes blokkot alakítunk ki, mely magába foglalja a női, férfi és akadálymentes WC helységet, valamint két iroda helységet. A jelenlegi mosdók jogszabályoknak megfelelő felújítása nem lehetséges, ezért ezek elbontásával növeljük a belső elárusító hely területét. A meglévő fűtési rendszer korszerűsítésre kerül. Az épület kiegészül a jogszabályoknak megfelelő parkoló helyek mennyiségével, melyek véglegesítését az 1. mérföldkő eléréséig tervezzük. A területen további parkosítást, terület rendezést, vízvételi hely kialakítását, térburkolatok létesítését (mely alkalmas teherautó forgalomra), az épületrészek akadálymentes megközelítéséhez szükséges útvonalak kialakítását tervezzük. A termelői piactér működéséhez szükséges eszközök beszerzését a pályázat keretében tervezzük, mely eszközök szükségesek a létesítmény funkciójának megfelelő működtetéséhez. Az épületen eszközölendő felújítások pontba szedve: – falszárítás és vakolatjavítás – homlokzati és lábazati hőszigetelés, vékony vakolás, festés – homlokzati nyílászárók cseréje – épület körüli burkolatok felújítása, új térburkolat kialakítása – födém hőszigetelés – tetőszerkezet és tetőfedés (cserépfedés) cseréje – bádogos szerkezetek cseréje – épületgépészet felújítás, korszerűsítés – belső padlóburkolatok és falburkolatok teljes cseréje – belső vakolt falfelületek javítása, újrafestése – új mosdók kialakítása, 2 iroda helység kialakítása – folytatólagosan előtetők kialakítása – hídmérleg felújítása – parkoló helyek kialakítása – parkosítás, terület rendezése – vízvételi hely kialakít

Tovább lopnának az egészségügyből

2018. június 28.
A kórházak beszerzéseit ellátó Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem tud hibázni, illetve szinte csak azt tud. Újabb, sterilizátor berendezéseket érintő közbeszerzését minősítette ugyanis törvénytelennek a Közbeszerzési Döntőbizottság (itt letölthető:
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/dbhatarozat/portal_300934/) 
A bizottság 2 millió forintos büntetést is kirótt, bár ettől nem hiszem, hogy nagyon megrettennének.
A törvénysértő közbeszerzésben Mészáros Lőrinc üzlettársának tanácsadó cége tevékenykedett.
Korábban már beszéltünk arról, hogyan akartak dupla áron lélegeztető gépeket vásárolni, vagy pl. hogyan akarták a laborgépek beszerzését törvénytelenül manipulálni , összesen már 100 milliós büntetésnél tartanak. (http://korrupcioinfo.hu/ugyek/egeszsegugy/Haldoklotol_lopni.html
http://www.korrupcioinfo.hu/KI/korrupcioinfo/milliardos_megoldasok/)

Tudjuk, hogy a kórházi fertőzések mekkora problémát okoznak, ezért különösen visszatetsző, hogy ezen közbeszerzés az uniós  Zalaegerszegi Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum sterilizáló berendezésének  célozta volna mintegy 130 millió forint értékben, de már az ajánlattételi felhívást is megsemmisítették. A határozat szerint “A Döntőbizottság álláspontja szerint az ajánlatkérő súlyos jogsértést valósított meg azzal, hogy jogsértően határozta meg a beszerzése tárgyát, tartalmát és az értékelés szempontját,” “A Döntőbizottság figyelemmel volt arra is, hogy az ajánlatkérővel szemben többször állapított meg már jogsértést e törvény alapján, valamint arra, hogy a beszerzés uniós forrásból finanszírozott, ezért a jogsértéshez más szerv eljárásában a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció kapcsolódhat”

Gyalázatos dolog a haldokló egészségügy uniós pályázatain nyerészkedni, itt ez történt. A tettes az ÁEEK, azonban ITT IS MEGJELENNEK AZ EU ELLENŐRÖK ÁLTAL NAGYON KOMOLYAN SÉRELMEZETT KÖZBESZERZÉSI TANÁCSADÓK, jelen esetben a Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. lehetett az, aki ezt a csalást előkészítette.  ENNEK A CÉGNEK A TULAJDONOSA DR. ANTAL KADOSA, AKI EGÉSZEN KÖZELI KAPCSOLATOKAT ÁPOL MÉSZÁROS LŐRINCCEL ( https://index.hu/gazdasag/2017/06/19/gazszer_sc_-_meszaros_lorinc_11_fos_szupercsapata/)   ÉS TÖBBEK KÖZÖTT AZ OCSMÁNY PROPAGANDATÉVÉT MŰKÖDTETŐ A TV2 zrt IGAZGATÓSÁGÁBAN IS BENNE VAN VAJNA ANDRÁS GYÖRGY MELLETT . Azt is tudjuk, hogy az ÁEEK horribilis pénzzel tömi ki Lőrinc barátját (https://24.hu/belfold/2018/01/12/szazmilliokat-fizet-a-korhazfenntarto-meszaros-bizalmasanak/)  A linkelt cikkből is kitűnik, hogy most már a Provital Zrt. is Kadosához került, ez a két cég párban pályázott és nyert az NFP által kiírt 5.000.000.000,-Ft-os közbeszerzési tanácsadói tenderen is, más ismert cégekkel együtt.

A közbeszerzési csalások lényege, hogy a versenytársakat szándékosan kizárják. Ennek többféle módja lehet. A mostani projektben az egyik legrégebb és legprimitívebb módszert használták: a beszerzendő árura annyira részletes leírást adtak, hogy csak egyetlen cég termékei feleltek meg.

Biztosra mentek, a fellebbező cég összesen 16 példát talált, ahol indokolatlanul korlátozták a versenytárs termékeket,  (kérelmező szinte minden kérelmi eleméhez odaírta, hogy az egyes feltételek meghatározásával minden esetben a Steelco Hungary Kft.-t akarták jogszabálysértő módon preferálni a GETINGE nevű külföldi gyártó termékeivel szemben. ) ezek közül példák:

2. kérelmi elemmel érintett minimumfeltétel előírása indokolatlanul és eltúlzott mértékben korlátozta a versenyt, figyelemmel arra, hogy azáltal gyakorlatilag azonos gyártmányú 8 STE kapacitású autoklávok és a műszermosogatók voltak érvényesen megajánlhatók,  ( A STERILIZÁTORNAK UGYANOLYAN PIKTOGRAMMOKAT KELLETT HASZNÁLNIA? MINT A MOSÓGÉPEKNEK)
3. A Döntőbizottság megállapította, hogy az ajánlatkérő valós indok nélkül nem biztosította az egyenlő esélyű megfelelő ajánlattételt a 4 STE kapacitású gőz-, gőz-formaldehid sterilizáló készüléknek a beszerzés tárgyakénti meghatározásával, ezért az ajánlatkérő megsértette a Kbt. 50. § (4) bekezdését. (CSAK KISEBB KÉSZÜLÉKET ENGEDETT MEG, A NAGYOBBAT KIZÁRTA)
4. Döntőbizottság azt vizsgálta meg, hogy jogszerűen írt-e elő minimumfeltételt az ajánlatkérő arra, hogy az UH tisztító berendezés termosztáttal szabályozható hőmérsékletbeállítási tartománya min. 70 ℃ legyen. A kérelmező a kérelmét arra alapította, hogy a készülék felhasználási céljára tekintettel indokolatlan és túlzottan magas a 70 ℃-ig történő szabályozhatóság előírása. Megállapította: A műtéti eszközök vérrel és egyéb szerves anyagokkal szennyezettek, és a szennyeződés biokémiai tulajdonságára tekintettel az ilyen eszközöket 50 ℃-nál melegebb vízben nem mossák. A hőérzékeny anyagok mosásánál/sterilizálásánál beállított hőmérséklet max. 60 ℃  (TELJESEN FELESLEGESEN KÉRTE, HOGY 70 c RA IS ÁLLÍTHATÓ LEGYEN AZ ULTRAHANGOS MOSÓBERENDEZÉS)
5. Döntőbizottság azt vizsgálta meg, hogy az ajánlatkérő jogszerűen határozta-e meg a 8 STE kapacitású gőzsterilizáló autoklávokra „Az ajtótömítés kerete hegesztés nélküli kivitelben készül. Előny a megléte.” értékelési alszempontot  A Döntőbizottság egyetértett a kérelmezővel abban, hogy az ajtótömítő gumi élettartamának hossza nem áll összefüggésben az azt fogadó vályú kialakításának hegesztett vagy hegesztés nélküli megoldásával. (TELJESEN FELESLEGES MŰSZAKI PARAMÉTER)
6. a Döntőbizottságnak abban kellett állást foglalnia, hogy az ajánlatkérő jogszerűen határozta-e meg a 8 STE kapacitású gőzsterilizáló autoklávokra a „Könnyű szervizelés érdekében a vákuumszivattyú beépített sínrendszeren kihúzható a készülék elé. Előny a megléte.” értékelési alszempontot. A kérelmező arra hivatkozott, hogy az előírás indokolatlanul versenykorlátozó, az alszempont meghatározásával egy gyártót részesített előnyben. Indokolása szerint a könnyű szervizelhetőség szempontjából a valódi előnyt az jelenti, hogy a mintegy 80 kg tömegű vákuumszivattyú beépített sínrendszeren keresztül kihúzható. Az már semmilyen előnyt nem jelent, hogy a főalkatrész a készülék elé, nem pedig a készülék mellé húzható ki. ( OLDALRA VAGY ELŐRA HÚZHATÓ KI SZERELÉSKOR A SZIVATTYÚ – TELJESEN FELESLEGESEN ÍRTA ELŐ, HOGY ELÖL LEHESSEN KIHÚZNI)
Az előzetes vitarendezési kérelmet egyébként az ÁEEK minden pontban elutasította (vagyis nem volt együttműködő), sőt éppen a KDB indokolásából derül ki, hogy a HOGE Kft. szakmai érvekkel alátámasztott kérelmi elemeit úgy utasította vissza az ÁEEK, hogy gyakorlatilag kamuzott az előírások szükségességét érintően.
 
AZ ÜGY IS JÓL MUTATJA, MIÉRT VAN SZÜKSÉG EU ÜGYÉSZSÉGRE ÉS MIÉRT KELL EZÉRT EGYMILLIÓ ALÁÍRÁST ÖSSZEGYŰJTENU. A KORMÁNY AZZAL SZOKOTT VÉDEKEZNI AZ ÁEEK ELKASZÁLT ÜGYEINÉL, HOGY LÁM, MŰKÖDIK AZ ELLENŐRZÉS. ÁM AZ, HOGY SOKADSZOR BUKNAK LE ÉS FOLYAMATOSAN PRÓBÁLKOZNAK, ÉPPEN AZT BIZONYÍTJA, HOGY MEM FÈLNEK A FELELŐSSÈGREVONÁSTÓL. Az Eu ügyészséghez csatlakozás  nyilvánvalóan változtatna ezen!

A klónozott milliók

2018. június 14.

Az alábbi ügyben az OLAF is  csalást állapított meg és a magyar ügyészség is nyomozgat – ezek viszont nemigen okoznak álmatlan éjszakát Orbánnak. Egyetlen dologtól tartanak igazán: az európai ügyészségtől – EZÉRT FONTOS, HOGY GYŰLJÖN ÖSSZE EGYMILLIÓ ALÁÍRÁS AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ CSATLAKOZÁSRÓL.

Homolya Róbert eltűnt, legalábbis az új államtitkárok listájáról hiányzik. Lázár korábbi legfőbb bizalmasa, az uniós pályázatok mindenható ura, az egyik legbefolyásosabb közbeszerzési “tanácsadó” cég korábbi tulajdonosa volt. Egy korábbi – általa bagatellnek minősített – ügy miatt korábban már veszélybe került a magyar adófizetők 3,3 milliárdja egy összeférhetetlenséget megállapító OLAF jelentés után. (https://24.hu/kozelet/2018/02/14/itt-az-ujabb-olaf-vizsgalat-homolya-robert-bagatell-ugye-33-milliardba-kerulhet-nekunk/)

Most újabb, korábbi cégét érintő ügyet találtunk,

ahol az OLAF “megállapítást tett”, tehát csalás gyanúja miatt intézkedést kért az ügyészségtől, valamint 75 millió visszafizetését tartja indokoltnak. Azt, hogy létezik ilyen határozat, a választások előtt nagy nehezen tudtam Poltéktól kicsikarni. A választ és az abból készült táblázatot csatoltam.

 A válasz szerint a NAV Bűnügyi Főigazgatóság  Központi Nyomozó Főosztálya 198/2015 bü. szám alatt  ny*74.094.176,-Ft* különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz. A válasz semmilyen támpontot nem adott az ügy lényegéről, a csatolt táblázatból látszik, hogy látszólag semmilyen összefüggés nincs a különböző projektek között – egy sor szekszárdi, kaposvári egészen eltérő tárgyú projekt, vasúti fejlesztések, “szervezetfejlesztés” 127 önkormányzatnál stb.

Halandó ellenzéki tehát elvileg nem tudhatná, mi történt itt, azonban minden jel arra mutat, hogy a közös kulcsszereplő a Provitál Kft. és ami történt az a faék egyszerűségű csalás:  az állam kétszer fizetett ugyanazért a munkáért. A szekszárdi ügyek ugyanis azok a projektek, melyekben korábban feljelentést tettem emiatt. Az történt ugyanis, hogy Szekszárd minden évben  közbeszerzési eljárások TELJESKÖRŰ lebonyolításával bízta meg a Provitál Kft-t, nem is túl sok pénzért (évi 15-20 millió forintért). Azonban az egyes EU-s projekteknél (pl Öveges program, óvodaépítések) UGYANEZT A CÉGET MÉGEGYSZER MEGBÍZTA AZ ADOTT PROJEKT KÖZBESZERZÉSEINEK BONYOLÍTÁSÁÉRT. Még arra sem figyelt, hogy az új szerződésekbe valami mást tartalmat írjon be, gyakorlatilag szóról szóra átemelte az éves szerződések feladatait. Ezzel Homolya cége szerződésenként mintegy 5 millió forinttal károsította meg az EU-t, hiszen ugyanazért kért mégegyszer pénzt, ez nettó csalás.  Ebből sejthető volt, hogy a többi történetnél is hasonló dolog történhetett, póbaképpen kikértük a kaposvári szerződéseket (csatolva). Ebből valóban az látszik, hogy a Provitál Kft. KAPOSVÁRON IS KÉTSZER KAPOTT PÉNZT GYAKORLATILAG UGYANAZÉRT.

Ijesztő, hogy Polt válasza szerint száznál több önkormányzatnál, de a Gyesevnél is történhetett hasonló dolog. Az ügy annak fényében súlyos dolog, hogy Homolya személye miatt ez a “bagatell” összeg is a legmagasabb kormányzati körökig vezet.

Ki kell emelni ismét:  az, hogy Magyarországnak ezért 75 milliót vissza kell fizetni, csak kis kacajra serkenti a Fideszt, hiszen a pénzt nem ők, nem a Provitál Kft, hanem az adófizetők fizetik vissza. Attól sem nagyon félhetnek, hogy a NAV nyomozói nyomozgatnak. Az EU ügyészség lehet az igazán aggasztó számukra, hiszen AZ az ügyészség máshogy fog dolgozni, mint EZ. Azért mégis lehet zavar az erőtérben, hiszen úgy tűnik, Homolya csendben eltűnt.

Dokumentumok:

olaf_ugyek

Polt_valasz

Provital_szerzodesek1 Provital_szerzodesek2 Provital_szerzodesek3 Provital_szerzodesek5

Jól élnek a szegénységből

2018. május 30.
Újabb érv az EU ügyészséghez csatlakozás mellett – Simonka körzetében (is) egészen szemtelen módon gyakorlatilag lemásolják a korábbi “szegénységellenes”, de a valóságban csak szemtelen pénzlenyúló programokat. 
A korrupcióinfó alaptémája ez a közbeszerzés:  http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_6119_2018/ :  a Dél-Békési Kistérségi Társulás  21 RENDEZVÉNY SZERVEZÉSÉNEK SZAKÉRTŐI TÁMOGATÁSÁT (NEM A RENDEZVÉNY LEBONYOLÍTÁSÁT!!!) VÁLLALTA ÖSSZESEN 20501800 FORINTÉRT.

 

AZAZ NAPI 1 MILLIÓ FORINTÉRT A SZEGÉNYEK FELEMELÉSE ÜRÜGYÉN
A kiírás szerint ezeknek az eseményeknek a szervezését kell szakértőként szervezni ” Események: A komplex felzárkóztató program célja a lakosság és a szakemberek teljes körű tájékoztatása, szakemberek felkészítése, közösségformálás a konferenciák, workshopok, műhelyekek, nyílt napok, látványórák, szakmai egyeztetések, sport napok, családi napok, közösségi programok szervezése révén. Mennyiség összesen: 21 nap (21 darab) “
 
-A közbeszerzés körülményei azért is elképesztőek, mert ezt a pénzt nem helyi szakemberek, hanem budapesti cégek kapják
-egyetlen ajánlatból kiválasztva
-az eredetileg becsült értékkel forintra pontosan megegyező értékű ajánlattal
-úgy, hogy évekkel ezelőtt nagyon hasonló kamu “programokon” kaszáltak már százmilliókat ( http://www.korrupcioinfo.hu/KI/korrupcioinfo/nesze-semmi-fogd-meg-jol-voldemort-szolgai-bekesben-is/ pl itt : http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_21074_2015/ )
A konzorcium nem csak ebben az egy közbeszerzésben volt EGYETLEN AJÁNLATBÓL nyertes, hanem összesen 100 millió forint értékben nyertek erősen megkérdőjelezhető hasznosságú címeken pénzeket, ezeket a CSATOLT TÁBLÁZAT tartalmazza, érdemes megnézni
-ezek közül a legkirívóbb 44 736 0000 forintért  A MARKETING KOMMUNIKÁCIÓ SZAKÉRTŐI SEGÍTÉSE (tehát nem maga a kommunikáció). 596 SZAKÉRTŐI NAPOT VÁLLATAK NAPI  76 EZER FORINTÉRT OLYAN FALVAKBAN, AHOL A LAKOSSÁG NAGY RÉSZE ENNÉL HAVONTA KEVESEBBET KAP
Hogy mennyire komolytalan az egész, egy valószínútlenül KEVÉS összeget ( 150 ezer forint) erre költenek :))
Informatika: Informatikai adatbázisrendszerek és oktatási rendszerek fejlesztését támogató szakértői szolgáltatások. Olyan komplex, internet alapú, több platformon is működő informatikai rendszerek kifejlesztéséhez szükséges szakértői szolgáltatások, amelyek révén egyedülálló módon nyílik lehetőség az adott intézmény, térség, terület (akár több ezer ember) egészségügyi adatainak elemzésére, és ez alapján tanácsadás nyújtására. A szolgáltatás hozzájárul a térség hátrányos helyzetű lakosainak egészségi állapotának javításához, ezáltal munkaerő-piaci versenyképességének javításához, majd ezen keresztül a komplex felzárkóztatáshoz, hosszú távon a foglalkoztatási szint emelkedéséhez.
Mennyiség összesen: 5 nap

A fantasztikus projektek EFOP-3.9.2-16 – Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben nevű program keretében valósulnak meg. Összesen 25 milliárd forintot kap 50 önkormányzat. Ha ők is ilyen módon költik el ezt a horribilis pénzt, az gyalázat. Mindenesetre igyekezni fogok utánajárni, az alábbiak már az eddig elmondottak mellett is ezt sejtetik:

Családban marad

2018. május 24.
Fajszi Lajos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselō volt. Ō és családtagjai 5 trafikot szereztek az egyik leggyalázatosabb fideszes csalásban. Azonban nem csak a trafikokat köszönhetik a Fidesz kormánynak, hanem több takarító céggel is rendelkeznek, melyek több százmilliós megrendelésüket az államtól kapják. http://m.hvg.hu/gazdasag/20150617_Trafikosztasnal_fekudt_jol_most_meg_takar

Amit viszont most találtam, az viszont a szemtelenségnek új szintje. A család négy  TAKARÍTÓCÉGE UGYANIS AZ ELMÚLT NÉGY ÉVBEN ÖSSZESEN 135 MILLIÓ TÁMOGATÁST KAPOTT GYAKORNOKOK KÉPZÉSÉRE. Az alábbi adatok, szöveges beszámolók és a csatolt fotók a http://palyazat.gov.hu oldalról származnak. Ezek alapján a következő megállapítások és kérdések tehetőek:

Miért kell 40 évnyi átlagbért kifizetni egy család vállalkozásainak néhány TAKARÍTÓ ÉS PARKGONDOZÓ és adminisztrátor gyakorlati képzésére?

–  A korábbi TÁMOP projektekről nem derül ki, hogy hány ember “gyakorlatát” finanszírozták, mert ott csak képi “dokumentáció” érhető el. A GINOP projekteknél azonban megtudunk részleteket is: Az F&F kft pl 20 milliót kapott 3 TAKARÍTÓ 2 PARKGONDOZÓ ÉS 2 ADMINISZTRÁTOR gyakorlati képzésére. Azaz EGYETLEN TAKARÍTÓ KÉPZÉSÉT 3 MILLIÓVAL TÁMOGATTA AZ EU!!. Ebből a pénzből három ember elvégezheti az ELTE egy fizetős szakát vagy a legdrágább fizetős egyetemen, az állatorvosin is elvégezhet 3 félévet

– A pénz egy részéből a vállalkozásnak amúgy is szükséges gépeket (pl 5 millióért takarítógépet, vagy fűnyírókat) vásároltak, ezekre nyilván amúgy is szüksége volt a vállalkozásnak, de álságos, hogy “gyakornoki programba” csomagolják.  A kedvencem azoban a 4  pénzügyes/adminisztrátor gyakornoknak beszerzendő géppark: 2 db Apple iMac MK462 All in One számítógépből, nettó érték: 968.480,- Ft/db, és 1 db Konica-Minolta bizhub C227 digitális színes másolóból, nettó érték: 985 ezer Ft tevődik össze. Meg is indokolják : “Ezen eszközök a fiatalok elsődleges munkavégzését biztosító alapeszközök, melyek nélkül jövedelemtermelő munkát nem tudnának végezni”

 

-Az, hogy az összesen 100 milliót érő TÁMOP projektek hány és milyen “gyakornok” alkalmazását jelentették, az nem tudható, mert a nyilvános adatbázis csak “képi dokumentációt” tartalmaz. Azonban a KÉPEK TÖBBSÉGÉBEN A FAJSZI CSALÁD TRAFIKJÁBAN MOSOLYGÓ TRAFIKOS GYAKORNOKOK MOSOLYOGNAK :(((( (egy képen egy kondi-gépet szerel össze egy szaki a család tornatermében – ez egy konditeremszerelő gyakornok lehet) A képek alapján a 25-25 milliós projektekben sem “képezhettek ki” 10-10 “gyakornoknál” többet – TEHÁT AZ EU KB 2.5 MILLIÓ FORINTTAL TÁMOGATTA A TRAFIKOS “GYAKORNOKOK” KÉPZÉSÉT.
– A TÁMOP projektben mintegy 1200 vállalkozás kapott pénzt gyakornokok foglalkoztatására. Azonban többségük nagyságrendekkel kevesebbet (2-3 milliót) kapott és feltételezhetően nem pályázott egyetlen család több cég nevében

– a Család 4 hasonló profilú vállalkozást tart fent, ebből az egyik (ingatlankorzo kft) egeszen minimális forgalmú. (TÖBBET KAP “GYAKORNOKOKRA”, MINT A TELJES ÉVES FORGALMA. ) Ez viszont alkalmas arra, hogy négyszer vegyen fel támogatást

Ezért van szükség EU ügyészségre, hiszen a magyar ügyész nyilvàn mindent törvényesnek mond majd…EZ AZ EGÉSZ MÉLYEN FELHÁBORÍTÓ, HISZEN EZ A PÉNZ NAGYON FONTOS CÉLOKRA, VALÓDI SZAKKÉPZÉSRE IS FORDÍTHATÓ LETT VOLNA. DE A MOCSKOS SOROSISTA BRÜSSZELITÁK INKÁBB A TRAFIKOS GYAKORNOKOKNAK ADJÁK A PÉNZT, UGYE :((

Kamerából jobb a több…

2018. május 17.

Az idő múlása

2018. május 3.

Korábban feljelentést tettem amiatt, hogy több száz km-re levő  falvakban ugyanazt a három kamu budapesti céget hívták meg sokmilliós kamu “egészségmegőrző” projektekre. Persze egyik cégnek sincsen semmi közzé az egészségügyhöz, annál inkább a Mengyi-ügyhöz.

A “győztes” cég konkrétan a Voldemort sztori főszereplője, Public Sector Kft volt. A feljelentést azért tettük, mert nyilvánvalóan nem lehettett a véletlen, hanem csak a közbeszerzéseket központilag manipuláló csalás eredménye az, hogy három különálló, távoli faluban

ugyanezeket a svindlereket hívják meg.

A konkrét magyarázatot is megtaláltuk: Mengyi Roland, Simonka György (dél-békési) és Varga Gábór (dél-mezőföldi) fideszes politikusok ugyanis egymás mellett ültek a parlamentben. Ezekről az ügyekről korábban itt írtunk:

Simonka a dinnyemágus

A legszegényebbek lenyúlása 

Az ügyben -furcsa módon- el is indult a nyomozás  és furcsa módon az előszőr nyomozó rendőrség dolgozott is az ügyön . Bár az ügy lényegét, a három jómadár által kézivezérelt közbeszerzést nem vizsgálta- egészen konkrét visszaéléseket is talált. Nem furcsa módon- azonban az ügyet átrakosgatták a NAV-hoz ahol aztán  “eredménytelenül” zárult a nyomozás. Ez már nem lenne meglepő,  de az az egészen egyértelmű csalás, amit a nyomozók találtak és az, ahogyan ennek ellenére volt képük vádemelés nélkül lezárni az ügyet, az azért még újdonság értékkel bír (Dokumentumok a bejegyzés végén).

Cecén és Lajoskomáromban is KIFIZETTEK FILLÉRRE PONTOSAN UGYANNNYIT A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI BETEGKLUB MÓDSZERTANÁra 198 000 ft+ÁFA, az EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA MŰKÖDÉSI RENDJÉNEKkidolgozására 2 242 500 + ÁFA összeget. A KÉT FALUBAN A PUBLIC SECTOR KFT SZÓRÓL SZÓRA UGYANANAZOKNAK A TANULMÁNYOKNAK A “MEGÍRÁSÁRA”  SZÁMLÁZOTT LE FILLÉRRE MEGEGYEZŐ ÖSSZEGET, ráadáasul a számlák kiállításának és leigazolásának a dátuma is megegyezik. A bombameglepetés azonban az, hogy a “bűnüldöző szerv” szerint eredménytelen a nyomozás… A  NAV szerint ugyanis a tanulmányok írására munkaórákat lehetett elszámolni, de azt az IDŐ MÚLÁSA MIATT nem lehet megállapítani, hogy valójában melyik tanulmányra mennyi munkaórát fordítottak.  Pedig -az idő múlása ellenére – én megmondom pontosan, hogy az egyik kamu tanulmányra valamennyit, a másikra pedig (a kinyomtatáson kívül) SEMENNYIT.  Utóbbi  pedig maga a költségvetési csalás klasszikus esete.

Persze az igazi botrány az, hogy az ügy mögött nyilvánvalóan a három egymás mellett ülő parlamenti képviselő, Mengyi Róloand, Simonka György és Varga Gábor álltak, de ezt a nyilvánvaló összefüggés ellenére el sem kezdték nyomozni. Mégis felháborító, hogy amikor véletlenül belefutnak egy menthetetlen csalásba, egyszerűen hülyének tetteti magát a NAV azért, hogy a fő bűnösöket elengedje az ügyből.  Egyre valószínűbb, hogy az EU végleg megelégelte a magyar korrupciót . Ha így lesz, az ilyen “bűnöldözés” lesz az egyik legfontosabb indok.

Dokumentumok:

NAV_feljelentés_áthelyzés

NAV_dél békés

Központi Nyomozó Főügyészség_feljelentés dél békési

BRFK_válasz

Határozat a nyomozás megszűntetéséről

Patyi, a bátor

2018. április 25.
Patyi vezette “Nemzeti” “Közszolgálati” Egyetem  a törvényes két hét helyett két hónap alatt válaszolt néhány egyszerű kérdésemre. (valaszlevel)
A korrupcióinfókon többször bemutattuk az NKE egészen elképesztő pénzszórásiról, a két, összesen 30 milliárd forintot érintő “Közszolgálat fejlesztő” operatív programról. Az ügyben az EU inspektorai intenzív vizsgálatot folyttnak és a feljelentésem alapján NAV nyomozás is indult költségvetési csalás gyanúja miatt. Az előzmények itt olvashatók:
http://www.korrupcioinfo.hu/KI/korrupcioinfo/nke_eu/

Az első kérdés a horribilis összegekért bérelt ÁLLAMI INTÉZMÉNYEK bérletére kérdezett, ugyanis az intézmény honlapján idéntől már nem tüntették fel a szerződéseket.  Az adatigénylésben elismerték: bár eredetileg 2018 dec 31-ig kötötték meg a bérleti szerződéseket a kormányhivatallal (!),  idén januártól már nincsenek kifizetések!  A válasz szerint ugyanis módosították a keretösszegeket.  Ez nem jelenthet mást, mint hogy az NKE beismerte a horribilis költségvetési csalást jelentő összegek abszurditását: az eredeti szerződésekben ugyanis 8000 ft/nm/ hó áron (!) béreltek adminisztrációs helységeket , vagy 12000 ft/óráért (!) oktatótermeket a kormányhivataltól (ahol szintén EU pénzből elvileg oktatásban részesítették a hivatal munkatársait!). Ez nyilvánvaló költségvetési csalás. Azzal, hogy az NKE módosította a szerződéseket, gyakorlatilag beismerte a szemtelen pénzszórást és az EU vizsgálat és a NAV nyomozás eredményét előre finomító korrekciót vezettek be.

A 30 milliárd forint egyébként számos esetben azoknak az értelmiségieknek a lefizetésére szolgál, akik hajlandóak prostituálódni az Orbán kormánynak felesküdve. Az adatkérésünkben kiválasztottunk egy bájos tételt, bruttó 15 milliót kapott egy pszichológiával foglalkozó kft. A részünkre megküldött szerződésből kitűnik, hogy ezért a pénzért KÉT HÉT ALATT HÁROM MUNKATÁRS 106 EMBERNEK TARTOTT LÉLEKTAKTIKAI TANFOLYAMOT. Azaz a Kft. 3 embere két hét alatt 5-5 millió forintot keresett… A Kft. egyébként ÉVENTE szokott kb 30 millió forintot keresni. A tulajdonosa egy nyugdíjas túsztárgyaló pszichológus, valódi szakmai múlttal, ez azonban egyszerűen nem menti a tényt: két hét alatt 5-5 milliót kerestek a munkatársak.

Az ellopott oktatási reform

2018. március 1.

Az elmúlt hetek diáktüntetéseinek oka a szétvert közoktatás. Pedig az EU 100 milliárdos nagyságrendben támogatta az oktatás megűjítását. A pénzt azonban ellopták, valamit viszont le kellett tenni az asztalra. Ebből lettek a pocsék új tantervek, tankönyvek és tanügyi igazgatási rendszerek és ebből lettek a használhatatlan, tanárok tízezreinek életét megkeserítő számítógépes nyilvántartási rendszerek. Ezeket egy részét ráadásul TÖBBSZÖR , TÖBB FORRÁSBÓL MEGRENDELTÉK, illetve JÓ RÉSZÜKET ÚGY FIZETTÉK KI, HOGY SOHA NEM HASZNÁLTÁK. (tovább…)

Szemét, szemét hátán

2018. február 22.

Részletesen megvizsgáltuk Hódmezővásárhely 2017-es közbeszerzéseit és egyértelmúen az adatok egyértelműen arra utalnak: a Tiborcz manipuláció nem kivételt jelentett, hanem a szabályt. Hódmezővásárhelyen a közbeszerzéseket egyértelműen manipulálhatják -legalábbis az alábbi tényeket nehéz máshogyan értelmezni. A CSATOLT FÁJLOKBÓL röviden az alábbi tények emelhetők ki.

(tovább…)

Öveges program bűnszövetkezetben

2018. február 14.

A Tiborcz-ügy és az Öveges ügy a módszereken, (itt már a NAV is elismerte a bűnszövetségben elkövetést) a szekszárdi érintettségen, és a Tender-Network Kft-n keresztül is összefüggenek. (tovább…)

Lázárné titka

2018. február 8.

A választásokig hátralevő korrupcióinfók többségében az eddig bemutatott legdurvább eseteket és azok utóéletét mutatom be. Engem az összes ügy közül talán Lázár János felesége alapítványának ügye rázott meg legjobban, ahol koraszülöttek családjainak segítése ürügyén nyertek el 1,2 milliárdot úgy, hogy ebből pl. 50 milliót jogi tanácsadásra, 50 milliót egyetlen tanulmányra havi 9-900ezer forintot pedig “mentorházak” kialakítására terveztek elkölteni. Az is hihetetlen, hogy egy debreceni és egy pécsi alapítvány is kapott pontosan megegyező feladatokra pénzt, de ők csak az összeg felét (600 milliót) kapták ugyanarra. (tovább…)

A szekszárdi okosság

2018. február 5.

A témát Polt válasza adja, aminek lényege, hogy a korábbi Tiborcz nyomozás sem zárult le valójában teljesen, egy elkülönített ügyben tovább nyomozgatnak különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Az ügy elér Lázár János rendkívül befolyásos “jobb kezéig”, jelenleg már államtitkár Homolya Róbertig, illetve az általa alapított és információink szerint továbbra is befolyásolt Provital Zrt-ig. (tovább…)

Az Operaház fantomja

2018. február 1.

Az élmúlt hetek -sőt évek- legnagyobb botránya, hogy az OLAF olyan súlyos szabálytalanságot talált Tiborcz cégének LED-es projektjeinél, hogy a teljes 12 milliárd forint visszafizetését követeli. Miután 2015-ben feljelentést tettünk és a botrány kezdett kibontakozni, Tiborcz kivett gyorsan még 400 millió osztalékot, majd gyorsan eladta a cégét a WHB csoportnak. Aztán a WHB Ingatlanforgalmazó Kft.-ben üzletfelek is voltak a WHB csoport fejével, Paár Andrással. (tovább…)

Kósa Lajos újratöltve

2018. január 24.

Az elmúlt héten eljutottunk a 100. Korrupcióinfóig, a választásokig hátralevő időben az eddig bemutatott legsúlyosabb eseteket fogom kiemelni, az újabb fejleményeket bemutatni. (tovább…)

A 100. piszkos ügy

2018. január 18.

Az elmúlt években eljutottunk a bűnök legmélyebb bugyraiba (pl. a roma pénzek elrablása, a koraszülöttek kifosztása, a segélycsomagok megdézsmálása, a lélegeztető gépek tenderének buherálása stb.) és a politika legmagasabb szintjéig (pl. Orbán és veje, Lázár János, Palkovics államtitkár, Kósa Lajos, Simonka, Horváth és Varga képviselők, Patyi rektor, Tarlós István) Sajnos sokszor egyazon korrupcióinfón. (tovább…)

A magyar selyemút

2018. január 11.

A 99. Korrupcióinfó kissé rendhagyó, ugyanis nem egy általam felfedett újabb ügyről szól, hanem a kelebiai kínai vasút építését buktatja le újabb, elképesztő adatokkal. Az általam bemutatott összehasonlító adatok ugyanis mindenki számára egyértelműen igazolják, hogy ami a kelebiai vasúttal történik, az nem egyszerű korrupció, hanem hazaárulás. 

(tovább…)

Kinek a segélye?

2017. december 28.

Létezik egy EU pénzből finanszírozott program, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív program. A projektben korábban egymilliárd forintból állítottak össze kb 5000 forintnyi segélycsomagokat szegény gyermekeknek és “természetesen” elképesztő kormánypropagandával átszőve, gyomorforgató módon osztogatták azokat.
(tovább…)

EU pénzből viccelnek az óvónőkkel

2017. december 21.

A 2015-2020-as uniós ciklusban iszonyatos gőzerővel indult újra a “felzárkóztatásra”, az “oktatásra” szánt EU pénzek “kipörgetése”, aza szisztémás lerablása. Ezek közül több projekt adatainak feldolgozását megkezdtük, kikértük a megvalósíthatósági tanulmányokat és a részletes költségvetését. Először a 4,1 milliárd költségvetésű, szép elnevezésű “Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása” nevű program részleteit mutatjuk be. (tovább…)

Kósa és a keleti nyitás

2017. december 14.

Kósa Lajos felesége és lányai 2017-ben megvásároltak egy olyan céget, amelyiknek bár évek óta 0 forgalma van, de 120 millió a tőkéje és 140 millió a benne levő eszközök értéke. A céget pedig egy olyan személytől vették (?) meg, aki egy szociális szövetkezeteket, nyugdíjas szövetkezeteket és munkaerő kölcsönző cégeket birtokló céghálózat egyik tulajdonosa. A céghálózat egyik tagja 450 milliót kapott az NGM-től ukránok betelepítésére, de van egy KELETI SZOMSZÉDOK KÖZÉRDEKŰ NYUGDÍJAS SZÖVETKEZETÜK is. Nehéz véletlennek gondolni, hogy pont Kósa adta be a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényt. A történet pedig azért különösen aggasztó, mert a magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán nyugdíjasok nyugdíját a magyar állam fizeti, a magyar nyugdíjszámítás alapján.

(tovább…)

Szemvizsgálat minisztériumi szinten

2017. december 7.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 16 ezer forintért mondta meg, hogy jó-e a szemem. 16 ezret kértek, hogy közérdekű adatkérésemre az alábbi néhány adatot megküldjék. A kérdést pedig azért tettem fel, mert nem hittem a szememnek: Szikszón három, egymás mellett álló – más-más cég tulajdonában lévő – lepusztult üzemi terület bérbeADÁSÁRA kaptak 10-10 milliót. Sajnos a 16000 forint nagy részét ellopták, mert a több kérdésemből csak egyikre válaszoltak úgy-ahogy.

(tovább…)

Nemzeti manipuláció

2017. november 28.

Varga Mihály miniszter  definiálta állítólag egyszer úgy a korrupciót, hogy “korrupció az, ha az állam drágán, vagy feleslegesen” szerez be valamit. A “Nemzeti Konzultáció” sok tekintetben tűnik feleslegesen és drágán elszórakozott pénznek. A tartalmi kérdéseken túl az elmúlt héten lelepleztük, hogy a folyamat a technikai részletek alapján legkevésbé sem alkalmas arra, hogy a nép akaratát kifejezze.

(tovább…)

El kellene takarítani a szemeteket

2017. november 23.

Egy korábbi korrupcióinfón már feltártam, hogy a Nemzeti Kukaholding hogyan teszi tönkre a szemétszállítást. Ennek részben amatőrség részben nagyon is konkrét szándékosság áll a hátterében. A miniszterelnök barátja már most is sokat keres a történeten. A szándék azonban nyilvánvaló: a szemétszállítás hatalmas üzlet és a kormányközeli “üzletemberek” már készen állnak a szándékosan tönkretett önkormányzati cégek megszerzésére. (tovább…)

Milliárdos rendszergazdák

2017. november 16.

Egy korábbi korrupcióinfón lelepleztem a KLIK-et, ahol 2015-ben kifizettek 900 millió EU pénzt számítógépes programokra, ám a programokat máig (!) nem használják.  A legtöbb nem használt programnál azzal védekeztek, hogy majd még feltöltik. Azonban a legdurvább tény az volt, hogy az ún. “Tanügyi rendszer” (elektronikus napló, órarend beosztás) programrészt már nem is fogják használni, mert közben már újat (KRÉTA program ) vásároltak. Ez maga a hűtlen kezelés, hiszen az EU pénzt így teljesen feleslegesen dobták ki, a tanügyi programot megvették, kifizették, de aztán lecserélték egy másik kedvéért. (tovább…)

A debreceni tudomány

2017. november 9.

Talán sokak számára nehéz megérteni hogy lehet az, hogy sok debreceni oktató megszavazta Putyin vér ciki díszpolgárságát. Az eset jól magyarázható azzal az egyáltalán nem ritka jelenséggel, hogy az egyetemekre az utóbbi években rázúduló EU támogatások egy jó része teljesen kamu projektekre, vagy valódi célú, de sok kamu költséget tartalmazó projektekre költik. Azok a professzorok, akik ezekben részt vettek kompromittálódtak, zsarolhatóak. Akkor is, ha csak a valódi kutatásaik fennmaradása miatt mennek bele a csínybe. Akkor pedig egészen így van, ha a teljesen kamu projektre vesznek fel pénzt. (tovább…)

Színház a nyomozás

2017. november 2.

Az első korrupcióinfón azt ígértem, hogy minden héten újabb esetet mutatok be, ezzel demonstrálva a lopások elviselhetetlen nagy számát. Most látszólag az első esetet mutatjuk be újra. Valójában azonban ezzel egy új, eseményre hívjuk fel a figyelmet, ami sajnos egyáltalán ritka, azonban ennél az egyszerű ügynél világítható meg legjobban: a “nyomozó szervek” által elkövetett szándékos szabotázst, ami a magyar korrupciós helyzet egyik legsúlyosabb problémája. (tovább…)

A nyúlon túl

2017. október 26.

Miért jár be a Parlamentbe, ha a pártját autoriter miniszterelnök vezeti, így gondolkodás helyett csak gombok nyomogatása a feladata? A fideszes képviselők két gombnyomás között a lopás fortélyait tanítják egymásnak. Így fordulhatnak elő az alábbi hajmeresztő, hihetetlen és elképesztő azonosságok a Pusztaottlaka körüli Dél-Békés és az onnan 200 km-re levő Cece körüli Dél-mezőföld országgyűlési képviselői körüli céghálózatok között. Simonka György és Varga Gábor EGYMÁS MELLETT ÜLNEK A PARLAMENTBEN ÉS SZINTE TÜKÖRKÉPKÉNT ALAKULT KI KÖRÜLÖTTÜK AZ UNIÓS PÉNZEK LESZÍVÁSÁRA ALAKULT ROKONI CÉGHÁLÓ. A KÉT, EGYMÁSTÓL TÖBB SZÁZ KM-RE LEVŐ CÉGHÁLÓ RÁADÁSUL TÖBB PONTON ÖSSZEÉR. POLT PÉTER VÁLASZÁBÓL KIDERÜL, HOGY A VARGA KÖRÜLI CÉGHÁLÓZATBAN IS VANNAK NYOMOZÁSOK  (bár további információt nem adott, de INFORMÁCIÓINK SZERINT MINDKÉT CÉGHÁLÓZAT TAGJAI VOLTAK MÁR ELŐZETES LETARTÓZTATÁSBAN. ) (tovább…)

Zárvatartási időben

2017. október 19.

Aki még emlékszik rá: a 90-es években a maffia és a politika egyik fő bevételi forrása volt az olajszőkítés, az “olajozás”. A módszerek kifinomultabbak lettek, de vannak egyéb elkövetési módok, ilyen a “közbeszerzés”, a “tanulmányozás” , a “rendezvényszervezés” pl. a “nyilvánosság biztosítás” , amelyekkel az uniós pénzek milliárdjait csapolják le. Most egy kevésbé ismert módszerről lesz szó, de úgy tűnik legalább ilyen elterjedt és gyakori elkövetési mód jelenleg a “helységbérlés”: sok-sok olyan uniós projekttel találkoztam, amikor az unió pénzéből horribilis árakon bérelnek ingatlant olyan intézmények, akik számára semmi gondot nem jelentene állami tulajdonú épületbe költözni. Ehelyett azonban az uniós pénzekből helységet bérelnek. (tovább…)

Milliárdos megoldások az Állami Egészségügyi Ellátó Központ-tól

2017. október 12.

Az eddigi korrupcióinfókon már két olyan gigatenderrel is foglalkoztunk, ahol az Állami Egészségügyi Ellátó Központ uniós forrásból vett, vagy vett volna új készülékeket, azonban a megbundázott közbeszerzések miatt pont dupla pénzt fizettünk (vagy az időben közbeszóló Közbeszerzési Döntőbizottság miatt fizettünk volna) CT-kért, röntgenekért, vagy éppen lélegeztetőgépekért  http://www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/haldoklotol_lopni/ és http://www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/a-korrupcio-is-lehet-olyan-eletveszelyes-mint-a-terrorizmus/ (tovább…)

Patkányok között

2017. október 5.

Az eheti Korrupcióinfó aktualitását az az eset adja, amelyikről az RTL számolt be néhány hete: a Merényi kórházban patkány esett egy dolgozó asztalára és a rejtett kamerás felvételen egészen elképesztő higiéniai hiányosságról számolnak be dolgozók

(tovább…)

Az NKE hülyének nézi az EU-t

2017. szeptember 28.

Zavarbaejtő hírek érkeztek mostanában Orbán kedvenc egyeteméről, ismét horribilis pénzeket kaptak (tovább…)

Mozgáskorlátozott kedvezmény, egyenesen Garancsinak!

2017. szeptember 21.

Ismét egy olyan történet, amit nem hittem el, amikor hallottam. Az állam elvileg támogatja a mozgáskorlátozottak gépkocsivásárlását.

Új autó (csak Suzuki vásárolható) esetén 1.000.000, használt esetén 600.000 forint igényelhető. Azonban a támogatás CSAK AKKOR VEHETŐ FEL, HA A TÁMOGATOTT KÖTELEZŐEN (!!!)  KÖLCSÖNSZERZŐDÉST KÖT, KÖTELEZŐEN A KIJELÖLT DUNA LÍZINGGEL
(Garancsi István, Videoton tulajdonos, Orbán barát dúsgazdag üzletember, a Garancsi-adó kedvezményezettje: minden magyar vállalkozó neki tejel, amikor a pénztárgépek utáni “díjat” havonta fizeti)

A kötelező hitel azonban több, mint HÁROMSZOR DRÁGÁBB (THM:17,5) , mint a piaci hitel

így PL 2,5 milliós hitelösszeg esetén PONT 1 MILLIÓVAL TÖBBET FIZET VISSZA, mintha bármelyik más piaci  cégtől vett volna fel hitelt.

A bizarr részletek itt  http://lehetosegauto.hu/a-tamogatasrol találhatóak meg.  Új autónál “csak” 25000-et kötelező felvenni, de használtnál már 300 ezret. De: ha mégis kell hitel, CSAK Garancsitól kapható és  a THM 17%!!!  miközben piaci cégeknél ez 4-5%. Ez  persze súlyos versenykorlátozás.
A kalkulátorokból azonnal kiszámítható, hogy ha valaki felveszl 2,4 millió hitelt a “lehetőségautótól”, a 17% kamat miatt 3 év alatt pont 800 ezerrel többet (3,5 milliót) fizet vissza a banknak, mint azt egy tisztességes bankkal tenné 5 % kamat mellett!!!
Így az állami  “támogatás” nagy része szépen átmegy Garancsinak……

Ha nem hiszi, próbálkozzon ezekkel a kalkulátorokkal
http://lehetosegauto.hu/a-tamogatasrol/finanszirozasi-kalkulator
https://www.ciblizingkalkulator.hu/maganszemely/szemelygepjarmu?promo=gsgeli&gclid=EAIaIQobChMI_JLx_s2g1gIVScayCh2vvAsYEAAYAiAAEgL5fPD_BwE

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/12011. (VL 29.) Kormányrendele “szabályoz”,https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100102.KOR  azonban számos kérdést nyitva hagy:

9. § (1) A támogatás felhasználása
a)53 a 4. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti esetben a pályáztatási eljárás útján kiválasztott, finanszírozási tevékenységgel foglalkozó, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezettel (a továbbiakban: finanszírozó szervezet) kötött kölcsönszerződés keretében,
b) minden, az a) pont alá nem tartozó esetben a hivatal által kiállított utalvány vételárba vagy az átalakítás költségébe történő beszámításával történik.
(2)54 A támogatás felhasználása során a kölcsönszerződést a súlyos mozgáskorlátozott, illetve egyéb fogyatékossággal élő személlyel kell megkötni, az utalványt pedig a súlyos mozgáskorlátozott személy nevére kell kiállítani (a továbbiakban együtt: szerzési támogatás jogosultja).
(3) A hivatal a támogatást megállapító határozatát közli a miniszterrel, valamint a finanszírozó szervezettel.

Az ügy egy részét egyébként – méltatatlanul visszhangtalanul – korábban megírta a Magyar Narancs is( http://magyarnarancs.hu/belpol/piacvedelem-104587/?orderdir=novekvo )  

Az ügy legfontosabb részére – a rokkantak gyakorlatilag 3 év alatt befizetik Garancsi bankjának, ami “pluszt ” kaptak – azonban nem világít rá. 

A cikk is feltesz néhány rendkívül fontos kérdést, amit most a Korrupcióinfón mi is felteszünk:
– MIÉRT KÖTELEZŐ HITELT FELVENNIÜK (HASZNÁLT AUTÓKNÁL NEM IS KEVESET)
– MIÉRT CSAK EGY BANKNÁL TEHETIK EZT MEG
– HOGYAN VÁLASZTOTTÁK KI A KIVÉTELEZETT BANKOT?
– MI ALAPJÁN ÁLLAPÍTJA AZ MEG A 17,5 SZÁZALÉKOS KAMATOT

– ÉS EGYSZERŰEN EZT AZ EGÉSZET HOGY A FRANCBA GONDOLTÁK?????????

Haldoklótól lopni 2 – tegyük gyorsan jogossá!

2017. szeptember 21.

A magyar állam budapest egyik legdrágább ügyvédi irodájával perelteti a magyar államot azért, hogy a magyar állam drágábban (majdnem kétszer annyiért!!) vehessen lélegeztető gépeket.

Ez hihetetlenül bizarr, de igaz!

Legutóbb beszámoltunk arról, hogy a GE óriáscég 700 millióval olcsóbban adta volna a lélegeztetőgépeket, majd sikeresen megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az ezt visszautasító umbuldát ( http://www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/haldoklotol_lopni/ ) Az állam azonban megfellebbezte ezt az ítéletet (Lázár János hiába beszélt arról, hogy le kell vágni a kezét annak, aki ezt a tendert intézte http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tularazo-haveri-ceg-nyert-megsemmisitettek-a-palyazatot-1402554, úgy látszik, a kormány nem osztotta a véleményét),  mert a jelek szerint sokkal több pénzt szeretne fizetni. A CSATOLT DOKUMENTUM AZONBAN BIZONYÍTJA, HOGY AZ ÜGYBEN AZ ÁLLAMOT EGY ELIT ÜGYVÉDI IRODA, SZECSKAY-ÉK KÉPVISELIK (http://www.szecskay.hu/nyitooldal )

Lázáréknak dupla pénz jár?

2017. szeptember 12.

Péntek délután öt órakor mailt kaptam a “Korábban Érkeztem” Alapítványtól, hogy másnap (szombaton) Szegeden várnak engem és a sajtót, ahol választ kaphatok a kérdéseimre. Gondolom, nem szerették volna igazán, hogy elmenjek, mert akkor nyilván hamarabb küldtek volna meghívót, vagy pedig kicsit későbbi időpontra. Kirakatrendezvényen vettem részt, ahol két(!) államtitkár és az M1 “híradó” is részt vett azért, hogy az egészen elképesztően bizarr pénzköltésről elterelje a figyelmet. (tovább…)

A koraszülötteken is jól keresnek

2017. szeptember 7.

Miben hasonlít Lázár János felesége Farkas Flóriánra? A válasz egyszerű, de megdöbbentő: Lázár János felesége is résztvevője egy olyan milliárdos uniós projektnek, ahol -Farkas Flórián projektjeihez hasonlóan- magasztos célok égisze alatt horribilis pénzeket herdálnak el kétes VAGY NULLA haszonnal. Az ügyben külön visszataszító, hogy ezt a legvédtelenebb kis emberek, a koraszülött babák ürügyén teszik. (tovább…)

Haldoklótól lopni

2017. augusztus 31.

A korrupcióinfón arra mutatunk bizonyítékot, hogy a kormány 7 év alatt EGYETLEN valódi reformot vezetett be az egészségügyben, de az sem működik. A kórházi beszerzéseket elvette az önkormányzatoktól és központosította, mondván, a “központosított, nagy tételben lefolytatott beszerzésekkel sok pénzt lehet spórolni.” Hát: nem jött be. (tovább…)

Az Érinthetetlen

2017. augusztus 24.

Az F. Flórián vezette roma önkormányzat „munkahídjában” ellopott 1,6 milliárd forint volt az első olyan korrupciós ügy, amelyet maga a kormány is kénytelen volt elismerni. Persze a miniszterelnök és a főügyész védi a roma vezetőt és késlelteti az elkerülhetetlen börtönt. Ennek több oka van, nyilván az egyik szempont az, hogy legyen, aki megfelelő partner a Fidesz szervezett választási csalásában. Merthogy F. Flórián és hálózata a Fidesz stratégiai szövetségese.

(tovább…)

Az úszó VB után úszóbeton nagyhatalom lettünk

2017. augusztus 17.

Az arab társadalmak azért omlanak össze, mert ma már nem az ásványkincsek, hanem a tudás, a technológia, a kutatás és a fejlesztés szintje az, ami meghatározza egy ország erejét. Magyarország is leszakad ebben a versenyben. Az elmúlt hetek egy nagyon lehangoló tanulmánya ( számszerűsíti is ezt a folyamatot. Ez a lecsúszás különösen fájó annak fényében, hogy az elmúlt 10 évben horribilis mennyiségű uniós pénz kaptunk kutatásra/fejlesztésre, azonban ennek a pénznek egy hatalmas részét egyszerűen ellopták  . A kutatásra adott pénzek ellopását nehéz megfogni, hiszen ugye egy kutatás lehet eredménytelen is…De ha ugyanarra adnak többször pénzt, olyan dologra, ami már régen működik a piacon,  ráadásul olyan kutatóközpontnak, ami egy balatoni üres telken “fejleszt”, az talán jól megfogható.
(tovább…)

Az egymilliárdos kresztanfolyam

2017. augusztus 3.

Nehezen értettem, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak ez a kettő közbeszerzése mi a csuda. Első -és többedik- ránézésre is szinte ugyanazt a bóvlit vásárolták meg kétszer majd’ félmilliárd forintért, ráadásul harmadszorra is meghirdették, csak úgy tűnik, már nem merték megtenni. Mindkettőben valamiféle közlekedésbiztonsági- és kresz témájú online tananyagot kellett prezentálni és ezt elvileg 4-4 hónapon keresztül elérhetővé tenni (egyszer 2013-ban, egyszer meg 2014-ben). 425 millió 2013-ban www.tanuloknak.hu, 500 milliós e-tananyag 2014-ben www.kreszfelfrissito.hu. (tovább…)

A Mészáros Unió

2017. július 27.

Mészáros részvényei a világon a legjobban teljesítő részvények, de nem azért, mert okosabb mint Zuckerberg. Egészen elképesztő módon, újabban már a primitív trafik trükköt is használva nyeri meg a közbeszerzéseket. (tovább…)

A varázslatos Garancsi-trükk

2017. július 13.

A 75. korrupcióinfóra egy súlyos ingatlanpanamát választottam. Az aktualitását az adja, hogy pár hete jogerősen ítéltek el két embert a sukorói ingatlanpanama miatt. Ott mintegy egymilliárd forintos kárról volt szó, amit egy bírósági ítélet – a szerződést megsemmisítve – ráadásul “vissza is csinált”. Ebben az ügyben ennek az összegnek a sokszorosáról van szó, amit a kormány tudtával, a kormány utasítására az állam elveszített. (tovább…)

A szemétoligarchák már a spájzban vannak

2017. július 6.

Bemutatjuk, ahogy a 4 milliárd Ft-nyi EU-pénzből kialakított és hatalmas környezeti kockázatot jelentő szemétlerakót a sorsára hagyják. A valódi indok: az önkormányzatok hulladékszállító cégeit néhány óriáscégbe kényszerítik, hogy aztán a mesterségesen lerontott cégeket néhány oligarcha megszerezhesse…

(tovább…)

Akik mindig nyerésre állnak

2017. június 29.

A jelenlegi világpolitika egyik legfontosabb háttér folyamata az a jelenség, hogy jövőben egy ország erejét egyre kevésbé az ásványkincsek, sokkal inkább a technológiai fejlettség, az innováció, a kutatás-fejlesztés szintje határozza meg. Ebben a versenyben az arab országok menthetetlenül lemaradtak, de egyre inkább ez mondható el Oroszországról és sajnos hazánkról is. (tovább…)

A Mengyi Unió

2017. június 22.

Patyi András továbbra is titkolja az NKE 30 milliárdos projektjének részleteit. Először 2 milliót, majd 900 ezret kért volna a szerződések adataiért, ezért azt ajánlottam, hogy akkor bemegyek én átnézni a szerződéseket. Ezt azonban “személyes adatok védelmében” megtagadta. (tovább…)

Véresen komoly “fejlesztések” a véradásban

2017. június 14.

Mindenki érzi és tudja, hogy a magyar egészségügy haldoklik, ezért az ellopott pénz ezen a területen hiányzik talán legjobban. Ez a gyomorforgató dolog fordult elő ebben a projektben is. (tovább…)

Egyetemi pénzszórások újratöltve

2017. június 8.

AZ ELŐZMÉNYEK
Bár maga Lázár János is melegen ajánlotta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának, hogy adja át a két, jelenleg zajló, 30 milliárdos uniós KÖFOP-projekt (Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program) adatait számomra, még mindig nem kaptam meg azokat. 

Az egyetem először 2 millióért, aztán 900 ezer forintért akarta elmondani, mire költik az EU által is megkérdőjelezett projektek pénzeit.

Bővebben erről itt. A 900 ezer forintot az egyetem csak azért kérné, hogy a szerződések alapadatait átadja (kivel, mikor, mennyiért, mire szerződtek). Ezért 900 ezer forint munkadíjat kérni egy országgyűlési képviselőtől egyszerű szemtelenség, hiszen az adatok összesítése nyilvánvalóan csak néhány gombnyomást jelent.

Különösen nehezen fogadható el ez azért is, mert a korábbi ciklus összesen 8 milliárdos projekteket érintő ÁROP-os (Államreform Operatív Program) szerződések adatait minden további nélkül, ingyen (!!! 🙂 ) megkaptam. A vonatkozó adatok, dokumentumok a mellékletek között csatolva találhatók, egy részük ezúttal külön dokumentumban.

GYORS TANULSÁGOK

• Ha lusta lennék, a választásokig minden heti korrupcióinfóra adna muníciót ez az anyag is.

• Nem csoda, hogy az új projektek költéseit titkolni akarják. A mostani adatok szerint már az előző projektek szerződései között is rengeteg olyan van, amely nagyon nehezen magyarázható, a hűtlen kezelés határát súrolja.

• A „közigazgatás fejlesztése” ürügyén inkább a habzsi-dőzsi volt a kormány kedvenc egyetemén a cél. Elég például erre a szerződésre és honlapra ránézni: Edutus Főiskola (2.2.5, éttermi szolgáltatás, 2.785.110,-) ebben a rendezvényteremben biztos nagyon lehetett javítani a közszolgálatot.

• A szerződött cégek között sok olyan tanácsadócég van, amelyekkel már korábbi Korrupcióinfókon találkoztunk, és amelyek az EU-s pénzek lerablására specializálódott céghálózat tagjai.

• Ezen cégek mögött jó fideszes, kormányközeli kapcsolati háló látható.

• Találtunk olyan szerződéseket, ahol ugyanarra a feladatra szerződött külön-külön egy cég és annak egy vezetője is.

• Az egyetem számos alkalommal bízta meg saját cégét (az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft.-t). Újabb tevékenységi körként megjelent az NKE Szolgáltató NKft.-nél a gépjármű bérbeadás is (2.2.22), de legújabban már kommunikációs szakértői szolgáltatásokat is nyújt.

• Volt olyan projekt, ahol csak rendezvényszervezésre 90 milliós megbízást adtak a saját cégüknek. Az NKE NKft. egyébként tavaly egymilliárdos forgalom mellett 19 millió forint veszteséget termelt.

• Már a korábbi ciklusban is megjelent az a nonszensz jelenség, amit az EU ellenőrei egyáltalán nem értenek: miért kell milliárdokat kifizetni helységbérletre, amikor az egyetemnek illetve konzorciumi partnereinek megvan minden lehetősége helységeket találni. Extrém példa, hogy az ÁROP 2.2-20 projektben a kormányablakok tisztviselőit képezték, de összesen 80 milliót fizettek ki azoknak a kormányhivataloknak, akiknek a tisztviselőit képezték. Ez az EU-a pénzek nettó szemtelen lenyúlása, ráadásul szembemegy az EU pénzek kifizetésének alapelvével: csak indokolt költség számolható el. Ez pedig nem az.

***

A GYANÚS SZERZŐDÉSEK ÉS KIFIZETÉSEK RÉSZLETESEN
Nézzük először a projektekben részt vevő beszállítókat! Van közöttük néhány olyan, amelyek már korábbi Korrupcióinfókon is szerepeltek gyanús tartalmú közbeszerzéseik miatt. Általánosságban elmondható, hogy az NKE is előszeretettel foglalkoztat olyan cégeket, ill. más típusú szervezeteket, amelyek kormányzati kedvencek.

1) Az egyik legtöbbet foglalkoztatott társaság a következő volt (a 9 db ÁROP-os programból ötben is részt vett): Rávezető Projekt Kft. (2.2.19, szakértői tevékenység, 3.603.182,-) (2.2.20, pályázat írás, 8.382.000,-) (2.2.21, képzési rendszer fejlesztése, továbbképzések összehangolása, 9.842.500,-) (2.2.21, projektmenedzsment feladatok, működés fejlesztése, 7.844.634,-) (2.2.22, képzési rendszer fejlesztése, továbbképzések összehangolása, 9.144.000,-) (9.369.984,-) (3.2.2, szakértői szolg., 2.540.000,-).

A Rávezető Projekt Kft. ügyvezetője Riz Ádám, aki egészen véletlenül Riz Levente XVII. kerületi polgármester két évvel idősebb bátyja. Ez a társaság egyértelműen fideszes politikai kapcsolatainak köszönhette a felfutását, hiszen 2011-ben még csak egy jelentéktelen cégecske volt alig 10 millió forintos árbevétellel. Ezt az összeget 2013-ban sikerült megtízszereznie, s a fejlődése azóta is töretlen. Elsősorban kormányzati megrendeléseik között megtalálható a BM, a KIFÜ, az EMMI, a Miniszterelnökség és például az az Edutus Főiskola, amely intézmény szintén beszállítója volt az NKE-nek (Edutus Főiskola 2.2.5, éttermi szolgáltatás, 2.785.110,-). Riz Ádám korábban az NFÜ-nél is volt programigazgató. A fentiekben megjelölt közigazgatási szervezeteknek az üzletviteli tanácsadással foglalkozó cég például kompetenciafejlesztést és szociális képzés monitoringját végezte, amelyek legalább olyan hangzatos (de gyaníthatóan tartalmatlan) szolgáltatások, mint amit az NKE-nek végzett szolgáltatások.
Kifejezetten alkalmasak az ilyen típusú tevékenységek arra, hogy a NER-ben felfuttassanak egy rokon céget, kizárva a vállalkozói önállóságot, a piaci versenyt, teljesítve azt a kormányzati elvárást, hogy az uniós pénzek leginkább a haverokhoz kerüljenek. Ennek a folyamatnak lehet az egyik állomása az NKE több megbízása is.

2) Az Eruditio Zrt.-t az ÁROP-2.2.19-ben az NKE egy 9.017.000,-Ft-os szakmai koncepció kidolgozásával bízta meg. Ennek a projektnek a keretein belül került kialakításra az E-tanulási Módszertani Központ. Az Eruditio Kft. neve korábban az Öveges-program miskolci kamu közbeszerzése révén került előtérbe, amikor is Miskolcon egy értelmetlen benchmarking szolgáltatást nyújtott az adott körben.

További érdekesség, hogy az ugyanebben a programban (ÁROP-2.2.19) szakértői tevékenységet végző Rávezető Projekt Kft. ügyvezetője, Riz Ádám, továbbá az Eruditio Zrt. ügyvezetője, Horváth Tamás is érdekeltséggel rendelkezik (vagy rendelkezett) a Mókáskanál Kft.-ben, s ami az NKE általi kedvelésük szempontjából még fontosabb, a Bethlen Gábor Alapkezelő nevű fideszes harcore társaságban. Nagyon odafigyeltek tehát Patyiék, hogy megbízható emberek kerüljenek kiválasztásra a „fontos feladatokra”.

3) A Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány (MKSZK) szakmai monitoring szolgáltatást végzett 9.525.000,-Ft-ért az NKE-nek (ez is egy klasszikus). Az MKSZK alapítója volt még 2005-ben Fürjes Balázs, jelenleg viszont Gál András Levente neve fémjelzi, illetőleg ő viszi az alapítványt. Gál András Levente offshore-lovagtól kezdve bukott államtitkáron keresztül kamu közbeszerzések gurujáig sok minden volt. A Jó Állam fejlesztési koncepciójának kidolgozásával megbízott kormánybiztosként is működött, látszik is, mi lett a Jó Államból ilyen kezek ügyködése következtében… (egy banánköztársaság). Az alább csokorba gyűjtött cikkeket átfutva önkéntelenül is beugrik az embernek Polt Péter és a magyar igazságszolgáltatás helyzete, hiszen ennek az embernek az alapítvány helyett egy jogállamban egészen máshol kellene lennie! Cikk1, Cikk2, Cikk3, Cikk4, Cikk5, Cikk6, Cikk7

4) Az Apertus Nonprofit Kft. a következőket nyújtotta az NKE-nek: (2.2.20, szoftverszimulációs videóanyag, 7.700.000,-) (2.2. 22, adatmigráció, informatikai rendszerfejlesztés, Etananyag újraszerkesztése, 2.688.998,-). Ennek a kft.-nek (amely most a magyar állam tulajdonában van) csodálatos a személyzeti portfóliója. 2015-ig dr. Princzinger Péter volt a vezetője, aki most a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. egyik nagyfőnöke. Horváth Csilla korábbi FB-tag az Eximbank és a MEHIB vezetője is volt, míg egy másik FB-tag dr. Gajdos Róbert volt. Ő nyilvánvalóan az a Gajdos Róbert, aki a Közbeszerzési Hatóság egykori elnöke, s aki a közel-keleti kereskedőházak megalapításánál is bábáskodott az alábbi cikk tanúsága szerint. Az Apertus Kft. mostani ügyvezetője Koltányi Gergely.

Kicsoda Koltányi?
„Képzési és fejlesztési tanácsadó vagyok. Szakterületem a felnőttképzés, vállalati képzés, továbbképzés, valamint a digitális technológiák alkalmazása a képzési és fejlesztési programokban. 1999-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, HR menedzser szakon. A köztisztviselők e-learning központjának vezetőjeként kezdtem szakmai pályafutásom, majd a Nemzeti Közigazgatási Intézetben a továbbképzésért felelős vezető, később az Intézet Főigazgatója lettem. Jelenleg a magyarországi digitális képzés és fejlesztés egyik vezető szakértőjeként dolgozom. Rendszeresen publikálok és tartok előadásokat és szemináriumokat képzésfejlesztéssel, képzési trendekkel és az online tanulás világával kapcsolatban.”

Koltányi cégként és magánszemélyként is szerződött
Az az érdekes Koltányival kapcsolatban, hogy nem csak cégként, hanem magánszemélyként is megbízta őt az NKE (s ez a módi nem is egyedülálló eset), ugyanis Koltányi közvetlenül is szakmai vezető volt az ÁROP-2.2.20-ban 1.000.000,-Ft-ért.

Balkányi Péter és Orbán Zsolt együttesen csak a 2.2.20-ban 7,7 milliót szakítottak. Ők egyébként az Apertus Kft. e-learning szakértői, akik ugyanekkora összeget a cégük nevében is leszámláztak. Korábban már írtam, hogy az Apertusnál Koltányi Gergely is kapott közvetlen kifizetést az NKE-től (1.000.000,-Ft).

5) A Konett Hungária Nonprofit Kft. a következőkben működött közre: 2.2.20, trénerek felkészítése, Tréneri Kézikönyv és közreműködő mentorok felkészítése, 9.890.760,-Ft. Ők onnan lehetnek nekünk ismerősek, hogy a 2016. decemberi korrupcióinfón már foglalkoztunk velük. Ekkor a fogyatékkal élők pénzének elherdálásáról volt szó. Akkor éppen férőhelykiváltási mentorszolgáltatást nyújtottak 67 millió forintért.

A Konett H. Kft. vezetője 2012.07.17-ig Salamon Hugó volt, így biztos nem véletlen, hogy magánszemélyként ott van az NKE kifizetési listáján, ráadásul kettő projektben is: 2.2.13, művek elkészítése, 3.262.000,-Ft, 2.2.20, elkészítendő mű, 962.500,-Ft. Mondjuk ránézve ez utóbbi műre, ha ilyen a többi is… Ez a kommunikáció alapfogalmain megy végig, ez egy átlagos tankönyvben is benne lehet, szerintem nagyjából onnan is lehet kimásolva (Verbális-non verbális kommunikáció, kompetencia-piramis, kommunikációs csatornák, stb.). Ez pedig egy mentor felkészítő munkafüzet a Konett-től, ill. Salamon Hugótól (az elején ebben is megtalálható a kompetencia-piramis). A szöveg egy része, kérdezős-kitöltős, a többi általános tankönyvi szakanyag, hivatkozásokkal.

***

AZ NKE SZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT. SZEREPE
Az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft. ÁROP-os munkavégzései a következők:

• (1.2.9, szakmai rendezvény lebonyolítása, 1.072.555,-)
• (2.2.5, rendezvényszervezés, 91.750.90 2,-)
• (2.2.13 vezetőképzés tréning és catering lebonyolítása + caf.adó, 8.206.213,-)
• (e2.2.19, elektronikus képzési és távoktatási anyagok, 533.441,-)
• (2.2.20, rendezvényszervezés, 23.284.15 2,-)
• (2.2.20, zárórendezvény, 4.488.000,-)
• (2.2.21, rendezvényszervezés, 51.293.47 8,-)
• (2.2.21, lapszámok előállítása, 14.748.378,-)
• (2.2.22, rendezvényszervezés, szakmai nap, oktatástechnikai eszközök, 23.484.342,-)
• (2.2.22, tankönyv, tanulmány nyomdai munkálatok 16.985.378,-)
• (2.2.2 2, egyedi pendrive,1.137.920,-)
• (2.2.22, gépjármű szolgáltatás biztosítása, gépjármű bérleti díj, 5.032.839,-)
• (2.2.24, kommunikációs szakértői szolgáltatások, 1.130.300,-)
• (3.2.2, kommunikációs szakértői szolgáltatások, 1.225.550,-)

Ezek mind összesített adatok, sok kisebb számlából tevődnek össze ezek a programköltségek.
Az NKE üzemeltetési, szolgáltató cége, legutóbbi adatszolgáltatása szerint 166 főt foglalkoztatott. Látható, hogy házon belül oldották meg az uniós projektek rendezvényszervezését, tehát itt nincsenek közbeszerzések. Ez mondjuk egy nagy motiváló erő lehetett a konstrukció kidolgozásában.

Kérdés, hogy mennyire átlátható ennek a Kft.-nek a tevékenysége? A honlapja alapján szerintem
semennyire.
Egyáltalán, ki tudja vagy ki meri ellenőrizni a janicsárképző szolgáltató cégének a tevékenységét? Van ugyan felügyelőbizottsága a Kft-nek, amelyben egy-egy BM-es területű, HM-es területű és a Miniszterelnökség által delegált nő a tag, de hát ez körülbelül annyit is ér.

A cégvezető Zoltai Dénes (Bence) (1965), aki egy sötét ló, az interneten szinte semmit nem találni róla. Azt viszont tudjuk, hogy elég sok cége volt korábban, melyek vége általában felszámolás vagy több esetben is kényszertörlés (!) lett. Az utóbbi időben profilbővítés indult be az NKE Szolgáltató Kft.-nél, ugyanis az NKE a másik, tulajdonában álló céget, vagyis a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt.-t (NKTK) kiüresítve, annak nyomdai tevékenységét is átvette. Az NKTK 2015. szeptemberétől felszámolási eljárás alatt áll, a csúcsprojektje az ÁROP-2.2.19 volt, ahol 70.000.000,-Ft-ot számlázott szakanyagok szerkesztéséért. Újabb profilként megjelent az NKE Szolgáltató Kft.-nél a gépjármű bérbeadás is (2.2.22), de legújabban már kommunikációs szakértői szolgáltatásokat is nyújt. A KÖFOP-os programok 30 milliárdját persze így is nagyon nehéz lesz elégetni, pláne, hogy a pénzszórásra már az EB is felfigyelt.

Idáig elérve azért felmerül az emberben a kérdés, hogy az NKE véletlenül nem egy fideszes kifizetőhely?

Csatolva vannak az összes ÁROP-os program céges- és közigazgatási beszállítói összesítését. Nagy részét már feldolgoztam, de még nem mindet, úgyhogy még lehetnek benne érdekességek és meglepetések.
képviselőiadatkérés_0516_Végl(1)

Az ÁROP-2.2.20 kifizetésein keresztül jól látható, hogyan működik a rendszer. Ez volt a legköltségesebb ÁROP-os program, itt képezték ki a kormányablakok ügyintézőit (kb. hétezret), de ehhez elő kellett állítani a tananyagokat és fel kellett készíteni az oktatókat.
Azt azért tartsuk szem előtt és hangsúlyozzuk, hogy a megkapott táblázatban csak az 500.000,-Ft feletti tételek szerepelnek, szerepelnek, tehát az egyes területek költései akár jóval magasabbak is lehetnek.
Ahhoz képest, hogy kormányablakok ügyintézőit képezték, 86.697.000,-Ft-ot költöttek olyan helyiségbérleti díjakra, amelyek vonatkozásában a bérbeadók a megyei kormányhivatalok voltak. Mindezt úgy, hogy a program közreműködői voltak a kormányhivatalok, hiszen külön képzésszervezőt foglalkoztattak (volt ahol többet is), így az ottani dolgozók bérének egy részét is a program pénzeszközeiből fizették. A most megkapott adatszolgáltatás szerint a két KÖFOP-os programban is folytatódik az a gyakorlat, hogy a társmegvalósító kormányhivataloktól bérelnek helyiségeket az NKE-s továbbképzésekhez. De a fenti még csak nem is a végösszeg, hiszen más hivataloktól (főleg önkormányzati hivataloktól) 12.278.000,-Ft- ért, a Villányi úti konferencia központtól pedig összesen 10.000.000,-Ft-ért béreltek helyiséget.

TOVÁBBI FURCSA KÖLTSÉGELEMEK

48 oktatónak, oktatást segítő embernek (tutornak) fizettek ki összesen 32.364.000,-Ft-ot, személyenként 5-600 ezer forinttól (ebből a kifizetési kategóriából volt a legtöbb) egészen 1,5 millió forintig. Képzésszervezőknek ugyanakkor (42-nek, akik jellemzően a kormányhivatalokban dolgoztak) 58.755.000,-Ft járt , közülük 32 személy egységesen 1.440.000,- Ft-ot kapott, függetlenül attól, hogy melyik megyében dolgoztak.
Nyolc e-learning szakértőt is foglalkoztattak (ez nekem egy kicsit soknak tűnik) összesen 18.871.000,-Ft-ért, itt 1 millió és 4,5 millió között szóródtak a kifizetések. Elképzelhető, hogy ezek nagy része tanulmányírás lehetett. Balkányi Péter és Orbán Zsolt együttesen csak a 2.2.20-ban 7,7 milliót szakítottak. Ők egyébként az Apertus Kft. e-learning szakértői, akik ugyanekkora összeget a cégük nevében is számláztak.

Korábban már írtam, hogy az Apertusnál Koltányi Gergely is kapott közvetlen kifizetést az NKE-től (1.000.000,-Ft). Még érdekesebbé teszi a dolgokat, amit az egyik tanulmányukban írnak, miszerint: „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁROP 2.2.19 projektjének keretein belül kifejlesztettük saját e-oktatási módszertanunkat, mely alapján összesen 100 komplex e-learning képzési programot készítettünk el.”
Gyanítható, hogy adott tananyagok és fejlesztések (esetenként némi módosítással) ide-oda vándorolnak az uniós projektek között, így azokat akárhányszor el lehet számolni. A szalagszerű termelés is egy érdekes jelenség, ez szerintem egyáltalán nem az igényekhez, hanem inkább az uniós pénzek kifizetési határidejéhez igazodik:
„A vizsgált projekt esetében (itt nyilvánvalóan a 2.2.19-ről lehet szó) abban különleges volt, hogy viszonylag szűk idő alatt (kevesebb mint 8 hónap) kellett viszonylag sok tananyagot (kb. 600 videót) fejlesztenünk. A nemzetközi gyakorlatoknál is említett időigényhez képest ez jelentős terhelést jelent, így olyan speciális tananyag kifejlesztésére volt szükség, amely egyszerre felel meg két szempontnak: – rendelkezik egy olyan univerzális kerettel (tananyagmotor), amelybe viszonylag egyszerűen betölthetők a kész komponensek (jegyzet, ppt, videók) és előállítható a kész tananyag, – a komponensek betöltése (gyártás) minél nagyobb részben automatizálható, így csökkentve a gyártás munkaigényét.

De itt van egy tananyag Budai Balázs Benjámintól is (E-közigazgatási alapismeretek). Ő a 2.2.20-ban 4,5 milliót kapott erre. Ő egyébként az NKE docense. Az uniós támogatási szerződésekben az szerepel, hogy a program keretein belül készült műveket nem lehet kereskedelmi forgalomba helyezni.
Az alábbi link azonban azt bizonyítja, hogy ennek vagy éppen az ellenkezője történik, vagy az, amire már eddig is gyanakodtunk, hogy kész műveket, tanulmányokat számláznak be milliós összegekért az NKE-nek, azért, hogy ki tudják tölteni az uniós projektek kereteit. (Ennek kétséget kizáró bizonyítása azonban egy mélyebb elemzést igényelne.)

***

TANANYAGFEJLESZTÉS BRUTÁLISAN DRÁGÁN
És ezzel elérkeztünk ezeknek a programoknak az egyik legneuralgikusabb pontjához, vagyis a
 tananyag- és tanulmány íráshoz.

Tananyagírásra 8 személy összesen 28.174.000,- forintot vett fel. (Ebben benne van Budai Balázs Benjámin 4,5 milliója is.) A legnagyobb kifizetés Boros Anita részére történt, mégpedig10.250.000,- Ft. Ő egyetemi docens, korábban a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetője volt, most vagyonpolitikai helyettes államtitkár Seszták Miklósnál. Fiatal kora ellenére (37 éves) rendkívül termékeny könyv- és tanulmány szerző. „Közigazgatási eljárások” címmel készült el a műve az ÁROP-2.2.20-ban
Kovács Éva „Egyedi élethelyzetek és gyakorlatok” témakörben szerkesztett tananyagot, illetőleg volt annak a társszerzője 7.750.000,-Ft-ért.
Az Ügyfélszolgálati készségfejlesztési tananyagot négyen írták (köztük a fentebb már említett Salamon Hugó), a kifizetési lista szerint mindezért 3.987.000,-Ft-ot kaptak. A mű kb. fele kommunikációs alapfogalmakról szól, ez elég sok tanulmányban előfordul, a másik része konfliktuskezeléssel foglalkozik és önértékelő teszteket tartalmaz.

A kommunikációs témakör elég gyakran előfordul a projektek tanulmányai között, azt már a hírhedt 1.1.21-ben is nyomatta pl. Bajnok Andrea, Kriskó Edina és Pallai Katalin, akik a 2.2.20-ban is kaptak megbízásokat művek elkészítésére. Ez megint csak azt támasztja alá, hogy némi hangsúlyeltolódással ugyanazok a művek vándorolhatnak egyik projektről a másikra. Ezzel természetesen nem azt állítjuk, hogy egyik vagy másik programban (pl. a kormányablakok ügyintézőinek képzésében) ne lenne azokra szükség, de ugyanazokra a művekre például felhasználási szerződésekkel újabb és újabb százezreket vagy milliókat kifizetni abszolút közpénzégetésnek tűnik (pl. Együttműködés-fejlesztés és kommunikáció az 1.1.21-ben).
Tananyag kell, eddig rendben is van, azonban további művek elkészítésére még 28-an kaptak megbízást 31.910.000,-Ft-ért. Közöttük persze olyanok is vannak, akik a tananyagok egy-egy fejezetét írták, általában 500 ezertől 1 millió forintig terjedő összegben.

***

Még két érdekesség a kifizetőhely jelleghez:
Fürjes Balázs Zoltán a 2.2.13-ban művek elkészítésére, 3.262.000,-Ft-ot vet fel (Közigazgatási Vezetői Akadémia volt a projekt.) Ez azonban egy másik Fürjes Balázs, mégpedig az, aki korábban a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek volt a vezérigazgatója, utána pedig a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Bukovics István a 2.2.20-ban 1.750.000,- Ft-ot, a 2.2.21-ben 2.472.750,-Ft-ot kapott művek elkészítésére. Ő egy rejtélyes figura. Moszkvában tanult lelkész-katasztrófavédelmis, Pintér Sándor korábbi tanácsadója, s nyilvánvalóan pártfogoltja, akinek a zűrös végzettségi adatairól az Átlátszó rántotta le a leplet.

 

[su_document url=”http://www.korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/06/korrinfo70_melleklet.pdf”]

KLIK központban jártam, programot nem láttam

2017. június 1.

3 hete azt állítottuk, hogy a KLIK 900 millió forintért vett programokat. Ezeket 2015 végén kifizették, de mind a mai napig nem használják őket. Azt is elmondtam, hogy fél éve nem engedik megtekinteni a “működőképes” szoftvereket. (tovább…)

Szemét egy ügy

2017. május 25.

Sokak számára egyértelmű, hogy a szemeten rengeteget lehet keresni, nem hiába tartja rajta – pl. Nápolyban – a maffia a kezét. De nem csak Nápolyban! (tovább…)

Ha foci van, minden van

2017. május 18.

Egy korábbi alkalommal részletesen beszámoltunk arról hogy a Budapesti Iparkamaránál hogyan szórakoztak (loptak) el uniós százmilliókat, több alkalommal a kamara vezetőinek saját cégének kijátszva a szakoktatásra szánt pénzeket. A budapesti kamara vezetōjét le is váltotta Parragh, ám úgy tūnik, az eszetlen pénzherdálás az országos kamaránál is tovább zajlik. (tovább…)

Szóval, ki beszél itt mellé?

2017. május 15.

Újabb dokumentumokat kaptam a KLIK-től. Ezek egyértelműen és száz százalékosan azt bizonyítják, hogy Pölöskeiné egész egyszerűen az arcomba hazudott, amikor levelében azt írta, hogy a programoknak az iskolákban nem is kellene működnie.

(tovább…)

Hiba a mátrixban?

2017. május 11.

A KLIK TÁMOP 3.1.4b sorszámmal „Köznevelés az iskolában” címmel 2013 és 2015 között 10 milliárd Ft értékben kivitelezett projektet a KLIK az “iskolák működésének hatékonyabbá tétele, valamint az iskolák adminisztrációs terheinek csökkentése” érdekében. A projekt többek között egy informatikai rendszer – az ún. Intézményfenntartói Információs Rendszer – kiépítését célozta, mintegy 900 millió forintért. (tovább…)

A fideszes “szociális háló”

2017. május 4.

Mottó: Mindörökké Tenisz, Magyar Vitorlás Sales House, Online Pénztárgépjavító és forgalmazó, Alkalmazott kutatásokért, International Medical Health, Euromed Extra, Első Magyar Taxifuvarozó: néhány “szociális szövetkezet” neve a sok ezer csalóból. (tovább…)

Pénzeső az egyetemen!

2017. április 27.

Az egyetemgyilkosságok és a civilek csillagozása azért is jó a kormánynak, mert hetekre eltereli a figyelmet az országban folyó  gigantikus lopássorozatról. Szinte alig volt visszhangja a 24.hu Nemzeti Közszolgálati Egyetem projektjét érintő uniós vizsgálatról szóló cikkének. Pedig a cikk rendkívül fontos.

Az EU ellenőrei rendkívül súlyos megállapítást tettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó visszaélések gyanújáról, melyeket a FUTÓ PROJEKT ellenőrzése során állapítottak meg az EU szakértői. Az újság által idézett jelentés rendkívül jelentős túlárazásokról és gyakran teljesen indokolatlan beszerzésekről beszél egy 17,5 milliárdos projektnél.

A súlyos túlárazás és az indokolatlan költés a korrupció és a lopás egyételmű szinonímája.

Az eset különös jelentőségét az adja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora prof. Patyi András, aki úgy tűnik, a Nemzeti Választási Bizottság élén mindent megtesz, hogy a kormány számára kellemetlen népszavazásokat lehetetlenítsen el.

A korrupcióinfón a hivatkozott projektre, illetve az egyetemen párhuzamosan illetve korábban futó projekteket vizsgáljuk meg és ezek alapján elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy kicsit is normálisan működő országban Patyi rektor tovább vezethetné a választási bizottságot vagy rektor maradhatna az intézmény élén.

Közérdekű adatkéréssel fordultunk az egyetemhez a megvalósíthatósági tanulmányért és az eddig megkötöttt szerződésekért de addig is súlyos megállapítások tehetők. Nagyon leegyszerűsítve: komoly a gyanúja annak, hogy ugyanazért a dologért többször vesz fel pénzt az egyetem, hogy jelentősen túlárazva, vagy felesleges dolgokat vásárol a pénzen. 5 pontba szedtem az aggályokat, a részleteket lejjebb pontonként kifejtem.

1) A cikkben hivatkozott jelentésről nekünk is vannak konkrét információink. Önmagában az Eu vizsgáló biztosok megállapításai is elképesztőek ( 800 millió a 17 mrdos projekt előkészítésére, 3 mrd személyi költségekre, ha mind a 740 dolgozó részt vesz a projektben, a bérükkel számolva 10 hónapig semmi mással nem foglalkoztak volna, csak ezzel. Terembérleti díjakra  1,6 mrd-ot -pedig van bőven állami intézményekben alkalmas hely-, cateringre 400 miliót terveztek eltapsolni)

2)  A vizsgált projekt (KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15 – A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése) csak az egyik hatalmas projekt. A 17 milliárd mellett párhuzamosan fut egy 11 milliárdos projekt  KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15 – A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés. A két projekt között rengeteg a tartalmi átfedés, kifejezett a gyanú, hogy kétszer fizet az EU ugyanazért. Ha így van, az pedig maga a lopás. A “projektekelemek” egy nagyon nagy része pedig olyan tevékenység, amelyik megegyezik az egyetem alaptevékenységével.

3) A többszöri fizetés annál is valószínűbb, mivel a 2007-2015 ciklusban több olyan ÁROP-os projekt is futott, amely jelentős átfedést mutat a mostaniakkal, gyakorlatilag még egyszer lenyúlhatják ugyanarra a pénzt. 

Itt találhatóak az eredménybeszámolók is az ÁROP-os programokról

4) A korábbi ÁROP programok vizsgálatából látható adatokból is az a következtetés vonható le, hogy már ott is rengeteg pénz folyhatott ki kamu megbízásokra részben kamu cégeknek és -egyáltalán nem kis részben- az egyetem dolgozóinak.

5) Azokból is nagyon sok juthatott az oktatóknak és egyáltalán nem biztos, hogy valódi munkavégzés mellett. Maga Patyi egy körlevélben arra hivatkozik, hogy a projektek azért jók, mert plusz fizetést tud adni a dolgozóknak. ( Patyi urat és a professzorokat  azonban emlékeztetnénk, hogy az EU pénzek nem fognak örökké tartani, illetve az EU támogatásokból nem finanszírozható az, amiért már egyszer fizetett az állam: a munkájukért)
Részletesebben:

1) A 17 milliárdos, elkaszált projektről részletesen ír a 24.hu cikke 

Tehát a projekt leírása itt tölthető le:

A KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15 keretében egyetlenegy közbeszerzést találtam a Közszolgálati Egyetemnél, amit a T-Systems Mo. Zrt. nyert meg (a Tigra Kft. volt a másik induló). A közbeszerzés értéke 4.515.246.109,-Ft, mely két tételből áll: informatikai, ill. infokommunikációs eszközök szállítása 4.371.939.023,-Ft-ért és fizikai behatolás- és tűzbiztos infrastruktúra kiépítése 143.307.087,-Ft-ért. Mindkét részterület becsült és végleges értéke forintra megegyezik!!!! Ez csak akkor valósulhatott meg, ha Patyiék előre megegyeztek a nyertessel az árban, a közbeszerzés pedig alibi eljárás volt. Ennek a közbeszerzésnek a dátuma (a szerződésé) 2016.10.11., tehát nagyon friss, valószínűleg még folyamatban lehet. Persze az uniós revizorok már ennek a papírjait is láthatták 2016 végén.
A 24.hu-nak azt mondták az NKE vezetői, hogy a projektet a megyei és fővárosi kormányhivatalokkal együtt valósították meg. Nem találtam azonban eddig semmi nyomát annak, hogy a kormányhivatalok közbeszerzést írtak volna ki a projekttel kapcsolatban. Ez még akkor is nagyon durva, ha tudjuk, hogy az NKE maga valósította meg (???) a program keretében felvállalt képzéseket, ugyanis a cikk alapján még sokféle közbeszerzést kellett volna kiírniuk. Hol a pénz és hol vannak a közbeszerzések?

2)  Átfedések a két “futó” Köfop program és az Egyetem alapfeladatai között

KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15 – A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése itt:
Tartalom, feladat:
– Személyre szabott (egyéni fejlesztési igényeken alapuló), kompetencia-fejlesztés.
– Hatékonyabb tanulását segítő – modern oktatás-technológiai és képzésmenedzsment rendszerre épülő – tanulási környezet létrehozása.
– Kompetencia-alapú közszolgálati életpálya-programot támogató szolgáltatások.
Kimenetek (ezeket én szedtem pontokba):
a) Egyéni fejlesztési igényeit szolgáló képzéstervezési rendszer kerül kialakításra.
b) Közszolgálati képzési kínálat új programokkal bővül.
c) Megtörténik az egyes programok fejlesztési cél szerinti újrastrukturálása, illesztése a személyügyi igazgatás által definiált mindenkori kompetencia nomenklatúrához.
d) Lehetővé teszi a munkáltatók és a tisztviselők számára (!) az elektronikus képzéstervezés során a fejlesztési célokat legjobban szolgáló képzések kiválasztását. e) A képzések mind elméleti, mind gyakorlati elemeket tartalmazzanak.
f) A képzésfejlesztés a közszolgálat-specifikus ismeretek mellett a személyes készségekre, idegen nyelvismeretre és vezetői kompetenciákra is kiterjed.
g) Az oktatók tanulási-tanítási gyakorlatainak fejlesztése, hogy fenntarthatóan (!) és hatékonyan működhessenek a folyamatos, online tanulást előtérbe helyező rendszerfejlesztések.
h) Oktatók felkészítése.
i) Képzések megvalósítása.
j) Képzés-fejlesztési menedzsment rendszer kialakítása (mentor-szakfelelős – operatív menedzser) (!)
k) Integrált képzési portál rendszer
l) Elektronikus tananyag-fejlesztési eszközök kerülnek kialakításra.
m) Online továbbképzések igénybevételét biztosító tanulópontok, továbbá megvalósul a „virtuális osztályterem” képzési környezet
n) Országos közszolgálati továbbképzési szakértői-oktatói hálózat kiépítése.
o) Oktatók tevékenységét, értékelését nyomon követő nyilvántartási és információs rendszer.
p) Valamennyi megyeszékhelyen képzésszervezési kapacitások.
q) E-learning gyártás (!), módszertanok, oktatási szimulációk kerülnek kifejlesztésre.
r) Szakirányú továbbképzési programok kerülnek fejlesztésre.
s) E-kompetenciamérés (!) az objektív önértékeléshez. (!)
t) Olyan posztgraduális képzés kialakítása (!), amely magasabb szintre emeli a jelenlegi közigazgatási szakvizsga tudás– és kompetenciaszintjét.

KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15 – A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés, NKE innen
A fejlesztés megvalósítását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosítja, telephelyein, bérelt ingatlanain, oktatási helyiségeiben.
Tartalom, feladat:
1) A tudásmegosztó funkció NKE általi működtetésének fenntartható (!) kialakítása.
2) Hálózati rendszer kiépítése (államigazgatási szervekkel, felsőoktatási intézményekkel) kutatói és kutatási hálózat, tudáshálózat létrehozása.
3) Kutatási eredmények összefoglalása, elérhetővé tétele.

A második programleírásból mindössze ennyi konkrét feladatot lehet kiszedeni, ami édeskevésnek tűnik ahhoz képest, hogy 11,5 milliárdos a program. Ráadásul ezek a feladatok alapból benne vannak az NKE tevékenységi körében, tehát erre külön uniós programot alapozni, eléggé meglepő. Ide tartozik az is, hogy az NKE-nek van egy olyan belső szervezeti egysége, hogy Államkutatási és Fejlesztési Intézet, melynek feladatai a következők: 
Kutatás-fejlesztési tevékenység szervezése és koordinálása. A KÖFOP egyes projektjeiben folyó szakmai tevékenység tervezése és megalapozása, továbbá a megvalósítás és a végrehajtás szakmai menedzsment feladatainak ellátása.Koordinált intézményi közszolgálati tudáskoncentráció és tudáshálózat fejlesztése mellett az egyetemen folyó képzések, és az azokhoz tartozó tananyagok fejlesztése. Kutatási eredmények közzététele.
A kiemelt program további részeiben a jó kormányzással és a bürokráciacsökkentéssel összefüggő szokásos lózungok vannak, s van egy olyan programelem (?), hogy “Bürokráciacsökkentés hatásfaktora”. Ehhez tartoznak a következők is: online elektronikus tartalmak, szolgáltatások körének bővítése és továbbfejlesztése (e-learning tananyagok, virtuális országos tudásmegosztó funkció, digitális tanulási környezet kialakítása stb.). Mindez teljesen egybevág a KÖFOP-2.1.1 lényegi elemeivel, tehát nagyon úgy tűnik, hogy a kétféle projektet tartalmilag nem sikerült egymástól elhatárolni.

Nagyon nehéz lesz ezt a 11,5 milliárdot hiteles dolgokkal lefedni, amit az is mutat, hogy az egyetlen, KÖFOP-2.1.2-ben kiírt közbeszerzésben (amit ugye 8-9 hónapja nem sikerült elbírálni) a KÖFOP-2.1.1-ben kiírt feladatokra (“Kimenetek” g), h) és o) pontjai) keresnek vállalkozót, úgymint az NKE 800 oktatójának, kutatójának, dolgozójának a kompetenciamérése, valamint számukra egyéni fejlesztési tervek készítése, fejlődés visszamérése.
Innen
Továbbá az összes, a KÖFOP-2.1.1-ben leírt feladatkör átfedésben van az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának, valamint Fejlesztési Intézetének a feladatkörével. S ezt Patyiék nem is titkolják, ugyanis egy 2016.07.16-án kelt, az “egyetemi polgároknak” szóló levél alapján:
“A projektek elsősorban felelősséget jelentenek mindannyiunk számára abban, hogy munkakörünk részeként fejlesztési feladatot vagy többletfeladatot vállaljunk. A kutatási és oktatói többletfeladatok további lehetőséget jelentenek arra, hogy egyszerre váljon intenzívebbé az egyetemfejlesztés, ugyanakkor mindannyiunk anyagi megbecsülése is magasabb szintre lépjen.”
Hát, ha ezt az unió finanszírozza … Mégpedig akkora összegből, amiből szerény számításaim szerint az NKE dolgozóinak a többéves bérkerete is kitelne. Na persze nyilvánvalóan lesznek majd külsős üzletviteli tanácsadások, rendezvényszervezések, informatikai fejlesztések konferenciák, tanulmányok (ez utóbbi kettőre az NKE már sablonokat is készített), amelyekkel majd jól ki lehet osztogatni a pénzt ennek-annak. S ez így is történt az eddigi egyetlen eredményes közbeszerzési pályázat esetében is, amit a T-Systems Mo. Kft. nyert el, 4,5 milliárd forintért.

A két programra 29 milliárd forint megy, ez gyakorlatilag megegyezik a Ludovika építésének 31 milliárdos költségével. Ezt az EU nem finanszírozta, az első fázist KÖZBESZERZÉS NÉLKÜL csináltatta Patyi. Felmerülhet, hogy most uniós pénzből finanszírozzák az egyetem működését ezel pótolva az építkezések költségét.

3) Ami azonban talán a legfontosabb az észrevételek között, hogy kifogás érte a program e-learning fejlesztéseit, a virtuális oktatási eszközök fejlesztését és a fentiekben már hivatkozott hálózat- és szerver fejlesztéseket olyan szempontból, hogy azok nagy része a korábbi ÁROP-os programok keretében már megvalósult, s éppen ez az egyik oka annak, hogy eltúlzottnak tartják a 17,5 milliárdos program költségvetését.

2010 tavaszán vette kezdetét a magyar közigazgatás újjászervezése. A 2011. évi Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programban, és a Digitális Megújulás Cselekvési Tervben is kiemelt hangsúlyt kapott az infokommunikációs technológiák közigazgatási használata. Az NKE-n a fenti célkitűzéssel összhangban indult el az ÁROP-2.2.19-2013-2013-0001 számú EU-fi nanszírozású projekt, „Az elektronikus képzési és távoktatási anyagok készítése” címmel. (…)Az e-learning tananyagok és képzési programok kifejlesztésének célja nem volt más, mint – a korszerű technológiák felhasználásával – a korábbi képzési rendszer és tanulási metodika átalakítása egy rugalmas, élethosszig tartó tanulási tevékenységgé. Az egyetemen 2013-ban létrejött az E-tanulás Módszertani Központot (EMK). Az EMK – kiegészülve egy e-learning laborral – egyszerre lát el módszertani, minőségirányítási, kutatás-fejlesztési és gyártási feladatokat. Kiszolgálja a közszolgálat e-learning fejlesztési igényeit, biztosítja a létrejött tananyagok fenntarthatóságát, infrastrukturális és szakértői hátteret biztosít a közszolgálatban dolgozók e-learning módszereket igénylő továbbképzéseihez.
A projekt eredményeként létrejött E-tanulás Módszertani Központ (!) hosszú távon képes lesz kiszolgálni a közszolgálat e-learning fejlesztési igényeit (!), biztosítja a létrejött e-tananyagok fenntarthatóságát, infrastrukturális és szakértői hátteret biztosít azok minőségbiztosításához. Az NKE képzési kínálatában az országban egyedülálló e-learning szolgáltatás valósulhatott meg, amely éves szinten közel 150 ezer egyedi képzés megvalósítását teszi lehetővé, egy dinamikusan frissíthető, moduláris felépítésű tananyagbázis alapulvételével. A projekt során, amelyből öt jelenléti oktatással ötvözött blended tréning, kettőhöz szimulációs oktatási környezet is készült. Ehhez kapcsolódóan tízezer fő képzése is lezajlott a projekt keretében, így valamennyi indikátor teljesült.

Mindezek miatt utánanéztem az EB által is hivatkozott programoknak, melyek a következők:

ÁROP-2.2.19-2013 Elektronikus képzési és távoktatási anyagok készítése, NKE (lásd fentebb)
2013.07.05., 2013-01-01. – 2014-07-31., 700.000.000,-Ft, Szerződött összeg: 560.000.000,-Ft  Kifizetve: 559.868.863,-
A projekt célja a közszolgálati továbbképzés egységes e-learning rendszerének megalapozása, meghatározott igények mentén történő tananyagfejlesztéssel (35 e-learning tananyag, ebből 5 db blended learning és 2 db szimulációs tananyag), folyamatos módszertani támogatással és képzések lebonyolításával (10 000 fő képzése). Ezen cél megvalósítása érdekében E-tanulási Módszertani Központ kerül kialakításra, amely hosszú távon hivatott kiszolgálni a közszolgálati dolgozók távoktatási képzési igényeit.
Hát ez nagy gáz, mert a két KÖFOP-os programnak is nagyjából ez a lelke. (!!!)

ÁROP-2.2.21-2013 Tudásalapú közszolgálati előmenetel, NKE
2013.08.07., 980 000 000 .- HUF, 2013.03.20. – 2014.06.30., Kifizetve: 988.038.604,-
A közszolgálat közös (közigazgatási, rendészeti, honvédelmi és nemzetbiztonsági) tudástartalmának fejlesztése és beépítése a közigazgatási, rendészeti és katonai képzési terület alap – és mesterképzéseibe (!), továbbá a közszolgálati átképzést és az integrált továbbképzést lehetővé tevő képzés- és módszertani fejlesztés és minősítési rendszer működtetése kialakítása, a közszolgálati karrierpálya megvalósításához kapcsolódó egyetemi fejlesztések.

ÁROP-2.2.22-2013 Képzés a konvergencia régiókban lévő önkormányzatoknak, NKE
2013.09.27., 710 000 000 .- HUF, 2013-01-01. – 2015-05-31., Kifizetve: 709.873.235,-
A projekt célja annak elősegítése, hogy az önkormányzati köztisztviselők gyorsan és eredményesen tudjanak alkalmazkodni a változó jogszabályi, gazdasági, társadalmi környezethez, elvárásokhoz. Tevékenységek: I. E-learning képzés és konzultációk az új önkormányzati szabályozás megismertetésére; II. Módszertani fejlesztés és megvalósítás a helyi stratégiaalkotás és közös végrehajtási gyakorlat folyamatainak kialakítására; III. Szakirányú továbbképzés az önkormányzatok szakértői állománya részére.
A 2.2.22-t úgy tudom nem említették az EB revizorai, azonban itt is vannak párhuzamok az új programokkal, hiszen azok az önkormányzati szakterületekre is kiterjednek.

ÁROP-2.2.23-2013 Közigazgatási szervek munkatársainak kompetencia fejlesztése, Belügyminisztérium
2013.10.02., 944 280 341 .- HUF,  2013-09-01. – 2015-09-30., Kifizetve: 893.233.620,-
A projekt a közigazgatási személyzeti rendszerben a szervezetrendszert és az eljárásokat működtető személyi állomány fejlesztését célozza meg. Ennek keretében kidolgozásra kerülnek olyan programok, amely elősegítik a központi-, autonóm államigazgatási szerveknél, kormányhivataloknál dolgozó szakemberek készségfejlesztését. Ezek a készségek szükségesek ahhoz, hogy a közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők mindennapi munkája hatékonyabb legyen, és hogy képessé váljanak, az egész életen át tart…
Itt is megjelenik már a kompetenciafejlesztés és az egész életen át tartó tanulás, képzés feltételeinek a megteremtése, amelyek a KÖFOP-os programoknál is alapelemek.

A négy programra összesen elment 3,2 milliárd forint. Arról nem is beszélve, hogy az ÁROP-2.2.20-ban az újonnan kialakított kormányablakok ügyintézőinek a képzésére, tananyagokra és oktatók felkészítésére is elköltöttek 1,93 milliárd forintot. Ez azért fontos, mert az új programban már biztos, hogy nem kellett számolni annak a 6500 embernek a képzésével. Szóval ebben az a “leleményes”, hogy pártunk és kormányunk úgy akar nagyjából tízszer annyit elkölteni képzésekre, oktatók fizetésére és infrastruktúra fejlesztésre, hogy ennek az egésznek az alapjait már 2013-2015. között az előző uniós ciklus terhére lerakták. Az rendben van, hogy tovább kívánják fejleszteni a rendszert, tanuló pontokat és megyei képzési központokat akarnak kialakítani, de nehéz magyarázni, hogy az (vagyis a továbbfejlesztés) tízszer annyiba kerüljön, mint a korábbi projekt, hiszen az egész egyáltalán nem nulláról indul. Nem beszélve arról, hogy sok olyan feladat, amit itt most a programok részévé tettek (csak rá kell nézni az elején felsoroltakra), azok az NKE oktatóinak, kutatóinak vagy egyéb dolgozóinak nyilvánvalóan a munkaköri leírásában is szerepelnek (ezt Patyi is elismerte, lásd fentebb), hiszen – amint azt már említettem – az NKE alap tevékenységi körébe tartoznak.

S most lássuk az összes közbeszerzést a korábbi ÁROP-os programokhoz kapcsolódóan:
Az L&D Solutions Kft., 23.980.000,-Ft-ért szállított viselkedésstílus felismerését támogató, képességfejlesztő, web alapú oktatóprogramot.
A T-Systems Magyarország Zrt., 19.248.000,-Ft -ért fejlesztett digitális könyvtárat az OLIB nevű szoftver kiegészítésével.
A Szinergia Projekt-, Működés- és Változásmenedzsment Kft., 18.850.000,-Ft-ért IT készségfejlesztést célzó interaktív tréninget fejlesztett egy pilot program keretében. Itt azért belefért egy kis kommunikációs tréning, egy kis konfliktuskezelés és arra is oktatták a köztisztviselőket, hogyan keressenek meg valamit az interneten.
Az IQ ConsultinG Szervezet Fejlesztő és Tanácsadó Kft., 23.890.000,-Ft-ért interaktív szimulációs e-learning oktatóprogram fejlesztett ki, melynek keretein belül élőszereplős szituációs videókat is készített (A KÖFOP-2.1.1 feladatleírásának q) pontja is pont ugyanilyen tartalom.)
Az Innopod Solutions Szervezetfejlesztő, Vezetőképző és Tanácsadó Kft., 21.155.000,-Ft-ért kvantitatív és kvalitatív adatfelvételek lefolytatását végezte el az elektronikus továbbképzési programok igényfelméréséhez. Ennek keretein belül mélyinterjúkat készítettek nem túl nagy létszámban oktatókkal és tanulókkal, s többek között (na ilyen sem volt még) etnográfiai megfigyeléseket végeztek, valamint vizsgálgatták a tanulás jövőképét.
Az AR Tudásmenedzsment Szolgáltató Kft., 17.420.000,-Ft összegben angol szaknyelvi, kevert tanulási módszerű tananyag fejlesztést, azt követően oktatások megtartását vállalta (KÖFOP-2.1.1 f) pont)
Az Expanzió Kft., 9.400.320,-Ft-ért tanácsadási szolgáltatás biztosított folyamatmenedzsment tevékenység támogatására. (Na ez tök kamunak tűnik, egyrészt a feladatleírás alapján, másrészt mert ezt eleve az NKE dolgozói végezték, azonban “a feladat speciális tudáselemei miatt tanácsadó bevonása is szükséges”.)
A RÁvezető Projekt Kft., 17.158.000,-Ft-ért projektmenedzsment feladatokat látott el és a projektmenedzsment működését fejlesztette (?)
A Virtual Planet Hungary Kft., 39.874.500,-Ft-ért 10 db közszolgálati szimulációs tananyag 3D virtuális oktatási környezetben való kifejlesztését vállalta és az ezt támogató szoftvereszköz licencet adta. (Na ez is KÖFOP-os téma.)
A WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft., 23.997.452,-Ft-ért hardver eszközöket és kiegészítőket szállított.
Szünetmentes tápegység, 2db, ÁROP 2.2.21; Adatbázis szerver, 2 db, ÁROP 2.2.19; Frontend szerver, 8 db, ÁROP 2.2.19; Rack szekrény, 1 db, ÁROP 2.2.19
Az eszközök egységesen kell, hogy biztosítsák a Továbbképzési és Vizsga Portál (TVP) működését – mely „a köztisztviselők regisztrációját, képzésre jelentkeztetését, e-learning képzését, valamint az automatikus értékelésű elektronikus vizsgáztatás funkciókat”látja el.
Összeszerelése és beüzemelése: szerverek, aktív hálózati eszközök fizikai elhelyezése, rack-be szerelése, kábelezés.
Ez a közbeszerzés kísértetiesen hasonlít a KÖFOP-2.1.1 közbeszerzésére, egy különbséggel: ez 24 millióba, a másik pedig (ez a része) 4,3 milliárdba kerül. Gyanús, hogy a két rendszer ugyanazt a funkciót látja el, bár a hálózat pontos méreteit nem tudjuk (bár úgy tűnik, hogy a korábbi is lefedhette a közigazgatás egészét). Ha az EB ellenőrei erre mondták azt, hogy a meglévő alkalmazás nem kíván olyan méretű fejlesztést, amit a KÖFOP-ban elszámoltak, akkor Lázár és Patyi is elég nagy bajban lehet.

A közbeszerzések összértéke (2 autó bérlését nem számítva) 215 millió forint. Kérdés, hogy mi van a négy projekt további 3 milliárd forintjával, vagy ha leszámítjuk a BM 900 millióját, akkor 2,3 milliárddal? Ha ezt mind oktatóknak, kutatóknak fizették ki képzésfejlesztésre, mi  maradhatott még hátra 29 milliárdért, ha egyébként az online oktatási rendszer is tökéletesen működik?

4) A vérlázítóan semmitmondó “Nemzeti Korrupcióellenes Program” hivatkozik a 680 millió uniós forrásból fizetett ÁROP-1.1.21 projektre ,. A program célja “szervezeti és a közigazgatás egészére kiterjedő integritás irányítási rendszer megteremtése, a közérdeket sértő cselekedetek bejelentésére alkalmas bejelentést fogadó rendszer kiépítése, javaslatok megfogalmazása a közszolgálati etikai kódexhez, tájékoztatás és információ biztosítása, kampányok szervezése a társadalmi partnerek bevonásával az üzleti- és a közszféra, illetve az állampolgárok részére a korrupcióról és a korrupció megelőzésre vonatkozó, célcsoportonként differenciált képzések szervezése ” itt.
– Túl azon, hogy az LMP nem észlelt semmiféle korrupció ellenes kampányokat, az interneten fellelhető adatok azt sugallják, hogy Magyarországon a korrupció ellenes stratégiából is lehet lopni az NKE-n, Patyi vezetésével.
Pl. “PR-filmek elkészítésére, beszédek írására és kríziskommunikációra” úgy kapott egy kft. megbízást, hogy “véletlenül” 24,9 millió forintra becsülték eredetileg ennek értékét és “véletlenül” forintra ennyiért jött a “legjobb” ajánlat egy olyan kft-től, akinek korábbi egész éves forgalma nem érte el ennek a megbízásnak az értékét- érthetetlen, hogy miért ő volt a három meghívott egyike.
Ja, és a “kríziskommunikáló” Forte Communications cég egyik tulajdonosa Dén. Nagy Ildikó, szintén NKE alkalmazott !!!!!!
– Az atlatszo.hu adatkikéréseiből az látszik, hogy a program leginkább a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez illetve a Belügyminisztériumhoz közel álló személyek “kifizetésére” szolgálhatott, 1,3  millió forintot költöttek pl. egy “integritás tanácsadó továbbképzésre” jelentkezők felvételiztetéséért, vagy pl további egy milliót egy kérdőívet kiértékelő programért  (9. oldal Ördög Judit és Retek Krisztián  1300000 ft!)
A másik adatból látszik, hogy egy sor professzor kapott 1-1,5 milliót a korrupcióellenes harc jegyében. Ez csak azért fájó, mert a programnak igazán rendkívül kevés valódi haszna látszik.

5) A programból tehát a külsős cégeken kívül a z egyetem dolgozói is jól élnek, a baj csak az, hogy az eredeti munkájukért kapnak átmenetileg plusz pénzt – ez pedig bizony kétszer fizetés ugyanazért.
S ezt Patyiék nem is titkolják, ugyanis egy 2016.07.16-án kelt, az “egyetemi polgároknak” szóló levél alapján  http://kofop.uni-nke.hu/kofop-roviden:
“A projektek elsősorban felelősséget jelentenek mindannyiunk számára abban, hogy munkakörünk részeként fejlesztési feladatot vagy többletfeladatot vállaljunk. A kutatási és oktatói többletfeladatok további lehetőséget jelentenek arra, hogy egyszerre váljon intenzívebbé az egyetemfejlesztés, ugyanakkor mindannyiunk anyagi megbecsülése is magasabb szintre lépjen.”
DE: ez csak addig fog tartani, amíg az EU-s pénzek tartanak :)))

Jó buli az államreform!

2017. április 20.

Az Öveges program „lényege” volt, hogy ugyanazt a feladatot (pl. kémia munkafüzetek megírása, pedagógiai koncepciók, megvalósíthatósági tanulmányok stb.) külön-külön egyenként (tehát feleslegesen) megcsinálták (?) 45 városban. Ezen pár tucat cég irgalmatlanul sokat keresett. A „Szervezetfejlesztés a törvényszékeken nevű ÁROP-1.2.18/A-2013-2013 számú projektben 20 törvényszéken csinálták meg mindenhol ugyanazt a teljesen felesleges semmit… “Mentségükre” legyen szólva, hogy törvényszékenként „csak” 27 -27 millió forintért, összesen mintegy 550 millióért. Súlyosbító körülmény persze, hogy ez a pénz azokon a szervezeteken keresztül folyt el a semmibe, amelyeknek a hivatása éppen az igazságszolgáltatás, többek között korrupciós esetekben. A szerencsés bírók 500 ezer-1 millió forint közötti összeghez jutottak és miközben a programból ugyan semmilyen valódi haszon nem látszik, közben pl a kecskeméti bírák 1,7 millióért mulathattak a lajosmizsei Geréby Kúriában. (tovább…)

Az arcátlanság netovábbja!

2017. április 13.

Két eset, az első pitiáner, de egy egészen döbbenetes bizonyíték egy nagyon elterjedt visszaélési módra.

1) Az első dokumentum egy HAMISÍTOTT jelenléti ív egy uniós pénzből fizetett ” érzékenyítő tréningről”, ahol GYEREKEKKEL (!!!) íratták alá a hamis dokumentumot. Az aláírásukkal leigazolt esemény EGÉSZEN BIZTOSAN NEM TÖRTÉNT MEG, ugyanis ELŐRE DÁTUMOZOTT hamis íveket tettek eléjük egy iskolában.

A konkrét ügy látszólag eltörpül az eddigiek mellett (néhány millió forintról lehet “csak” szó) valójában azonban eddig talán ez háborított fel legjobban.

Ezen kívül egy nagyon fontos bizonyíték egy tömegesen elkövetett csalási módra: rengeteg jelzést kaptam olyan “projektekről”, ahol horribilis összegeket gomboltak le különböző tanfolyamok, workshopok, rendezvények ürügyén, ám a horribilis összegek ellenére ezeket nem tartották meg (pl. a a roma “programok” nagy részénél.) Ehelyett a megfelelelő létszámú jelenléti íveket íratják alá valakikkel. Fotókat is szoktak csinálni, sajnos korántsem egyedi gyakorlat, hogy egy rendezvénysorozatot csak egyszer tartanak meg, de ha már ott vannak az emberek, többször átöltözve “tavasztól télig” lehet dokumentálni az eseményeket…Egyszer előfordult, hogy csak utólag vették észre, hogy a “nyári” képeken is ott a karácsonyfa, ezután sürgősen új jépeket csináltak. Bizonyítani ezeket persze szinte lehetetlen, hiszen rendszerint nagyon kiszolgáltatott, szegény emberekkel iratják alá, aki pedig aláírta, maga is elkövető. Ezzel pedig a nagyüzemű csalók cinkosukká teszik ezeket az embereket.

Ennek ellenére elképesztő, hogyan merik ennyire nyíltan csalva lehívni a pénzeket. Még akkor is, ha gyerekekről van szó. Ehhez a dokumentumhoz azért jutottam hozzá, mert a fiam felháborodottan lefényképezte. Azért tudta, hogy miről van szó, mert korábban a másik fiamat kihívták tornaóráról, sorba ültették 15 gyereket és MÁSOK NEVÉBEN írattak alá egy sor jelenléti ívet. Nagyüzemben íratták alá velük a hamis iratokat. TEHÁT CSAK NEKEM A 4 GYERMEKEMBŐL KETTŐVEL ÍRATTAK ALÁ HAMIS DOKUMENTUMOKAT, DE A NÉGYBŐL EGGYEL CSAK AZÉRT NEM, MERT CSAK 7 HÓNAPOS.

Ez mélyen felháborít.

A konkrét ügy -a gyerekek felhasználásától eltekintve- nem kirívóan súlyos ügy, “csak” maximum 3 millió forintot használhatott fel egy alapítvány. A NEA-TF-16-M keretében (Társadalmi felelősségvállalás) max. 3 millió forintot kaphattak egyesületek és alapítványok, többek között hátrányos helyzetű rétegek segítése és egyéb nonprofit tevékenységek támogatása céljából, működési költségként.. Az a tanár, aki az íveket a gyerekeknek adta, úgy tájékoztatott, hogy az előre dátumozás szándékos és tudatos volt adminisztrációs szempontból. Ugyanakkor az tény, hogy kb. egy éve egyszer kiküldték a felsősöket az udvarra, ahol egy “vak bácsi beszélt az életéről”. Az alapítvány vezetőjének elmondása szerint az alkalom 50-60 ezer forintba került..Az persze továbbra is kérdéses, hogy a francia kultúrát népszerűsítő alapítványnak (az alapító okirat szerint ez a fő feladatuk !!!) mi köze lehet ehhez az egészhez, pedig a kiírás szerint csak a fő feladat támogatható.
2) Nincs bizonyítékom arra, hogy hamis jelenléti íveket használtak, de jó esély van rá egy több nagyságrenddel nagyobb, milliárdos nagyságrendű “projektekben”. Ezek a programok Simonka György körül, többek között a Mengyi “Voldemort” Roland ügyben szereplő Public Sector Kft. részvételével zajlottak Dél-Békésben. Pl ebben a projektben: TÁMOP-6.1.5-14-2015-0007 Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
“A jövőt gyermekeinkkel építjük.” – Komplex területi társadalmi aktivitás program a versenyképes Békés megyéért! 1,4 Mrd forint
Az, hogy hogyan herdálták el budapesti cégek a pénzt, már foglalkoztunk, illetve a horribilis árakról is volt szó. A Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás jegyzőkönyvei viszont igen tanulságos részletekkel mutatják be a Simonka Györgyhöz köthető cég-, és alapítványhálózat pályázati pénzek lehívásához-, elköltéséhez való hozzáállását:

A jegyzőkönyvek elképesztő részleteket árulnak el arról, hogy HOGYAN PRÓBÁLTÁK KAPKODVA TELJESÍTENI AZ “INDIKÁTOROKAT”, azaz résztvevőket varázsolni az idióta, mondvacsinált programokra. A projektmenedzser világossá teszi, hogy EREDETILEG EGY ÉVES PROGRAMOT TERVEZTEK (2014.11-2015.11) DE VALÓJÁBAN CSAK 2015.03-BAN KEZDTEK KÉSZÜLŐDNI, AZ IGAZI PROGRAMOK PEDIG CSAK 2015 SZEPTEMBERBEN INDULNAK, DE NOVEMBERBEN IS ARRÓL PANASZKODNAK, HOGY NAGYON KEVESEN AKARNAK RAJTUK RÉSZT VENNI. (Külön panaszkodnak, hogy az egyházak nem hajlandóak részt venni a vircsaftban. Ennek ellenére az uniós ciklus zárása előtt néhány nappal még hozzájuk dobott 200 milliót a kormány.

Végül az összes pénzt kifizették, az utolsó pillanatban (karácsonykor) érkezőt is. A melléklet alapján könnyen elképzelhető, hogy itt is a hamis jelenléti ívekhez folyamodtak

Néhány idézet a jegyzőkönyvekből
“Pusztán azért döntöttünk emellett a megoldás mellett, mert nagyon rövid a projektidőszak. Azt látjuk, hogy bizonyos programok viszonylag nehezen működnek. A héten, szerdán 4 településen jártam egy programelem megvalósulását nyomon követni, ellenőrizni. Azt tapasztaltam, hogy nagyon változó a részvétel. Battonyán duplájára teljesítették az elvárt indikátorszámot, más településen körülbelül 10 %-ra. ” (Krisztován Anna projektvezető)

“A közös probléma előttünk ismert, hogy erre a projektre, amikor az előző Többcélú Társulás benyújtotta a pályázatát, akkor azt gondoltuk, hogy 12 hónapnál több áll a rendelkezésre. Most pedig lehet látni, hogy 7-8 hónap áll rendelkezésre a megvalósításhoz. A fő gondot ez okozza” Varga Gusztáv kistérségi elnök

“Nekünk a feladatunk, polgármestereknek, hogy a településünkön folyó programokhoz segítsük a létszámot biztosítani, hogy az indikátorokat elérjék Annáék. Ebben nagy szerepe van a jelenlévő általános iskola, középiskola igazgatóinak is. Hiszen pedagógusból is sok van, aki célszemély illetve diákból is sok van, aki célszemély. Arra kérlek benneteket, hogy legyetek szívesek közreműködők lenni és próbáljátok meggyőzni a kollégáitokat, a kollégákon keresztül a szülőket és a gyerekeket, hogy szívesen és örömmel vegyenek részt ezeken a rendezvényeken. A probléma az lesz, hogy nagyon sok rendezvényünk lesz.” Varga Gusztáv

“Nem tudom, hogy abban, hogy az egyházi iskolák nem együttműködők a vezetők képzésével, abban tudunk-e mi az állami iskolák részéről segítni, vagy pedig a jelenlévő egyházi iskoláknak otthont adó települések tudnak-e még segíteni, Mit vársz itt ebben tőlünk? : A Püspök úrhoz fordultunk ezzel a témával “Bánki András Tankerült igazgatójával is keresni kellene a lehetőséget, hogy tud-e plusz vezetői létszámot biztosítani. Az egyházi iskoláknak otthont adó települések vezetőit arra kérem, hogy próbálják meg a saját eszközeikkel befolyásolni az egyházi tankerületnek az igazgatóját, vezetőjét. M a r j a i János Battonya polgármestere: Megpróbáltuk ezt már a Püspök úrnál, az ottani eljárási szabályok következtében ez a dolog nagyon nehezen megy. Véleményem szerint nem fog menni”

2015 novemberében kutyafuttában lezárják a projektet, de még kapnak 100 millió forintot “Azt gondolom, hogy azok a szakértők, akik részt vettek a programokban, szép eredményekről számoltak be, mind amellett, hogy mindannyian pontosan tudjuk, hogy nagyon rövid volt ez az időszak ahhoz, hogy ennyi feladatot elvégezzünk és hogy a célcsoport tagok esetében olyan információkat, olyan használható tudást tudjunk adni, ami valósan beépül a napi rendszerébe a családoknak, az embereknek.” De aztn még kapnak 100 milliót, amit KARÁCSONYIG EL KELL KÖLTENI “Az írásos anyagra visszatérve, úgy néz ki, hogy lehetőség nyílik, illetve bent ragadt források vannak a Minisztériumnál. Ezért van rá jó esélyünk, hogy további támogatást nyerjen el a Társulás és konzorciumi partnerei a Kistérségi projekt és a Békés Megyei projekt folytatására. ” Ami azt jelenti, hogy mind a két projektre mint egy 100-100 millió Ft kerettel adtuk be a további kérelmünket. ” Ez viszont azzal fog járni, hogy nagyon gyorsan egy újabb konzultációs eljárást kell lefolytatni a fő vállalkozóval ezekre a konkrét programelemekre projektenként külön-külön. Ezt le kell zárjuk november 30-ig, hiszen december 1-től körülbelül karácsonyig van időnk arra, hogy valóban mozgassuk az embereket, és valóban megtudjuk valósítani a programokat. Az összeállított javaslat úgy néz ki, hogy a Kistérség területén mintegy 3700 plusz indikátor mutatót kellene, hogy elérjünk, Békés Megyében pedig 3050-et. “A másik oldalon vannak olyan vélemények is, ami azt gondolom, hogy nem meglepő, ahol a szakértők, szakembereink azt mondják, hogy egyrészt nagyon sok volt a program rövid idő alatt, másrészt nem úgy fogadják az emberek, ahogy ők úgy gondolták, harmadrészt, hogy nekik ez nagyon sok plusz munkát jelent.

Mire garancia az ifjúsági garancia?

2017. április 6.

Egy olyan felháborító esetről lesz szó, ahol az EU pénzek elherdálása nem hogy nem segített, hanem egyenesen ártott. Ráadásul egy olyan program, ami elvileg a hátrányos helyzetű fiatalok felemelését, munkához jutását lett volna szolgálni. (tovább…)

Ipari zsákutcák nyomában

2017. március 29.

Talán a legszebb dokumentum ez a videó, de aztán nézzük a részleteket:

[su_youtube url=”https://youtube.com/watch?v=L0C1WwBWxC8″]

Napjainkban egyre inkább jellemző kommunikációs igény a mondanivaló képi megjelenítése. Az viszont, amit a kisteleki “ipari parkban” és a városon kívül, a kisteleki rónán látható egymilliárdos üres placc mindennél jobban szemlélteti (tovább…)

Annyi pénz lesz, mint az atom

2017. március 23.

A kormánypárti politikusok számára a paksi beruházás melletti legfontosabb érv, hogy bolondra kereshetik magukat. A mai sajtótájékoztatón két “kisebb” konkrétumot mutatunk be, hogy a folyamat már el is kezdődött: a kormánynak kedves cég már szó szerint a kapun belül van, a trafikosztó szekszárdi polgármester pedig már megkereste az első százmillióját a bulin.

(tovább…)

Autót csak drágán bérlünk!

2017. március 16.

Csakúgy mint a Roma Önkormányzatnál, itt is béreltek oltári drágán használt Opeleket, itt is kérdéses, hogy mire ment el 10 Mrd forint, csak itt nem a romák a felelősek… A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be egy vadonatúj “családsegítő” uniós projektről. A 6 milliárd forintra EGYETLEN CÉG PÁLYÁZHATOTT, a Családbarát Ország Nkft :). A projekt most indul, de a cikk írói szerint – és szerintem is -, érthetetlen, hogy ennek a Kft-nek miért kell adni 6 milliárdot, mikor semmi jel nem utal arra, hogy valaha is ezzel foglalkozott (korábbi neve Zánka Tours, majd Magyar Vitorlás Központ Kft (!!!!) volt és a tulajdonosa az ÚJ NEMZEDÉKEK KÖZPONT Kft (igen, az, amelyik olyan botrányosan nem tudott elszámolni az “új nemzedékek” projekt számláival). (tovább…)

Jó tanácsok lemásolva

2017. március 9.

Korábban már tettünk említést a Pusztaottlaka-Cece-Lajoskomárom háromszög gyanúsan megegyező közbeszerzéseiről, most a részleteket is bemutatjuk.  (tovább…)

Ördögi terv a véradásban

2017. március 2.

Tudom, hogy sok témánál írtam, hogy hihetetlen, de amikor először olvastam az informátor levelét erről, tényleg nem akartam elhinni. (tovább…)

Utazzon az Iparkamarával!

2017. február 23.

Az elmúlt héten volt a sajtóban téma a Budapesti Iparkamara, a belső ellenőrzés a hírek szerint számos hiányosságot tárt fel. Sajnos a Korrupcióinfók olyan témabőségben szenvednek, hogy vannak olyan ügyek, amelyek mindig elmaradnak.

(tovább…)

Copy-Paste projektek

2017. február 16.

Lázár János az utóbbi időben már nem tagadta az általam feltárt, uniós pénzek lenyúlásával járó eseteket, de azt találta mondani, hogy ezek azért voltak, mert az előző uniós ciklust még a szocialisták készítették elő… Az új ciklusban viszont minden más lesz. Ugyan az új projektek még javában zajlanak, természetesen látszik, hogy csak annyi változás történik, hogy még nagyobb sebességre kapcsolnak a lopásban. Most egy olyan dél-békési adatsort találtunk, amelyik egyértelműen bizonyítja, hogy ami eddig elfolyt, kismiska az új ciklus lopásaihoz képest. Simonkáék ugyanis folytatják. (tovább…)

Korunk olajozása, a tanulmányozás – a sportban is

2017. február 8.

A sajtótájékoztató egyik fontos szereplője Mocsai Lajos lesz, nem tudom kihagyni, hogy ezt a videót ide ne tegyem, mégha nem is tartozik nagyon szorosan a lényeghez:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=tXdtL-cvOAQ&feature=youtu.be”]

(a preambulumban a diszciplinák paradigmája van…)

Rengeteg példát látunk az elmúlt években arra, hogy a sportra hivatkozva hogyan lopnak el irgalmatlan mennyiségű pénzt. Persze ennek a betetőzése az olimpia lenne, amihez gondolom jó sok sportmenedzser kellene. Létezik is szerencsére egy Magyar Sportmenedzser Társaság, amely -bemelegítésként- 376 millió forint egy részének ellopásában segédkezett. Ebben a frenetikus uniós projektben.

Ne feledjük, korunk olajozása a tanulmányozás.

Áltanulmányok ezrein keresztül ömlik ki a pénz magánzsebekbe. A NAV-nál korábban külön emberek voltak ráállítva, hogy ezeket a kamu tanulmányokat kiszűrjék, azóta leállították a munkájukat.

TÁMOP 6.1.2/11/2012-0002 Magyar Sportmenedzsment Társaság – A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása 376 millió

A magyar Sportmenedzsment Társaság 2011-ben alakult. Az elnökség tagja Mocsai Lajos, illetve a társaságot Koltai K. Iván, a nürmbergi hoki -és teniszklub menedzsere jegyzi 2015-ös közhasznúsági jelentését mellékelem a cikk végén. Ebben olvasható a célkitűzés: A társaság fontos feladatának tekinti tagjai, a sportmenedzserek, a sportvezetők tevékenységének szükségszerinti összehangolását a KÖZÖS ÉRDEKEK VÉDELME ÉRDEKÉBEN. Fontosnak tartja továbbá a sportvállalkozásokkal való rendszeres kapcsolattartást, a kommunikáció kialakítását, hosszútávú megtartását.

A projekt első eredménye egy totál kamu, tökéletesen ÜRES honlap, pár aloldalt ide is kigyűjtöttem

 • főoldal
 • a “mozgásadatbázisban” 60 “személy” -pl Besenyőtelek község önkormányzata található
 • de az adatlapok totál üresek
 • a honlap egy “pótolhatatlan” eseménytárt is felmutat: az “adatbázisban” összesen 8 db , a projekttől teljesen független eseményt , pl a KH sportmaratont sorolja fel, az első bejegyzés 2014 májusi, az utolsó 2014 júniusi

Mindezt menniyért?
Három nyertes pályázó (a Combit Számítástechnikai Zrt., az Apertech Informatikai Kft. és a Markweb Kft.) tulajdonképpen ugyanarra a feladatkörre kapott megbízást: a (sorrendben) első cég egy adatbáziskezelő szoftvert szállított max. 2000 fő kiszolgálására, illetőleg annak egy internetes felülethez is csatlakoznia kellett. A második cégnek nem egészen egy év múlva (a szerződéskötés időpontja 2014.03.18.) ezt az úgynevezett Szabadidősport Rendszert tovább kellett fejlesztenie, s itt is utalás van egy honlapra, aminek kreatív arculattal kell rendelkeznie. A Markweb Kft. pedig ezen portál ismertségének a növelésére kapott megbízást 14.128.000,-Ft összegben. A három közbeszerzés összesített értéke 58.628.000,-Ft (a közbeszerzések linkjei a bejegyzés véglén)

A projekt további “eredményeit” a társaság honlapja sorolja itt és itt. Ebből viszont egészen hamar feltűnik, hogy két, 2007-ben (!!!!!) a TF-en elhangzott előadást is laza eleganciával ide sorol (Robert SIekman és Roberto Branco voltak az előadók, de kétlem, hogy a 2012-ben indult projekt eredményeit tartották 2007-ben a szemük előtt. Azt is, hogy jogdíjat kaptak volna a projektből. Innentől kezdve persze rendkívül kérdéses, hogy a projekt eredményeként feltüntetett többi tanulmány -amelyek között kétségtelen vannak olyanok, amik valódinak tűnnek- mennyire készült valóban Mocsaiék projektje kedéért.

Az eredményeknek azonban itt még nincsen vége, ezen az oldalon is sorakoznak a hiánypótló tanulmányok, “jógyakorlatok feltérképezése. Például itt a szolnoki ORÖ-iskola (a címben helytelenül ÖRO) “boksz szakosztályának ” elemzése közben nagyon fontos dolgokat tudunk meg, csak hogy kijöjjön a 27 oldal valahogy. Például:
A Szolnokon létrejött Ökölvívó Akadémia Magyarországon elsőként alkalmazta ilyen módon az ökölvívást a társadalmi befogadás eszközeként. A program sikerességét jelzi a résztvevők növekedő létszáma, a program miatt a Hegedűs T. András Iskolába átjelentkezni szándékozók aránya hónapról hónapra emelkedik. (mondjuk az Állami Számvevőszék más okot is talált a taglétszám növekedésére, 2 éves kutatás után jelentésükben több tucat olyan tanulót találtak, akik csak kamu hallgatók voltak azért, hogy a normatív támogatást felvehessék utánukttp://www.romnet.hu/index.php?where=print&module=news&id=8255) De mindennél fontosabb új megállapítások Szolnok az Alföld közepén fekszik, mindössze 100 kilométerre a fővárostól a Tisza és a Zagyva folyók torkolatánál. A város lakossága 73.193 fő (2013. január 01. adat), melyből 98% a magyar, 1%a cigány és további 1% egyéb (főleg német) nemzetiségűnek vallotta magát a 2010 népszámlálás adatai alapján. A 90es évektől a városi lakosok száma folyamatosan csökken, ekkor még 79.000 lakos élt Szolnokon. A gazdagági élet számottevő változásai azt eredményezték, hogy az egykori ipari mezőgazdasági túlsúly, mára teljesen háttérbe szorult és felváltotta az új kis és nagyvállalatok megjelenése. Az egyéb munkalehetőségek viszont megmaradtak a különböző területeken, mint például a fafeldolgozás, vegyipar vagy gyógyszergyártás. Szolnok szerencsére több uniós forrással rendelkezik, mely azt mutatja, hogy jó szakemberekkel harmóniában képes kialakítani a város koncepcióját. A városba érkező uniós források számos intézmény, városrész megújulását tették már eddig is lehetővé, és a beruházások tovább folytatódnak. Milliárdos nagyságrend jut a Széchenyi városrész rehabilitációjára, megújul a Meggyes telep, és hamarosan kétszeresére nő a közbiztonság javításában jelentős szerepet játszó térfigyelő kamerák száma is.

Azonban személyes kedvencem a KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓS KÉZIKÖNYV, amelyet a Right Communications kft készített (A cég tulajdonosa Pindroch Szilárd, miniszterelnöki tanácsadó is volt korábban. Ebből megtudjuk pl. az 5. oldalon hogy Mitroff (2004) a krízis tartalma alapján hét különböző típust azonosít:

 1. gazdasági (pl. keresletdrasztikus csökkenése, tzsdei összeomlások, egy sportág iránti érdeklődése drasztikus visszaesése, imázsromlás például a labdarúgó mérkőzésekhezkötött futball huliganizmus miatt);
 2. információs (pl. adatvesztés, hamis adatok);
 3. fizikai (pl. felszerelések sérülése, gyárirobbanás, autóversenyen történt baleset);
 4. emberi erőforrás alapú (pl. létfontosságú munkatárs balesete, korrupció a sportfogadásban, doppingbotrány);
 5. hírnevet érintő (pl. rágalmazás, pletykák);
 6. pszichopata magatartás alapú (pl. terrorizmus, túszejtés, mérgezés akár sporteseményekkel összefüggésben);
 7. természeti katasztrófák (pl. áradás, tornádó, heves vihar, amely tragédiát okoz)

De azt is a 15. oldalon, hogy

 • Elsődleges stratégiák
 • A reputáció megvédése: Visszautasítás, hárítás
 • A felelősség tagadása: a) Egyszerű tagadás (nem mi vagyunk az felelősek); b) Másra hárítás (más, megnevezett szervezet a felelős)A szervezet bűnbakként való feltüntetésének elutasítása A felelősség csökkentése
 • Kifogások keresése
 • Igazolás keresése
 • Keretezés: olyan referenciapontok kommunikálása, amely csökkenti az adott eset súlyát (pl. „mások súlyosabb kríziseken estek át”)
 • Elterelés
 • A kommunikáció fókuszába más témák állítása
 • Saját maga áldozatként való feltüntetése
 • Reputáció újraépítése
 • Kompenzálás
 • Bocsánatkérés
 • Másodlagos stratégiák (közvetett, az esethez nem kapcsolódó faktorok felhasználása)
 • Emlékeztetések korábbi pozitív tevékenységekre, kampányokra
 • Saját maga elfogadtatása, megkedveltetése

Emlékezünk még? mindezt a A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása – TÁMOP-6.1.2/11/2-2012-0002 kódszámú projektben!

Végül az összefoglaló dokumentum, a “Jó kormányozás a sportban” szintén sok magvas gondolatot tartalmaz. De legalább vannak igazságok is, mégha nem is sok köze van a fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárásához.. A politikai verseny jellemzői nagyon hasonlóak a sportban leghatékonyabb versenyrendszer formájához, a győztes-mindent visz elv alapján szervezett versengéshez.
1Mivel a választásokon csak az elsőhelyezetteket díjazzák (legfeljebb kiegészítő jellege vankompenzációs listáknak), minden induló maximális erőkifejtéssel küzd az első helyért. Ennek előnyeit a választó élvezheti, de a nehezen megfigyelhető teljesítmények, az információs aszimmetria miatt a rosszul kialakított szabályzók nem szűrik ki a disszonáns, tehetségtelenpolitikusokat, illetve menedzsereket.
A sportversenyekhez hasonlóan a nem kellőszigorral büntetett szabályszegő viselkedések a doppinghoz és fogadási csaláshoz hasonlóan a színfalak mögött zajló versengést torzítják, és lehetetlenné teszik a jó döntések meghozatalát:)))
A projekt 371 milliójából csak 179 millió költést fedtek le közbeszerzéssel, a többi nyilván “kisebb értékű” szakértő díjakra ment.

A közbeszerzéseket táblázatba gyűjtöttük. A linkek alább találhatóak, érdemes azokat is megnézni:

 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_24307_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_16341_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_16335_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_4805_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_3614_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_3620_2014/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_22385_2013/
 • http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_6572_2013/

[su_document url=”http://www.korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/02/sportmenedzser.pdf”]

[su_document url=”http://www.korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/02/EB00010680.pdf”]

Tiborcz első milliárdja

2017. január 31.

A heti korrupcióinfó jubileumi esemény, egy éve indítottam a sajtótájékoztató sorozatot. Ez az egyik ok, ami miatt egy különösen fontos bizonyítékot, témát mutatok be arról, hogy Magyarország közigazgatásának, önkormányzatainak egyik fő feladata Magyarország miniszterelnöke családjának extrém feltőkésítése. A másik aktualitás Putyin látogatása. (tovább…)

A pénz ment, a mentő nem jön

2017. január 18.

Az 51. Korrupcióinfó talán életet ment, mert elmondja: a 112-es számról hívott mentő egészen biztosan később fog odaérni, mint a 104-ről hívott. Én soha nem gondoltam volna, de úgy tűnik, már önmagában ez is befolyásolja annak esélyét, hogy mikor érkezik ki a kihívott mentő. (Meg persze az is, hogy a kettőezres év végére egészen alacsonyra esett a mentőjárművek száma, ami egészen lassan növekszik csak, de még kevesebb van mint 15 éve. Sajnos viszont hiába lenne elég autó, a személyzetből is hiány van) (tovább…)

Polipok a közgyűlésen!

2017. január 12.

Jubileumok előtt áll a korrupcióinfó (most az 50., hamarosan az egy éves következik). Az eredményekről is megemlékezünk: eljutott az emberek tudatához az, hogy egy vidéki állatorvos egy éven át minden héten be tudott mutatni komoly, rendszerszintű korrupciót leleplező ügyeket. A választók a korrupcióinfóknak köszönhetően is érzik a korrupció tarthatatlan mértékét. Erre bizonyíték, hogy a Fideszt rendkívül zavarja, az intenzív, nemtelen és hazug lejáratókampány ezt bizonyítja. Természetesen a sajtótájékoztató elején az origo által elbujtatott cáfolatomat is ismertetni fogom. (tovább…)

Kéz kezet mos… de autót ki?

2017. január 5.

Egy Simonka György fideszes képviselő környezetében elveszett vagy inkább teleportált autómosóról van szó. A hivatalos nyilvántartás szerint a 70 milliós beruházás 50 millió uniós pénzt kapott, elvileg tavaly novemberben elkészült Tótkomlóson. Én odautaztam, de a kormány hivatalos adatbázisában megjelölt Tótkomlósi címen nem találtam semmit, csak egy mezőgazdasági telepet…
Simonka, majd felesége korábban tulajdonos volt, most testvére és unokatestvére a tulajdonosai az ” Aktív Klub Kft-nek.
(tovább…)

Szekszárdon már áll a bál!

2016. december 29.

Ez egy egészen képtelen történet, jó sok elképesztő képpel. Egy szép példája annak, amikor a töménytelen EU pénz nem hogy nem segít, hanem éppen rombol. Hogyan? Benne vannak a kormányközeli baráti vállalatok, a vidéki önkormányzatok és a sajtóviszonyok története is. (tovább…)

Ingyen vadhúst mindenkinek!

2016. december 22.

Azt hiszem, a héten milliárdos ügyek helyett egy kis szimbolikus karácsonyi történetet mutatnánk be… Kicsi, de szerintem nagyon szép és jól érthető. (tovább…)

Lezárták a NAV “nyomozást” – P. Péter ismét segített!

2016. december 15.

A 46. Korrupcióinfón arról a határozatról számoltunk be Horváth Andrással, amit a NAV-ban tapasztaltakkal kapcsolatos feljelentés lezárásáról kapott. Igazi kortörténeti dokumentum, a sajtótájékoztatón néhány dolgot kiemeltünk: (tovább…)

Szellem szálloda a kisteleki rónán – avagy az egészségturisztika fellendítése

2016. december 8.

A múlt heti, EU támogatásokról szóló vitanapon is elmondta Lázár, hogy a céljuk az, hogy a pályázatok nyerteseinek 100 % előleget adhassanak. A Brüsszel által preferált 30 százalék helyett ugyanis ezentúl a támogatás 50 százaléka előlegként felvehető (úgynevezett támogatói előlegek), ez azonban 75 százalék is lehet kutatás-fejlesztés esetén, állami intézményeknél pedig 100 százalék is. 50 százaléknál többet kaphatnak a “sima” pályázók is, ha megfelelő “likviditási tervvel” rendelkeznek. Ebben a cikkben pedig arról olvashatunk, hogy Brüsszelnek komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az elnyert támogatásból a közbeszerzés lefolytatása után a nyertes az unió által engedett max 30 százalék helyett 50 százalék előleget is kifizethet a beszállítónak “hozomra” (ún szállítói előleg). A hírek szerint már 200 mrd forint kifizetése áll emiatt. (tovább…)

Mindig van lejjebb: a fogyatékkal élők pénzének elherdálása

2016. december 1.

A csütörtöki korrupcióinfón két témánk lesz. Egyrészt “hivatalosan” is tiltakozunk a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyílt és leplezetlen cenzúrája ellen: az LMP társelnöke nem szerepelhet az élő műsorban. A megválasztásom után nyáron otromba módon az utolsó pillanatban mondták le a szereplést. Az elmúlt hetekben viszont mind az alkotmánymódosítás, mind az alkotmánybírók bővítése kapcsán behívták a frakcióvezetőnket, ám dokumentálni tudjuk, hogy annak akadályoztatása miatt CSAK Szél Bernadettet fogadták volna el helyettesnek, a vele megegyező rangú (társelnök, frakcióvezető helyettes) viszont visszautasították. Ez egy közszolgálati rádiótól elfogadhatatlan, egyértelmű bizonyíték a nyílt cenzúrára. (tovább…)

Önkormányzati szegénységbiznisz

2016. november 24.

A heti korrupcióinfón a korábbi ügyek nyomonkövetéséről lesz szó, de mivel ígéretünk szerint MINDEN héten előjövünk új információval is, bemutatunk egy kis közbeszerzést is, amivel “megelőző csapásként” mutatunk rá egy új “szegényellenes” projektre.

(tovább…)

$zociális $zövetkezetek – mire is szövetkeznek?

2016. november 17.

A szociális szövetkezetek formájában elkövetett sorozatos nagy összegű korábbi csalásokkal már foglalkoztunk, úgy tűnik, részeredményeket érünk el, na meg persze a Mengyiéket leleplező NAV nyomozó hatására is: A héten egy salátatörvényben hozzányúlnak a szociális szövetkezetekhez (ugyanez a törvény pedig – nyilván a Híd a munka világába története miatt – megszünteti a foglalkoztatási szövetkezeteket.)
(tovább…)

A munka titkos világa

2016. november 10.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a korrupciós ügyeit az eddigieknél jobban titkolja. A legújabb tervezet szerint felemelik a közbeszerzési értékhatárokat, tehát az eddigi 8 millió Ft helyett 16 millióig (illetve épített beruházásnál 25 millió forintig ) nem lesz szükség közbeszerzésre. Ráadásul eddig MAGÁNcégek is közbeszerzést kellett, hogy lefolytathassanak, ha 25 milliónál több EU-s pénzt használtak fel, de innen kezdve ez a határ is 40 millió felé fog emelkedni. SŐT: az új szabályozás szerint a kormány bármikor, bármely döntés esetén eltörölheti a közbeszerzések kényszerét! (tovább…)

Ózd a csodák csodája!

2016. november 3.

avagy az ellopott filmélmények látványraktára

Először a 444.hu írt az ózdi “Digitális Erőműről” és “Filmes Élményparkról”. Az elmúlt héten Ikotity képviselő is megtekintette a kollégáival a helyszínt és megerősítette, a 3,7 mrd elköltött forint ellenére nincs ott semmi: se nemzeti filmarchívum, se élmények, se filmek. Csak a rengeteg ellopott uniós pénz hűlt helye.

(tovább…)

A legszegényebbek lenyúlása

2016. október 27.

Az elmúlt héten volt szó a Kossuth-tér Bermuda háromszögéről: három egymástól több száz kmre levő településen három kísértetiesen egyező közbeszerzésen ugyanazt a három budapesti céget hívták meg vérnyomást mérni, miközben a térségek országgyűlési képviselői (Pusztaottlakán Simonka György, Cecén és Lajoskomáromban Vargha Gábor) egymás mellett ülnek, előttük pedig a közbeszerzéseken nyertes Public Sectorral lebukott Mengyi Roland.

(tovább…)